Драган Богдановски и Движењето за Ослободување и Обединување на Македонија (ДООМ)

Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.584


Го гонеле по три точки, но никако не можеле да му накалемат дека е со Ванчомихајловистите т.е. со побугарените изроди, бидејќи самиот Богдановски -- како Македонски патриот и пропонент за независна и обединета Македонија -- е организаторот на борбата против нив.


.
 
Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.584
Подкомитетот на ДООМ за Камбера со честитка по повод 11 октомври:



 

Ч Е Н Т О

Методија Андонов
Член од
3 јули 2008
Мислења
1.698
Поени од реакции
1.612
Има мал проблем со звукот видеово (чудно, само за некои историчари), ама сепак е директно според темата.

 
Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.584
„Нова Македонија“ ги објавува најинтересните детали од животот на македонскиот иселеник Гојко Јаковлевски, алијас Гоце Македонски, легендата на македонската емиграција во Европа. Јаковлевски во македонската јавност и во дијаспората е познат по својата борба за слободна и обединета Македонија во Европа без граници, како и по фамозната кафеана „Ново Скопје“ во Берлин, збиралиште на вистинските македонски патриоти. Преку перата на авторите Александар и Ставре Џиков, „Нова Македонија“ во неколку продолженија ќе ве води низ страниците на полициско-политичкото досие на Јаковлески на некогашна УДБ-а и низ неговата кариера на докажана бескомпромисна борба за Македонија


Драган Богдановски живее во Париз кај Павле Митровски, на ул. Мажента бр. 88. Тој интензивно ќе контактира со Гоце Македонски. Еве две писма од неговата писмена кореспонденција од 15 јануари и 5 февруари 1977 година од кои ќе се види низ какви искушенија минува Богдановски и со какви тешки проблеми секојдневно се судира:

Драги Гоце,

Еве најдов време да ти се јавам со неколку ретчиња. За здравјето не зборувам бидејќи немам време да мислам и на него, но се надевам дека ти и твоето семејство сте сите добри со здравјето. Завчера, кога зборувавме телефонски, ти реков дека би било добро и корисно што побргу да се сретнеме пак, бидејќи на патот искрснаа некои проблеми и прашања за чие решавање ми се потребни твои совети и помош.

Мислам дека на минатата наша средба јас ти кажав дека австралискиот дел од ЦК на ДООМ испрати меморандум до Президиумот на Комунистичката партија на Советскиот Сојуз, во кој молеше морално и материјално да ја помогне борбата што ја води ДООМ. Меморандумот беше предаден од тројца членови на ЦК на ДООМ во август 1976 година. Во Комунистичка партија на Југославија во Западна Европа добивме вест дека јас треба да појдам во Стокхолм во советската новинска агенција „Новости“, каде што од советската страна ќе ми бил даден устен одговор на нашиот меморандум. Ваквиот начин на одговор мене не ми се бендиса и јас решив да не одам во советската агенција во Стокхолм, а за ова мое решение ги известив и членовите на ЦК на ДООМ во Австралија. Тие, сите до еден, остро ме осудија што не појдов кај Советите, добив писма во кои ми пишуваат дека работам и донесувам решенија самоволно. Ми се заканија дури дека на идниот конгрес на ДООМ нема повеќе да ме избираат за претседател...

Со срдечни братски поздрави твој Драган Богдановски“
П.С. Поздрави големи на војводата Мане.



Еве што пишува во второто писмо:

„Драги Гоце,

Пред сѐ, те молам да ми простиш што задоцнив да ти се јавам. Со здравјето не сум добар, ме стегна еден опасен грип. Настинав минувајќи ја границата, налетав ноќно време на германска гранична патрола, па морав да лежам три часа во една шума и тука настинав. Освен тоа, за Божиќ и за Нова година добив многу честитки и друга кореспонденција, па не знам кому побргу да му одговорам...

Гоце, изгледа имаш толку многу пари што повеќе и не ги броиш, ами така ги расфрлуваш со лопата. Ти ми рече дека ми даваш 3.000 марки, јас парите така ги свиткав во џебот, но потоа заклучив дека си ми дал 3.500, а не 3.000. Да даде Господ и во иднина така да грешиш! Од тие пари јас 2.000 марки испратив за печатницата, а кога дојдов во Париз купив и една голема, канцелариска, на која ќе биде чукан во иднина „Илинден 1903“. Ти благодарам уште еднаш за оваа драгоцена помош...

Твој Драган Богдановски“

Полициските извештаи на Вториот сектор на Службата за државна безбедност-СДБ од Скопје за деновите 17, 18 и 19 февруари 1977 година, преку нивниот извор „ЕЛАС“ од Минхен, соопштуваат за непрекинато деноноќно следење со физичка придружба на средбата на Драган Богдановски со Гојко Јаковлевски во Минхен, каде што во тоа време се наоѓа печатницата „Логос“ на весникот „Македонска нација“, како и за заминувањето на Богдановски во Бремен, а на Јаковлевски во Берлин. Изворот „ЕЛАС“ од Минхен телефонски во овие денови ја известува тајната полиција постојано за движењето на Драган и на Гојко.
Богдановски ќе учествува активно во подготвувањето на четвртиот конгрес на ДООМ. За таквата негова активност Богдановски од Бремен ќе го извести Гоце Македонски.

Враќајќи се во Париз на 5 мај Богдановски ќе биде ненадејно уапсен од југословенската тајна полиција. Го предава Македонец, кој во Париз држи хотел и ја помага долго организацијата. Префрлен е во Љубљана, а оттаму со воен авион во Скопје. Околу две години тајно ќе биде чуван на планинскиот дел на Караџица во забранетиот ловен резерват, во близина на Скопје. Постојано ќе биде надгледуван и испитуван од инспекторите на УДБ-а за да ги открие луѓето, нивната мрежа и дејноста на организацијата во Европа и во светот.

Веста брзо проструи во емиграцијата и така се разбра за апсењето и робијата на Богдановски во затворот „Идризово“. Веднаш Гоце Македонски оди кај Миле Илиевски во Гетеборг. Заедно со него во Малме поднесуваат писмено барање до бирото Амнести интернешнел за да дознаат нешто повеќе за судбината на Богдановски, кој веќе се наоѓа во затворските ќелии во „Идризово“.

Читајќи ја белградска „Политика“ и скопска „Нова Македонија“, Гоце ќе разбере и ќе му се потврди дека Богдановски е осуден на долгогодишна казна затвор. Единствена кратка вест за судењето на Драган Богдановски ќе објави францускиот престижен и многутиражен весник „Пари мач“, како и белградски „Борба“ и „Политика“.

За тоа време во Република Македонија тајната полиција ревносно го обработува патриотското дејствување на Гоце Македонски во Западен Берлин. Испостава на СДБ Гостивар со ЕВ. бр. 337 од 7 ноември 1977 година го пререгистрира досието на Гојко со ново име „Гоце“, што е забележано во документот:

„Предметот ќе го носи псеудонимот „Гоце“. Податоци кои укажуваат за постоење на непријателска делатност, а се однесуваат на: Гоце како апсолвент на Шумарскиот факултет во Скопје во 1961 година со група студенти биле на научна екскурзија во СРГ и тогаш тој одбил да се врати во земјава и останал да живее таму. Во 1968 година во З. Берлин Гоце отворил своја приватна кафана „Ново Скопје“, која постанува свратилиште на многу екстремни емигранти од нашава република, а под чие влијание потпаѓа и самиот.

Делува од националистички-сепаратистички позиции. Неговата платформа е обединување и стварање на самостална Македонија со прозападно општествено уредување. На неговите јеловници што ги држи во кафаната, како и на рекламните кибрити на кафаната ја има нацртано обединета и самостална Македонија. Член е на ЦК на ДООМ во З. Берлин. Бидејќи Гоце финансиски многу добро стои истиот е финансиер за купување печатница во која ќе се отпечатува „Македонска нација“, како и други разни материјали уперени против нашиот систем. Според непотврдени сознанија за време на неговото школување на НР Бугарија, каде што завршил гимназија, истиот бил ангажиран од страна на БРС (Бугарската разознавачка служба н.з.) за извршување нивни задачи. Со цел да се проверат, расветлат и документираат добиените сознанија ќе се превземат следните оперативно-технички и други мерки:

Ќе се изврши ангажирање на соработник и опер. врски од средината во која Гоце се движи и работи.


Пошироко проучување на личноста на Гоце и неговото потесно семејство, како и неговите пријателски и други врски во земјава. Во врска со ова ПОО (ПОО - претходна оперативна обработка н.з.) да се изготви посебен план на работа.

Да се оформат податоци како за самиот Гоце така и за неговото потесно семејство. Да се изготви преглед на лица кои работат или работеле во неговата кафана „Ново Скопје“ во З.Берлин“.

Со ист датум следува документ од истата испостава од Гостивар, каде што за него има лични податоци Гоце Делчев (Јаковлевски Гојко) и за неговото потесно семејство. Покрај тоа, во овој документ е запишан следниов податок: „Гоце во 1971 година со решение број 13-3040 од 28 август 1971 година по негово барање го промени името и презимето од Јаковлевски Гојко во Гоце Делчев“.

(Продолжува)

http://www.novamakedonija.com.mk/NewsDetal.asp?vest=10412840341&id=17&prilog=0&setIzdanie=

.
 

Dave

subcomandante
Член од
15 февруари 2008
Мислења
1.663
Поени од реакции
2.949
Богдановски има досие од најмалку 1.000 страници во кои дава извештаи за УДБА


Основачот на ВМРО-ДПМНЕ, Љубчо Георгиевски, во кусиот телефонски разговор со Плусинфо, повика Комисијата за лустрација да ги отвори досиејата на сите што се декларираат за основачи на ВМРО-ДПМНЕ, како и на луѓето од дијаспората.

Имате ли сознанија дека УДБА ги финансирала македонските емигрантски друштва, како што е ДОМ на Драган Богдановски и „Македонска нација“, како што според Божин Павловски, тврдел Крсте Црвенковски? (објавено во колумната на Божин Павловски - „Рашомон“, или Драган Богдановски, е кодошот!)

- Директна информација не можам да посочам, но јасно е дека УДБА и ДБК имале перманентно свои луѓе во тие организации. Најдобар начин да дојдеме до вистината е да се отворат досиејата на луѓето кои се декларираат дека биле во тие организации на дијаспората. Тука имаме дури и нерасчистени убиства. Многу е интересно што ВМРО-ДПМНЕ во делот на лустрацијата, досиејата на патриотите од дијаспората воопшто не ги отвора, да не зборуваме дека многу личности од дијаспората се декларираат дека се основачи на ВМРО-ДПМНЕ. Значи мојата поента е дека лустрацијата не може да биде насочена само против бившите комунистички функционери, туку треба да биде насочена и кон таканаречените патриотски структури.

Како го коментирате фактот што во досијето на лустрираниот Божин Павловски, објавено на страницата од Комисијата за верификација на фактите кодното име водено од службите (објект на обработка) ОО „Рашомон“, самиот Павловски во колумна, го поврзува со името на Драган Богдановски, вашиот некогашен сопартиец кој упатуваше остри критики кон Вас, посочувајќи дека Вие сте најмалку идеолог на ВМРО-ДПМНЕ?

- Морам да ви кажам дека ми е непријатно да зборувам за Драган Богдановски, затоа што тој сепак бил во одредено време голема жртва на комунистичкиот систем. Меѓутоа, мора де се подели улогата на Драган Богдановски како жртва на комунистичкиот систем и неговата улога како соработник на службите. Сакам да посочам дека, според мои информации, и тоа во време кога бев премиер, Драган Богдановски има досие во кое најмалку има 1.000 страници, во кои тој дава извештаи до УДБА.

Вие сте го виделе досието на Драган Богдановски, за кое велите дека постои?

- Не сум го видел, но од квалифициран извор ми е дадена таа информација кога бев претседател на Влада. Втор факт за тоа е романот „Црна лисица“ кој е посветен на македонската политичка емиграција. Во него авторот Блаже Миневски го опишува животот на Драган Богдановски. Авторот не може да го скрие делот кога Драган Богдановски ги кодоши своите пријатели, посебно патриотот Динката. И доаѓаме до изворот Божин Павловски кој го посочува досето „Рашомон“. Јас инсистирам не само ова досие, туку на сите кои се декларираат за основачи на ВМРО-ДПМНЕ, Комисијата за верификација на фактите да им ги отвори досиејата и тие да бидат разгледани.
--- надополнето: 6 август 2013 во 15:14 ---
Извор - http://www.plusinfo.mk/mislenje/968/Bogdanovski-ima-dosie-od-najmalku-1000-stranici-vo-koi-dava-izveshtai-za-UDBA
 
Член од
1 ноември 2008
Мислења
7.396
Поени од реакции
1.880
Драган е прогонуван од комунистичките власти. Убиен му е еден од најблиските соработници Шамбевски. Драган е гонет по целиот свет, за да УДБА преку негов „пријател“ го киднапира во Париз, завитка во тепих и го вози во гепек од кола. Подоцна го префрлаат на задно седиште и го попрскуваат со алкохол демек возат пијаница.

Две години измачуван на Јасен, подоцна префрлен во Идризово. 11 години затвореничка голгота во која ни на неговиот син не му било дозволено да го посети. Кога излегува од затвор го сместуваат во стан од УДБa кој постојано се прислушувал. За да не го вратат в затвор и за да може да добие пасош и да си го види семејството, тој е принуден да дава извештание на службите за секое негово движење, за секој негова средба, кои и онака биле контролирани од УДБa. На Драган, УДБaму ја контролирала дури и водата во станот.

Драган уште на почетокот на деведесетите расчистува со Љубчо затоа што Љубчо наместо да се појави на средба со македонската емиграција во Канада, тој заминал на средба со бугарска и бугарофилска организација и го нарекува бугараш, нешто што ние сите го увидовме дури 10 години подоцна.

А Божин не бил принуден да кодоши, тој тоа го правел за престиж, за повисока функција, што ја добил. Станал академик, член на МАНУ. Колку и да пишува против Драган тоа нема да му ги испере гревовите за тоа што ги кодошел Петре М. Андреевски, Симон Дракул, Гане Тодоровски, Љубиша Георгиевски, Живко Чинго, Јордан Плевнеш итн

Досието на Драган е на повеќе од 10,000 страници, но е предмет на обработка на службите, а не соработка.

Тој што се повикува на Црна Лисица, треба да ја прочита и ќе види на што е принудуван Драган. А покрај неа се излезени уште една книга напишана од неговиот брат, како и докторски труд на Институтот за историја.
 

WeAreWhoWeAre

Mia san mia
Член од
12 јули 2015
Мислења
244
Поени од реакции
511
Ќе биде многу разочаран ?
Човекот ќе добие удар и ќе умре кога ќе види за што жртвувал цел живот. Денешното "ВМРО" нема ништо со идеалите на Драган Богдановски. Единствено можат да се фалат е името на партијата што тој ја основа и некогашните идеали што ги има. Денеска ја водат народ без морал и трошка достоинство што ама баш кур ги боли за Македонија. Љубчо беше гомното заради кој Драган Богдановски се повлече од партијата што тој ја основа, заради тоа што го обвини дека е бугарофил.
 

Staufer

Вардар - Егеј - Пирин: Македонија!
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.194
Поени од реакции
21.345

Dragan Bogdanovski Dragan Bogdanovski, according to Amnesty International's information, left Yugoslavia in 1951 without a passport and crossed the border into Greece where he was granted political refugee status. Later he went to France where he studied political science at the Sorbonne, and was politically active in Macedonian circles. In 1970 he is believed to have moved to the FRG, where he continued his political and propaganda activities and was elected President of a Macedonian emigre organization, Dvizanjeto za osloboduvarde i obedinuranje na Makedonua Dr Anto Kovaaevic Dr Anto Kovaeevic, a 32-yearold Croat from the republic of BosniaHercegovina who had been a teacher in a centre in Vienna for mentally handicapped children, was arrested in October 1981 while visiting his family in Yugoslavia. In early April 1982 the Deputy District Public Prosecutor of Doboj filed an indictment against him on charges of "association for purposes of counter-revolutionary endangering of the social order and the territorial integrity of the SFRJ", "hostile propaganda" and "damaging 42 ( DOOM), The Movement for the Liberation and Unification of Macedonia. He was also the editor/publisher of an emigre journal. Macedonian Nation. published in Munich. The aim of DOOM, as described by Dragan Bogdanovski in 1978 in an article in Alacedonian Nation, was the creation of an independent Macedonian state which would incorporate not only the present Yugoslav republic of Macedonia but also certain Greek and Bulgarian territories inhabited to a greater or lesser extent by Macedonian-speaking communities. The article did not advocate violence to achieve this aim. According to official Yugoslav press reports of the trial, Dragan Bogdanovski was arrested in 1979 after entering Yugoslavia illegally. He was tried by the Skopje district court from 12 to 13 February 1979, having been accused of -association for the purpose of hostile activity against the state" from 1956 until 1979 while he was living abroad. According to the public prosecutor, he had intended to undermine the social and political order of Yugoslavia, destroy the brotherhood and unity of the Yugoslav peoples and destroy the territorial integrity of Yugoslavia. Details of the charges against him are not available, but evidently his arrest, trial and conviction were prompted by his activities as a propagandist for the cause of an independent Macedonia. He was found guilty and sentenced to 13 years' imprisonment. He is believed to be serving his sentence in Idrizovo prison, near Skopje. Amnesty International has received allegations. which it has not been able to substantiate, that he did not enter Yugoslavia illegally but was kidnapped by SDS agents in the FRG and taken to Yugoslavia for trial.
 

Staufer

Вардар - Егеј - Пирин: Македонија!
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.194
Поени од реакции
21.345
Погрешно цитирав горе ако може некој да го избрише постот.


Dragan Bogdanovski Dragan Bogdanovski, according to Amnesty International's information, left Yugoslavia in 1951 without a passport and crossed the border into Greece where he was granted political refugee status. Later he went to France where he studied political science at the Sorbonne, and was politically active in Macedonian circles. In 1970 he is believed to have moved to the FRG, where he continued his political and propaganda activities and was elected President of a Macedonian emigre organization, Dvizanjeto za osloboduvarde i obedinuranje na Makedonija ( DOOM), The Movement for the Liberation and Unification of Macedonia. He was also the editor/publisher of an emigre journal. Macedonian Nation. published in Munich. The aim of DOOM, as described by Dragan Bogdanovski in 1978 in an article in Alacedonian Nation, was the creation of an independent Macedonian state which would incorporate not only the present Yugoslav republic of Macedonia but also certain Greek and Bulgarian territories inhabited to a greater or lesser extent by Macedonian-speaking communities. The article did not advocate violence to achieve this aim. According to official Yugoslav press reports of the trial, Dragan Bogdanovski was arrested in 1979 after entering Yugoslavia illegally. He was tried by the Skopje district court from 12 to 13 February 1979, having been accused of -association for the purpose of hostile activity against the state" from 1956 until 1979 while he was living abroad. According to the public prosecutor, he had intended to undermine the social and political order of Yugoslavia, destroy the brotherhood and unity of the Yugoslav peoples and destroy the territorial integrity of Yugoslavia. Details of the charges against him are not available, but evidently his arrest, trial and conviction were prompted by his activities as a propagandist for the cause of an independent Macedonia. He was found guilty and sentenced to 13 years' imprisonment. He is believed to be serving his sentence in Idrizovo prison, near Skopje. Amnesty International has received allegations. which it has not been able to substantiate, that he did not enter Yugoslavia illegally but was kidnapped by SDS agents in the FRG and taken to Yugoslavia for trial.
 

Staufer

Вардар - Егеј - Пирин: Македонија!
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.194
Поени од реакции
21.345
25 години од смртта на Драган Богдановски. Вечна ти слава великан. Среќа што не ја гледа состојбата на и во Македонија денес.

Ебате државата која ја заборави оваа личност барем денес да се спомне сепак се 25 години. Ама комуњарите и нивните предци се тие што го уапсиле. А и партијата која се повикува на него како основач го заборави очигледно.
 
Член од
28 март 2023
Мислења
640
Поени од реакции
1.004
25 години од смртта на Драган Богдановски. Вечна ти слава великан. Среќа што не ја гледа состојбата на и во Македонија денес.

Ебате државата која ја заборави оваа личност барем денес да се спомне сепак се 25 години. Ама комуњарите и нивните предци се тие што го уапсиле. А и партијата која се повикува на него како основач го заборави очигледно.
Има биста на Драган Богдановски пред седиштето на ВМРО-ДПМНЕ ако не грешам.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom