Занимливости

Apokalipto

Tredici
Член од
4 март 2007
Мислења
15.576
Поени од реакции
2.585
Технологијата утре

2011-та беше турбулентна година за технологијата, но што е она што на тоа поле можеме да го очекуваме од догодина? Тројца експерти говарат за блиската иднина на технологијата.

Том Стендиџ - Економист
- Број 1 е улогата на социјалните мрежи во бизнисот. Мислам дека тоа ќе биде од многу големо значење следната година, бидејќи постојат голем број причини зошто компаниите би сакале да го прифатат тоа.
Тие досега беа многу спори во имплементацијата, затоа што повеќето компании мислат дека социјалните мрежи се губење време. Напротив, мислам дека иднината на корпоративниот софтвер личи токму на Фејсбук.
Веќе гледаме како некои компании го прифаќаат овој начин на работа преку системи како Chatter, Salesforce, Yammer and Jive. Има еден куп такви.
Друга битна работа е тоа што младата работна сила е навикната да користи социјални медиуми, па ако им дадеш софтвер кој личи на Фејсбук, ќе се чувствуваат како дома.
Во 2012-та треба да се внимава и на можноста Гугл да ја загуби контролата над Андроид. Затоа што пазарот на таблет компјутери ќе биде поделен помеѓу Амазон и Епл, па тешко дека некој трет ќе успее да се пикне меѓу нив.
Доминантен вид на таблет Андроид би бил таблет во кој Андроидот е сокриен и контролиран од Амазон.
Трета работа е иднината на компанијата RIM, која мислам дека ќе ја купи некој. Прашањето е дали тој некој ќе ја купи цела, во нејзината сегашна форма. Самата фирма би можела да се подели на 2 дивизии и да почне да ги нуди Блекбери сервисите како апликации. Би бил многу изненаден ако RIM и следната година остане таква каква што е.

Вилијам Дадли, директор на софтверската компанија Sybase 365
- Мислам дека ќе видиме голем притисок, не од Епл туку во врска со Епл. Моја претпоставка е дека најважното нешто што ќе го направат со iPhone 5 е тоа што ќе ја поддржат "комуникацијата од блиску" т.е. Near field communication, која ќе го започне процесот на плаќање со мобилен.
Бројот 2 се однесува на уредите. Мислам дека Windows Phone нема да изумре а не ја чувствувам како загрозена ниту компанијата RIM, бидејќи Блекбери телефоните се популарни ширум светот, особено во Британија и на Блискиот Исток.

Бен Холмс, Index Ventures
- Верувам во развојот на 3Д печатењето, кое е неверојатно моќен концепт и кое почна се повеќе да станува реалност.
Друг момент е фактот што смартфоните станаа еден вид далечински управувач на светот колку нас. Веќе преку нив може да се нарача храна, да се најде концерт и да се регулира греењето во домот.
Не смеат да се игнорираат ниту игриците за мобилни телефони. Многу игри кои поминаа одлично на телефоните што работат на iOs и Андроид, се малтене копија на она што се случува на Фејсбук. Многу малку компании сериозно работат на игрици кои комплетно би ги искористиле можностите на овие уреди

извор - www.on.net.mk
 

@cool@

Η Μακεδονία δεν είναι Ελληνική
Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.108
Američko - srpski izum u Kniću

počela proizvodnja mobilnog aparata za uništavanje medicinskih igala, koji se kao takav ne proizvodi nigde u svetu.

Aparat pod nazivom "Sharsp Terminator" za tri sekunde uništava medicinsku iglu, patent je američki, a sem baterije, akumulatora i motora, 85 odsto delova praviće se u Srbiji.
http://sumadijapress.co.rs/index-p65-ni19841-c65.html
 

@cool@

Η Μακεδονία δεν είναι Ελληνική
Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.108
чудо на техниката:pos:

 
B

Black Guard

Гостин
ИБМ веќее направи транзистор поодамна над 100 гигахерци(криеа т.е деловна тајна па ете 150 бил) гигахерци,невидена спроводливост,200 пати поцврст од челик,нова надеж за ИТ секторот за нанотехнологијата и роботиката и за многумина нешто револуционерно,не за џабе е нобелов лауреат кој се интересира тука.
 
B

Black Guard

Гостин
Најново од Израел.

Инсекти,колибри-ДАРПА веќе има неколку прототипови ама ова новово од Израел велат било надежно.

Нека му ја мислат ХАМАС,солидна алатка за специјални сили,разузнавачи но и за search and rescue и на жртви од екјо-катастрофи,пожари па до заложници.
 
B

Black Guard

Гостин
Браво за Израелциве-за 10 години Киклиничка примена-срциња за секој,нема кражба на органи а нашите деца нема маки да мачат.

Scientists have for the first time succeeded in taking skin cells from patients with heart failure and transforming them into healthy, beating heart tissue that could one day be used to treat the condition.
 
К

Кнез Мишкин

Гостин
Термолуминисценција е интересна појава при која доаѓа до зрачење или подобро кажано предизвикана емисија на светлина при загревање на некој примерок, во видеото е даден пример со минералот флуорит (калциум флуорид) инаку, ова појава е позната кај многу други соединенија, а широко се употребува во дозиметријата на рендгенските зраци.
Фасцинантно својство кое може да се искористи за дизајнирање на молекуларни прекинувачи, емисија на фотони со соодветна бранова должина на која би реагирал некој детектор (фотоосетлива диода или слично).
 
К

Кнез Мишкин

Гостин
Конечно ги признаа 2та нови елемента со реден број 114 и 116. Работава со елементите е следнава, научниците го пронаоѓаат елементот и го пријавуваат, откако ќе го пријават треба да ги изведат реакциите на новите елементи. Резултатите се разгледуваат од IUPAC и последниот збор го имаат тие.
Елементот со реден број 114 доби име Флеровиум и симбол Fl;
Елементот со реден број 114 доби име Ливермориум и симбол Lv.
И двата елементи се пријавени пред повеќе од 10 години, каква примена ќе имаат останува на времето да покаже.

Информација од IUPAC.
 
Член од
6 март 2007
Мислења
2.301
Поени од реакции
1.574
чудо на техниката:pos:

А знаеш како би фрлало нагоре вода кога ке ти падне во водата изметот додека си вршиш нужда?
Гзот ке ти биде мокар како фонтанана на плоштад.
 

@cool@

Η Μακεδονία δεν είναι Ελληνική
Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.108
B

Black Guard

Гостин
И што има научно овде навистина не разбирам??

За чистење на мини постои специјална механизација која напред има синџири тешки кои вртат и працат притисок тежа над 500кг што е доволно за активирање на противтенковска мина-ова е далеку од тоа за што е замислено ама ајде.

Кога сме кај занимливостите нешто постаро.Do Experiences Or Material Goods Make Us

Happier?


Should I spend money on a vacation or a new computer? Will an experience or an object make me happier? A new study in the Journal of Consumer Research says it depends on different factors, including how materialistic you are.


Even though conventional wisdom says choose the vacation, authors Leonardo Nicolao, Julie R. Irwin (both University of Texas at Austin), and Joseph K. Goodman (Washington University, St. Louis) say the answer is more complicated than previously thought.
"Dating as early as David Hume and through Tibor Scitovsky and many others, the sentiment has been that individuals will be happier if they spend their money on experiences (theatre, concerts, and vacations) as opposed to material purchases (fancy cars, bigger houses, and gadgets)" write the authors.
The authors say this advice holds true for purchases that turn out well. But when it comes to negative purchases (a disappointing sofa, a bad vacation), their research shows that experiences decrease happiness more than material goods. "In other words, we show that the recommendation should include a caveat: Purchases that decrease happiness are less damaging when they are material purchases than when they are experiential purchases," the authors explain.
Highly materialistic individuals, the authors found, were equally happy with their positive purchases and equally unhappy with negative purchases whether they were experiences or material goods. The researchers also found that emotional intensity decreases more quickly after material purchases than experiential ones.
Consumers should be especially cautious when choosing among experiences, say the authors, because making a negative choice can lead to lasting unhappiness with the experience. Risky material purchases, on the other hand, are less potentially damaging.
Overall, the authors agree with conventional wisdom: "Given a good probability of a positive experience, our research echoes past research in suggesting that money is well spent on vacations, concerts, amusement parks, and restaurants over comparably priced objects and trinkets," they conclude.
 
B

Black Guard

Гостин
Конечно научниците сметаат дека детектирале паралелен универзум.


Weird data suggests something big beyond the edge of the universe

Tuesday, 24 November 2009
by Heather Catchpole

Cosmos Online
SYDNEY: Astronomers have found the best evidence yet for the weird idea that our universe is one of many in the 'multiverse'. What's more, these parallel universes seem to be exerting a strange force on our own, causing galaxy clusters to stream across space towards the edge of the known universe.
The new evidence comes from studies of 'bumps and wiggles' in the temperature of the cosmic background radiation (CMB), the leftover afterglow of the Big Bang.
Dark flow
U.S. cosmologist Sasha Kashlinsky of the Goddard Space Flight Centre in Greenbelt, Maryland, and co-workers measured slight changes in the CMB using NASA's Wilkinson Microwave Anisotropy Probe (WMAP). Slight deviations in the general expansion of the universe reveal the speed and direction of clusters of galaxies.
Last year, Kashlinsky's team found an unusual pattern in the movements of galaxy clusters. Instead of expanding at a uniform rate, as predicted by Einstein's general theory of relativity and theories of dark energy, clusters of galaxies stream in one particular direction and at greater than expected speeds. They called this weird phenomenon the 'dark flow'.
Now, new research from the team has confirmed and extended this flow to three billion light-years from Earth, about one-fifth of the way across the universe. The results have been submitted to The Astrophysical Journal.
Best evidence for the multiverse
The mystery is about what exactly is 'pulling' at the galaxy clusters to cause the flow, and this is where parallel universes come in.
Some theories of the beginning of the universe require multiple universes, which are mysteriously 'entangled', much like quantum particles at very small scales. The controversial theory suggests that although we can't see them, these parallel universes can exert a force on our own universe which provokes this 'dark flow'.
"If the flow extends all the way to the cosmological horizon, as our results likely suggest, then its origin likely is tied to the overall pre-inflationary structure of space-time [the first milliseconds of the Big Bang] and may point to the multiverse in one form or another," Kashlinsky said. "We are continuing the project and expect that our future measurements would answer this possibility much mmore definitively."
One proponent of the multiverse theory, cosmologist Laura Mersini-Houghton from the University of North Carolina at Chapel Hill, U.S., says Kashlinsky's findings are the "most straightforward indication of the existence of the multiverse."
"A multiverse extension of physics revolutionises our understanding of nature. It enables us to see the world beyond the horizon of the visible universe and reinforces the Copernican principle that our universe is neither special nor at the centre of cosmos. It is profound," commented Mersini-Houghton.
Fits the data
Mersini-Houghton points out the parallel universe theory predicted dark flow and even closely matches the speed of the dark flow as measured by Kashlinksy.
But while admitting that the dark flow was "worrying" to conventional physics theories such as general relativity, Australian cosmologist Warrick Couch of the Swinburne University of Technology in Melbourne said he didn't think it was direct proof of parallel universes.
"It adds an interesting observational fact to the debate, but I'd be reluctant to say it's completely proof of the multiverse theory," said Couch."I think there are so many multiverse theories and there are so many parameters that it's hard to test them all.

http://www.cosmosmagazine.com/news/3151/something-big-found-beyond-edge-universe?page=0%2C0
линк
Постирав вчера нешто околу ова во верски вести ама го нема мислењето па ќе морам да компензирам.Цел текст

Ако имаме паралелен универзум тогаш мултијуниверз теоријата е точна.
 
К

Кнез Мишкин

Гостин
Измерената емисија на јаглерод диоксид од согорувањето на фосилните горива во 2011 година во светот е зголемена за 1 Gt. (гигатон) споредено со 2010 година. Кина е на прво место по емисија на јаглерод диоксид во светот и за 2011 година.
Извор
Трендовите секоја година растат, но не само на јаглерод диоксид, туку и на азотните оксиди, сулфур диоксидот, фреоните...
 
B

Black Guard

Гостин
Лоши прогнози..не ја бива вака мора да се оди на нуклеарна енергија моментално фисијата а и барем за 30+ години фузија.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom