Животот и подвизите на Александар Македонски

Член од
8 ноември 2008
Мислења
2.172
Поени од реакции
1.265
Vespertinе, душо, џабе ти се лакираните кондури од Версаче (од Версаче Бајрам ли?). Такви чевли можиш и овде да си купиш ако вредиш нешто.

Види ваму. Има луѓе кои се проституираат затоа што сакаат да имаат пари, а кога еднаш ќе си го продадат својот газ, после тоа не им е ништо вредно, ни името, ни потеклото (ионака семејството ќе се одрече од него) - се е на продажба. Но, има луѓе кои сепак и покрај својата сиромаштија не се проституираат и грев е таквите да ги убедуваш во “убавините“ кои ќе ги уживаат ако започнат со проституција...
 

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.498
Абе еј ти гнидо посрана, јас наведов факти некаде или само прашања нацртав тамо горе? :)
Не ме терај да се изразувам некултурно, зашто глупо е, не ми личи на сакото и лакираните кондури версаче.
Сакам да прашам дали добро се чуствувате вие Македонци во македонија вака како што живеете (значи без име, значи да се подјебава секој со вас, и да се пењавите за Александара чив е, и да тапкате у место) или да живеете во некоја земја под име... еве да кажеме ни име не е битно нека има код-нејм: 3402 и да имате висококвалитетен живот како што неможете ни да замислите ( значи безбедност, значи нема граници, безбедност на вашите деца, услови за вас и вашата фамилија, можности, и други работи кои што многумина од нас уште немаат осетено). Од една страна вашата гордост (немам поима од кај ви е гордоста) а од друга страна ем гордост ем убав живот нели. Што би одбрале?
Пред да те испратиме на одмор заради навредите, заедно со УлтраБој кој поради своја глупост испадна колатерална штета во случајов, ќе ти реплицирам на срамно дефетистичкиот пост со нула интелектуална или па човечка вредност.

Нашата етничка припадност не е некоја апстрактна вредност, како што се твоите квази придобивки од нејзиното откажување.

Доколку зад промената на идентитетот се криеше некоја Утопија, како што се обидуваш да прикажеш, досега барем 7/8 од Светот ќе се пишеа како Македонци, за да заработат подоцна на оваа “етничка конверзија“ во нешто трето.

Во врска со гордоста, зошто мислиш дека немаме убав живот?

Убавиот живот, не е супститут кој го добиваш во замена за гордоста ниту пак гордоста е бајпродукт на материјалната состојба.

Доколку ти не си горд со своите родители, подалечното семејство, иако хипотетички да земеме, биле сиромашни, а успеале да те изранат, издржуваат и образуваат, за денеска да ги гледаш со презир и да се срамиш од нив, тогаш ти како единка немаш никаква вредност за ова општество и за вредностите кои мнозинството ги делиме.

Спомна имено, дека...
Моето залагање би било на друг план, пример професионален план, индивидуален, политика не.
а целосно си го запоставил својот морален развој, што е предуслов да успееш на било кој план во животот.

Доколку овие историски теми не те интересираат и мислиш дека се банални, како дел од историската наука, под чија капа се наоѓаат сите останати правци во науката, би те замолил да не ни го арчиш времето, ниту пак своето, туку да се посветиш на својот „професионален и индивидуален развој“.
 
Член од
8 јули 2011
Мислења
265
Поени од реакции
202
Многу интересна нишка.
Која јас ја пронајдов оклу пред недела дена се турив од читајне.
Има доста добри аргументи на форумов.
Знам дека нишкава е за Александар.
Но не можам да прескокнам кога некои мизерни души сакаат да си се продадат и да прододата се што нашите предци ни оставија.

ево неколку линкови за стариот народ венети за кои историчари пробват да докажат се потомци на измислиениот народ словени од позади карпати се докажува дека сите словенски народи имаат потекло од Венетите исто како и Алексндар Македоски и цели македонски династии и јазикот што го збореле старо седелците е сличен на нашио денешен Македоски и Словенски јазик а грците немаат никава врска со Александар и цела Античка култура треба да ни се препише на нас Македонците и венетски народи.

http://www.veneti.info/articles/multilingua/makedonski
http://slovio.com/origin/index.html
http://www.scribd.com/doc/74255648/Boshevski-Tentov-Rosetta-Stone-Macedonic-Dictionary
http://www.historyofmacedonia.org/ConciseMacedonia/similarities.html
Поздрав до сите
 

@cool@

Η Μακεδονία δεν είναι Ελληνική
Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.109
Член од
15 декември 2009
Мислења
770
Поени од реакции
479
Hector van Troje, Alexander van Macedonia en Julius Caesar; Maker: graficus: Muller, Harmen Jansz; ontwerper: Heemskerck, Maerten van; Verv.jaar: 1567


--- надополнето: 26 јуни 2012 во 04:03 ---
И Хектор и Александар имаат скоро идентичен грб..
 
Член од
15 март 2010
Мислења
5.863
Поени од реакции
6.370
Може некој во кратки црти да ми даде цврсти факти за Александар Македонски, за јазикот кој го зборувал тој , и за јазикот на татко му, Филип ... Знам дека Грчкиот е избран од страна на Александар, но Филип ? ... Значи во конфликт сум со Кипарски Грци, нонстоп ме чепкаат со јазикот, јас пак ги чепкам со тоа , како тоа Филип водел битки против Атињаните, а Грците сега велат дека сите они биле грци, па ми велат па била Грција поделена на Кралства... па Филип сакал да ја контролира цела Грчка Македонија бла бла...
 
Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.584
Во кратки црти: Александар и Македонците сме спомнати во сите историски извори како посебен народ.

http://www.historyofmacedonia.org/AncientMacedonia/AncientEvidence.html
http://www.historyofmacedonia.org/AncientMacedonia/ModernHistorians.html


Што се однесува до македонскиот јазик, постојат историски извори од тоа време во кои тој се наведува како посебен.

Еден често спомнуван пример е обраќањето на Александар до Филота, исто така Македонец, кој требал да биде суден за предавство. Александар му дал право на Филота и го прашува дали сака да му се обрати на аудиториумот на својот јазик.

"The Macedonians are about to pass judgment upon you; I wish to know whether you will address them in their native tongue." Thereupon Philotas replied: "Besides the Macedonians there are many present who, I think, will more easily understand what I shall say if I use the same language which you have employed, for no other reason, I suppose, than in order that you speech might be understood by the greater number." Then said the king: "Do you not see how Philotas loathes even the language of his fatherland? For he alone disdains to learn it. But let him by all means speak in whatever way he desires, provided that you remember he holds our customs in as much abhorrence as our language." (Quintus Curtius Rufus, Alexander, VI. ix. 34 - 36)

Еве уште еден, Плутарх, во кој се вели експлицитно дека македонскиот јазик не бил разбирлив за Хелените.

"But, he [Alexander]...jumped up on his feet and started to call his shield bearer in Macedonian [and that was a sign of great danger]..." (Plutarchus, Alexander, 51)

Трет извор е "Речникот на Хесихиј" во кој македонскиот, тракискиот и грчкиот јазик се наведени посебно, секој со одреден број зборови. Види го мојот пост:

http://forum.kajgana.com/threads/Реакции-по-повод-откритието-на-професорите-Бошевски-и-Тентов-за-Розетскиот-Камен.10268/page-2


Погледни ја оваа тема, има многу поучни постови од anaveno, Katunec и неколку мои за Македонците и Хелените и за македонскиот јазик:

http://forum.kajgana.com/threads/Хеленизмот-Европска-измислица-од-18-век.11127/page-2



Ако сакаш да прочиташ за целата халабука од Западниве историчари и лингвисти, имаш линкови подоле. Повеќето признаваат дека македонскиоит не е дијалект на грчкиот, а про-грчки настроените се на климави ноѕе и свесни се за тоа (некои и оторено признаваат).

http://www.historyofmacedonia.org/AncientMacedonia/shea2.html

http://www.makedonija.info/ancient.html


P.S. Ако кипарските цигани ти постираат некој шаблон, постирфај го тука да ги разбиеме. Како и татарите, и тие имаат спремни копи-пејст текстови и така настапуваат. Се се тоа очајни напори да се скрие вистината. Бидејќи веќе не можат да тврдат дека Македонците се Грци (падна таа лага), сега се фаќаат за јаизкот и културата.
 

Ч Е Н Т О

Методија Андонов
Член од
3 јули 2008
Мислења
1.698
Поени од реакции
1.612
Може некој во кратки црти да ми даде цврсти факти за Александар Македонски, за јазикот кој го зборувал тој , и за јазикот на татко му, Филип ... Знам дека Грчкиот е избран од страна на Александар, но Филип ? ... Значи во конфликт сум со Кипарски Грци, нонстоп ме чепкаат со јазикот, јас пак ги чепкам со тоа , како тоа Филип водел битки против Атињаните, а Грците сега велат дека сите они биле грци, па ми велат па била Грција поделена на Кралства... па Филип сакал да ја контролира цела Грчка Македонија бла бла...
Само да дополнам на она што ти го постирал Мисирков.

Ако добро разбираш англиски јазик, еве ти една научна статија на професорот Ернст Бадиан од универзитетот во Харвард во која има многу детали за јазикот на античките Македонци и неговата употреба од страна на Александар.

Greeks and Macedonians

И како што ти напиша веќе Мисирков погоре, слободно постирај тука што те прашуваат и ќе добиеш соодветен одговор. ;)
 
Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.584
На денешен ден (22 јули) пред 2368 години е роден Александар III Македонски во во македонската престолнина Пела.

Редно е да го одбележиме датумот на раѓање на најпознатиот Македонец.
 

Казаки

Атаманот - Army of Christ
Член од
2 септември 2011
Мислења
1.526
Поени од реакции
1.967
А од кај знаеме дека ова е Александар?
 

Kajgana Shop

На врв Bottom