Етногенезата на Македонците

Дискусија во форумот 'Историја' започната од anaveno, 24 јуни 2009.

 1. anaveno

  anaveno Гостин

  Македонскиот цивилизациски,лингвистички,културно,духовен простор и т.н. е населен уште од праисконот.
  Археолошките наоди ни говорат дека едно од жариштата на цивилизациите е токму и Македонија.

  Лингвистичките примери,укажуваат на компактност и компатибилност (внатрешна и во споредба со околината) на населението. Генетските истражувања се делумна потврда за Македонскиот искон,а делумно се сеуште необјаснети во смисол дека не се земени предвид и погоре спомнатите факти,како ни историските записи кои тотално се занемарени и најчесто-извртени.

  Кога и како, Македонија е “најрано” населена и станала жариште на цивилизации, можеби никогаш нема да дознаеме.


  (темата Надвор од Африка има многу фалинки. Пример,видел ли некој Маратонец-Црнец? Сите се спринтери).

  Кога кажуваме почеток на цивилизација,мислиме на времето кое го именуваме со зборот Неолит.
  Неолитот, посебно оној во Македонија, е невралгична тема.
  Науката реконструира лик на неолитски човек-не личи ич на Анадолец или Афро-Азијат.
  Не личи, всушност, на ништо. Тотално промашување.
  Во Египет луѓето живеат блиску до Црна Африка уште од кога овие се симнале од дрвата, па се полични бре.

  Науката е на мислење дека во тој период дошло до измена на популациите низ Европа,т.е. дека Анадолци поттикнати од промена на климата и големи поплави во црноморието,кои го загрозиле нивниот опстанок,морале да се иселат и притоа ја населиле Европа,спрема тоа,и Македонија.

  Науката денес кажува дека немало такви климатски промени и промена на морското рамниште во размери од 20-55 метри како што се прикажува,за да се одбрани тезата за Анадолска репопулација.
  Науката ни кажува и дека на Балканот,артефактите поврзани со некрополите,покажуваат скоро секаде ненасилна смрт на популацијата.

  Скоро?

  Има спорадични поединечни наоди (Анзабегово пример) каде што се пронајдени такви скелетни наоди,но тоа не дава ни оддалеку да помислиме за насилен неолит на Балканот.
  Ние не знаеме дали тоа е направено во ритуални цели, за што имаме потврди од други локации или што е навистина причината за таквата смрт.

  Впрочем , и скелетните наоди покажуваат старост од околу 30-на години (нормална смрт,умрени од “старост” ..и висина од околу 168 цм),која старост е нормална за тие времиња (ретко тогаш кој можел да си ги види внуците) , споредена со скелетните наоди отсекаде од белосветието.

  Во исто време,над границата на Линеарната Керамика,т.е. вон границите од Балканот, скелетните наоди ни даваат слика за вистински масакри врз популацијата. Пронајдените масовни гробници покажуваат дека се масакрирани мажи, жени, деца. Пронајдените заби од кучиња,волци,лисици во тие гробници,покажува дека масакрираните всушност и не биле вистински погребувани, туку оставени во буквален смисол -кучињата да ги јадат.

  Такви наоди на Балканот - нема.

  Тезата дека “од денес не правиме вакви грниња” или промена во погребните обичаи,е јасен индикатор за репопулација - не држи. Гледаме дека репопулацијата на други места,буквално во соседството, била вршена со бруталност,екстерминација на староседелците,а само тука Анадолците биле “дочекани со цвеќиња”?.

  Поука нека бидат случаите со “Античките Македонци станаа Ѕевсови, па христијани”, каде што исто имаме маркантни појави на промена во начините на погребување, правење на разни грниња, тепсии...

  Контактите помеѓу цивилизациите, најверојатно, постоеле (ако можел некој од Замбија да тргне пешки до Македонија или Австралија, зошто некој да не тркнал до Турција натаму, наваму? Да не биле нашиве-нивниве фатени во нозете?).

  Каква е промената во грнчаријата,градежништвото и т.н. што ги натерало учените да мислат дека сме репопулирани?

  Учените открија неолитски наколни живеалишта насекаде низ исто-Цивилизациска Македонија,изградени покрај нашите езера, реки, мочуришта. Тоа е веројатно “најсилен доказ” дека техниката е “пренесена” од Анадолија,каде што врне еднаш во 50 год. каде се камењари и пустињи,па морето да пораснало и 1500 метри,тие ќе биле на суво.

  Науката ни кажува и дека Турција е едно од најструстните подрачја (земјотреси) и чудно ми ти чудо што имало потопени разрушени градови. Па и Пела во времето на Филип и Александар била поблизу до морето,во пристаништето на Пела доаѓале и оделе бродови.

  Отогаш до денес, којзнае колку земјотреси имало во крајбрежјето.

  Учените открија Породинска Куќа.
  Вистинска Македонска Куќа,со “прозори” и оџак и огниште.
  И таа ли ќе е пример за Анадолија?
  Не.
  Анадолската куќа е тврдина, ни прозори, ни врати. Таму нема спиење на чергиче пред врата,туку,спиење на “ќерамиди” (кровот),и тоа ако се качиш по скалила дотаму.
  Зошто е така тоа?
  Веројатно, за да некој ноќеска, на спиење, не им го пресече гркланот. Или муви-комарци?

  Македонска Куќа - Породинска Куќа имала и свод...- учените.
  Сводови се откриени и во Египетските гробници (после 40 векови)....-учените.
  Сводот е измислен од Римјаните (после 25 векови)... - учените.
  Браво за учените.

  Промена во грнчаријата?
  Промена,и тоа каква.
  [​IMG]
  Неолитските луѓе од А(м)нзабегово ни оставиле аманет,ишарет од мајсторијата.
  Тој симбол е уште од Пердика (?), па се до денес, во секој Македонец.
  Оставиле и нешто друго,за кое нашиве учени немаат очигледно врска...
  Ами,нели има уште една невралгична точка пред Пердика, фамозната 1200 г.п.н.е?
  И тогаш,демек,имало-репопулација?
  Како е можно тогаш тоа со Симболот?

  Останал ли симболот од тоа, дека сме биле “железни” (Пердика,тоа со ножот..)?
  Дека почетоците на металургијата во Европа се во Беломорието..-учените?
  Се.

  Железното време,носи ли промена од “неолитски” во“железни” Македонци?
  Носи...

  Годината 1200 п.н.е. е многу невралгична за Македонската Цивилизација.
  Тогаш - некогаш се случиле многу чудни нешта во Историјата.
  Ни кажуваат дека земјава ни била репопулирана со некој нов народ,од каде дошол,никој незнае.
  Некои викаат, демек, пак од Анадолија и околината.
  Тогаш пропаднала и Микена.
  Тогаш пропаднала и Харапа цивилизацијата во Индија,ја освоиле Аријците.
  Тогаш се разурнати скоро сите градови од Истамбул до Александрија Египетска.

  Вистински Dark age...

  Во неговиот почеток, наоѓаме Бригите тргнале накај Турција.
  Стигнале и се населиле.
  Не ли се сретнаа попат со фантомските новодојденци? Не.
  Нели однесоа гени и јазик натаму? Однесоа.

  Хомер, се потепа пишување како Македонските племиња ја бранеја Троја.
  Не ли се сретнаа попат со фантомските новодојденци? Не.
  Нели однесоа гени и јазик натаму? Однесоа.

  Египјаните пишувале.
  Запишале, Sea People дојдоа отаде морето.
  Отаде е Балкан.
  Не ли се сретнаа попат со фантомските новодојденци?Не.
  Нели однесоа гени и јазик натаму?
  Однесоа.

  По чехословакии се наоѓаат железни секири (бојни) на кој коренот им е од балканот.
  Или тргувале или се колеле, трето нема.
  Не ли се сретнаа попат со фантомските новодојденци? Не.
  Нели однесоа гени и јазик натаму? Однесоа.

  Микена пропаднала?
  Пропаднала,и таму се пронајдени такви секири.
  Пропаднала,ама останале градбите и писмото.
  Градбите,исти како на Бригите.
  Писмото го прочитаа,зборовите-Македонски.
  Ги смејстија во гејски. Наука бре...

  Дојдоа и археолошки невидливите Дорци.
  Тие се невидлив народ,но им измислија дури и потекло.
  Од каде дојдоа?
  Од речните долини околу Вардар,помеѓу Тесалија и Тракија.
  Што е таму?
  Македонија.

  Да не се селеле и на други места нашиве?
  [​IMG]
  Hephaestus in his "automobile." Painted inside a bowl found in an Etruscan tomb in Saturnia, central Italy, now in Museo Archeologico Etrusco, Florence, Italy, inv.no. 81600. Last part of sixth century BC.
  [​IMG]
  "сликичка" од неолитски automobile,домашно производство...

  До каде?...Којзнае...

  Па, кој на каде се селел,вистинска збунувачка.
  Така, збунети, не разбудуваат со новото чедо-Хелени...
  Колку итро...
   
  На Lord Macedon и PurplePuma им се допаѓа ова.
 2. anaveno

  anaveno Гостин

  Пелазгите

  Додека Европа божем чмаеше во т.н. Dark age,во годината околу 1.000 пред Ристета , Израилот ја пишуваше Библијата.(убаво рекле,додека на едниот не му се стемни,на другиот нема да му се раздени).
  Во неа ја запиша и земјата Китим.

  Од мракот не разбудија Хесиод со својата Теогонија,Хомер,Херодот....сите родени во областите кај Пелазгите,Бригите....надвор од Елада...надвор и умреа.Некои и во Македонија.
  Тие ни ги открија Пелазгите,ги набројаа Македонските племиња.
  Пелазгите,народот кој живееше низ целото средоземје,Македонија и цела Елада.
  Пелазгите ни ги оставија многубројните топоними,ороними,хидроними....
  Пелазгиската глосологија е насекаде низ средоземјето...и нивните артефакти....

  Ни кажаа за царот Каран,за Пердика....
  Направиле држава.
  И Бригите направиле држава.
  Македонците,од сите простори, отишле понапред во својот цивилизациски развој.
  Од каде оваа промена?
  Па,веројатно од контактите со поразвиените цивилизации,за кои контакти има силни индиции.
  Пример,бродовите од Китим,морските луѓе,Бригите во Турција.
  И сето тоа,во темниот век.

  И тогаш,генетската мапа на Балканот,се промени.
  Компактноста на народот од Балканот беше разбиена.
  На земјата на Пелазгите,субстратот на Македонците,се населија неименувани племиња од Семитско-арабско-африканско потекло.
  Беа крстени со Македонскиот збор-елени.

  Генетската мапа се промени и пошироко на Балканот,судејќи според топонимиите на јадранот,кои имаат кавказко потекло.

  Бригите или Пелазгите,истиот народ,само различно именуван,ја пресликаа топонимијата одовде, во Турција.

  Денес науката ни кажува за генот E-V13 и му изнаоѓа древност на Балканот
  [​IMG]
  Неговото природно опкружување е Арабо-Африка , а не Балканот.
  Но,што се важни преселувањата оттаму за генетската мапа,тоа не оди рака под рака со пан-хеленизмот и квази науката.

  Така затечени,Пелазгите од Елада,не создадоа држава.
  Нивното име полека бледнееше,за на крај да исчезне.

  На северозападот од Елените, Македонците формираа држави, Македонија, Пајонија, Епир, Молосија, Тракија....

  Развојот на општествено-политичкиот момент,донесе до поделба во компактноста на народот....

  Од друга страна,новојдените неименувани племиња,не создадоа држава.
  Тие всушност не создадоа држава се до 19 век,кога западот им ја создаде.
  Редок пример во историјата на културите низ медитеранов.

  Од записите од историјата,гледаме дека Пелазгите не се измешале со гејците,но денес,тој наш народ оттаму,веројатно засекогаш е изгубен во смисол да припаѓа на Македонската нација.
  И не само тој.
   
 3. anaveno

  anaveno Гостин

  PELAZGISKATA GLOSOLOGIJA

  Македонците,неоправдано (и за срамота),не гледаат подалеку од...да речеме Пердика.
  Македонската Цивилизација која постоела на овие простори ни дава обврска да и се посветиме со поголемо внимание.
  Македонската Цивилизација има, временски, подалечни почетоци,на кои малку им обрнуваме внимание.

  Народот Пелазги е нашиот предок.Сите други зборуваат за прото-.
  Ние немаме прото-,на кого му требаат,нека си става протези.
  Пелазгите,Мајата на Македонците.

  KON ARHETIPSKATA SVEST I KOLEKTIVNO NESVESNOTO

  Neolitskiot narod Pelazgi ja sočinuval edna od najstarite covecki zaednici na južno Balkanskata praistorijska epoha.
  Pelazgite pripagaat na narodite koi ja stvorile Egejskata kultura i gi postavile temelite na prvata evropska civilizacija.
  Izvorite za nivno izučavanje se od arheološkite otkritija, istorijskite, mitološkite, religijskite i lingvističkite podaci.
  Glosološkite elementi na drevniot jazik na Pelazgite go činat supstratot na sovremenata nomenklatura na humanitarnite i tehničkite nauki.
  Toa go pokazuvaat sporedbenite simasiološki I fonološki analizi na toponimite, geonimite, antroponimite i mitološkiot fond na južniot Balkan.
  Ovie fakti pružaat dobra osnova za ponatamosn naučni istražuvanja na fenomenot na Pelazgite, no i kako paradigma za arhetipski model na oblikuvanje na svesta.

  Jungovata teorija na arhetipovi gi objasnila postoenjeto na mitološki sliki, koi se del od kolektivno nesvesnoto.
  Jungovata teorija e revolucionerna presvrtnica vo razbiranje na čovekovata svest.
  Sovremenite naučni istraživanja na starite narodi na Balkanot pokazuvaat deka narodot na Pelazgite go dal svojot golem doprinos vo formiranjeto na kolektivno nesvesnoto na site narodi koi po simnuvanjeto na Pelazgite od istoriskta scena go naseluvale ova podračje.
  Imame za cel davanje na uvid vo eden pregled na antičkite nazivi, antroponimite, horonimite i drugi, koi porano nejasno bile alocirani vo takanareceniot “Helenski svet”, za da bi se denes, so se pogolema naučna sigurnost, za niv zboruvalo kako za nasledstvo koe poteknuva od praistorijskata dominacija na narodot Pelazgi na ovie prostori.

  Pelazgite go naseluvaat Balkanskoto poluostrovo od 36° do 40° severna geografska širina.
  Ovaa geografska širina se poklopuva so linijata koja ja socinuvaat Olimp, Hasia, Pind i Peloponez.
  Herodot ovie prostori gi narekuva Pelazgija (od pelazgiskiot zbor gi, gea - zemja).
  Zitelite, spored Herodot se Pelazgi.

  Na sever od Pelazgija, od 40° do 41°, se naoga Makedonija.
  Severno se Pelagonija, Peonija i Trakija.
  Uste ponasever se Boreja i Hiperboreja.

  Južniot del, Pelazgija ja naseluvaat pleminjata:
  Trespročanite (pelazgiski: theos - bog i protos - prvi), Peraibite (pelazgiski: pera - preku i vios - život), Magnetite, Minijcite, Lapidite, Tiroidite vo Tesalija (podocna poznati kako Tesalite), Akarnanite i Lelezite, Driopite, Lokrite, Beotite i Atičanite vo centralniot del na kopnoto.
  Na poluostrovot Apis (podocna Peloponez) živele Arkadite, Egijalejcite, Lelezite, Kavkoncite i Jonjanite.
  Pelazgite na Egejskite ostrovi se narekuvale I Limenei, Lezbijci, Samjani, Hiji i drugi.
  Na ostrovite vo Jonskoto more, živele Karite i odnovo Lelezite, kako i drugi pleminja koi go imale zaedničkiot pelazgiski identitet.

  Makedonija, vo sredisniot del na podračjeto na Balkanot, spored Herodot, ja naseluvale isto taka I brojni pleminja.

  Zemajki ja na sebe slobodata na doslovno preveduvanje na iminjata na narodite, vo zagradite se dadeni nivnite iminja na našiot jazik.
  Slobodniot prevod naveduva na brojni asocijacii.

  Taka, Makedonija ja naseluvaat Kisiite (Bršlenci), Krestonci (Vetropiri), Halkidanite (Bakarni), Makedoncite (Planinci), Bromite (Zobeni), Almopiite (Soleni), Botijaite (Stočari), Selite (Sjajni), Pieriite (Svetogorci), Eordaite (Slavenici), Elimejcite (Krivorekanci), Linkestite (Rišani), Oresti (Planinci), Dasareti (Šumski ili Ormanci), Enhelejcite (Jagulari), Beotite (Govedari), Migdoncite (Melezi) i drugi.

  Na severot, najgolemite pleminja se Pelagoncite (pelazgiski: pelas - rodnina, ramnina i morska Šir; gonia - agol, ili gonimos - ploden, odnosno, plodna ramnina, znači, Dolinci), potoa, Deuriopite ili Deriopite (pelazgiski: derris, deros - koža, apoi - kade, znači Kožari), Amfaksitite (Drvodelci), Parorbelite (podocna, Pirinci), Bisaltite (Neodlucni), Odomantite (Gataci), Sintite (Razbojnici), Peoncite (Neumreni).
  Samo Peoncite bile zastapeni vo desetina srodni pleminja pomegu Aksij (Vardar) i Strimon (Strumica).

  Najmnogu podatoci za Pelazgite dava tatkoto na istorijata, Herodot (Irodot).
  Vo negovite spisi, Pelazgite izleguvaat od mitot.
  Toj gi zapisuva i nivnata istorija, bavejki se so niv kako niven sovremenik (484- 431?).
  Tukidid, Homer, Diodor, Strabon i drugi avtori, isto taka pišuvaat za Pelazgite.
  So tek na vekovite, Pelazgite stanuvaat zaboraveni.

  Mnogu glosološki elementi kaj starosedelcite na Balkanot ne mozat da se izvedat nitu od grčkiot jazik, nitu od jazikot na nekoj od sosednite narodi.
  Sporedbenite simasiološki, morfološki i fonološki analizi pokazuvaat deka nitu so prevod nitu etimološki ovie glosološki elementi ne mozat da mu se pridružat na nekoj od pomenatite jazici.
  Toa navelo na ideja deka e vo prasanje eden poseban glosološki supstrat.

  Toj glosološki supstrat e od protoindoevropsko, odnosno, pelazisko poreklo.
  Glosološkite supstrati na pelaziskiot jazik se onie elementi, na primer vo grčkiot jazik, so koi se završuvaat odredeni zborovi.

  Vo toponimite, toa se:
  - amos: Gramos, Samos, itn.;
  - nthos: Korinthos, Zakinthos, Lavyrinthos, Tirynthos i dr.;
  - ssos: Ilissos, Parnassos, Kifissos, Knossos i dr.;
  - ssa:Edessa, Larissa, Naussa, thalassa, Arnissa, itd.;
  - mnos: Kalymnos, Rethymnos, i dr., sledi ymnos i sl.;
  - mna: Mithymna;
  - ndos: Pindos;
  - aki:Ithaki;
  - akos: Astakos i dr.

  Vo antroponimite so eys (evs) :
  - Ahillevs, Odissevs, Atrevs, Alizevs, Azevs, Andrevs, Fylevs, Foronevs, Enipevs, Makarevs,
  Nilevs, Ypsevs, Kainevs, Lygkevs, Persevs, Evrystevs, Erehtevs, Kyhrevs, Otrevs, Penthevs,
  Pilevs, Protevs, Thisevs itn.

  Teonimi:
  - Athina,Artemis,Apollon,Afroditi, Eremis, Ifestos, Theos, Promithevs, Zevs i dr.

  Horonimi :
  - iminjata na site ostrovi vo Egejskoto i Jonskoto more se od pelazisko poteklo:
  Kriti, Thira, Thasos, Lesvos, Milos, Naxos, Hios, Samos, Tinos, Tenedos, Skyros, Kefalonia, Levkada, Ithaki, Zakinthos itn.

  Regii:
  Makedonia, Pelagonia, Thraki, Peloponisos (Apis), Magnesia, Akarnania, itn.

  Gradovi:
  Athinai, Mykali, Argos, itd.

  Oronimi :
  - Olympos, Pindos, Tomoros, Kifissos, Parnassos, itn.

  Hidronimi :
  - Pelagos, thalasa, Pontos, kolpos, Pineios, Sperheios, Kifisos, Eyinos, Evrostas, itn.

  Fitonimi :
  - Dafni, kolokynthos, narkissos, yakintos, terevinthos i dr.

  Razni nazivi :
  - geison, pyrgos, gefira, thiggos, megaron, sidiros, kassiteros, halkos, anax, aspis, theos, eirini, kithara, kindynos tyrannos, solin, xifos, doulos i dr.
  (Navedenite glosološki supstrati se navedeni fonetski, a ne vo oficijalna transkripcija).

  Makedonskite Pelazgi ostavili isto taka mnogu bogat glosološki supstrat.
  Tie gi dale iminjata na site reki vo Makedonija.

  Taka e Axios (odličen, najdobar) - Vardar,
  Aliakmon (mnogu snažen, mnogu iskriven) -Bistrica,
  Mestos (poln, besen) - Mesta,
  Erigon (mnogu ploden) - Crna,
  Strimon (krivudav) - Strumica itn.

  Tie gi imenuvale i ezerata:
  Lihnida (svetilka) - Ohrid,
  Vrygiis (briga) - Prespa,
  Keletron (prevlaka) - Kostursko, itn.

  Gi dale iminjata I na brojni gradovi:
  Aigai, Petra, Argos, Emathia, Evropa, Pela, Keletron, Edessa, Naussa, Arnissa, Dion, Veria, Pelagonia, Idomeni, Thermi, Kissos, Mieza, Ossa, Stagira, Olynthos, Siris, Stenai,Alkomenai, Styvera, Vylazora, Stovoi, Lyhnida,Amfipolis, Skopi,Astibos i dr.

  Mnogu oronimi poteknuvaat od makedonskite Pelazgi.
  Olimpos, Pieria, Grammos, Voio, Askio, Verno, Vermio, Varnous, Boras, Hortiatis, Tomoros, Orvilos, Rodopi, Peristeri, Panaggaio, itn.

  Makedonskite Pelazgi gi vtemelile i nazivite na mestata važni za sledovatelnata religija.
  Na najvisokata planina Olympos (najopeanata), go postavile Bogot nad Bogovite, Zevs (Dias) so Panteonot.
  Tie gi izgradile i hramovite i proročištata Dion, Pythion, Petra i dr.
  Celata oblast okolu Olimp ja narekle Pieria, Sveta Gora.
  Na jugozapad e Dodona, Thesprotis gi (Prvobozestvena zemla), navodno prviot hram i
  proročište vo Evropa.

  Iminjata na pleminjata na makedonskite Pelazgi se iminja na životni, bilki, zanimanja i naselbi.
  Tako, Linkestidite go dobile imeto po risot (lingx - ris), Enhelejcite po jagulata (eghelys), Dasaretite taka se vikaat spored šumite (dassos - šuma), Orestite po planinite, Pelagoncite po dolinite, Elimejcite po krivulestata reka, Botiajite se ovcari, Almopijite se zanimavaat i trguvaat so sol, Deriopite so koža.

  Spored mitot, Makedoncite uste poteknuvaat i od legendarniot kral Makedon, sin na kralot i bogot Oziris, koj, navodno, živeel okolu 2300 godina p.n.e.

  Egejskata civilizacija na makedonskite Pelazgi i Pelazgite voopsto bila nenasilna, po sosedite miroljubiva.
  Se smeta deka ovaa civilizacija postoela veke okolu dve i pol iljadi godini na Balkanot, koga, okolu 1600 godine p.n.e. nenadejno se pojavila naezda na bezimeni doselenici.
  Istoriskiot narod Hetiti od Mala Azija ovie dojdenci vo regionot, vo trinaestiot vek p.n.e., gi označuva kako Ahajci....

  ...Vo Mikenskoto vreme, Ahajcite si veruvale vo dušite na svoite predci, posebno predcite heroi; kosmogonijata i teogonijata na Olimpa nim im bila tuga.

  Dodeka vo dvanaestiot vek p.n.e. Ahajcite ja osvojuvale Troja vo Mala Azija, na Balkanot doaga do golema preselba na narodite.
  Egzodusot na starosedelcite, migraciite i novite naseluvanja se karakteristični za toj period. Migracioniot talas od Balkanot, se zapira duri vo Egipet, vo vremeto Ramzes III, 1190 god.
  p.n.e.
  Toa e poznatata "invazija na narodi od more".

  Posle egzodusot na Ahajcite i Joncite, vo Pelazgija, na jugot na Balkanot, ostanuvaat starosedelcite - Pelazgite.
  Tie dolgo se sprotivstavuvale na pritisocite na doselenite Dorci ("dorizacija").
  Vo istorijata, ovoj period e poznat kako "temen period".
  (arheoloski-ne postojat nikakvi dokazi za nekakva Dorska migracija-naezda-z.m.anaveno).
  Se počnuva od početok, kako "arhaičen period", so Homer i Hesiod.

  Arheološkite istražuvanja gi potvrdija postoenjeto na prvobitnite covecki zaednici od postglacijalniot neolitski period na jugot na Balkanot, koi so podocneznite istražuvanja im se pripisani na praistoriskite Pelazgi.
  Fenomenot na Pelazgite e malku istražen vo sovremenata istoriografija, kultura i lingvistika.
  Prvite gradski i selski naselbi datirani se na okolu 7000 godina p.n.e. I utvrdeni se vo dolinite na Dunav i Vardar, pred se vo Vinča i vo Ematija, jugozapadno od Solun, vo Makedonija.
  "Sesklo" kulturata vo Tesalija, naodite od dolinite na rekite Crna i Bregalnica koi se datirani na period od 6000-5000 god p.n.e., isto taka se pripisuvaat na Pelazgite i ukazuvaat na nevoinstven način na život.

  Poranite naodi vo vrska so Pelazgite, ubikovani kako "Dimini" vo Tesalija, Armenohori vo Zapadna Makedonija i drugi, so utvrduvanjata od kamen od tipot "gradina" i so keramika so crni crteži na bela površina slični na onie vo Troja I, datirani se vo 3500 god. p.n.e. (Blegen,1897).

  Pelazgite živeat vo plemenski zaednici, kako i nivnite sovremenici, pleminjata na Minoja, Makedoncite,Karite, Jonite, Dardanite, Lidijanite, Lelezite, Kavkonite i drugi.
  Se smeta deka ovie pleminja komunicirale so edinstven protoindoevropski, paleopelaziski jazik.
  Linearnoto pismo A koe uste ne dešifrirano, poznato e vo paleografijata i se povrzuva za narodite na ovaa prvobitna zaednica.
  Kulturata na ovaa zaednica se narekuva Egejska kultura i se smeta za prva originalna kultura na Evropa.
  Izvorite za izučuvanje na kulturata i jazikot na Pelazgite se naogaat vo bogatata nomenklatura na horonimite, toponimite, hidronimite, fitonimite, teonimite, istorijata i mitologijata, književnosta i umetnosta na južniot Balkan.
  Glosološkite elementi na praistoriskiot jazik na Pelazgite go sočinuvaat supstratot na jazikot na antičkite Makedonci, “Grci” I Latini.
  So posredstvo na ove drevni narodi, nivnoto lingvističko i celokupno nasledstvo, se formira i
  sekojdnevno se obogatuva i imenikot na sovremenata nauka.
  Ovie razgleduvanja moze da poslužat kako pojdovna tocka za istražuvanje na razvojot na zaedničkoto kolektivno nesvesno na site narodi na podracjeto na Balkanot.
  Tie se komplementarni na teoriite za etnogenezite na raznite narodi i ja namaluvaat isklučivosta na tie teorii, što e zalog za opstanok na idnite generacii na ove prostori.

  п.с....
  некои именувања може и не се точни,бидејќи ги немам проверено етимологиите...
   
 4. FilipMacedon

  FilipMacedon Гостин

  Очекував нешто друго од темата,но наидов на нешто многу поинтересно.
  Анавено,дај објасни малку повеќе за Китим,за Хитите ли се мисли??
   
 5. anaveno

  anaveno Гостин

 6. @cool@

  @cool@ Η Μακεδονία δεν είναι Ελληνική

  Член од:
  2 јуни 2007
  Мислења:
  23.580
  Допаѓања:
  27.028
  Анавено,какво објаснување имаш во врска со следново:

  «После того, как Александр, сын Филиппа, Македонјанин, которыј вышел из земли Киттим, поразил Дарија, царја Персидского и Мидијского, и воцарилсја вместо него прежде над Элладоју, — он произвел много војн и овладел многими укрепленными местами, и убивал цареј земли. И прошёл он до пределов земли и взјал добычу от множества народов; и умолкла землја пред ним, и он возвысилсја, и вознеслось сердце его. Он собрал сильное војско и господствовал над областјами и народами и властителјами, и они сделались его данниками. После того он слёг в постель и, почувствовав, что умирает, призвал знатных из слуг своих, которые были воспитаны с ним от јуности, и разделили им свое царство еште при жизни своеј» (1 Макк. 1:1—6).

  http://anthropology.ru/ru/texts/kornilov/east08_17.html

  .
   
 7. anaveno

  anaveno Гостин

 8. Bratot

  Bratot Стоик и Машкртник!

  Член од:
  27 јануари 2007
  Мислења:
  17.089
  Допаѓања:
  4.395
  Македонските(Балканските) гени се рашириле на север кон Русија пред 15.000 години:

  [​IMG]
  SNPy trails and the spread of Haplogroup I
  The human populations with haplogroup I expanded around 15kya, which coincides with estimates for the TMRCA and divergence of subclades of I. It is at this time that subclade I1 is thought to populate Fennoscandia (present day countries of Norway, Sweden, and Finland). The migration likely took place through present day France, Germany and Denmark, though the exact routes are not known with certainty. Subsequent expansion and migration of an I1 subclade and its subclades populated the British Isles and Iceland. The Vikings were the likely candidates for the spread of I1 subclades and there are studies that link the Celtic, Anglo-Saxon and Germanic heritages to I1. The Balkan refuge, representing subclade I2 likely spread northeast into Russia. The populations comprising I2 are tightly linked with Slavs. The subclade, I2a2, found almost exclusively in Sardinia where it makes up nearly 40% of all haplogroups on this island is also present in France and Iberia and makes these locations the likely source of this unique branch of I.

  http://www.genebase.com/tutorial/item.php?tuId=12
   
 9. Misirkov

  Misirkov Модератор

  Член од:
  17 март 2005
  Мислења:
  11.510
  Допаѓања:
  1.486

  Благодарност до Persеy:

  http://persey.blog.com.mk/node/157439

  Македонци (потекло, генеза) Македонци (Емалган) = Македонски Склавени + Антички Македонци
  Пелазги: Едни од најстарите Балкански племиња. Им претходат на Хелените. Претставуваат домицилно население кое подоцна по егејските преселби е потиснато од хеленските доселеници. Хомер ги вбројува во Тројанскиот каталог како сојузници на Троја во легендарната Тројанска војна . Се бореле против Данајците тоест Хелените. Пелазгиската религија претставува темел врз кој подоцна своите верувања ги темелеле и другите балкански племиња како: Хелените, Македонците, Пајонците, Тракијците, Епирците, итн итн. Имињата на пелазгиските богови воглавно останале исти но секој бог различно бил интерпретиран различно кај секое балканско племе притоа додавајќи им елементи од своите месни верувања.

  Историски сведоштва:

  “...Античкиот историчар Трог Помпеј пишува дека Македонците потекнуваат од Пелазгите...“

  (Justin.VII, 1, 3)  Тит Ливиј:

  “...Како Акаранците, Македонците и Етолците биле неелини, ами Пелазги, римскиот историчар Тит Ливи пишува дека сите тие говореле един ист јазик, неелински...“

  “...Aetolos, Acarnanas, Macedonas eiusdem linguae hominess...“

  (Tit Livi, XXX, 29)


  Античкиот елински географ Страбон:

  "...Што се однесува до Пелазгите, сите докази укажуваат на тоа дека тие се еден стар народ, кој бил распространет на територијата на цел Хелас, особено меѓу Етолците во Тесалија..."

  Понатаму, Страбон пишува дека:

  “...Тесалија, меѓу устието на реката Пенеос, Термопилите и планина Пинд, се нарекувала Пелазгиски Аргос, оти пелазгите ја населуваaт таа земја...“

  (Страбон, стр. 221)

  Страбон ова го напишал во 9 век по Христа, што говори во прилог на тоа дека Пелазгите и тогаш живееле во Елада, Тесалија, Македонија итн.

  “...Од тие Пелазги-Аргaјци произвлегувала македонската царска династија, почнувајки од македонскиот цар Александар први (Александар трети е големиот Александар Македонски)...“

  На друго место, Страбон вели дека и Етолците (како и Македонците) не се Елини.

  (Страбон V, 2, 4)


  Херодот:

  "...Ако се суди по останатите живи Пелазги,... каков јазик говореле Пелазгите, треба да кажам дека говореле еден варварски јазик; ако тоа е така тогаш жителите на Атика, која е пелазгиска земја, со преминувањето им кон Елините, примија друг јазик..."

  (Херодот I, page: 57-58)

  http://persey.blog.com.mk/node/157439
   
 10. Гоч

  Гоч 33 1/3 rpm

  Член од:
  17 мај 2009
  Мислења:
  1.417
  Допаѓања:
  47
  Абе Љубе, Љубе. Ти навистина си Љубе за Македонија? Еве ти линк... Да не сакаш и да ти преведам?

  It was begun by the third century BCE and completed before 132 BCE

  The Septuagint was held in great respect in ancient times; Philo and Josephus (associated with Hellenistic Judaism) ascribed divine inspiration to its authors.[4] Besides the Old Latin versions, the LXX is also the basis for the Slavonic, the Syriac, Old Armenian, Old Georgian and Coptic versions of the Old Testament.[5] Of significance for all Christians and for Bible scholars, the LXX is quoted by the New Testament and by the Apostolic Fathers.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Septugiant
   
 11. Bird on Wire

  Bird on Wire

  Член од:
  28 мај 2008
  Мислења:
  212
  Допаѓања:
  12
  На кој јазик говореле ? Македонски, словенски јазик, старословенски, или ?

  Говореле на јазикот наречен арванитика(албански) моежеби ? Бидејќи ден денес,православните албанци не се декларираат како албанци туку како македонци и говорат на службениот македонски јазик иако албанскиот јазик им е мајчин јазик.
   
 12. f91

  f91

  Член од:
  12 мај 2008
  Мислења:
  337
  Допаѓања:
  26
  Јазикот на прото-пелазгите може да се изведе само,а не да се земе од пишан извор затоа што таков нема.Порано имаше теориски вртења дека Етрурците и Пелазгите се едно исто.Денес се знае со сигурност дека Етрурците се предходница на Грците и имаат иста хаплогрупа Ј2(Семитска) и дека се дојдени преку Анадолија-Тасос,Лезбос-Апенинско полуострово.Ова е утврдено преку археогенетски испитувања на скелети на Етрурци.Албанците се мешавина на повеке стари народи и во етногенезата на Гегите доминантна е афро-азијатска хаплогрупа В-13.Така да јазикот кој го зборуваат Гегите е индо-европски и не е нивниот оригинален јазик.Можно е да се најдат афроазијатските зборови во албанскиот кај Гегите,но јас не сум информиран дека некој вршел такви анализи до сега.За останатиот дел од генетиката на Албанците треба да се зборува на темата за тоа.
  Пелазгите се со старо-европска хаплогрупа И која е најбројна на Балканот меѓу денешните народи од Јужно-словенското јазично подрачје во регионот од планинскиот венец Динара од Хрватска до Епир.Голем дел од зборовите на Прото-пелазгите е евидентиран во Јужно-словенските јазици од страна на
  академикот Милан Будимир.
   
 13. ilija^veles

  ilija^veles Nick Sloter

  Член од:
  19 февруари 2009
  Мислења:
  1.049
  Допаѓања:
  40
  На која јазик зборувале, арвантика????
  Е што нема да ви текне.
  Поглупост од ова здравје.
   
 14. ateist

  ateist Гостин

  Ристовски: Ние сме доминантно словенски народ
  Гоце Михајлоски

  17.06.2009 16:40
  Веќе нашата маса како да се цепи


  Во денешните Македонци сигурно има и некоја капка античка крв, но ние сме доминантно словенски народ, вели за А1, академик Блаже Ристовски.

  По доселувањето на Словените, според него, почнал процес на природна асимилација на затекнатото население, како впрочем и кај соседите. Ристовски предупредува дека постојаното инсистирањето на античките корени може да предизвика разнебитување на нацијата..

  „Веќе нашата маса како да се цепи. Тоа е судбоносна работа, а нема зошто. Ние сме словенска нација, тука не треба да има дилеми. Сите овие други теории што се вадат сега, се без научна почва, без резон, но имаат политички профит“, изјави Блаже Ристовски, академик.

  Авторот на тезата дека Македонците се доминантно потомци на античкиот етнос, историчарот Панов, вчера тврдеше дека неговите нови сознанија изнесени во Историјата на македонскиот народ се засновани исклучиво на научни докази.

  „Античките Македонци не исчезнале, туку продолжиле да учествуваат во процесот на симбиозата со Словените и да пренесуваат дел од нивните традиции, коишто се според мене, постепено присвојувани од страна на населените Словени, идентификувани како Македонски Словени“, вели Митко Панов.

  Според академик Ристовски, најголем доказ дека Македонците се Словени е јазикот - едно од основните обележја на еден народ.

  „Тие антички Македонци, засега барем, не ни посведочиле за карактерот на својот јазик. Се знае дека тој не бил грчки, дека тие не се сметале за Грци, и Грците не ги сметале за своеродни грци, меѓутоа нивниот јазик е останат само со имиња“, вели Блаже Ристовски.

  Ристовски апелира политиката да ги тргне рацете од историјата, а на граѓаните им препорачува повеќе да читаат, за да не може лесно да бидат манипулирани.

  http://www.a1.com.mk/vesti/default.aspx?VestID=110143

  ????????????????????????????????????????

  Македонци
  Борете се против букефалистичката чума
  и почитувајте го нашето
  СЛОВЕНСКО
  потекло

  одговор под ред бр 58 од Bratot на тема " феноменот алексанар "

  http://forum.kajgana.com/showthread.php?t=47993&page=2

  .
  .
  .
  ако нее тајна ... (а не си ми должен ниту мене ниту било кому да даваш отчет значи не е морално да одговориш )

  на што се должи ваквата промена на мислење ?

  јас лично никогаш не сум се срамел од своето словенско потекло .

  и одвратни ми се луѓе што се срамат од своето национално потекло .

  ( не поштуем нит космополити оти се недефинирани )
   
 15. Bratot

  Bratot Стоик и Машкртник!

  Член од:
  27 јануари 2007
  Мислења:
  17.089
  Допаѓања:
  4.395
  Не е промена на мислење туку излегување во пресрет на нискофрекфентните атеистички пропаганди.

  Овде нема да има простор за политичко подбуцнувачки тези кои служат за разводнување на сето она што нам како Македонци ни е важно и таа линија ќе ја држам додека сум жив ( од позиција на обичен член или модератор на овој форум).

  А бидејќи сакам да сум љубезен вечерва, тој постираниот пропаганден плакат со “букефалистичката чума“ само ја доловува политички инсинуираната клима која има за цел да предизвика поделба на народот.

  Истовремено се повикува да не се концентрираме САМО на еден период од нашата историја - антиката, а безобразно се форсира САМО една опција - словени.

  Во мојот пост на истата тема објаснив подетално.
   
  На PurplePuma му/ѝ се допаѓа ова.

Сподели преку: