Животот без Бог е без смислен

Zaphod Beeblebrox

Поранешен покул Божино
Член од
7 јуни 2008
Мислења
16.676
Поени од реакции
21.233
Ако Бог е се, тогаш и јас сум Бог. Ако јас сум Бог, тогаш викам дека твојот живот без мене е ништо. Ако ако твојот живот без мене е ништо, тогаш животот не ти вреди. А ако не ти вреди животот...

Член од
8 септември 2012
Мислења
48
Поени од реакции
18
Бог е еден од термините со кои се опишува совршено, натчовечко и натприродно битие, за коешто луѓето кои веруваат во него, исто така веруваат и дека е создавател на универзумот. Некои религии кога говорат за Бог, него го опишуваат припишувајќи му и некои антропоморфни особини, додека други пак сметаат дека е невозможно и навредливо да се замислува Бог претставен во физичка форма. Некои сметаат дека Бог е олицетворение на целокупното добро, додека пак други сметаат дека Бог е нешто повеќе од обичните сфаќања заморалноста кои ги има човекот. Кај многу политеистички верувања постојат и полови разлики меѓу Боговите, па така имаме и женски Богови, т.е. Божици. Скоро во сите сфаќања човекот е претставен како понизен, потчинет и зависен од Богот.

M

Muranyi

Гостин
Мене животот би ми бил бесмислен без моите најблиски,без љубовта која им ја пружам и добивам,уште не сум фамилијарен човек но сметам дека смислата на животот е семејството и децата.Патем,смислата на животот е субјективна работа,за некој смислата е да чита книги,за некој да се дрогира,за некој да шета низ светот,некој сака да спортува итн.
Не знам за кој Бог мислиш поточно,но ако твојот живот нема смисла без некој од пустинските богови,дали Јахве или Алах,тогаш време е да си ја преиспиташ смислата на својот живот,зашто овие пустинци се најбесмислените измислици на човечкиот ум,убедливо најбезмислените на сите времиња.

Член од
5 јуни 2008
Мислења
3.632
Поени од реакции
5.724
Кога пуштија Интернет по манастириве, кога почнаа да го шират словото по него...

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
Не само животот туку и смртта без бог е бесмислена, да не беше бог, по смртта сите ќе одевме не исто место заедно со неверниците, крадците СДСМовците, грците...

GreenRoot

^Зелен^
Член од
20 јули 2011
Мислења
2.608
Поени од реакции
2.229
Тешко нас ако децава од фејзбук откриле дека постојат форуми

Член од
8 септември 2012
Мислења
48
Поени од реакции
18
Не само животот туку и смртта без бог е бесмислена, да не беше бог, по смртта сите ќе одевме не исто место заедно со неверниците, крадците СДСМовците, грците...
Ај сега и политика и националност замеша, а ако си толку побожен не си тој кој треба да им суди на СДСМОВЦИТЕ и грците кај треба да одат...со твојата омраза и ти ќе одиш со нив таму под мишка фатен...позз ;)

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
Ај сега и политика и националност замеша, а ако си толку побожен не си тој кој треба да им суди на СДСМОВЦИТЕ и грците кај треба да одат...со твојата омраза и ти ќе одиш со нив таму под мишка фатен...позз ;)
а комунисти и фашисти ќе одат у пакао?

Член од
8 септември 2012
Мислења
48
Поени од реакции
18
а комунисти и фашисти ќе одат у пакао?
Не сум јас таа која треба да каже дали ќе одат или не срцка,тоа е ПОСАО на друг...од кај да знам јас каде ќе одат? немам натприродни сили однапред да знам(y):)

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
Не сум јас таа која треба да каже дали ќе одат или не срцка,тоа е ПОСАО на друг...од кај да знам јас каде ќе одат? немам натприродни сили однапред да знам(y):)
Значи можно е сепак грци, сдсмовци, католици, јевреји, навивачи на барса, фашисти, убијци, протестанти, црнци шо му се клањаат на тотеми, хомосексуалци, јапанци, ванземљани, панкери, комунисти, банкари, правници, партизани, ороспии, ... да одат во пекол оти не го почитваат бог а тој многу ги сака и ради тоа ќе ги стави на вечни маки во оган болка патња страдање!

Член од
8 септември 2012
Мислења
48
Поени од реакции
18
Значи можно е сепак грци, сдсмовци, католици, јевреји, навивачи на барса, фашисти, убијци, протестанти, црнци шо му се клањаат на тотеми, хомосексуалци, јапанци, ванземљани, панкери, комунисти, банкари, правници, партизани, ороспии, ... да одат во пекол оти не го почитваат бог а тој многу ги сака и ради тоа ќе ги стави на вечни маки во оган болка патња страдање!
Епа се е можно кога ќе видиш,ама ако си подобро упатен во религијата истите според тебе кои можно е да одат или треба да одат,може да се покаат и да побараат прошка од Бог па може и ќе им се смилува и ќе им го отвори патот и на нив до Рајот...:)

Член од
4 февруари 2009
Мислења
7.733
Поени од реакции
7.549
‘Животот без ______ е бесмислен.‘
Што и да напишеш во празната линија, реченицата ќе ти биде неточна.
Смислата на животот не е фиксна, и е индивидуална.
Ако на тебе смислата на животот ти е Бог, во ред, никој не ти брани, но не им кажувај на други дека нивниот живот нема смисла без твоето лично убедување.

Член од
5 јануари 2008
Мислења
2.806
Поени од реакции
3.062
:вонзем: Постојам само јас и се околу мене е моја престава, сите вие постоите само во мојата имагинација, така што Бог навистина постои, и навистина вашиот живот без Бог(мене) е безсмислен.

Kajgana Shop

На врв Bottom