Животот и подвизите на Александар Македонски

Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.587
Primarnite istoriski izvori nedvosmisleno kazhuvaat deka Aleksandar III e Makedonec, a Makedoncite i "Grcite" deka se dva razlichni etno-kulturi:

http://www.historyofmacedonia.org/AncientMacedonia/AncientEvidence.html

Spored se shto imam prochitano, "Chlenot" e vo pravo za ulogata na Aleksandar vo podrivanjeto na makedonskata drzhava. Taa teza mi izgleda deka drzhi.

No "Chlenot" vrz osnova na taa konstatacija potoa si pravi film deka antichkite Makedonci ne se nashite predci, shto e nonsens. Mozhe li da argumentira kako i koga izumrele antichkite Makedonci?! I preku primarnite i sekundarni izvori, i kulturoloshki (folklor) i genetski, argumentite go pobivaat stavot na Chlenot. Koga go podprashav za ova, odgovori so niz spremeni citati, bez da izrazi pozicija -- shto ne beshe seriozno spored mene.

Koga pak mu ja spomenav vrskata Brigi, Eneti, Veneti, mislam Perun mu postavi nekolku smernici no Chlenot za vrskata so tie nashi predci, Chlenot ne go komentirashe postot na Perun. Eve ja diskusijata, da se nadevame deka Chlenot kje odgovori:

http://forum.kajgana.com/showthread.php?t=6572
 

Член на раководството

Форевер тугедер
Член од
15 март 2006
Мислења
698
Поени од реакции
20
Најпрво поздрав до сите, не бев во Македонија скоро месец дена а и од ко дојдов ме чакаа натрупани обврски така да не можев поактивно да ги пратам темите и дискусиите но кратко да се вклучам на оваа...

Тврдењето дека не е можно некој народ да ”исчезни” е наивно, глупо, и одразува елементарно непознавање на историјата, народи кои имале силни царства и држави, ”исчезнале” од светската сцена, се претопиле, се асимилирале, кај некои ниту јазикот ниту писмото не остана како сведок за постоењето, за нив дознаваме преку записи од други, каде се денес Асирците, Вавилонците, Каанците, Филистејци, Хетити, Хурити, Каријци, Лидијци,Фригијци, Урартрејци, Скити, Еламиќани, Медијци, Амонци, Едомци, Дедани, Набатејци, Етрурци, Парти, Илири, Тракијци, Дардани, Далмати....... победени, поразени, освоени, однесени во ропство, надвладеени, асимилирани. Секако дека нивни траги постојат во денешните народи кои живеат на тие места но само како дел помал или поголем од мешавината која ја прави вечните миграции поради војни, глад, пренаселеност... Историјата не можеме да ја игнорираме, фактите кои ни ги оставија Византиските автори за населувањето на Словенските народи на овие простори не можиме да ги наречиме како некои овде ”комунистичка пропаганда’ или измислица на Сталин”, фактот дека со населувањето на Словените се смениа топоними, се смени јазикот и обичаите на населението не можат да се игнорираат. Зошто денес ние зборуваме на словенски јазик и пишуваме со писмото кое за Словените го измислија и прилагодија Кирил и Методи? Светите писма денес не ги читаме на Византиски (грчки) туку на словенско македонски јазик, реките, езерата, градовите, планините воглавном ги попримија словенските називи, историјата не можеме да ја потприме на Хомер и Илијада затоа што се темелат воглавном на недокажани прикаски, на лица народи градови и настани кои историјата како и нивниот автор не може да го потврди со факт, не постои историски нигде Агамемнон, Парис, Одисеј, Хектор, Хелена, Пријам, па дури и Троја е под знак на прашање и се уште има озбилни забелешки дека е тоа Троја на Хомер, од друга страна Херодот и она што го напишал историјата преку други извори може да го потврди, Хомер и Илијада воглавном му служат на романтичните квазиисторичари кои во недостиг на цврсти факти тука наоѓаат поткрепа за своите кули од карти. Па во таја Илијада се најдоа и Србите и Хрватите и Албанците како најстар народ! Историјата за мене е доказ. Историчар кој зборува за ”веројатно, можеби, претпоставка е, ако замислиме дека....” е за мене најблаго речено сомнителен. Шпекулацијата во историјата е дозволена во разумните рамки на посредни факти кои можеме да си ги дозволиме. Јас личнои ретко шпекулирам и сакам и тоа да го поткрепам со индиректни докази но сакам кога од повеќе извори можам да создадам што пореална слика за некој настан.

За Бригите (Фригите) веќе наведов и цитирав што вели Херодот ни не знам што не е јасно тука, но да прифатам Орсон Велс како единствен меродавен доказ за Македонската историја (иако во животот не стапнал овде) е исто какао и да го прифатме ставот на Бајрон за Албанците или да го прифатиме пишувањето на Карл Мај за балканот и народите во него како најточен. Овде на дискусии има толку неуки и неначитани дискутанти да ми е просто жал и грев за нив, ги познавам веднаш по речникот и зборовите со кои се обидуваат да ме навредат исплашени од за нив непознатото. Секогаш сум велел дека лошото образование е многу потрагично од необразование, но да не должам сега сум тука и ќе се читаме се надевам почесто на дискусиите.
 

Oli

Член од
24 јуни 2006
Мислења
1
Поени од реакции
0
Здраво,во врска со нашиот херој Александар Македонски,би дал еден предлог.Да се изгради споменик на Александар 3 Македонски на сред плоштад во Скопје и тоа со огромна големина,и да се одбележи еднаш за секогаш неговото значење.

п.с Ко за информација едно другарче ми работи на крит во бившата.провинција.Атина и кога ќе ми прати порака од грцкиот број,секогаш кога ќе добијам пораката,пред да ја отворам стои ликот на нашиот Александар 3 Македонски.
 

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Аце не е 100% наш, в ед.
Ама Филип е 100% ( што би рекол Амди бајрам, 102 насто) наш.
Крај на причата.
 

TpH_Bo_OkO

Трноризец
Член од
18 мај 2005
Мислења
11.537
Поени од реакции
878
Garfield напиша:
Аце не е 100% наш, в ед.
Ама Филип е 100% ( што би рекол Амди бајрам, 102 насто) наш.
Крај на причата.
Епа колку посто според тебе е наш Александар? Чив е ако не е наш??
 

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Па, полојна.
Ама татко му бил цел наш, а тој знаел дека нема потреба да се ебава мајка до Индија, ами да се задржи тоа што се освоило како империја и потоа свреме да се шири.
 
S

Sagan

Гостин
Според мене, нема теоретски шанси гробот на Александар да се наоѓа на територијата на Балканот. Да беше така, досега сигурно ќе беше пронајден. Па нели два чекора територија е.

Значи, останува претпоставката дека гробот му е некаде на азискиот континент, најверојатно во некои планини во Западен Ирак (моја претпоставка, без многу возбудување!).

Меѓутоа, многу ми е сомнително тоа што се е така мирно и тивко кај археолозите, кога се споменува оваа тама. Едноставно ќе речат: Не знаеме се уште каде е гробот... и толку. Никој не презема некоја посериозна експедиција за да го пронајде гробот на најголемиот антички македонски освојувач, иако се знае дека ќе се стекне со огромна слава тој што ќе го пронајде.

Или сумирано, сомнително ми е се околу ова. Мислам дека гробот одамна му е најден, само некој и поради некои причини го крие!!!

Па ајде ви се молам, гробот на Филип е најден, на Александар не можеле да го најдат !?!?:nenene:
 

zoko

tralalalla
Член од
12 јуни 2006
Мислења
80
Поени од реакции
0
postoele pisani dokoazi koi kazuvaat deka teloto na aleksandar skrisno go prevzema olimpija sto znaci deka teloto e na balkanot, no kade go skrila ponatamu toa ne e jasno,no za zal carskiot dnevnik koj go imale videno samo nekolku pisateli i tie dokumenti izgorele vo golemiot pozar vo aleksandriskata biblioteka.
grobot spored mene se uste ne e najden, a imalo mnogu pohodi za negovo pronaoganje no se e bezuspesno,sto se odnesuva do grobot na filip, filip umira vo makedonija sto znaci deka e zakopan ovde i bilo mnogu polesno da se najde negoviot grob.
 
Член од
21 февруари 2005
Мислења
179
Поени од реакции
10
finta e grobot da mu go otkrieme vo republika Makedonija za inat na grcive,hehehe
 

kikiritka

луда леблеба
Член од
23 јуни 2006
Мислења
101
Поени од реакции
0
Jas mislam deka e zakopan vo Aleksandrija
 
Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.587
Pozdrav i do tebe "Chlen"!

1. Tvrdenjeto ne beshe deka narod ne mozhe da ischezne, da se pretopi itn. Tuku prashanjeto beshe do tebe konkretno za antichkite Makedonci. Ti pretpostavuvash deka ischeznale (spored kazhanoto), pa rekov da prasham spored koi soznanija, kako, koga, od kogo doznavame?

2. Tvrdish deka "Slovenite se doselile" na Balkanot spored vizantijskite avtori. Od kade se doselile, kakvi tragi ostavile pri doagjanjeto? Spodeli nekoi soznanija kako ti ja svakjas preselbata spored prochitanoto. Vo edna druga tema "Sloveni" pochnuvash so paganski obichai, koi Pavel Liprandi argumenitrashe dena ne se makedonski. Pa rekov da gi postavime rabotite na mesto ako pochneme od pochetok.

3. Dali navistina Sv. Kiril i Metodija "izmislile" pismo (glagolica) ili standardizirale vekje postoechko? Kako e vozmozhno tolku brgu da se prigfati A propos novite otkritija od koi edno e postaveno vo posebna tema za slichnostite megju antichkiot i "slovenskiot" jazik, kako objasnuvash takvi pojavi so prvobitnata tvoja pozcija? Inaku Svetite pisma sme gi chitale i na latinski i na grchki vo odredeni periodi, bez razlika shto denes ne gi chitame. No da ne se rasplinuvam, da ostavam da odgovorsih.
 
Член од
5 јули 2006
Мислења
15
Поени од реакции
0
ne go imaat najdeno, ni ce go najdat
 

Boogie

no pain no game
Член од
4 декември 2005
Мислења
985
Поени од реакции
544
Се знае дека кога Цезар бил во Александрија Клеопатра му го покажала саркофагот на Александар кој бил од стакло а тој се поклонил на големиот освојувач.
 

TpH_Bo_OkO

Трноризец
Член од
18 мај 2005
Мислења
11.537
Поени од реакции
878
Којзнае колку е вистинита и стварта дека тој е отруен или дека умрел од маларија или незнам ти уште какви ствари...се додека не постои ни досега пишан доказ за тоа, све остало е шпекулации, од уста на уста и Марко Крале го напраиле дека скокал од рид на рид, само грциве нешто матат, во Пела и на неколку други археолошки места имаат најдено плочи на кои е пишувано на СтароМакедонски(ништо слично со грчкото писмо, а многу идентично на нашиот говор) кои се одма искршени и уништени за да не излага вистината на виделина...а токму на тие плочи пишувало нешто за Александар Трети Мкедонскиот...
 

Kajgana Shop

На врв Bottom