Зошто во Македонија не се користи правото на референдум?

Член од
7 септември 2016
Мислења
20.215
Поени од реакции
35.727
АБЕ ШО ЗБОРУВАШ
:pos:
...симболично или не, наместо подобрување на пренесениот наследен материјал имаме повторување на ,,дефектниот" па дури и мутирање како грешка при репликацијата, ДНК-та е подложна и на оштетување и повредување на нуклеотидите индуцирани од средината т.н. индуцирани мутации,
 
Член од
7 ноември 2011
Мислења
2.987
Поени од реакции
3.715
Теоретски референдумот е добра работа но во пракса тоа е само инструмент за затскривање на оние кои имаат должност да донесат одредени одлуки и да понесат одговорност за нив или за одредено влијание и носење одлуки во интерес на партии и организации кои не се во позиција да решаваат. Ова особено што ,,народот,, е прилично апстрактен поим и е збирштина од индивидуи, па за да се покрене инцијатива за рефереднум и да се истера до крај тој референдум, потребна е организација и водство кое само по себе го нема ,,народот,, и секогаш тоа водство е инсталирано или наметнато од партии и други организации кои имаат структура, организација и мотив одредена работа да се истера. Така да тоа ,,народот,, во суштина никогаш не е народот.
Кај нас институтот референдум, иако законски е предвиден, практично не постои, од едноставна причина што во пракса никој и за било кое прашање неможе да извади цензус од 50%+1 за да има успешен рефереднум. Може би треба да се размислува за промена на законското решение во правец да не постои цензус за успешност на референдум и да го снема она ,,некои прашања не заслужуваат одговор или денес ке правиме ајвар,, па одлуките на референдум да се носат со мнозинство од оние кои излегле на референдумот а за оние кои не излегле да се смета дека се незаинтересирани за тоа прашање и им е сеедно како ке се реши. Така народот ке има мотив да излезе и да гласа.
 
Член од
21 февруари 2023
Мислења
14
Поени од реакции
3
Повеќе ми беше муабетот за структурни проблеми. На пример според мене бројка од 150 илјади е нереална и тешко остварлива.
Кога бев на правен и имав предмет уставно право, задолжителна литература ни беше учебникот Уставно право од Гордана Силјановска-Давкова и Светомир Шкариќ. Нивниот заклучот за ова прашање беше дека уставотворецот се плаши од нардоната волја во Македонија. Даваше и примери за Словенија и други споредби во нашиот уставен и законодавен поредок со нив и со други држави и кажуваше колку подемократски биле од нас - и се согласувам со сето тоа.

Инаку Македонија има, споредбено (ова е битно) и теоретски (ова е побитно) гледано, доста демократски устав одејќи наназад во нејзината уставна историја до (мислам беше) 1880 година во времето на Македонската Лига со Уставотот за идното државно устројство на Македонија.

Ме интересира дали сега како Претседател на држава, ќе ја искористи нејзината главно церемонијална, но сепак значајна политичка улога, да поднесе низа амандмани и закони со кои што ќе не' приближи до тоа што го има пишувано во нејзиниот учебник... Не верувам дека тоа ќе се случи, ако воопшто те интересира моето мислење.
 

smihajlo

Superposition, Relentless
Член од
11 август 2010
Мислења
3.681
Поени од реакции
4.420
Кога бев на правен и имав предмет уставно право, задолжителна литература ни беше учебникот Уставно право од Гордана Силјановска-Давкова и Светомир Шкариќ. Нивниот заклучот за ова прашање беше дека уставотворецот се плаши од нардоната волја во Македонија. Даваше и примери за Словенија и други споредби во нашиот уставен и законодавен поредок со нив и со други држави и кажуваше колку подемократски биле од нас - и се согласувам со сето тоа.

Инаку Македонија има, споредбено (ова е битно) и теоретски (ова е побитно) гледано, доста демократски устав одејќи наназад во нејзината уставна историја до (мислам беше) 1880 година во времето на Македонската Лига со Уставотот за идното државно устројство на Македонија.

Ме интересира дали сега како Претседател на држава, ќе ја искористи нејзината главно церемонијална, но сепак значајна политичка улога, да поднесе низа амандмани и закони со кои што ќе не' приближи до тоа што го има пишувано во нејзиниот учебник... Не верувам дека тоа ќе се случи, ако воопшто те интересира моето мислење.
Едно од поинтересните мислења.

Можеби да, меѓутоа не верувам дека има сила за такво нешто да оствари. Било кои промени би иделе многу полесно со волја од горе меѓутоа тоа ретко се случува.

Е сега она има директен пристап до Мицковски така да горе доле доволно е да убеди само еден човек за да тоа би се остварило.

За да станат реалност било какви измени би рекол дека треба прво да се актуализираат како потреба па да има политички притисок/волја тоа да се оствари.
 
Член од
23 мај 2019
Мислења
4.023
Поени од реакции
4.823
Другар ние немаме основни работи, болници се срање, на онкологија им даваат физиолошки раствор наместо цитостатици на болните од канцер, школство е срање, хигиена е срање, администрација срање. Вакви референдуми се за средени богати држави каде основните работи се средени, буџетот е полн и сега треба да се средат финесите на пример во швајцарија имале референдум дека трамваите им биле многу гласни и со референдумот барале да ги направат потивки па сега ако стоиш како пешак на шина и се заборавиш неколку минути може да те акне трамвај зошто е невозможно да ги чуеш. Далеку сме ние од ова. За едно 50тина години ќе ги стигнеме.
Токму заради тоа @smihajlo нуди решение, односно институтот за непосредна демократија го гледа како почеток за решавање на тие проблеми.
Јас така го разбрав, може грешам не знам.
Автоматски споено мислење:

Оооо море @smihajlo ја тебе чудим!
Што ќе ти е референдум кога имаш Собрание!
Па тие се избрани да го мислат за тебе, за мене и се разбира за себе. (така велеше Црпе, Брусел/Фашингтон се докажани демократи)

Коа сме веќе кај овој институт да кажам за една земја (ја викаат Венецуела) каде се во главно небањати, диктатори и е многу заостаната ама Уставот го носат на референдум, можеби се затоа заостанати и небањати оти на референдум носат Устав, кај се видело тоа ... не слушнале за северџганистан, кај нас прво 4 партиии носат договор после си менуваат устав ... па да видиш што тие демократија оставме само демократи :yid::yid::yid:

Очекувам дека демократите ќе се послужат со аргументот дека шо знаат небањатите, треба стручни да носују највисок нормативен акт, ама тие небањати можат да гласаат и бират парламент претседатели оти нели многу се вешти во тоа (една вреќа брашно , масло и.... или 20 евра и да видиш демократија!)!
 
Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom