Дрекслмајер

  • Креатор на темата cige
  • Време на започнување

Max Legend

The black swordsman
Член од
27 септември 2010
Мислења
4.340
Поени од реакции
6.473
Ми го зема зборот од уста.Али не од пред 6-7 години,уште од деведесеттите требаше да се почне.Место да се занимаваа тогашните влади кој повеќе ќе ги испопљачка фабриките,можеа да пробаат да ги продадат тие фабрики на странци,наместо на домашниве олигархистички крвопии за ич пари.Бар дел од работниците ќе останеа на работа со редовни примања.
Слично како унгарскиот модел. Многу државни продадоа на странски компании, мал број останаа домашни приватизирани, имаа инфлација (се изненадив како форинтот стои во однос на денарот) но не им се случи транзициска катаклизма како кај нас, се спречи иселување од масовни пропорции, дури и кога влегоа во ЕУ не забележаа масовно бегање кон туѓи држави.
 
Член од
12 август 2010
Мислења
2.892
Поени од реакции
904
Да ви каже бацко ви нешто околу фирмата, мрчатори имало секогаш и ке има. Околу саботите, фирмата има побарувачка од Мерцедес да произведува 600 инсталации дневно, е сега шо е финтата околу тоа. Таа бројка на инсталациии е жива смеа ако ние имаме обучен кадар, но како шо може да видите, секој прв пат се запознава со таа работа, и си треба обука, и потребно време работникот да стекне брзина и рутина. Сменски треба да се произведуваат по 200 инсталации, а со необучен и несериозен кадар, кој пола дошле колку дома да не седат, други дошле стаж да им тече и ред други работи, тоа е малце потешко, сепак се напредува. Кога јас влегов во фирмата приоритет беа 80 коли во смена да се произведат и да се прегледаат, а сега по 170-180 коли се прават од шала...На кој му се работи нека работи, на кој не фирмата има преку 20 врати за влез/излез. Јас како 19 годишник сега за сега со плата од 14.500 сум задоволен, и да, сигурно е по добро да прегледувам инсталации, него ли на 50 степени лепак за фасади да мешам, и пак да не знам дали плата ќе земам.
 

Prime

Оптимус
Член од
4 јули 2010
Мислења
5.029
Поени од реакции
5.784
Да ви каже бацко ви нешто околу фирмата, мрчатори имало секогаш и ке има. Околу саботите, фирмата има побарувачка од Мерцедес да произведува 600 инсталации дневно, е сега шо е финтата околу тоа. Таа бројка на инсталациии е жива смеа ако ние имаме обучен кадар, но како шо може да видите, секој прв пат се запознава со таа работа, и си треба обука, и потребно време работникот да стекне брзина и рутина. Сменски треба да се произведуваат по 200 инсталации, а со необучен и несериозен кадар, кој пола дошле колку дома да не седат, други дошле стаж да им тече и ред други работи, тоа е малце потешко, сепак се напредува. Кога јас влегов во фирмата приоритет беа 80 коли во смена да се произведат и да се прегледаат, а сега по 170-180 коли се прават од шала...На кој му се работи нека работи, на кој не фирмата има преку 20 врати за влез/излез. Јас како 19 годишник сега за сега со плата од 14.500 сум задоволен, и да, сигурно е по добро да прегледувам инсталации, него ли на 50 степени лепак за фасади да мешам, и пак да не знам дали плата ќе земам.
Се си во право кога се работи за случај како што е твојот, ај сега сите направете математика за тоа како мајка или татко на две деца кои се студенти и на пример да речиме барем едниот студира надвор од градот во кој живеете им е доволна таа плата и да правиме муабет.
 
Член од
20 јануари 2013
Мислења
351
Поени од реакции
383
Да ви каже бацко ви нешто околу фирмата, мрчатори имало секогаш и ке има. Околу саботите, фирмата има побарувачка од Мерцедес да произведува 600 инсталации дневно, е сега шо е финтата околу тоа. Таа бројка на инсталациии е жива смеа ако ние имаме обучен кадар, но како шо може да видите, секој прв пат се запознава со таа работа, и си треба обука, и потребно време работникот да стекне брзина и рутина. Сменски треба да се произведуваат по 200 инсталации, а со необучен и несериозен кадар, кој пола дошле колку дома да не седат, други дошле стаж да им тече и ред други работи, тоа е малце потешко, сепак се напредува. Кога јас влегов во фирмата приоритет беа 80 коли во смена да се произведат и да се прегледаат, а сега по 170-180 коли се прават од шала...На кој му се работи нека работи, на кој не фирмата има преку 20 врати за влез/излез. Јас како 19 годишник сега за сега со плата од 14.500 сум задоволен, и да, сигурно е по добро да прегледувам инсталации, него ли на 50 степени лепак за фасади да мешам, и пак да не знам дали плата ќе земам.
лепел плакати овој као помал и сега оп 15 бона:cuc:
 
Член од
14 ноември 2009
Мислења
15.597
Поени од реакции
11.428
Да ви каже бацко ви нешто околу фирмата, мрчатори имало секогаш и ке има. Околу саботите, фирмата има побарувачка од Мерцедес да произведува 600 инсталации дневно, е сега шо е финтата околу тоа. Таа бројка на инсталациии е жива смеа ако ние имаме обучен кадар, но како шо може да видите, секој прв пат се запознава со таа работа, и си треба обука, и потребно време работникот да стекне брзина и рутина. Сменски треба да се произведуваат по 200 инсталации, а со необучен и несериозен кадар, кој пола дошле колку дома да не седат, други дошле стаж да им тече и ред други работи, тоа е малце потешко, сепак се напредува. Кога јас влегов во фирмата приоритет беа 80 коли во смена да се произведат и да се прегледаат, а сега по 170-180 коли се прават од шала...На кој му се работи нека работи, на кој не фирмата има преку 20 врати за влез/излез. Јас како 19 годишник сега за сега со плата од 14.500 сум задоволен, и да, сигурно е по добро да прегледувам инсталации, него ли на 50 степени лепак за фасади да мешам, и пак да не знам дали плата ќе земам.
Како за 19 годишник супер пари ти се, само сакам да те прашам три клучни прашања:
1. Дали ја гледаш својата иднина во фирмава, и дали на истата позиција и плата или повеќе?
2. Дали после 3-4 години кога ќе треба да почнеш да размислуваш за семејство овие 14.500 денари ќе ти бидат доволни или не?
3. Дали можеш да тргнеш на страна да сочуваш за стан/кола?
 
Член од
26 септември 2012
Мислења
5.975
Поени од реакции
4.151
Како за 19 годишник супер пари ти се, само сакам да те прашам три клучни прашања:
1. Дали ја гледаш својата иднина во фирмава, и дали на истата позиција и плата или повеќе?
2. Дали после 3-4 години кога ќе треба да почнеш да размислуваш за семејство овие 14.500 денари ќе ти бидат доволни или не?
3. Дали можеш да тргнеш на страна да сочуваш за стан/кола?
дали има друг избор ?
 
Член од
1 јуни 2011
Мислења
21.994
Поени од реакции
32.714
Тие што не виделе повеќе и 14.500 им е доволно. Фаќај магла додека си млад не дреми таму. :D
 
Член од
23 декември 2007
Мислења
301
Поени од реакции
101
Да ви каже бацко ви нешто околу фирмата, мрчатори имало секогаш и ке има. Околу саботите, фирмата има побарувачка од Мерцедес да произведува 600 инсталации дневно, е сега шо е финтата околу тоа. Таа бројка на инсталациии е жива смеа ако ние имаме обучен кадар, но како шо може да видите, секој прв пат се запознава со таа работа, и си треба обука, и потребно време работникот да стекне брзина и рутина. Сменски треба да се произведуваат по 200 инсталации, а со необучен и несериозен кадар, кој пола дошле колку дома да не седат, други дошле стаж да им тече и ред други работи, тоа е малце потешко, сепак се напредува. Кога јас влегов во фирмата приоритет беа 80 коли во смена да се произведат и да се прегледаат, а сега по 170-180 коли се прават од шала...На кој му се работи нека работи, на кој не фирмата има преку 20 врати за влез/излез. Јас како 19 годишник сега за сега со плата од 14.500 сум задоволен, и да, сигурно е по добро да прегледувам инсталации, него ли на 50 степени лепак за фасади да мешам, и пак да не знам дали плата ќе земам.
Дали си џокер на тест станица сигурно не си на линија па што зимаш 14,500 или пак си во процедура за да станиш џокер ? Да и јас така рачунав негден околу 300 инсталации да се произведуваат во смена без натегања околу 30 инсталации од линија на смена ама друго се праве на прва втора линија. Над 50 инсталации се праве на прва линија во моја смена рекорд им е 54 . Мене ми е пресметано да има 10 или 11 линии а и така е замислено да не се форсира на квантитет туку на квалитет од кој би испаднале од 25 до 30 инсталации за коли :) а не да се враќаат шлепери со роба од Романија за да се преправа во Македонија затоа што на некој му е битен квантитетот а не квалитетот :)
 
Член од
7 април 2014
Мислења
28
Поени од реакции
67
Како за 19 годишник супер пари ти се, само сакам да те прашам три клучни прашања:
1. Дали ја гледаш својата иднина во фирмава, и дали на истата позиција и плата или повеќе?
2. Дали после 3-4 години кога ќе треба да почнеш да размислуваш за семејство овие 14.500 денари ќе ти бидат доволни или не?
3. Дали можеш да тргнеш на страна да сочуваш за стан/кола?
дали има друг избор ?
Дали ме сака и мисли на мене?
Дали да му пишам?
Дали...?
 
Член од
25 ноември 2013
Мислења
683
Поени од реакции
388
Како за 19 годишник супер пари ти се, само сакам да те прашам три клучни прашања:
1. Дали ја гледаш својата иднина во фирмава, и дали на истата позиција и плата или повеќе?
2. Дали после 3-4 години кога ќе треба да почнеш да размислуваш за семејство овие 14.500 денари ќе ти бидат доволни или не?
3. Дали можеш да тргнеш на страна да сочуваш за стан/кола?
Ја ќе ти одговорам.пред да се отвори фирмава,кавадарци,неготино,велес многу млади беа без работа,без никави примања,или пак на социјално ,и од тие млади има и женети/мажени, има и со деца.и дали е поарно да зимаат 14000 или 2000 социјално и да седат дома?
Не знам зашо од секое вработување очекувате плата од 500-600евра.сите знаеме дека 14000 не се којзнае колку за фамилија или за тргање настрана,ама е многу повеќе отколку да си на социјално или само со една плата.
Не знам што е толку тешко да се сфати дека во помалите градови нема избор за работа,има малку фирми,фабрики шо имаше се затворија или работат со ептен малку работници,плус сегде е со врски и сегде примат прво роднини,па пријатели,па на крај непознати.
На двајца другари кои си работат други работи, жените им се со факултет и работат ваму,плус имаат по едно дете,али тоа е единствена опција.ако не одат ваму,ќе треба дома да седат или да одат у конфекција и да чекаат за плата 3 месеци плус сами храна си носат,плус не се ни осигурани.

Btw таму примаат и со основно или средно,значи луѓе што не можат(не сакаат) ниту па очекуваат да напредуваат у кариера така да не знам шо запнавте со кариери и подобро позиции.исто као кај шивачките,20-30години работат у конфекција и ред други професии каде постојано си на една иста позиција.

И да додадам,додека бев у неготино работев у неколку фирми,сите викаа ќе ме осигураат,а немам ни еден ден стаж,и од сите фирми кај што бев,само у една имав обезбедено храна,на другите места морав од дома да носам,или да купувам.
 

Meh

Член од
15 април 2012
Мислења
1.058
Поени од реакции
1.383
Абе, сето си е добро.

Има две струи тука - една што вика дека е малку платено она што се работи во овие фабрики, и оние другите кои што велат дека добро е што народот конечно работи нешто, па макар било тоа колку што е.

И сите несреќни и незадоволни, си полниме страници на форумов.

На тема избори денес правев муабет со мое пријателче што е веќе отселено од тука, ми вика дека за 5-6 години никој од Македонија нема да сака да се исели (ако победат оние што победија). Го прашав зошто тогаш сите сега сакаат да се отселат? Кој има време да чека (да ЧЕКА бе! :pos:) 5-6 години да се средат работите. Нашите родители евеј ги, 20 и кусур години чекаат да се среди работата.

И, баш е интересно како овие од дијаспора бранат политики и работа за 14000, а да им речеш дојдете во МК и работете го тоа - ич не им чуе. Впрочем, зошто се и иселиле? За поголеми плати, сигурно.

Сета среќа им посакувам на оние што си работаат во Дрекслер и сличните нови низ Македонија. Ама, немојте после 3-4 години кога ќе почнете да сакате МНОГУ повеќе од пари за излегување за викенд и облека и кога ќе имате фамилии да храните, да сте побарале нешто.
 
Член од
25 ноември 2013
Мислења
683
Поени од реакции
388
И, баш е интересно како овие од дијаспора бранат политики и работа за 14000, а да им речеш дојдете во МК и работете го тоа - ич не им чуе. Впрочем, зошто се и иселиле? За поголеми плати, сигурно.
Пак ти е интересно?и мене ми е интересно како тие ко тебе кој воопшто не работат и чекаат од родителите,ништо не им чини,и само плукаат по се.

Ние веќе сме заминале(причините ние си ги знаеме),не не гледај нас ти,си имаме ние работа надвор од мк,гледај ти за тебе најди си ,или причекај неколу години да покачат плати :D.у меѓувреме продолжи да глеаш каде во европа има највисоки плати ;)
 

Meh

Член од
15 април 2012
Мислења
1.058
Поени од реакции
1.383
Пак ти е интересно?и мене ми е интересно како тие ко тебе кој воопшто не работат и чекаат од родителите,ништо не им чини,и само плукаат по се.

Ние веќе сме заминале(причините ние си ги знаеме),не не гледај нас ти,си имаме ние работа надвор од мк,гледај ти за тебе најди си ,или причекај неколу години да покачат плати :D.у меѓувреме продолжи да глеаш каде во европа има највисоки плати ;)
Ух, колку само си ти за жалење...

Колку за информација, работам во приватен сектор. И тоа веќе скоро 2 години. Имам доволно големо искуство зад мене, имам дипломи/сертификати/к*рципалци во многу поголем број од тебе - во тоа сум сигурен 100%. И не ми чини, зошто да ми чини? Да не можам стан да си купам, убава кола? Со точак, како тебе, да се задоволам? И не чекам јас од моите некој денар, има случаи кога е обратно. Ох, колку само убаво се чувствуваше во сопствената кожа кога го напиша тоа, осеќам. Егото кај ти отиде во моментот?

Баш вие што сте си нашле работа во странство ќе ве гледам - полни ви се устите и тастатурите за убавината на Македонија, ама сте отишле нагоре за xxx причини кои што секогаш се финансиски. Повели овде, чекај ти повисока плата неколку години. Најверојатно, повеќе од мене, ти гледаш кај има најголема плата во Европа - сигурно не си заминал Бугарија за да заработиш.
 
На врв Bottom