Не е ова за јадење на ежињата ама ајде да ти одговорам на прашањето.Домашните се навикнати да живеат во домашни услови и се многу мали и пријателски се однесуваат додека свинските се оние дивите што ги има насекаде низ Македонија,за лековитите дејства немам појма ете може некој друг ќе знаеdobra tema... porano imav nekoja bolest,ne mi teknuva bas za sto bese (inaku gi imam bar niv i za izvoz) i mi predloziva nekoj da najdam EZ, i zaboraviv sto trebase ama mislam deka trebase djigerot da go jadam ili taka nesto. A imalo i dva vida EZOVI, svinski i kuceski mislam.
KOj znae poveke neka pise za lekovitite svojstva na EZOVITE.
A moze da otvorite i opsta tema za lekovi od zivotni na pr. sum slusal i za lekovitost na zelkite (krf od zelka da se pie).
Мислам дека имаше и "посебен" вид питоми ежиња за домашно чување.Некои животни едноставно не се за домашни миленици.
Што ќе му правиш, ќе го галиш?
Си има животното некој свој начин на живот кој не одговара со човечките навики и тоа е тоа. Ти ќе го пикнеш дома, он ќе преживува, ама дали ќе живее, тоа е прашање.
На пример, луѓе гледам по интернет, чуваат бувови. Ок, тоа се прекрасни, супер-интелигентни птици, ама истите живеат навечер. Навечер ловат, навечер движат. Самите сетила кои ги еволуциски ги направиле да бидат такви какви што се, им се прилагодени за такви услови. Имаат неверојатно добро сетило за слух кое им го тормозиш со буката.
Дури и одредени раси на кучиња што мои пријатели ги чуваат дома во стан, се расправам со нив затоа што ги малтретираат. Дога во стан од 40 квадрати е осудена на спора смрт.
Барајте си соодветни миленици за животниот стил што го живеете. Еж може да ти биде миленик ако живееш на село и да ти биде „комшија“, да те чува од змии и инсекти, без да го чуваш у кафез или куќарка, туку слободно да шета наоколу и да се гледате по негов избор.
Ако е за галење, има хрчаци, зајци, таков тип животни, исто се цицачи....не знам зошто би ризикувал да се наденам на игли без потреба.Мислам дека имаше и "посебен" вид питоми ежиња за домашно чување.
Се сложувам со твојата теза, но барем сега имаме доста животинчиња што се наменети да бидат миленичиња. Нормално, секој со условите за чување што ги има ќе си одбере.
Бтњ, тотално небитно но да, ја иам галено еж на 3-4 пати. Диво еже, боцките му се премеки, ама малце ако мрднеш со нозете отидоа у рака.![]()
Да има раса на ежиња кои се доместицитани да бидат домашни миленициМислам дека имаше и "посебен" вид питоми ежиња за домашно чување.
Се сложувам со твојата теза, но барем сега имаме доста животинчиња што се наменети да бидат миленичиња. Нормално, секој со условите за чување што ги има ќе си одбере.
Бтњ, тотално небитно но да, ја иам галено еж на 3-4 пати. Диво еже, боцките му се премеки, ама малце ако мрднеш со нозете отидоа у рака.![]()
Уште ти фалиш еж да изедеш и да му ебеш матер на светот ко тој кинезот со лилјакот.dobra tema... porano imav nekoja bolest,ne mi teknuva bas za sto bese (inaku gi imam bar niv i za izvoz) i mi predloziva nekoj da najdam EZ, i zaboraviv sto trebase ama mislam deka trebase djigerot da go jadam ili taka nesto. A imalo i dva vida EZOVI, svinski i kuceski mislam.
A moze da otvorite i opsta tema za lekovi od zivotni na pr. sum slusal i za lekovitost na zelkite (krf od zelka da se pie).
Temava e za cuvanje ez kako milenik, a ne spodeluvanje recepti za gotvenje ez.dobra tema... porano imav nekoja bolest,ne mi teknuva bas za sto bese (inaku gi imam bar niv i za izvoz) i mi predloziva nekoj da najdam EZ, i zaboraviv sto trebase ama mislam deka trebase djigerot da go jadam ili taka nesto. A imalo i dva vida EZOVI, svinski i kuceski mislam.