За кој тип на услуги во странство не се наплаќа ддв

BHD

Член од
21 јуни 2021
Мислења
4
Поени од реакции
0
Го читав законот за ДДВ но неможев баш да сватам. Ме интересира ако некој може да ми каже кој тип на услуги извршени од правно лице од Македонија кон правно лице во странство не подлежат на ДДВ. Едно што сум сигурен е дека софтверски услуги во странство се фактурираат без ДДВ, но ме интересира дали е тоа исклучок баш за софтвер или повеќето услуги не подлежат на ДДВ. Пример call центар како Teleperformance дали за своите услуги во странство наплаќаат ДДВ?

Ви благодарам
 

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
8.808
Поени од реакции
16.763
Го читав законот за ДДВ но неможев баш да сватам. Ме интересира ако некој може да ми каже кој тип на услуги извршени од правно лице од Македонија кон правно лице во странство не подлежат на ДДВ. Едно што сум сигурен е дека софтверски услуги во странство се фактурираат без ДДВ, но ме интересира дали е тоа исклучок баш за софтвер или повеќето услуги не подлежат на ДДВ. Пример call центар како Teleperformance дали за своите услуги во странство наплаќаат ДДВ?

Ви благодарам
Погледни го член 14, став 3 од овој закон.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom