Езотерија, Окултизам - А. Кроули, П. Дунов, Д. Фортуне ...

  • Креатор на темата Tetro
  • Време на започнување
Член од
17 декември 2021
Мислења
19
Поени од реакции
9
"A System of Correspondences, therefore, consists in the knowledge of the astral, mental, and spiritual affinities of any given object on the material plane. From such knowledge come immediate and practical results; for if the relations and reactions of the subtle planes of the system can be discerned, it will follow that the relations and. reactions existing between their physical counterparts will be understood. "
- The Training & work of an Initiate, Dion Fortune (pdf линк)

Преведи на нашки бе!
Има деца од руска паралелка.
Ако ти е толку мила USA....Те!

Да не пишуваш книга(недајБоже)

[уредено од мод. Пцовки и навреди со простачки говор не се толерира.]
 
Последно уредено од модератор:

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
9.891
Поени од реакции
9.457
Ако не се знаат јазици, потешко оди студирањето и истражувањето на овие работи. Западниот езотерицизам претежно е англиски, француски и германски по нешто...

За преводи - не сум платен, барем не доволно да преведувам. А и како ќе поттикнеме да се учат јазици ако има се на тацна? :)
 

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
9.891
Поени од реакции
9.457
"The highest men are calm, silent, and unknown.

They are the men who really know the power of thought; they are sure that, even if they go into a cave and close the door and simply think five true thoughts and then pass away, these five thoughts of theirs will live through eternity. Indeed such thoughts will penetrate through the mountains, cross the oceans, and travel through the world.

They will enter deep into human hearts and brains and raise up men and women who will give them practical expression in the workings of human life. These Sattvika men are too near the Lord to be active and to fight, to be working, struggling, preaching, and doing good, as they say, here on earth to humanity."
- Freedom, Karma yoga by Vivekananda

Ние што сме на форумов, не сме од овие луѓе за кои зборува Вивекананда. :coffee:
 
Член од
7 март 2009
Мислења
1.030
Поени од реакции
675
Ова е навистина прекрасно >
....these five thoughts of theirs will live through eternity...
Што мислиш за момчево и размислувањата и знаењата кои ги презентира

 

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
9.891
Поени од реакции
9.457
Ова е навистина прекрасно >
....these five thoughts of theirs will live through eternity...
Што мислиш за момчево и размислувањата и знаењата кои ги презентира

Дел од она што сум го зборувал низ форумов низ времињата:

Тоа е така бидејќи сите религии што ги познаваш или имаш контакт - се егзотерија...

Религиите се настанати од разните езотериски учења низ светот, а и низ времињата...

Дури и самите религии нерадо создаваат „мистични“ учења бидејќи без тоа не може...

Нема ништо лошо во тоа...
 

Kajgana Shop

На врв Bottom