Езотерија, Окултизам - А. Кроули, П. Дунов, Д. Фортуне ...

  • Креатор на темата Tetro
  • Време на започнување
Член од
29 јуни 2014
Мислења
24.417
Поени од реакции
40.240
Според моите истражувања новата година треба да биде првиот ден од 'Новата (Млада) Месечина' после Пролетниот Еквионкс. Овој ден е прославуван во Стар Египет/Кемет за ден на воскреснувањето на Осирис. Стариот свет користел Лунаерн календар и новата месечина е многу важна за Египет, односно последните 14 дена после полна Месечина, Месечината оди во тотална темница односно 'снемува'(не рефлектира светлина) после новата Месечина повторно да се препороди, да воскресне (се полни со светлина), Осирис бил исечен на 14 парчиња. ;)

Доколку има и затемнување на Сонцето токму како овој ден, тогаш тоа се смета за вистинско раѓање на Хорус, бидејќи денот снемува светлина, оди во тотална темница за повторно да ја пронајде светлината. Сетете се на кундалинито, душата треба да заплови во тотална темница и само таму ќе ја најде вистинската светлина.

Ова впрочем е и вистинскиот датум за Велигден, Исус воскреснува исто како Осирис после 3 дена. На 19 Март 0033 година има тотално затемнување на Сонцето. Тој ден е велики четврток, Исус умира на велики Петок но пред да излезе месечината што значи Исус умира на денот кога има Тотално затемнување на Сонцето на денот на Пролетниот Еквинокс. Воскреснува три дена подоцна во Недела.

Пролета е денот кога земјата расцветува, затоа се смета за нова година, земјата се буди од темнината, исто така тоа е време кога и зрното спиритуална енергија може како Кундалини да се крене кон светлината.
Брат, ти ептен си навлегол у овие работи.
 

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
11.797
Поени од реакции
11.838
We are delighted to announce yet another title in the Oxford Studies in Western Esotericism Book Series: Deja Whitehouse’s “The Lady and the Beast: The Extraordinary Partnership between Frieda Harris & Aleister Crowley.” This is the first monograph devoted to the artist Frieda Harris (1877-1962), who painted the Thoth Tarot under the guidance of Aleister Crowley (1875-1947). Today, the Thoth Tarot is one of the most famous tarot decks in the world. More information about the book will be posted shortly.


1713805877396.png
 

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
11.797
Поени од реакции
11.838
The LadyBoy and the Beast...
Frieda, Lady Harris, wife of Sir Percy Harris, Liberal M.P. and party Chief Whip, created the magnificent Tarot paintings that underpin Aleister Crowley’s The Book of Thoth. Harris conformed to the conventional appearance of a respectable middle-class lady until she was in her sixties.

However, her unwavering commitment to Aleister Crowley and the Tarot project eventually threatened not only her social standing, but also her marriage.
Despite her dedication to the Thoth Tarot, she never fully engaged with Thelema, which she anthropomorphised as the bossy and interfering ‘Miss Thelema’. Nevertheless, she progressed through the grades of Crowley’s magical orders and remained loyal to Crowley and the Great Work to the end of her days, endeavouring to secure a publishing deal for a general release of The Book of Thoth and the Thoth Tarot deck. Using extracts from Harris and Crowley’s correspondence and Crowley’s diaries, this paper will explore Harris’s personal involvement with Thelema, both in her collaborative activities with Crowley, and her endeavours to preserve his legacy after his death.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom