Живот во родна земја или странство?

Дали повеќе би избрале:

  • Живеење во Македонија со сигурна плата (државна или приватна сеедно) од 35.000 ден.

    Гласови: 49 41,5%
  • Живеење во странство (Германија, УСА, Шведска...) со плата од 3-4К евра

    Гласови: 74 62,7%

  • Вкупно гласачи
    118
Член од
1 јуни 2011
Мислења
25.909
Поени од реакции
41.872
Тие 35К во 2025 год ќе ви се само за сметки и храна. :D

Sent from my GT-I9300 using Tapatalk
 

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
12.070
Поени од реакции
22.103
Corba makedonce so vakvi razmisluvanja nema napredok, toest ke ima napredok kako do sega, so tempo na polzav. Dali 35K se mnogu ili malku zavisi od covekot. Sepak mislam deka toa e najmalku bitno vo cela prikazna. Pari ko pari, resavaat mnogu problemi ama ne se. Faktot deka nemas nekoja moznost za napredok vo MKD (osven ako ne si zainteresiran da bides politicar), deka nema nekoj asalni firmi/kompanii za da mozes da se realiziras, faktot deka recisi nisto ne se pravi za da se donesat bas takvi firmi ili bar da se pomognat domasnite da se razvijat bo taa nasoko (ima nekolku mali sto ete se trudat ama ne dobivaat subvencii ili pomos da go napravat sledniot cekor, da prerasnat vo privtani giganti) faktot deka vo drzavata ima miljarda problemi bukvalno na sekoe pole koj moze ama nikoj neke da gi resi ocigledno ne se bitni za mnogu luge. Ne e bitno toa sto vozduhot sto go disite (a go disite sekoja sekunda) e megu najzagadenite vo svetot, ne e bitno sto nema sigurni izvori na hrana pa luge se pazat koga kupuvaat meso zasto mozno e da ti podmetnat nesto 4-5 pet godini staro od brazil ili tunguzija (ova da mu go kazis na nekoj ovde deka treba da pazis od koja mesara kupuvas ima se cudi) ne bitno sto obrazovniot sistem ni se raspadna pa imame citanki so greski, skoli bez greenje, skoli kade roditeli krechat, univerziteti sto stancaat diplomi... Ne bitno sto zdrastvoto spored WHO ni e edno mesto podole od ona vo Bangladesh (!) i duri 7 mesta sme poslabo rankirani od Palau (drzava, lol po bi rekol plemenska zaednica so 21,000 ziteli na 500 ostrovcinja). Tragicno e sto jas sepak gledam napredok vo MKD, mislam deka sega e podobro za mnogu raboti vo sporedba so pred 10tina godini koga bevme apla zagubeni vo svemirot ama pak MNOGU SME DALEKU za da pravime bilo kakva sporedba so sredenite prosecni zapadni drzavi a ne pak so naprednite ko Germanija, USA ili Svedska.

Pobitno e da sme blisku do mama i tate, patlidzanot da ne bil plasticen, da ni se prijatelite od detstvoto do nas, i sto ti ne namesto da probame da go prosirime toj krug so drugi luge so drugi idei koj imaat nesto novo da kazat, nesto da ne naucat i da go naucime, luge za nov muabet, nekoja nova debata... Osven VMRO/SDSM i cat pat 2-3 eve da kazam privatni temi sto sekoj si gi ima so drustvoto imate li drug muabet? Sportot ni e katastrofa, kulturni manifestacii recisi i nema a i toa sto ima e slabo poseteno (eve kako pomina filmskiot festival), duri i druzba sporedeno so porano e se pomalku najveke tokmu od finansiski pricni. I da gi imas tie 35K vo MKD pak moze da e se dzabe ako vo tvojot krug drugite ne mozat da ti pariraat. Moze ke zivees podobro ama sto fajde ako najbliskite nemozat so tebe vo kafana ili na odmor...

Vo cela prikazna uste se pravat sporedbi od tipot vo MKD imas kuka/stan tamu ke nemas itn, nikoj veke vo MKD ne ni razmisluva da KUPI i STVORI nesto kako sto toa go pravele predhodnite generacii. Se poveke parazitski se zivee i razmisluva za zal, mnogu porazitelno.

Vo stranstvo ne e med i mleko. Stranstvo ne e ni za sekogo i toa treba sekoj ubavo da go razmisli i da si napravi dobar plan kade ide i sto ke pravi PRED da otide a ne stom dobie viza/pasos odma da izbega pa da se cudi sto go snaslo tamu. Nekoj napisa za programerot vo GER za 900e pogore, jas sum ubeden toj da potrosel mesec dena poveke na net da apliciral kako treba ili da razgledal poveke ke nasol rabota za duplo pogolema plata. Najglupo nesto e da se pravat sporedbi za zivot vo MKD i za minimalec vo stranstvo. OK nekoj ke pocne so minimalec AMA nikoj ne otisol tamu za toa. Kolku pobrzo se vklopi vo sredinata i se bori (pod toa podrzabiram i vnatresno vo firmata vo koja nasol rabota i da aplicira za novi pozicii na drugi mesta) SIGURNO ke dojde na povisoko nivo i toa mnogu brzo. Posle toa nema sporedba. Zatoa mnogu malku i se vrakaat.

Deka vo MKD nekogas moze da bide podobro, veruvam deka moze. Trgnete gi politicarite na strana, tie se samo del od problem, tie se/bile del od nas. Problemot e nacinot na koj razmisluva prosecniot makedonec. Ednostavno premnogu sme sebicni, sekoj gleda samo za sebe. Nema ni najmala smilsa za zaednistvo, za opsto dobro. Kaj koj i da otides doma e sredeno picajzla a pred pragot veke ne go interesira. Se napravi kultura kade rabotna navika ne postoi se se gleda ako moze da ne se raboti, da se zabusava, da se piknes vo drzavno zasto e sigurno i ne se raboti. Se dur ne se smini toa vaka ke bide. Ti ke zabusis, toj ke zabusi i na kraj imame sistem so dupki ko svajcarsko sirenje a toa ne 35K, 350K mesecno nema da go resat, ne daj boze da ti se sluci nesto pa da zavisis od "sistemot"
 

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
35000 se edvaj 550 evra, dodeka trepnes se topat.

Nitu eden solidno obrazovan profesionalec ne prifakja 550evra, ili 3 do 8 pati pomalku od platata na cistacka na zapad. Cel mesec da rabotis za pet rala zapadni patiki.
E sega ako zboruvame za partiski ili drugi vidovi na potrckovci i mnogu im se.
:)образуван професионалецу....................тоа метрото за мерење чергата ти е у сантиметри или во инчи????
 

Славјански

Антички Словен
Член од
2 мај 2008
Мислења
5.644
Поени од реакции
1.346
Нормално е човек да успее, да има порив да успее, да работи за свое добро итн....
За мене ненормално е Македонците што се родени во Македонија и надвор од неа да плукаат по неа.
Македонија за Македонците не е само земја, таа е татковина.
До пред 100 години Македонија беше темен вилает, од Х причини, да не говорам и за улогата токму на тие земји во кои сакате да работите за судбината на Македонија.
Успеј бре човеку надвор и бори се за единствената татковина која ја имаш, таа е обврска на сите нас.
Без неа ти немаше да бидеш роден, немаше да бидеш тоа што си денес.
Македонија не е ниту најдобрата ниту најлошата земја за живот, како можете црно бело да го гледате светот, да не сте далтонисти ?

Некој спомна чекање на шалтер за сметки, чекање по доктори.
Во последните години со Мој термин, си гледам слободни термини за доктор и си ги закажувам преку матична.
Преку електронското банкарство ги плаќам сите смекти, вклучително и даноците.

Лани пријател дојде од САД да оперира дебело црево во една од болниците во Македонија ?
И ?
Црно е, не бело е.
 
Член од
17 јули 2008
Мислења
1.560
Поени од реакции
1.019
До сега не видов дека некој рекол лошо за Македонија ! Сите критики беа до системот , како тој функционира или поточно не функционира .
Јас 100% сум убеден дека сите дечки ( и девојчиња ;) ) кои пишаа овде дека се иселиле или сакаат да се иселат , си ја сакаат Македонија . Дури и повеќе од овие кои ја фалат како место за живеење .
Разликата е во перцепцијата , првите се чувствуваат како жртви на системот , ограничени во можноста за реализација . Вторите пак удираат реклама со надеж дека ќе убедат некој да остане , да р 'мба и плаќа придонеси , со што на нив ќе им биде загарантирана егзистенцијата (погоди каде :D ).
 
Член од
31 јануари 2014
Мислења
5.169
Поени од реакции
2.272
Точно никој ништо не вика лошо за Македонија, само повеќе од пола овде отворено викаат дека останатите луѓе (тие што останале во Македонија) се глупи и прости. Ја нарекоа Македонија дупка, село, луѓето кои живеат злобни, зајадливи, прости. Па добро ова можеби за некого е пофалба. За мене не е.
Па дури и ти ја сведуваш работата на исто - демек некој намерно убедувал некого да остане за да го полнел буџетот. Божем на запад прибираат луѓе од цел свет затоа што ги ценат а не за да си ги оддржуваат економиите и финансискиот систем.
 
Член од
17 јули 2008
Мислења
1.560
Поени од реакции
1.019
Гледаш што ти е перцепција и точка на гледање ! Многу од дискутантиве кои љубат да спорат со тебе би кажале , мува али не е битно !
Поентата е друга , не треба да го браниш фактот дека буџетот треба да се полни , тоа е факт . Тоа е од корист на сите ! Но се треба да е со ред и поредок . Да не заборавиме , граѓанинот е основна клетка на системот , тој кој го храни , подржува и одржува тој систем и е беспоговорно негов господар .
Кај нас се измешаа лончињата , граѓанинот стана слуга на системот . Од милоста на системот зависи колку неговиот несуден господар ќе има простор за движење и воздух за дишење . Ете тоа е тоа што ги брка луѓето надвор . РЕД и функционирање на СИСТЕМОТ , сигурно не е климата во Канада и Шведска !
 
Член од
31 јануари 2014
Мислења
5.169
Поени од реакции
2.272
Системот кој го сочинува? Луѓе или машини? Системот се менува од внатре. На кој не му се чека или не е заинтересиран за таа борба ќе си оди во друг систем:)
 
Член од
17 јули 2008
Мислења
1.560
Поени од реакции
1.019
Системот кој го сочинува? Луѓе или машини? Системот се менува од внатре. На кој не му се чека или не е заинтересиран за таа борба ќе си оди во друг систем:)
Од тука веќе завлегуваш во демагогија . Тоа можеш да му го кажеш на некој кој има 20 години и целиот живот му е во еден систем . Јас имам јадено попара тро повеќе !
Да ти каже чичко Немањици една : Додека оние што решиле да живеат од системот не дигнат рачна , оние кои го прават системот ќе ги снемува .
Батали убедување во светла иднина , го кркав јас тоа !
А и на крајот од краиштата , кој ти даде ополномоштување да бркаш некого од неговата родна земја ?
 
Член од
31 јануари 2014
Мислења
5.169
Поени од реакции
2.272
Од тука веќе завлегуваш во демагогија . Тоа можеш да му го кажеш на некој кој има 20 години и целиот живот му е во еден систем . Јас имам јадено попара тро повеќе !
Да ти каже чичко Немањици една : Додека оние што решиле да живеат од системот не дигнат рачна , оние кои го прават системот ќе ги снемува .
Батали убедување во светла иднина , го кркав јас тоа !
А и на крајот од краиштата , кој ти даде ополномоштување да бркаш некого од неговата родна земја ?
Кој кого брка? Реков тие што се иселиле како што кажа и ти се откажале и не веруваат во промени и си отишле. Со среќа нека е. Прадедо ми не го избркале Турците, дедо ми не го избркале Германците/Бугарите па таман работа ВМРО или СДС да ме избркаат мене од моето огниште.
Сепак можеби ти како потомок на немањичи не го разбираш ова, ама сега што да правиме.
 
Член од
21 февруари 2012
Мислења
1.641
Поени од реакции
864
Точно никој ништо не вика лошо за Македонија, само повеќе од пола овде отворено викаат дека останатите луѓе (тие што останале во Македонија) се глупи и прости. Ја нарекоа Македонија дупка, село, луѓето кои живеат злобни, зајадливи, прости. Па добро ова можеби за некого е пофалба. За мене не е.
Па дури и ти ја сведуваш работата на исто - демек некој намерно убедувал некого да остане за да го полнел буџетот. Божем на запад прибираат луѓе од цел свет затоа што ги ценат а не за да си ги оддржуваат економиите и финансискиот систем.
Македонија во смисла на природни убавини како земја нема поубава земја на светот, но како систем е дупка, тиња, мизерија, септичка јама итн, итн, итн.
Сигурно дека сите луѓе кои живеат у Македонија не се прости и злобни, но оние луѓе кои упорно тврдат по медиуми и форми дека Македонија е прва по борј на странски инвестиции во Европа, дека дневно во Македонија се отвараат по 500-600 работни места, дека во Македонија за 10 години се вработени 150 000 луге, дека имаме висок животен стандард, дека тоа што платите у Америка се 3000 усд во просек е мит и маркетинг, таквите луѓе се безкичмњаци, прости, глупи, ретардирани, идиоти, амеби итн, итн итн.[DOUBLEPOST=1460385084][/DOUBLEPOST]
Нормално е човек да успее, да има порив да успее, да работи за свое добро итн....
За мене ненормално е Македонците што се родени во Македонија и надвор од неа да плукаат по неа.
Македонија за Македонците не е само земја, таа е татковина.
До пред 100 години Македонија беше темен вилает, од Х причини, да не говорам и за улогата токму на тие земји во кои сакате да работите за судбината на Македонија.
Успеј бре човеку надвор и бори се за единствената татковина која ја имаш, таа е обврска на сите нас.
Без неа ти немаше да бидеш роден, немаше да бидеш тоа што си денес.
Македонија не е ниту најдобрата ниту најлошата земја за живот, како можете црно бело да го гледате светот, да не сте далтонисти ?

Некој спомна чекање на шалтер за сметки, чекање по доктори.
Во последните години со Мој термин, си гледам слободни термини за доктор и си ги закажувам преку матична.
Преку електронското банкарство ги плаќам сите смекти, вклучително и даноците.

Лани пријател дојде од САД да оперира дебело црево во една од болниците во Македонија ?
И ?
Црно е, не бело е.
Да дошол од Америка во Макдонија да оперира дебело црево, па ако нечини Америка што кур бара у Америка, нека си седи тука супер ќе му биде.
Незнам кој ѓавол го натерал да оди у Америка у таа клошарска држава.
 
Последно уредено:
Член од
31 јануари 2014
Мислења
5.169
Поени од реакции
2.272
Македонија во смисла на природни убавини како земја нема поубава земја на светот, но како систем е дупка, тиња, мизерија, септичка јама итн, итн, итн.
Сигурно дека сите луѓе кои живеат у Македонија не се прости и злобни, но оние луѓе кои упорно тврдат по медиуми и форми дека Македонија е прва по борј на странски инвестиции во Европа, дека дневно во Македонија се отвараат по 500-600 работни места, дека во Македонија за 10 години се вработени 150 000 луге, дека имаме висок животен стандард, дека тоа што платите у Америка се 3000 усд во просек е мит и маркетинг, таквите луѓе се безкичмњаци, прости, глупи, ретардирани, идиоти, амеби итн, итн итн.
А какви се луѓето кои само за тоа зборуваат? За неуспесите, за мизеријата и не даваат човек да се израдува на било каков успех? Тие се претпоставувма херои, слободоумни генијалци? Држава не се прави со кењатори тоа на сите им е јасно. Толку јадење гомна за сопствената држава од 1990 навака нема да може да издржи ни САД ни Германија а верувај дека има еден куп проблеми и во тие држави. Кај нас од пред неколку години (ако не и од самиот почеток) се оди во две екстремности максимални црнила и розевила а ни едното ни другото не му носи добро на никого.
 
Член од
17 јули 2008
Мислења
1.560
Поени од реакции
1.019
Кој кого брка? Реков тие што се иселиле како што кажа и ти се откажале и не веруваат во промени и си отишле. Со среќа нека е. Прадедо ми не го избркале Турците, дедо ми не го избркале Германците/Бугарите па таман работа ВМРО или СДС да ме избркаат мене од моето огниште.
Сепак можеби ти како потомок на немањичи не го разбираш ова, ама сега што да правиме.
Покрај фактот што слабо владееш со логика уште послабо владееш со македонскиот и географија . Не сум јас никаков Немањичи туку Немањици ! Прави разлика меѓу тоа што напишав и што читаш . Да не се вреѓаме сега !
Во крајна мера прогуглај малце или слабо со врема , а?
 
Член од
31 јануари 2014
Мислења
5.169
Поени од реакции
2.272
Покрај фактот што слабо владееш со логика уште послабо владееш со македонскиот и географија . Не сум јас никаков Немањичи туку Немањици ! Прави разлика меѓу тоа што напишав и што читаш . Да не се вреѓаме сега !
Во крајна мера прогуглај малце или слабо со врема , а?
За името на селото сѐ уште нема податоци од каде потекнува, но може да се претпоставува дека името е поврзано со средновековната династија Немањиќи, кој владееле на овие простори се до распаѓањето на царството на српскиот цар Стефан Душан.

Е добро јас се извинувам. Ако има еден од десет членови на форумов кој откако го прочитал твојот никнејм не помислил на српските немањичи туку на селово во Свети Николе со 200 жители во 2002 година (под услов да не е од свети николе членот) ја глава сечам. Сепак се извинувам. навистина немам познавање од светиниколска географија а со логика сум скаран ете откако напишав "Системот кој го сочинува? Луѓе или машини? Системот се менува од внатре. На кој не му се чека или не е заинтересиран за таа борба ќе си оди во друг систем:)"
ти ми враќаш со "А и на крајот од краиштата , кој ти даде ополномоштување да бркаш некого од неговата родна земја ?" логикава ти е на ниво. Па не се ни извини значи немаш ни култура.
 
Член од
17 јули 2008
Мислења
1.560
Поени од реакции
1.019
За името на селото сѐ уште нема податоци од каде потекнува, но може да се претпоставува дека името е поврзано со средновековната династија Немањиќи, кој владееле на овие простори се до распаѓањето на царството на српскиот цар Стефан Душан.

Е добро јас се извинувам. Ако има еден од десет членови на форумов кој откако го прочитал твојот никнејм не помислил на српските немањичи туку на селово во Свети Николе со 200 жители во 2002 година (под услов да не е од свети николе членот) ја глава сечам. Сепак се извинувам. навистина немам познавање од светиниколска географија а со логика сум скаран ете откако напишав "Системот кој го сочинува? Луѓе или машини? Системот се менува од внатре. На кој не му се чека или не е заинтересиран за таа борба ќе си оди во друг систем:)"
ти ми враќаш со "А и на крајот од краиштата , кој ти даде ополномоштување да бркаш некого од неговата родна земја ?" логикава ти е на ниво. Па не се ни извини значи немаш ни култура.
Инсинуации и така натаму , јас тој дел го сватив како покажување на правец на движење , може и по грешка а може и како последица на некои твои поранешни постови и општи ставови !
Ако сепак Вашето Величество и понатаму се чувствува навредено :cautious: , Ние му се извинуваме :toe: .
Не се секирај , нема да продолжам со дијалогов . Сепак е ова форум и други треба да кажат нешто , прај си муабет и понатаму , културен ти на чичко :pos: !
 

Kajgana Shop

На врв Bottom