Дрвена даска, неконвенционален начин на принесување на храна?

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
6.230
Поени од реакции
7.039
Знам дека и вакво сервирање на даска го практикуваат во кафаните.

И ова е интересно.
Прегледај го приврзокот 340040
Замисли ова да го стават на бела чинија колку ќе изгледа смешно.

Ама ете велиш изгледа интересно пошто бојата на "даската" прави илузија на окото дека ова е полно што уствари и тоа е поентата, плус ропни му вино на муштеријата да пие со ова "мезе" и за кратко време имаш мртов гладен гостин кој ќе купи уште 2 порции бифтек (кој исто ќе има 150-200 грама месо) на даска.

Овој "тренд" поише личи на мајндфак и цели со оптички илузии да извлече повеќе пари од муштеријата а истовремено да троши ресторанот помалку материјал.

На двете слики што си ги постирал за јадење нема речиси ништо.

После мора човекот после пола саат да иде до некоја сендвичара да се дојаде јбг.
 
Член од
15 јули 2007
Мислења
14.779
Поени од реакции
7.517
На двете слики што си ги постирал за јадење нема речиси ништо.

После мора човекот после пола саат да иде до некоја сендвичара да се дојаде јбг.
Епа не се мези за да се најадеш туку по малце да боцкаш од мезето додека уживаш во мало друштво пиејќи винце, ракиичка за да не те фати одма алкохолот.
Ако ти се јаде а сакаш да се најадеш набрзинка ќе нарачаш порција месо со додаток, сендвич или што друго сакаш а да те најаде и добро го наполниш стомакот.
 

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
6.230
Поени од реакции
7.039
Епа не се мези за да се најадеш туку по малце да боцкаш од мезето додека уживаш во мало друштво пиејќи винце, ракиичка за да не те фати одма алкохолот.
Ако ти се јаде а сакаш да се најадеш набрзинка ќе нарачаш порција месо со додаток, сендвич или што друго сакаш а да те најаде и добро го наполниш стомакот.
Да, се согласувам.

Но освен декорација, ти ова на сликиве.

"Мезе" го рачунаш?

1675254256070.jpg
Ова не е "даска" ама се работи за истиот концепт со оној круг во чинијата кој треба да ти каже дека е "полна".
И она ефтино розе вино кое ти кажуе дека е "кул" ова.

Поголема порција тестенини служат во детските градинки.
 
Последно уредено:
Член од
29 јуни 2014
Мислења
23.366
Поени од реакции
38.341
замисли, идеш у ресторант, седнуваш, ти носи две макарони да јадеш. И ти треба да глумиш вау, фкусно, њам њам. Еве ви 100 евра, за искуството што ми го понудивте. Па читам оној Рене Реџепи не ги плаќал ништо вработените и ќе го затворал ресторантот што немал рачун, а тоа ресторан од 3 Мишелин ѕвезди каде што порција е 500 евра.

 

The Savior

Is with me
Член од
29 јули 2021
Мислења
4.480
Поени од реакции
9.032
Да, се согласувам.

Но освен декорација, ти ова на сликиве.

"Мезе" го рачунаш?

Прегледај го приврзокот 365143
Ова не е "даска" ама се работи за истиот концепт со оној круг во чинијата кој треба да ти каже дека е "полна".
И она ефтино розе вино кое ти кажуе дека е "кул" ова.

Поголема порција тестенини служат во детските градинки.
Тестенините обично не се рачунаат за главно јадење туку за предјадење. Но има ресторани и секоја чест за нив каде порциите со тестенини се обилни за да се најадеш убаво односно да бидат по мерка и како главно јадење.
 

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
6.230
Поени од реакции
7.039
замисли, идеш у ресторант, седнуваш, ти носи две макарони да јадеш. И ти треба да глумиш вау, фкусно, њам њам. Еве ви 100 евра, за искуството што ми го понудивте. Па читам оној Рене Реџепи не ги плаќал ништо вработените и ќе го затворал ресторантот што немал рачун, а тоа ресторан од 3 Мишелин ѕвезди каде што порција е 500 евра.

Тестенините обично не се рачунаат за главно јадење туку за предјадење. Но има ресторани и секоја чест за нив каде порциите со тестенини се обилни за да се најадеш убаво односно да бидат по мерка и како главно јадење.
Тоа е точно дека се рачунаат за предјадење. Но пошто тие се речиси замена за леб којшто во западните ресторани за главно јадење не се служи, почнуваат да се комбинираат обично со малку месо и некој сос за да не биде месото суво и се шитка ко главно јадење. Башка тестенините се каде каде поефтини од лебот.

Сега нашите гастрономи веќе ги усвојуваат "финтите" од западот :)
1675255197979.jpg
Минималистички порции спарени со вино бе :pos:

Тоа да ти било food porn. Ако ти е до порн ќе идеш у ресторан?
 

The Savior

Is with me
Член од
29 јули 2021
Мислења
4.480
Поени од реакции
9.032
Минималистички порции спарени со вино
Тоа презентирање на храна е обично одлика на хотелите. Во главно да се презентира модернистичко јадење направено од квалитетни и поскапи производи а во комбинација со поскапо вино. Но овој тренд на презентирање на храна се практикува и во многу елитни ресторани низ светот со модернистички изглед и е наменет за елитни гости или бизнис класа. А ако пишуваме за нашите ресторани на прсти можеш да ги наброиш таквите елитни ресторани кои пак не се ни блиску на ниво како кога ќе ги споредиш со ресторани од западот а па камоли со ресторани од Шпанија,Италија или Франција. Во главно како непишано правило секогаш во ресторан би требало да добиеш поголема порција отколку кога би јадел во некој хотел. На пример кога си гостин во хотелите низ Италија според менито на денот храна се служи во мали количини отприлика почнуваш со некоја супа или чорба по нашки, потоа доаѓа мало предјадење тоа се обично тестенини или солено суфле. Потоа следи главно јадење обично некое квалитетно парче месо или риба, па потоа следи некој аперитив сличен на Лимончело (некој лесен ликер), па десерт и на крај после десертот има Шведска маса со преку 20 врсти на сирења во комбинација со суво овошје и разни квалитетни вина.
 
Последно уредено:

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
6.230
Поени од реакции
7.039
Тоа презентирање на храна е обично одлика на хотелите. Во главно да се презентира модернистичко јадење направено од квалитетни и поскапи производи а во комбинација со поскапо вино. Но овој тренд на презентирање на храна се практикува и во многу елитни ресторани низ светот со модернистички изглед и е наменет за елитни гости или бизнис класа. А ако пишуваме за нашите ресторани на прсти можеш да ги наброиш таквите елитни ресторани кои пак не се ни блиску на ниво како кога ќе ги споредиш со ресторани од западот а па камоли со ресторани од Шпанија,Италија или Франција. Во главно како непишано правило секогаш во ресторан би требало да добиеш поголема порција отколку кога би јадел во некој хотел. На пример кога си гостин во хотелите низ Италија според менито на денот храна се служи во мали количини отприлика почнуваш со некоја супа или чорба по нашки, потоа доаѓа мало предјадење тоа се обично тестенини или солено суфле. Потоа следи главно јадење обично некое квалитетно парче месо или риба, па потоа следи некој аперитив сличен на Лимончело (некој лесен ликер), па десерт и на крај после десертот има Шведска маса со преку 20 врсти на сирења во комбинација со суво овошје и разни квалитетни вина.
Тие "елитни" ресторани во Франција, Италија, па ако сакаш и во Македонија се посетувани од wanna be elite. Чисто сумљам дека некој елитен чоек пати од комплекс да биде виден во "елитен" ресторант и да се слика до некоја минималистичка порција или до дрвена даска на која висат две тенки парчиња пршута.

Од комплексите на луѓето се заработува. Тоа тешко дека кај некој стварно богат и остварен човек ќе го видиш.
 

The Savior

Is with me
Член од
29 јули 2021
Мислења
4.480
Поени од реакции
9.032
Тие "елитни" ресторани во Франција, Италија, па ако сакаш и во Македонија се посетувани од wanna be elite. Чисто сумљам дека некој елитен чоек пати од комплекс да биде виден во "елитен" ресторант и да се слика до некоја минималистичка порција или до дрвена даска на која висат две тенки парчиња пршута.
Тоа да се согласувам.
Но сепак верувам дека постојат стручни гурмани низ светот кои знаат да оценат што е добро а што не е ние вака само лаички можеме да пишуваме секој со своето искуство. Што се однесува за служење јадења на даски не ми смета се додека е запазена хигиената ако пред секое служење даските бидат исперени во машина за садови.
 
Член од
7 септември 2016
Мислења
19.404
Поени од реакции
34.398
121250Capture3.JPG

„buter board“ сервирање на храната - премачкување со путер на дрвена мезе даска редат другите состојки - слатки и/или солени, сервираното мезе се јаде со леб или крекери.


колку е тоа здраво за да биде убаво? :toe:
 

Kajgana Shop

На врв Bottom