Заспивање - како најдобро и најефикасно да се заспие?

Вилинско коњче

It is my party :))
Член од
31 декември 2009
Мислења
550
Поени од реакции
62
Прашање од Крусер - Дали знаете некои добри техники на заспивање?

Одговор од експертката за несоници - И мене ме мачи истиот проблем ... сум забележала дека несоницата кај мене е директно поврзана со
1. активностите во текот на денот, колку биле интересни/ досадни а посебно
2. активностите во текот на вечерта и секако
3. стресот предизвикан од емотивна празнина

Да не должам многу КОГА ЌЕ БИДЕШ ЕМОТИВНО ИСПОЛНЕТ НЕМА ДА ИМАШ ПРОБЛЕМ СО ЗАСПИВАЊЕ

Razor

u jelly?
Член од
26 јануари 2007
Мислења
2.544
Поени од реакции
168
пред телевизор ќе гледаш нешто досадно и за 15 мин ке ти се приспие :)

Troj4e

Знаменосец
Член од
24 април 2009
Мислења
157
Поени од реакции
4
значи уклучи тв стај програма а1 и чекај да дојдат реклами...:)

Член од
19 септември 2005
Мислења
5.616
Поени од реакции
180
Читај книга
Најнеефикасен начин да се заспие. Сум пробал, и .... ќе го видам изгрејсонцето, а јас уште читам :)

Легнете со женска и секс малку повеќе, и спиење после тоа колку сакате....
Броење на овци е за повозрасни и за овчари.
Една овца, две овци, три... еј оваа има црна точка на главата..., четврта овца, петта... кај замина оваа, нели овците треба да скокаат... ах еве го песот.... а до кај бев со овците? :)

C

Cool Hand Luke

Гостин
Млеко, топло или ладно сеедно. Во секој случај никако диазепами лексилиуми. Евентуално еднаш двапати ако ептен те мачи инсомнија, но навика на нив никако.

krstenik

first things first
Член од
24 август 2009
Мислења
525
Поени од реакции
21
Сум пробал неколку пати со офциве, ма не помага! Исто така сум пробувал и сите мисли да ги замислам како реченици кои лебдат во безвоздушен простор (имагинација малце), и после да ги соберам во еден балон и наеднаш балонот пука. Ама ни тоа не ми помага.
Единствен начин лесно да заспијам навечер ми е да не спијам преку ден. Исто така и од флаша - до 2 пиво/а, ми се приспива. :)

Најнеефикасен начин да се заспие. Сум пробал, и .... ќе го видам изгрејсонцето, а јас уште читам :)
Пробај со некоја тешка за читање, досадна книга, ќе добиеш спротивен ефект.

(Или пробај со некој учебник: филозофија на пример. :))

Miss Right

happiness machine
Член од
2 јануари 2009
Мислења
1.308
Поени од реакции
142
Легни на кревет без перница и книгата стави ја на градите, така да ќе гледаш надолу и капаците ќе ти се полузатворени, а со читањето ќе ги заморуваш очите и ќе ти се спие.

delfybuba

Schatje
Член од
22 октомври 2008
Мислења
1.212
Поени од реакции
93
Здраво на сите.

Не ме мачи несоница во хронична смисла, но понекогаш се фаќам како сакам да заспијам, а не ми оди. Дали знаете некои добри техники на заспивање?

Благодарам.
прво и многу битно-сокриј го часовникот,никако како пред тебе да нема часовник или саат.
второ-ослободи го умот,докрај замисли си се и реши ги во мислите сите твои маки и проблеми,што како ке направиш и како ке биде...подреди се.Не оставај ништо `недовршено`.
трето-отпушти се и мисли само на нешто што те прави среќен и со таа мисла продолжи,сигурна сум дека ке заспиеш.
:smir:

Член од
13 октомври 2009
Мислења
569
Поени од реакции
233
Измори се дента вечерта ке спиеш ко јагне. Трчај . Физичката активност е битна.
Ако не можеш да заспиеш ебаај. Ако не можеш моментално мастурбирај. Мене ми делува тоа ко дијазапам.

Pl.

Pl.
Член од
16 јули 2009
Мислења
566
Поени од реакции
62
Здраво на сите.

Не ме мачи несоница во хронична смисла, но понекогаш се фаќам како сакам да заспијам, а не ми оди. Дали знаете некои добри техники на заспивање?

Благодарам.

Прво,ако спиеш преку ден долго,тогаш навечер автоматски неможеш да заспиеш.Преку ден најдолго 30минутно спиење.
Не јади "тешки" јадења пред спиење.(3 саати пред спиење)
Не спортувај после 18 часот.
Не пиј кафе навечер (или исто не доцна напладне)
Ako имаш некои проблеми,најдобро со некој да разговараш,ќе ти биде полесно.

Исто добро е топло млеко пред спиење да пиеш,ама не зовриено(само стоплено)

Ако трае подолго од еден месец и ако се појавува почесто од 3 пати неделно тогаш оди на доктор.

Се надевам дека можев нешто да ти помогнам :smir:.

Член од
27 август 2008
Мислења
299
Поени од реакции
49
Основно, никако кафе и јадење 3 саата пред да си легнеш. Пред да одиш во кревет ќе се напиеш шоља топло млеко (не млако) и обавезно 2 пластични флаши врела вода ќе си ставиш на стопалата и ќе се релаксираш. Испробано!

п.с. Водата што ќе ја ставиш во флаши да не биде премногу врела затоа што ќе ја стопи пластиката, најди ја идеалната температура да биде доволно врела да а да не се разбудиш сабајле ко помочан :)

Со среќа!!!

Член од
1 февруари 2010
Мислења
57
Поени од реакции
4
za problemot so insomija(nesonica), imam isprobano edna terapija koja 100%deluva, (bez hemija i bilo kakvi dr. medikamenti)
Moj sovet i isproban recept- 2- 3 pati seks so zenata( devojka) pod uslov so dozivean orgazam, pola saat pred spienje, posle ke spies ko bebence!
Pozdrav i so sreka!

Kajgana Shop

На врв Bottom