Закон против пиратерија

Синдикат

Мајгада?!
Член од
22 август 2005
Мислења
3.110
Поени од реакции
176
Јас што викам, ти што викаш. Многу едноставно е, само треба правен основ, се друго е многу лесно. Можеш да следиш кој симнува од каде, што симнува, и да му појдеш дома да му го земеш хард дискот. Кај нас не знам ни јас дали има уште закон против пиратерија, иако мислам дека има само ненаспан сум па мозокот ми е во лер пуштен.
За да му пратиш на некој сообраќај треба да нарушиш уште 10 други закони за приватност. Ама без разлика, неможиш да забраниш даунлодирање на торенти, можиш распространување да забраниш. То е исто како на кабловска да пуштат некој филм без да платиле авторски права и тебе дома да ти го земат телевизорот оти си го гледал.

Ти кажав пример за забрана на распространување во Бугарија и како беше избегнат од страна на веб сајтовтите. Реално не постои начин да се спречи даунлоад на пиратски софтвер.
 
P

Princ

Гостин
Да, го "кршат" законот со кој на властите им се дозволува да те прислушкуваат со усна наредба на истражен судија :icon_lol:
Ти објаснувам дека МОЖАТ да го прават тоа и има закон со кој им се дозволува на полицијата да го прави тоа, а ISP провајдерите се должни со закон да соработуваат со органите на прогонот во врска со било каков сомнеж да покренале они. Значи да сакаат - можат. И со закон е дозволено тоа

Член 115 од Законот за електронски комуникации
Законско прислушкување на комуникации
(1) Операторите се должни на свој трошок да обезбедат соодветна опрема и
интерфејс за законско прислушкување на комуникации на нивните мрежи.
(2) Операторите се должни да започнат со законско прислушкување на
комуникации во определена точка на јавната комуникациска мрежа веднаш по прием на
налог од надлежен суд, во кој е наведена точката од јавната комуникациска мрежа во која
треба да се спроведе законското прислушкување на комуникациите, како и другите
податоци кои се однесуваат на начиниот, обемот и времетраењето на таа мерка.
(3) Операторите заедно со надлежните органи по чие барање се врши
прислушкување на комуникациите се должни да обезбедат трајна евиденција за законско
прислушкување на комуникациите и да ги заштитат овие податоци како тајна согласно со
закон.
(4) Министерот надлежен за електронски комуникации, во согласност со
министерот надлежен за внатрешни работи и министерот надлежен за одбрана го
пропишува видот на опремата и интерфејсот од ставот (1) на овој член.

На едуцирај се ебаго и друг пат не мавај со глава у ѕид.
 

Синдикат

Мајгада?!
Член од
22 август 2005
Мислења
3.110
Поени од реакции
176
Абе оти сине. Не ми цитирај закони сеа, не биди научник толку. Ти кажвам дека нема шанси да се случи такво нешто и да има акција против пиратерија. Можно е да се казнуваат само фирми и дистрибутори на пиратерија, пример продавници за компјутери, сопственици на сајтови шо содржат пиратски софтвер итн. Корисници нема шанси да се казнуваат.

Ти шо викаш како ќе оди селекцијата, кој ќе го казнат. Цела Македонија користи нелиценциран софтвер, сите корисници на компјутер ќе платат казна?

Јас ти кажвам реално како можи да изгледа една акција против пиратерија и имаше иста во Бугарија многу жестока и на крај неуспешна. То порнографија со малолетници можи слободно да се најди со едно смрдено лајмвајр, ти за пиратерија ми расправаш хард диској ќе земале.
 

Bacillus gagous

Biohazardous
Член од
21 јануари 2006
Мислења
7.381
Поени од реакции
167
Мене ми кажуваа како во Франција не смеам да симнувам ништо зашто ќе ме уапсат... Ако ми дојдат некој ден на врата ќе се смеам:) Зашто не само што симнувам филмови туку и за Офисот крак си симнав:))
Анастазија не се зафркавај, и не се залетувај, биди многу претпазлива, пошто овие тука на запад јако контролираат. кога симнуваш не симнувај масовно, туку повеќе прави поголеми паузи, просекот на спуштени гигабајти во единица денови глеј да не ти биде над 1 гига на ден.
 
Член од
19 јули 2006
Мислења
3.157
Поени од реакции
126
Анастазија не се зафркавај, и не се залетувај, биди многу претпазлива, пошто овие тука на запад јако контролираат. кога симнуваш не симнувај масовно, туку повеќе прави поголеми паузи, просекот на спуштени гигабајти во единица денови глеј да не ти биде над 1 гига на ден.
Tocno e deka kontroliraat ama dosega eden ne osudile koj simnuval softver za sopstvena upotreba tuku site uapseni se lica koi distribuirale softver za drugi.

Softverskite firmi nekako i toleriraat za razlika od muzickite no i tuka treba iljadnici pesni da ti najdat kako kaj taa amerikankata sto ja osudija.
 

Bacillus gagous

Biohazardous
Член од
21 јануари 2006
Мислења
7.381
Поени од реакции
167
Tocno e deka kontroliraat ama dosega eden ne osudile koj simnuval softver za sopstvena upotreba tuku site uapseni se lica koi distribuirale softver za drugi.

Softverskite firmi nekako i toleriraat za razlika od muzickite no i tuka treba iljadnici pesni da ti najdat kako kaj taa amerikankata sto ja osudija.
Не заборавај дека секоја што е помлад од 30 кај нас и има лаптоп има најмалку 2000 песни на лаптоп кои нормалнопоради нашата економска состојба не се возможност за сите тие песни да платата за да ги имаат легално, и што да прават кога треба во странство да идат а им треба лаптопот со нив да го понесат?
 

Синдикат

Мајгада?!
Член од
22 август 2005
Мислења
3.110
Поени од реакции
176
Не заборавај дека секоја што е помлад од 30 кај нас и има лаптоп има најмалку 2000 песни на лаптоп кои нормалнопоради нашата економска состојба не се возможност за сите тие песни да платата за да ги имаат легално, и што да прават кога треба во странство да идат а им треба лаптопот со нив да го понесат?
Ќе го понесат. И шо?

Да не ги провери некој случајно.
 

Bacillus gagous

Biohazardous
Член од
21 јануари 2006
Мислења
7.381
Поени од реакции
167
Ќе го понесат. И шо?

Да не ги провери некој случајно.

па нема тоа и се обидував на силен да му воочам дека ако таму некоја била будала да каже дека има барем една нелегално симната песна од интернет на својот лаптоп дека тоа не се случува со нормалните луѓе кои никогаш нема ни да се нафатата да кажуват што имаат на хард, па дури и некој да им побара му види што има на хард секој знае дека може да одбие бидејќи без судски налог никој нема право да ти се меша во товјот личен живот.
 
Член од
19 јули 2006
Мислења
3.157
Поени од реакции
126
Бацилус изгледа не се разбравме а исто мислиме. Сакав да кажам пиратеријата на запад се толерира се додека не почнеш од тоа да вадиш пари, значи да правиш бизнис. Поединците кои користат нелегален софтвер или МП3 за сопствена употреба досега се толерираат.

Мислам и ти истото го кажа.
 

Мишелинка

расол
Член од
19 мај 2006
Мислења
3.450
Поени од реакции
383
Бацилус изгледа не се разбравме а исто мислиме. Сакав да кажам пиратеријата на запад се толерира се додека не почнеш од тоа да вадиш пари, значи да правиш бизнис. Поединците кои користат нелегален софтвер или МП3 за сопствена употреба досега се толерираат.

Мислам и ти истото го кажа.

Јас до што имам прашано некој овде сите симнуваат нелегално музика.
А јас симнувам филмови и тоа за Офисот што го симнав, па Мајкрософт ако реши може да ме тужи:)
 

Синдикат

Мајгада?!
Член од
22 август 2005
Мислења
3.110
Поени од реакции
176
Абе Мајкрософт ако сакаше да не се користи нелиценциран виндовс немаше да се користи. Јасно му е и нив дека не секој можи да си дозволи да плати за софтверот. Мораат да доминираат сепак на пазарот и затоа дозволуваат да се користи до некој степен и нелиценциран виндовс и секаков нивен софтвер.
 
Член од
5 декември 2009
Мислења
439
Поени од реакции
65
Мислам дека сега во фирмите е задолжително да се користи лиценциран (оргинален) виндовс, лиценциран (оргинален) офис и некои слични програми.
А доколку не го направиш тоа...
Ти поминува инспекција и ... тешко тебе.

Мислам се разбираме.
 

mamba

UNITED MACEDONIA
Член од
13 декември 2009
Мислења
93
Поени од реакции
2
Na zapad nisto porazlicno od kaj nas, Zet mi zivee vo Slovenija do sega nikoj go nema opomenato a simnuva sekoj den programi, filmovi, muzika...ednas eden negov drugar bese opomenat od internet provajderot zosto toj preterano mnogu simnuvase ama nikakvi bas nikakvi pravni posledici.
ZATOA NAPAD NA ZAMUNDA.NET I DOWNLOAD
 
Член од
6 јануари 2010
Мислења
1.120
Поени од реакции
103
Na zapad nisto porazlicno od kaj nas, Zet mi zivee vo Slovenija do sega nikoj go nema opomenato a simnuva sekoj den programi, filmovi, muzika...ednas eden negov drugar bese opomenat od internet provajderot zosto toj preterano mnogu simnuvase ama nikakvi bas nikakvi pravni posledici.
ZATOA NAPAD NA ZAMUNDA.NET I DOWNLOAD
Во Америка варезот е забранет. Пред 2 месеци, му пратив торент од Замунда на другар во Америка и го симна. Тие сајтови функционираат на тој начин што работат со регистрации. TPB е забранет сајт во пола Европа, најверојатно затоа што е бесплатен.

Кај нас, доколку се забрани варез, 99,9% од "македонското сајбер општество" ќе се врати во Среден Век и ќе комуницира со димни сигнали или праќање на гулаби.
 
На врв Bottom