Енигматика

Член од
20 март 2007
Мислења
8.493
Поени од реакции
308
Ок за тие што не разбраа... КРСТОЗБОРИ!
Опсесија или пополнување на слободно време?

Играте чесно или знаете да подѕирнете во решенијата?
Омилен тип на крсторбор, ваши рекорди, можеби некоја награда ако сте добиле и сл.

Јас ги гледам како гимнастика за мозокот и често знаам да си навлезам и да си изрешавам цели крстозбори.

Член од
19 март 2007
Мислења
6.574
Поени од реакции
163
Многу ретко решавам крстозбори. За мене, тоа е све тепање време, ама ништо чудно и да има зависници.
И да, никад не сум ѕирнал у решенијата :pipi:

Setsuko

Модератор
Член од
29 јануари 2006
Мислења
6.483
Поени од реакции
5.942
Ги обожавам. Омилени ми се осумнасочниците
Посебно е супер кога решавам на некој досаден час во школо кога нема што да се прави. Ми се случило во 1 часот по полноќ од трафика да купувам крстозбори за да има со што да се занимавам кога ќе се вратам.
Ете дури и на нет ги праќаат по mail, го очекувам пакетот на почетокот од месецот.

Еве нешто едукативно:

Видови крстозборки

Ова се основните видови крстозборки. Во енигматските списанија можат да се најдат и слични варијанти.

Скандинавките се најрешаваните крстозбори кај нас. Практични се за решавање бидејќи описите се поставени во самата крстозборка, па не мора да ги барате во нумерираната листа.
Речиси секогаш има и фотографија на некоја позната личност чие име и презиме се содржи некаде во крстозборката. Ако не можете да ја препознаете личноста од фотографијата да ја откриете во текот на решавањето.

Италјанките (бели) крстозборки се разликуваат од скандинавките по тоа што темните полиња треба самите да ги откриете во текот на решавањето.
На работ од крстозборот стои број кој означува колку вкупно такви темни полиња постојат во редицата/колоната.

Главниот белег на симетричните крстозбори е се разбира нивната симетрија. Обично симетријата е во однос на дијагоналите, но има и крстозборки кои имаат хоризонтална / вертикална симетрија.
За да се задржи симетричниот изглед описите се наоѓаат подредени по броеви.

Осумнасочникот претставува поле од букви во кое во една од осумте насоки се кријат зборовите од листата. Откако ќе ги најдете сите зборови, останатите неупотребени букви формираат повторно некој збор.

Волшебните ликови се крстозбори со мали димензии, и карактеристично е тоа што секој збор се појавува два пати, еднаш вертикално и еднаш хоризонтално.

Извор

STARTER

Firestarter
Член од
31 август 2007
Мислења
935
Поени од реакции
246
Па многу сакам да решавам крстозбори, било на нет или по весници али па ме нервира што нон-стоп повторуваат едни исти поими

Член од
5 февруари 2007
Мислења
10.612
Поени од реакции
12.935
Ги решавам често. Ги сметам како гимнастика на мозокот но не се баш веродостојни - не може од нив да се научи нешто за некој си писател/композитор. На одмор кога идам обавезно зимам 20тина енигматски списанија. Најмногу решавам и сакам Скандинавки, ребуси и анаграми. У последно време и Судокуто не е на одмет.

city

Модератор - технократ!
Член од
1 март 2005
Мислења
2.780
Поени од реакции
276
За мене енигматиката е занимација но и големо вежбање на мозокот.

Најчесто решавам СУДОКУ и после тоа се чувствувам како на мозоков да сум му направил еден дефрагмент.

Него читав дека континуирано и секојдневно решавање СУДОКУ за кратко време може да придонесе за значајно зголемување на стапенот на интелигенција.

vlatkolik

~I'm busy U are UglY,Have a Nice DaY!!!~
Член од
17 мај 2007
Мислења
2.647
Поени од реакции
28
Си пополнувам време со крстозбори,многу ретко ги решавам сега,порано кога работев скоро секој ден си купував кефало кризни моменти ќе утепав...ама сега и немам многу време да седнам да решавам на моменти знам да решам некое Судоку најинтересни ми се...

Pretty bItCh

..::feel the ♥::..
Член од
20 септември 2007
Мислења
317
Поени од реакции
1
ponekogas mozam da recam epten retko,voslucaevi koga nema so da pram...inaku dobra mentalna gimnastika vo sekoj slucaj..samo se nerviram bidejki vo sekoj krstozbor ima isti poimi..toa e dosadno!

Член од
25 јануари 2007
Мислења
6.775
Поени од реакции
314
Не сум некој фанатик по енигматика,ама некогаш од онака ќе земам да пополнувам.Дедо ми многу сакаше да решава судоку,а и мене тоа ми е најинтересно.

Мар мар

Take me to paradise
Член од
9 август 2006
Мислења
1.294
Поени од реакции
11
Не сум некој фанатик по енигматика,ама некогаш од онака ќе земам да пополнувам.Дедо ми многу сакаше да решава судоку,а и мене тоа ми е најинтересно.
Да, и мене судоку ми е омилена, обавезно ко ќе начекам ги решавам. А и скандинавки ми се интересни, ко ќе нема шо да прам си решавам, многу работи имам научено од крстозбориве.
А ко мала кај баба ко ќе одев обавезно имаа крстозбори и јас гледав од решенијата и ги препишвев. :pos:

Dzings

Premium
Член од
31 март 2007
Мислења
1.804
Поени од реакции
52
Aaaa reshavam kako ne! Porano poveke sega poslabo, ne za drugo zakrzlaven mi e umot, inaku ubedlivo najubavo se reshava krstozbor vo drushtvo, edno vreme znaevme da kupime nekolku isti vesnici i toj shto ke mu ostanat najmnogu prazni polinja/shto ke reshi posleden da chasti pivo isl. Eee odamna nemam razmisluvano: planina vo rusija, tretata bukva 'b'. LoooL!
Ehhh eve i eden vic od poslednota utakmica:
Koleshkata: Kazi mi prilog za vreme?
Jas: 'Setne'! (so nasmevka pod mustak da vidat samo drugite dvajca. hehe)
Koleshkata: Ama so 6 bukvi?
Jas: 'Setnem'!
Koleshkata: Ama na 'v' pochnuva!
Jas: E pa 'Vezden'!
Koleshkata: E moze toa!
:pos2: :pos2: :pos2:
Odgovot beshe 'vednash' pffff:kesa:

Black Rose

дете на цвеќето
Член од
12 февруари 2007
Мислења
1.972
Поени од реакции
38
Ги обожавам! Посебно тоа осумнасочникот :) У последно време ко некој ритуал ни стана со мама уз кафе насабајле и крстозбори да решаваме :) ех сеа да имаше едно Бла Бла.....

Orkad

The Master
Член од
5 октомври 2007
Мислења
1.010
Поени од реакции
10
ги решаван крстозборките нон стоп....ај сеа за кстозборџиите едно прашање: Женски полов орган, хоризонтално?

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.687
Решавам крстозбори кога некој ке купи весник (а тоа никогаш не сум јас). Инаку прилично добро ми оди, а најмногу се нервирам кога ке се дадени решениа, па ке земи брат ми и ке препишува одзади. Интересна работа е, а некако судоку ми привлекува најмногу внимание. Логичкото размислување ме интересира многу, иако ми е тешко да сватам шо правила има. Но, за се полека полека.

Kajgana Shop

На врв Bottom