Здравството кај нас

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
5.774
Поени од реакции
6.118
...зашто толку све буквално нели реков некој тип на „анафилактичен шок“, за тебе све ти се исти алергиските реакции? ако нема уртикарија тогаш не е алергија затоа што така пишува во книга дека мора да има промена на кожата, е па не мора, сега ние не сме на лице место, па знаеме што и како било и ти се фати прво за инфузијата, па после слепо црево и сепса, онака дебатираме според информациите кои некои ги пишува што не мора да се точни.
...ти не коментираш за случајот со можни различни ситуации, ти мене ме коментираш, со мене се натпреваруваш што пишувам што не, не приметуваш дека си некако преоптеретен тоа што јас пишувам, а не за што пишувам?
... за анафилактичен шок се дава адреналин, ама не веднаш човече, зависи од тежината на самиот шок и издржливоста и моменталната состојба на пациентот, колку такви пациенти со таква реакција се дојдени во болница, не им се даде веднаш адреналин, а се водат како анафилактичен шок.
Каква треба да биде тежината за да заврши со смртен случај? Ноу сенс ти е муабетот.
Автоматски споено мислење:

Точно е ова или фб докторчето пак лупа глупости?

Прегледај го приврзокот 373025
19 а во меѓувреме тече гликоза во вена!

Ацидобазниот статус кој го земале ќе одговори дали е почината од тоа или не.

19 гликоза како параметар во случајов има вредност колку Таче во владава северџанска!
 
Последно уредено:
Член од
7 септември 2016
Мислења
16.979
Поени од реакции
30.529
Screenshot_20230325_171138_Facebook.jpg

...зависи и од другите моментални фактори и состојбата на телото - дехидрирано, ослабнато, што може да придонесе за компликации и можен фатален исход, но како параметар чисто акутна подигната гликемија на 19 mmol/L не може во моментот да биде причина за смртноста, но второто шише инфузија со телото што не може да го исфрли вишокот на гликоза поради состојба на дехидратација која е животно загрозувачка може само да ја докомплицира тешката здравствена состојба.

extreme stress hyperglycemia (ESH)
diabetes mellitus (DM)
„... Лекарите за акутна нега треба да бидат свесни дека, иако е ретка појава, екстремните хипергликемични реакции од 300 mg/dL (16,7 mmol/L) или повеќе се јавуваат кај акутна педијатриска болест во отсуство на дијабетес.

Ова е најчесто кај респираторни заболувања, трауми и невролошки нарушувања и во повеќето случаи е барем делумно под влијание на претходната медицинска терапија.

Имено, ESH extreme stress hyperglycemia е поврзан со висока сериозност на болеста и може да биде ран маркер за зголемен ризик од смртност. Иако е важно да се земе предвид ДМ diabetes mellitus, отсуството на претходни симптоми кои укажуваат на ДМ и понатамошно лабораториско тестирање треба да биде смирувачко за да се исклучи оваа дијагноза.

Природната историја на ESH е враќање на нормогликемијата, обично во рок од 24 до 48 часа од презентацијата, и кај повеќето пациенти тоа се случува само со хидратација и третман на примарниот процес на болеста без потреба од инсулин.

Поважно, се чини дека не постои зголемен ризик за последователен развој на ДМ, иако студија со подефинитивно следење е неопходна за целосно да се одговори на ова прашање.

Понатамошни студии се исто така неопходни за да се утврди дали ESH е независна детерминанта на смртноста и дали раното започнување на инсулинската терапија би ги подобрило клиничките резултати...“
 

faust.mephistopheles

Aga Aganlija
Член од
9 декември 2014
Мислења
692
Поени од реакции
1.477
Сочуство до семејството. Навистина жална смрт.
Врз основа на досегашните информации на памет ми паѓаат 3 работи.
1) Сепса со мултиорганско откажување (прашање е какви биле лабораторијските наоди, на крај краева отечени очни капаци може да се како последица на бубрежна инсуфициенца или пак откажување). Девојчето добила колку што разбрав 500 мл 5% глукоза, што е некаде еквивалент од 25 г глукоза. Според наодот на гликемија 19 е накаде реална вредност врз основа на добиенота количина на глукоза. И да, никако и под никој услов гликемија од 19 не предизвикува шоковна состојба, освен ако е диабетична кетоацидоза(за што треба сепак да се види лабораторија и да се дефинира истата).
2) Анафилактичен шок? Прашање дали во инфузија добила додатни лекови? Инаку сосема можна состојба. Анафилактичен шок без кожна реакција со опфатеност на гастроинтестиналниот/кардиоваскуларниот и респираторниот тракт е сосема можна алтернатива.
3)Стивен-Џонсон синдром без кожна реакција како последица на антибиотикот(барем од клиничната слика, болки во зглобови, бел јазик...).

Голема штета што не е приложен барем лабораториски наод да се види конкретно и да се исклучат одредени диференциално диагностични болести.

Инаку, Анафилактичниот шок се лекува со болус и.в течности и Адреналин (интрамускуларно или пак по потреба т.е при неефективен учинок при интрамускуларна апликација интравенозно во прерачунати дози). Кортикостероидот и антихистаминикот имаат мал или скоро никаков удел при Анафилактичен шок и акутното лечење на истиот, имаат удел при лечење на алергиска реакција (која представува само кожна реакција без системска опфатеност). Дури и да била сепса , со вазопресори/течности и антибиотик многу работа би се завршило.
Како и да е , навистина штета што во вакви современи времиња да умираат луѓе од болести со реверзибилен карактер.
Ова е мој осврт...
 
Член од
7 септември 2016
Мислења
16.979
Поени од реакции
30.529
Jana-od-Bitola2-3r6Xmg.jpeg
цитиран текст:
Температура немаше кога ја однесовме во болница, туку само претходниот ден па и дадовме сируп, и падна температурата. Ноќта си спиеше. Наредниот ден, матичниот лекар бил втора смена, па ја однесовме сабајлето во болница. Сабајлето пред болница, рече дека ја болат ножињата и поврати шлајм на градите. Ми се јави сопругата, не нашла матична, па ќе ја носиме во болница. Си влезе Јана во кола со одење, влеговме во болница. Отидовме во амбуланта на детско одделение. Шеќерот ѝ го мереа, ѝ беше 9, иако нема дијабетес. Рекоа дека од што повратила, шеќерот ѝ се качил на 9. Во меѓувреме ѝ дадоа гликоза. И рековме на докторката дека шеќерот ѝ е 9, таа рече „нема гајле“. Па ѝ дадоа една инфузија чиста гликоза и тоа го гледаше сопругата која беше во иста соба со чупето, раскажува Христовски.
Тој вели дека ова бил клучен момент за драматично влошување на состојбата на неговата шестгодишна ќерка Јана.

-Откако истече инфузијата, Јана почна да се губи. Сите тие испаничија. Пробаа да и дадат уште една доза гликоза, ама не успеаа да ја доосвежат. Пукаа вените, 19-ка и беше шеќерот после првата инфузија. Почна паника да ги фаќа, ја ставија на ЕКГ, со штипките, маска за кислород на лицето, целосно почна да се губи ќерка ми. Анестезиолог викнаа. Ние бевме до вратата не знаевме ни што прават ни како прават. После ја гледавме преку стакло, си мрдаше со ноџињата. Кога дојде анестезиологот и стави нешто и се поврати. Како се викаш Јана, ни одговараше. После 10 минути таа докторката на телефон прашуваше некој друг доктор како да постапат. Пак после тоа почна да се губи Јана. Последно беше тоа. Пак итно го викнаа анестезиологот, електрошокови да и даваат. Не можеа да ја повратат, кренаа раце после 15 минути. Ја качија на еден кревет. Ова се го гледавме. Како пресечени сме. Ја качија на интензивна нега, не знаевме што да правиме. Цело време прашувавме жива ли е, дури во 15 и 30 ни кажаа дека не е. Фудбал си играше, гимнастика, со дедо и` пешачеа, интелигентна беше, читаше пишуваше, се спремаше за на школо. Си вежбаше, знаеше да брои до 500. Бараме лекарска одговорност. После првата инфузија ни ги дадоа резултатите од крвта. Како може прво инфузија да и дадат па после резултати да чекаат? додава Христовски.
затворен цитиран текс!
 
Член од
12 март 2009
Мислења
18.719
Поени од реакции
14.151
Најавени нови измени во Кривичниот законик за дополнителна заштита на здравствените работници...
Истово треба да ги опфати и просветните работници, доста беше изживување над нив од невоспитаните копилиња.
а дали се опфатени случаи внатре во установите, како што директорот на ОУ Лазо Ангеловски,( есеноска конечно сменет ), а кој на една наставничка и ја тресна главата во Дневникот бидејќи не прифатила да стаи 5КА на некој ученик...
 
Член од
20 јануари 2008
Мислења
460
Поени од реакции
461
Жално за девојчето и за семејството, какви специјалисти имаме што не знаат да корегираат реакции од инфузија.
Прво ми е чуден волуменот на раствор кој му е аплициран на девојчето, во извештајот ДСЗИ пишуваат дека во болницата дале 500мл инфузија од 10,07 до 10,45 часот, гликоза и физиолошки, нели е ова многу? Читам дека стандардна доза за ваков раствор е 5мл на килограм на час, значи 20-25 кила дете, за еден час треба да прими 100мл раствор?
Тука можеби направиле едно преоптоварување со течности (fluid overload) што доведува до едем на органите и мозокот, што ги објаснува симптомите кои ги пишуваат.
Потоа најверојатно се имаат исплашено и погрешно го поврзале сево ова со вредноста на гликемијата, од 9 на 19, и како што пишуваат родителите (но ДСЗИ не спомнува), дале инсулин, ако навистина дале сосема погрешно во таква акутна состојба, што дополнително ги комплицирало работите. Инсулинот инстантно ја метаболизира аплицираната гликоза, и дадените течности од изотонични*, ги резултира како хипотоничен раствор, што прави хипонатриемија и целосно губење на ацидобазна рамнотежа, крајно резултира со срцев застој.
Ако се случило вака, ова е чиста лекарска грешка и пример за медицинска литература за да не се повтори пак.

edit
*всушност, ДСЗИ пишуваат 500мл хипоглусал, но дополнуваат дека се работи за 250 мл.5% Глукоза и 250 мл.0,9% Натриум хлорид, што не е исто и од старт е хипотоничен раствор. Хипоглусал за цел волумен е изотоничен натриум хлорид со гликоза, а овие двете ако се даваат како две различни раствори се добива нешто сосема друго.
 
Последно уредено:

faust.mephistopheles

Aga Aganlija
Член од
9 декември 2014
Мислења
692
Поени од реакции
1.477
Жално за девојчето и за семејството, какви специјалисти имаме што не знаат да корегираат реакции од инфузија.
Прво ми е чуден волуменот на раствор кој му е аплициран на девојчето, во извештајот ДСЗИ пишуваат дека во болницата дале 500мл инфузија од 10,07 до 10,45 часот, гликоза и физиолошки, нели е ова многу? Читам дека стандардна доза за ваков раствор е 5мл на килограм на час, значи 20-25 кила дете, за еден час треба да прими 100мл раствор?
Тука можеби направиле едно преоптоварување со течности (fluid overload) што доведува до едем на органите и мозокот, што ги објаснува симптомите кои ги пишуваат.
Потоа најверојатно се имаат исплашено и погрешно го поврзале сево ова со вредноста на гликемијата, од 9 на 19, и како што пишуваат родителите (но ДСЗИ не спомнува), дале инсулин, ако навистина дале сосема погрешно во таква акутна состојба, што дополнително ги комплицирало работите. Инсулинот инстантно ја метаболизира аплицираната гликоза, и дадените течности од изотонични*, ги резултира како хипотоничен раствор, што прави хипонатриемија и целосно губење на ацидобазна рамнотежа, крајно резултира со срцев застој.
Ако се случило вака, ова е чиста лекарска грешка и пример за медицинска литература за да не се повтори пак.

edit
*всушност, ДСЗИ пишуваат 500мл хипоглусал, но дополнуваат дека се работи за 250 мл.5% Глукоза и 250 мл.0,9% Натриум хлорид, што не е исто и од старт е хипотоничен раствор. Хипоглусал за цел волумен е изотоничен натриум хлорид со гликоза, а овие двете ако се даваат како две различни раствори се добива нешто сосема друго.

Zavisi vo kakva opsta sostojba bila vo start. Upatnata diagnoza bila dehidracija. Nemame konkretni podatoci dali e konkretno dehidtirana ili pak deka bila vo elektrolitska neramnoteza. Dehidracija so blag oblik generalno se leci do per os tecnosti , dokolku povraka ili ima diareja se nadomestuva tecnost i vo intravenozna forma. Za odrzuvanje na hidracija se koristi formula
4-2-1 ili prvite 10 kg 4 ml/kg/sat , vtorite 10 kg po 2ml/kg/sat i narednite po 1ml/kg/sat. Da pretpostavime deka imala 25 kg ,za odrzuvanje na hidracija bi bile potrebni 65ml/sat.
Pri sredno tezok ili tezok oblik na dehidracija se davaat i bolus tecnosti (sekako vo korelacija so laboratorija ) i toa vo pogolemi dozi, dozi od 15-25ml/kg telesna tezina. Vo ovoj slucaj bi bila standardna doza 500 ml (kade bi bila nekade 20 ml/kg). Kako sto rekov, se raboti za sekundarni srcev zastoj koj ne bil pravovremeno diagnosticiran i prema toa niti lecen kako sto treba, zatoa i zavrsi fatalno. Dali doslo do srcev zastoj poradi distributivni sok (anafilatkticen, septicen..) ili kardiogeni sok (srceva aritmija preku elektrolitski dizbalans koj nastanal kako podledica na primer pri metabolna acidoza/dehidracija..) toa treba inspekciski nadzor da pokaze. Malku ja preteravme i sumirame za slucaj so mnogu nepoznati parametri. Se nadevam deka instituciite ke si ja zavrsat svojata rabota kako treba i ke prezemaat drasticni cekori za pravdata barem malku da se zadovoli.
 
Член од
20 јануари 2008
Мислења
460
Поени од реакции
461
Zavisi vo kakva opsta sostojba bila vo start. Upatnata diagnoza bila dehidracija. Nemame konkretni podatoci dali e konkretno dehidtirana ili pak deka bila vo elektrolitska neramnoteza. Dehidracija so blag oblik generalno se leci do per os tecnosti , dokolku povraka ili ima diareja se nadomestuva tecnost i vo intravenozna forma. Za odrzuvanje na hidracija se koristi formula
4-2-1 ili prvite 10 kg 4 ml/kg/sat , vtorite 10 kg po 2ml/kg/sat i narednite po 1ml/kg/sat. Da pretpostavime deka imala 25 kg ,za odrzuvanje na hidracija bi bile potrebni 65ml/sat.
Pri sredno tezok ili tezok oblik na dehidracija se davaat i bolus tecnosti (sekako vo korelacija so laboratorija ) i toa vo pogolemi dozi, dozi od 15-25ml/kg telesna tezina. Vo ovoj slucaj bi bila standardna doza 500 ml (kade bi bila nekade 20 ml/kg). Kako sto rekov, se raboti za sekundarni srcev zastoj koj ne bil pravovremeno diagnosticiran i prema toa niti lecen kako sto treba, zatoa i zavrsi fatalno. Dali doslo do srcev zastoj poradi distributivni sok (anafilatkticen, septicen..) ili kardiogeni sok (srceva aritmija preku elektrolitski dizbalans koj nastanal kako podledica na primer pri metabolna acidoza/dehidracija..) toa treba inspekciski nadzor da pokaze. Malku ja preteravme i sumirame za slucaj so mnogu nepoznati parametri. Se nadevam deka instituciite ke si ja zavrsat svojata rabota kako treba i ke prezemaat drasticni cekori za pravdata barem malku da se zadovoli.
Волуменот е добар ако се работи за физиолошки изотоничен раствор, но тие дале раствор на гликоза, што ефективно е хипотоничен и во големи волумени предизвикува хипонатриемија и едем на органите.
А голема е шансата да дале чиста гликоза, наместо мешавина гликоза и физиолошки, што е уште полошо.
А гликоза, ниту чиста, ниту мешавина не се дава рутински во дехидратација кога нема хипогликемија. Не поради вредноста на гликемијата, туку поради можноста да направи пореметување на ацидобазна рамнотежа.

И некој новинар да праша што им значи објаснувањето на ДСЗИ во извештајот дека растворот бил 250мл гликоза и 250мл физиолошки, затоа што тоа не е хипоглусал I, туку нешто друго.
 

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
5.774
Поени од реакции
6.118
Од што може да почине толку младо девојче без предходни заболувања ако не од спукан абцес на слепо црево и како последица на тоа сепса!

Ко ги читам "експертиве" на Фејсбук, мука да ти стане!
Да се самоцитирам

Знаев дека е починато детето од слепо црево иако во медиумите течеа информации само за гликоза без да спомнат болки во стомачето.


Еве мајката вчера на Сител потврди, јасно е ко бел ден.

Ко ги читам овие наши "експерти" без два грама мозок за размислување, стварно трагедија :facepalm:

Оној па Беќаровски труби студентите што се запишале на факултет биле криви а тој како "даскал" на студентите, како ги обучил и на што ги научил???
 
Член од
20 јануари 2008
Мислења
460
Поени од реакции
461
Да се самоцитирам

Знаев дека е починато детето од слепо црево иако во медиумите течеа информации само за гликоза без да спомнат болки во стомачето.

Еве мајката вчера на Сител потврди, јасно е ко бел ден.

Ко ги читам овие наши "експерти" без два грама мозок за размислување, стварно трагедија :facepalm:

Оној па Беќаровски труби студентите што се запишале на факултет биле криви а тој како "даскал" на студентите, како ги обучил и на што ги научил???
Мене клиничката слика баш ми звучи како за првична хиперволемија, искомплицирана во хипонатриемија. Сите симптоми се поклопуваат, оток на екстремитети и стомак, излегува водата интерстицијално. Едем на мозок, сите состојби кои следеле, акутно оштетување на бубрези и срце.
По грешка е даден 5 или 10 процентен раствор на глукоза во вода, наместо во физиолошки како што лекарите тврдат, или пребрзо е пуштен растворот кој лекарите тврдат дека е даден, глукоза во физиолошки. Па уште и ако дале инсулин навистина, само ги забрзале работите.
Битолската болница исто така сама си прави физиолошки раствори и разни варијанти, чиста теоретска веројатност и да бил и таков раствор, но со погрешни параметри, хипотоничен наместо изотоничен или слично.
 

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
5.774
Поени од реакции
6.118
Мене клиничката слика баш ми звучи како за првична хиперволемија, искомплицирана во хипонатриемија. Сите симптоми се поклопуваат, оток на екстремитети и стомак, излегува водата интерстицијално. Едем на мозок, сите состојби кои следеле, акутно оштетување на бубрези и срце.
По грешка е даден 5 или 10 процентен раствор на глукоза во вода, наместо во физиолошки како што лекарите тврдат, или пребрзо е пуштен растворот кој лекарите тврдат дека е даден, глукоза во физиолошки. Па уште и ако дале инсулин навистина, само ги забрзале работите.
Битолската болница исто така сама си прави физиолошки раствори и разни варијанти, чиста теоретска веројатност и да бил и таков раствор, но со погрешни параметри, хипотоничен наместо изотоничен или слично.
Си видел ти хипонатриемија???

Пациентите со акутна хипонатриемија предизвикана од пад на Натриумот со повеќе од 10 mmol за 24 часа развиваат невролошка симптоматика после 24 часа до недела дена поради понтална миенолиза. Времето е прекратко за оваа твоја теорија!

Пологично ќе беше да кажеше калиумот, ама калиумот прави аритмија кака вентрикуларна фибрилација која би се манифестирала со нагло помодрување на детето, што тука не е случај, плус било детето ставено на монитор и такво нешто не е установено.
 
Последно уредено:
Член од
3 мај 2019
Мислења
16.413
Поени од реакции
8.582
Тешко на нас пациентите...неколку доктори со разни дијагнози.:facepalm: која ли е точната кој доктор е во право????
 
Член од
12 март 2009
Мислења
18.719
Поени од реакции
14.151
Najlosho e ako ne znaat deka ne znaat, t. e. ako e raboteno po protokol, toa znachi totalna bespomoshnost....
Da potsetam koga 2017 pochina dete od 2g od viroza vo Ohrid, a Taravari izbega vo politika. Narednata godina pochina tinejdjerka od Holandija vo Ohrid, majka i ne dozvoli tuka ni obdukcija da se naprai
 
Член од
3 март 2020
Мислења
2.138
Поени од реакции
4.481
2.Nitu edna zdravstvena ustanova a posebno privatna(Remedika) nema da otstrani organ vo kolku ne se potpishes deka si soglasen.
3. Vo naodite I vo informacijata stoi deka zdravata dojka e otstraneta vo soglasnost so pacientkata za da ne bide vo rizik za karcinom na dojka.
Докторката ми вели операција е потребна за полип на гласни жици. Ми закажуваат термин, поминувам на сите тестирања (крв, ЕКГ, анестезиолог) и на крај ми даваат да потпишам дека се согласувам да ми направат операција.

Во еден момент си помислив да не потпишам и да си одам. Ако е животозагрозувачка ситуацијата, зошто на препорака на докторката дека МОРА да се извади полипот (да не се претвори во рак на грло, на пример) јас треба да потпишам некаков документ за согласност? Моја согласност е дека сум отишла во болницата на термин за операција, и тоа не е доволно? Од што се штитат докторката и болницата?
 
Член од
20 јули 2016
Мислења
7.327
Поени од реакции
4.672
Докторката ми вели операција е потребна за полип на гласни жици. Ми закажуваат термин, поминувам на сите тестирања (крв, ЕКГ, анестезиолог) и на крај ми даваат да потпишам дека се согласувам да ми направат операција.

Во еден момент си помислив да не потпишам и да си одам. Ако е животозагрозувачка ситуацијата, зошто на препорака на докторката дека МОРА да се извади полипот (да не се претвори во рак на грло, на пример) јас треба да потпишам некаков документ за согласност? Моја согласност е дека сум отишла во болницата на термин за операција, и тоа не е доволно? Од што се штитат докторката и болницата?
Moжеш да умреш од анестезијата и операцијата. Има мал ризик секој зафат и да не сносат одговорност. Не се потпишува само ако животот ти е во директна опасност а ти си непресметлива.
 
Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom