Закон за мотори

Член од
8 јули 2020
Мислења
2
Поени од реакции
0
Тазе имам положено Б категорија за кола но повеќе се движам со моторче (49.3 кубика), дали законот за ограничено движење помеѓу 23-05 часот во првите 2 години важи и за моторче со таа кубикажа?

ПС. Имам 28 год така што законот за возраст до 21 не е проблем.
 
Член од
17 март 2015
Мислења
794
Поени од реакции
2.011
ако си од велес бегај им по сокачињата и немаш гајле.
 
Член од
29 јуни 2018
Мислења
817
Поени од реакции
1.097
Тазе имам положено Б категорија за кола но повеќе се движам со моторче (49.3 кубика), дали законот за ограничено движење помеѓу 23-05 часот во првите 2 години важи и за моторче со таа кубикажа?

ПС. Имам 28 год така што законот за возраст до 21 не е проблем.
99% сум сигурен дека законот од 23-05 не важи. Доколку имаш над 18 години (што ги имаш) со мотор 50цц можеш да возиш и после 12. Другар имаше положено за мотор до 50цц на 16 години и мораше да чека дур не наполни 18 за да може да вози после 12. 23-05 важи за кола. Првите 2 години бидејки без разлика на годините си сеуште возач-почетник.
Доколку нема некоја голема измена во законот (што не верувам) временското ограничување за мопед за малолетник ако го вози е 00.00 а што си полнолетен нема зашто да бидеш ограничен. Сепак мопедите од 50 цц не ги сметаат како ништо страшно и „дете“ на 16 години смее да ги вози. За нив само тестови се полагаат и ништо друго.
 

Vori

Шејтан на Махалата
Член од
23 март 2009
Мислења
6.760
Поени од реакции
5.435
99% сум сигурен дека законот од 23-05 не важи. Доколку имаш над 18 години (што ги имаш) со мотор 50цц можеш да возиш и после 12. Другар имаше положено за мотор до 50цц на 16 години и мораше да чека дур не наполни 18 за да може да вози после 12. 23-05 важи за кола. Првите 2 години бидејки без разлика на годините си сеуште возач-почетник.
Доколку нема некоја голема измена во законот (што не верувам) временското ограничување за мопед за малолетник ако го вози е 00.00 а што си полнолетен нема зашто да бидеш ограничен. Сепак мопедите од 50 цц не ги сметаат како ништо страшно и „дете“ на 16 години смее да ги вози. За нив само тестови се полагаат и ништо друго.
Не важи за 50 цц .... Шиптарине кур ги боли и без кацига у сред центар се вози ....
 
Член од
8 јули 2020
Мислења
2
Поени од реакции
0
Си прашав директно и испитна комисија за најсигурно, не важи таа мерка за моторчиња, само за возила од Б категорија.
 
На врв Bottom