Електрични возила

https://insideevs.com/news/355552/28000-tesla-400-mile-range/

Интересен текст, во кратки црти промовира иднина во која електричните возила треба да не се трупаат со батерии за да го зголемат максималниот домет. Предлогот е да им се вградуваат батерии со околу 200 км домет и да се користи т.н. range enhancer-и или уреди кои го зголемуваат дометот. Во основа тоа е мал мотор кој работи на бензин и кој не го погонува возилито туку е врзан за генертор и ги полни батериите додека не се дојде до полнач на струја. Ове веќе практично се применува во BMW i3 возило кое постои 4-5 години.
 

Маркетинг

На врв