Зошто атеистите немаат одговор на следниве прашања.

Член од
9 септември 2008
Мислења
115
Поени од реакции
13
Едно прашање до атеистите. Се сметате себе си за попаметни и на повисоко интелектуално ниво од верниците. Па зар таа ваша филозофија дека постои само она што го гледате на овој свет, не ве ли ограничува повеќе од еден верник, кој верува дека покрај видливиов свет постои уште нешто, повозвишено?
Замислете философите така да ги отфрлале идеите. Зар не е задача и на философијата да покрај антрополошките и општествените гледишта, навлезе во сферата на духовното, мистичното, самиот космос, причините за постоењето.... Кога ќе почнеш да размислуваш за таквите нешта, тешко е да ги запреш мислите. А атеистите не размислуваат воопшто на тоа, бидејќи се потпираат на науката. Без разлика што после одреден период науката ќе ги побие сопствените теории, и врз основа на истите или други наоди ке донесе сосем нови заклучоци. Не ви пречи да откриете дека сте живееле во заблуда? А да не зборам што, како што ние немаме доказ што би ве убедил во постоењето на вишата сила во која веруваме, ниту вие немате со што да не убедите во непостоењето на истата;)
 

Io Sono Interista

The original, one and only IoSono.
Член од
21 декември 2007
Мислења
25.482
Поени од реакции
42.470
Едно прашање до атеистите. Се сметате себе си за попаметни и на повисоко интелектуално ниво од верниците. Па зар таа ваша филозофија дека постои само она што го гледате на овој свет, не ве ли ограничува повеќе од еден верник, кој верува дека покрај видливиов свет постои уште нешто, повозвишено?
Замислете философите така да ги отфрлале идеите. Зар не е задача и на философијата да покрај антрополошките и општествените гледишта, навлезе во сферата на духовното, мистичното, самиот космос, причините за постоењето.... Кога ќе почнеш да размислуваш за таквите нешта, тешко е да ги запреш мислите. А атеистите не размислуваат воопшто на тоа, бидејќи се потпираат на науката. Без разлика што после одреден период науката ќе ги побие сопствените теории, и врз основа на истите или други наоди ке донесе сосем нови заклучоци. Не ви пречи да откриете дека сте живееле во заблуда? А да не зборам што, како што ние немаме доказ што би ве убедил во постоењето на вишата сила во која веруваме, ниту вие немате со што да не убедите во непостоењето на истата;)
Не се работи за отфрлување на идеите, напротив. Атеистите во принцип се луѓе кои поставуваат прашања и бараат одговори, истражуваат. Сите ние сме прочитале што имаат да кажат светите книги, пред да заклучиме дека таа можност не е прифатлива за нас, и тоа не дефинира како Атеисти. Во принцип, атеистите многу повеќе се запознаени со тврдењата на Креационизмот а да не зборувам за тоа дека имаат многу поголемо познавање и претстава за универзумот во кој живееме. Верниците не се замараат, најголемиот дел од нив слепо веруваат во она што им е наметнато од мали нозе.

Ова од искуство. Лично.
 

Nonteizam

Полихистор
Член од
13 декември 2008
Мислења
1.108
Поени од реакции
765
Едно прашање до атеистите. Се сметате себе си за попаметни и на повисоко интелектуално ниво од верниците. Па зар таа ваша филозофија дека постои само она што го гледате на овој свет, не ве ли ограничува повеќе од еден верник, кој верува дека покрај видливиов свет постои уште нешто, повозвишено?
Замислете философите така да ги отфрлале идеите. Зар не е задача и на философијата да покрај антрополошките и општествените гледишта, навлезе во сферата на духовното, мистичното, самиот космос, причините за постоењето.... Кога ќе почнеш да размислуваш за таквите нешта, тешко е да ги запреш мислите. А атеистите не размислуваат воопшто на тоа, бидејќи се потпираат на науката. Без разлика што после одреден период науката ќе ги побие сопствените теории, и врз основа на истите или други наоди ке донесе сосем нови заклучоци. Не ви пречи да откриете дека сте живееле во заблуда? А да не зборам што, како што ние немаме доказ што би ве убедил во постоењето на вишата сила во која веруваме, ниту вие немате со што да не убедите во непостоењето на истата;)
Не верувам дека атеистите се сметаат за поинтелегентни од религиозните... можеби се сметаат за порационални, а верувам дека имаат причина за такво нешто.
Како атеистите не размислуваат за духовното и мистичното? Па ние `рбет скршивме објаснувајќи се со религиозните дека нема бог и дека нема задгробен живот и дека сме деца на еволуцијата... Атеистите размислуваат и повеќе отколку што треба за духовноста и мистичноста, само што тоа го прават од друг агол - од критички агол.
Дали науката ќе ги побива своите теории? Можно е... затоа и постојат безбројните центри за истражувања. Токму затоа се викаат теории, за да се докажуваат или за да се побијат. Тоа што е сигурно, е дека традиционалните/духовни/спиритуални/религиозни убедувања се побиени до истребување... благодарение на, се разбира, науката и критичкиот ум.
Јас лично би се сметал за луд доколку би застанал на страната на „цврстите“ вистини напишани во светите книги, наспроти „лабавите“ научни теории кои се логични, прецизни и конкретни.
 
R

Rock me Amadeus

Гостин
Не се работи за отфрлување на идеите, напротив. Атеистите во принцип се луѓе кои поставуваат прашања и бараат одговори, истражуваат. Сите ние сме прочитале што имаат да кажат светите книги, пред да заклучиме дека таа можност не е прифатлива за нас, и тоа не дефинира како Атеисти. Во принцип, атеистите многу повеќе се запознаени со тврдењата на Креационизмот а да не зборувам за тоа дека имаат многу поголемо познавање и претстава за универзумот во кој живееме. Верниците не се замараат, најголемиот дел од нив слепо веруваат во она што им е наметнато од мали нозе.

Ова од искуство. Лично.
Tie sto postavuvaat prasanja,istrazuvaat konstantno itn itn se agnostici.Baraat fakti. Dodeka pak pravite ateisti se prakticno sigurni deka faktite ne postojat.

Site nie sto sme gi procitale svetite knigi,i dokolku vo nekoj aspekt ,citat,ne se soglasuvame ili kako sto velis taa moznost ne e prifatliva za nas-Ne ne` pravi ateisti. Ednostavno sekoj vernik VERUVA onaka kako sto toj saka da veruva. Ne me pravi mene vernik odenjeto vo crkva,paganizmot,odenjeto na grobishta i postot,dokolku za vreme na postot se ponasam ko nekoj baksuz,dzabe mi e.
Tie vernici sto ne se zamaraat ,na koi religijata im se "prefrla" od kolena na koleno se neinformiranite.Tuka e vo prasanje religijata t.e. STRAHO-pocitta kon bog,a ne VERATA.

Kako i da e,ne ima sekakvi,od glupi neinformirani ateisti i vernici sto se izjasnuvaat "god is lame,god is gay" do pravi vernici bez somnez ....I ateisti sto smetaat deka posle smrtta teloto truli i se vklucuva vo krugot na prirodata i dvizenje na materiite i evolucijata. :)
 
Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
957
Сите ние сме прочитале што имаат да кажат светите книги,
Сите вие? Интересно, бидејќи јас се уште немам сретнато атеист што прочитал една света книга :) а сум имал доволно прилики да сретнам таков, кога би имало.
 

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.555
Едно прашање до атеистите. Се сметате себе си за попаметни и на повисоко интелектуално ниво од верниците. Па зар таа ваша филозофија дека постои само она што го гледате на овој свет, не ве ли ограничува повеќе од еден верник, кој верува дека покрај видливиов свет постои уште нешто, повозвишено?
Замислете философите така да ги отфрлале идеите. Зар не е задача и на философијата да покрај антрополошките и општествените гледишта, навлезе во сферата на духовното, мистичното, самиот космос, причините за постоењето.... Кога ќе почнеш да размислуваш за таквите нешта, тешко е да ги запреш мислите. А атеистите не размислуваат воопшто на тоа, бидејќи се потпираат на науката. Без разлика што после одреден период науката ќе ги побие сопствените теории, и врз основа на истите или други наоди ке донесе сосем нови заклучоци. Не ви пречи да откриете дека сте живееле во заблуда? А да не зборам што, како што ние немаме доказ што би ве убедил во постоењето на вишата сила во која веруваме, ниту вие немате со што да не убедите во непостоењето на истата;)
Атеизмот не е филозофија.
Јас сум атеист и не сметам дека постои само тоа што се гледа.
Не е точно дека атеистите не размислуваат за духовно, мистично, самиот космос и за причините за постоењето.

Од каде си ги собрала овие погрешни претстави за атеизмот?!?

Имаш една тема - Прашања за атеистите. Мислам дека ќе биде корисно ако ја разлисташ.
 
Член од
21 август 2008
Мислења
6.501
Поени од реакции
1.312
NEMA BOG posto ako ima ne moze da bide eden a gleas 350 000 religii, znaci utka!!!!
 
R

Rock me Amadeus

Гостин
NEMA BOG posto ako ima ne moze da bide eden a gleas 350 000 religii, znaci utka!!!!
Дали има бог или нема е дискутабилно. Не е утка верувањето во бог, утката е во сите тие „350 000“ религии.
Tocno,diskutabilno e.Nihilista,spored duhovnosta eden e Kreatorot-Bog,t.e. bezuslovna ljubov,vistina svetlina,A TOA e taka spored gore-dole ucenjata na site religii,Nessa.

E sega,utkata uopste ne e vo tie 350 000 religii.Utkata e tamu sto nie uste se tepame prakticno koja e"najdobrata,pravilnata,vladejackata" religija.
Bidejki religijata e tesno povrznana so lugjeto na eden kraj na svetot kade sto taa se razvila,i normite vo edna drzava.

Da go zememe muslimanstvovo,(hristijanka sum...) Zarem ne smetate deka moralot,etikata,normite na ovaa religija nastanale takvi kakvi sto se i poradi klimata,lugjeto i istorijata na tie prostori? Aj na tolkava zestina ti zemi jadi da te vidam svinsko i pij crveno vino. Onda hristijanstvoto e daleku poslobodoumna religija.Poglednete ja istorijata na evropa sto pominala sito i reseto,narodot,klimata....
Religija ne e isto so vera.
Vo sad imas kolku sakas religii so nekoj si svetec ili bozestvo so crna koza,crti na belec oblecen vo obleka na indijanec....se so cel da se zadovoli opstestvoto,da veruvas vo nesto sto e blisku do TEBE,inace bi nastanal haos.
The churc of the flying spageti? Ali jebiga,ima privrzanici.
 

Io Sono Interista

The original, one and only IoSono.
Член од
21 декември 2007
Мислења
25.482
Поени од реакции
42.470
Сите вие? Интересно, бидејќи јас се уште немам сретнато атеист што прочитал една света книга :) а сум имал доволно прилики да сретнам таков, кога би имало.
Не знам дали сите ние, ама во принцип многу повеќе од нас имаат читано, во однос на верниците. Ова белким ти е јасно бидејќи од твоите пријатели верници (православни, протестанти, не е важно...) и сам знаеш колку знаат. Нивното познавање од библијата се сведува на приказната за адам и ева, ное, и исус од назарет. Филмот, не библијата.

Мене ова ми е многу јасно и секој од нас ако ги земе за пример луѓето кои ги познава лесно ќе дојде до истиот заклучок. Еднаш дојдоа едни од твоите пријатели на врата да поразговараат за библијата, и после 5 минути рекоа: „а дедо ти и баба ти дома се?“ Видиш, си бараат луѓето некој со кој можат да се разберат :)

Иначе додека растев редовно имав библија дома и ја читав. Читајќи како и секој верник и јас гледав да не поставувам многу тешки прашања и да најдам одговор во „господ е семоќен“ кога приказната е апсурдна до немајкаде и нема никаква смисла. После едно 10-ина години воопшто не се замарав со ова прашање и си бев „верник по навика“ ко и сите други што одат вцрква на велигден. Не дека и сега се замарам, важно ги расчистив работите.
 
R

Rock me Amadeus

Гостин
Odma se fakate za neinformiranive tinejdzeri,vorkaholici ili penzioneri sto go preziveale vremeto na tito. Fatete se za duhovnjacite be,tie se vernicivo prava smisla,fatete se za psihijatri,psiholozi religiozni,sto stignale do stepen da rabotat so regresii meditacii itn.

I vo ateistite ima tipovi sto ne veruvaat zosto tolku im drzi mozokot i ne cacnale nisto,i polesno im e da veruvaat taka. A imas isto nacitani ateisti,za da stignes do ateizam,prav ateizam,treba da si baral dupki vo religijata, sto bi se reklo.
--- надополнето: Sep 8, 2011 11:32 AM ---
Не знам дали сите ние, ама во принцип многу повеќе од нас имаат читано, во однос на верниците.

seriozno?!
 
G

galaxy

Гостин
I vo ateistite ima tipovi sto ne veruvaat zosto tolku im drzi mozokot i ne cacnale nisto,i polesno im e da veruvaat taka. A imas isto nacitani ateisti,za da stignes do ateizam,prav ateizam,treba da si baral dupki vo religijata, sto bi se reklo.
--- надополнето: Sep 8, 2011 11:32 AM ---
Тоа е полесниот начин. Да бараш дупки во религијата, пф нема ништо полесно.
Потешкиот начин да дојдеш до атеизам е да ја побиваш религија СО НАУКА.

Кога ќе помислам тоа е причината зошто повеќе сакам да читам во овој подфорум, Религија, отколку во потфорумот Наука.

Полесно се сфаќаат мислите за религиите или нерелигиите.
Всушност тоа е причината поради која се` уште постојат.
Полесно е да се занимаваш со верување отколку со докажување.
Науката е напорна.

Note to myself: Треба помалку да влегувам во овој подфорум.
 
R

Rock me Amadeus

Гостин
Toa e toa otkrovenie na dupki-Nauka v.s. religija

Sto e potesko a sto polesno neznam :) prvo treba da ima koj da veruva za da ima koj da dokazuva.I taka odi opstestvoto napred....
Se e naporno,i umetnikot sto e haoticen,boite mu se mesaat ,sve gleda vo perspektiva,i naucnikot,i produser na porno filmcinja so milion danoci i monahot sto pustiot se moli za cel svet,celo vreme e vo totalno isposnistvo....taka da....

Then keep iit to yourself.
:)
 

Io Sono Interista

The original, one and only IoSono.
Член од
21 декември 2007
Мислења
25.482
Поени од реакции
42.470
Па сега, ваљда е сериозно чим го напишав и го образложив. Еве и за тебе, look around you, погледни ги луѓето, што гледаш? Влези на Велигден вцрква и потпрашај ги сите што ги знаеш по некое лесно прашање, да не приметат, ќе видиш колку се игнорантни од темата. Тоа сите го знаеме, прашање е само кој го признава.
 
Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
957
Не знам дали сите ние, ама во принцип многу повеќе од нас имаат читано, во однос на верниците.
А ти кои свети книги ги имаш прочитано?

Иначе додека растев редовно имав библија дома и ја читав.
Баш ме интересира колку се сеќаваш од Библијата што си ја читал. Еве едно најелементарно прашање за проверка: Дали книгата на пророкот Илија се наоѓа во стариот или во новиот завет?
 

Kajgana Shop

На врв Bottom