Сум пораснал со музиката на двата бендови...И секогаш сум ги преферирал Британските бендови пред Америчките, главно поради тој фактор поврзан со комерцијализацијата. Од постари рокери кои биле млади кон крајот на 70тите имам слушано дека Кис биле нешто невидено до тогаш, замислете крв на сцена, шминка, перверзии..Можеби Алис Купер бил блиску до тоа, но Кис биле уникат. Пол Стенли е одличен вокал, но мене секогаш ми бил некако антипатичен Симонс..Менуваат многу постави, но мислам дека првите албуми им се најдобри..Се она што излегува денес како преработки на минатите нивни песни, не го признавам и мислам дека премногу се искомерцијализираа..Од друга страна Whitesnake..Нема да се сложам со многумина дека се копија на Deep Purple..Уште од првиот нивни албум се насочуваат кон блуз рок, и тоа е нивната одлика се доаѓањето на Сајкс, кога од бенд без многу светла иднина, ги вивнува во височините. Тоа што го прави на двата албуми, кои за мене се премалку, е вистинска револуција. Хеви метал на највисоко ниво, од солажи до рифови, атмосфера..Оној албум од 1987 под име Whitesnake, е меѓу најдобрите од 80тите, хит до хит.. Најголемиот нивни успех.Не знам зошто Ковердејл после него ја прекинува соработката со Сајкс. Се обидува да го врати тој звук на следниот албум со Стив Ваи и Ванденберг, кои патем се одлични гитаристи, имаат и одлични песни но едноставно не е тоа тоа. За Ковердејл нема што да се кажува..иако неговиот глас денес не е тоа што беше некогаш ќе го цитирам легендарниот Тоше Проески: "Koга некој ќе ме запраша кој е најдобриот вокал на светот за мене, кажувам само едно Дејвид Ковердејл..Тоа е човекот кој има страшен глас, страшна боја, страшна сугестија машкост и секс во гласот..страшно"
Во исчекување на новиот гитарист на Whitesnake, за кој Ковердејл изјави дека е светска класа..мојот глас го давам за WHITESNAKE!
Here's a song for ya!!