До народот е, не е до тие што се моментално на власт

Bacillus gagous

Biohazardous
Член од
21 јануари 2006
Мислења
7.380
Поени од реакции
168
Значи како што и порани имам спомнувано, власта и лужето кои се власт потекнуваат и се бираат од страна на народот, значи ако народот не го бива, тогаш ни политичарите нема да ги бива, следствено и управувањето на државата. Доказ дека навистина народот не го бива е клипот на линков преку кој се гледа дека народот сам си ја растура државата, па следствено и политичарите ќе ја растураат државата. и не не есамо таа рампа, туку еден куп стубчиња, кои неможат ни 2 месеца да преживеа без да бидат турнати или скршени, само поради тоа што на некому му сметало или пак хартивчиња и друг вид на секојдневно „џебно“ ѓубре кои поради непочитувањето на чистот ан државата го мрзи некого да го сочува во џеб додека не дојде во близина до корпа за ѓубре. Ќе речете дека ова се мали незначајни работи односно ситници, во однос на тоа што политичарите го прават, ама според мене тоа е најголемата грешка да се занемаруваат тие ситници бидејќи причините за тие ситници и големите проблеми имаат иста позадина и се базираат на истите принципи и проблеми, а како што кажав проблемот е во народот како целина не идам на поединци туку како целина.
 
D

Delux

Гостин
Точно така...народот не чини,убав муабет.
Но каде е таа јуриздикција да земеме некој од Пакистан или Либија да не води,можеби ќе го дотера на ред овој народ...
Секој го го дава гласот за своја и само своја корист,сите имаат партиски книшки,и се лижат во партиите каде шо членуваат,цврсто знаеќи дека ако дојде нивната партија на власт им се гарантира работно место,кур да ги отепа таквите
 

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
192
Па се додека имаме партијска влада,партијски избран председател и партијско уредување на државава ќе биде така.Доколку се намали цензусот за избор на независни кандидати во парламентот можеби нешто и ке тргне на добар пат.Вака со оваа концепција ништо не не пере,а народот е таков од инает на спротивната политичка партија без разлика која,барем таков е менталитетот.
 

Bacillus gagous

Biohazardous
Член од
21 јануари 2006
Мислења
7.380
Поени од реакции
168
Ама објаснете ми што е тоа што го тера народот да прави непто како што прави типшот на клипот од On.net?
Сигурно не е поради тоа што е ВМРО-ДПМНЕ на власт или кој и да било на власт.
 

Gorco

WEHADAHFUKDOWAHNODAT
Член од
29 април 2005
Мислења
556
Поени од реакции
35
Клипот кој е земен за пример нема допирни точки со темата т.е. со есејот од првиот пост. Bacillus, батали за некое време лаборатории, кампус и кајгана, прошетај ја Германија. Исти типови има и таму, прават public destruction од причина само позната на нив самите....
 

Bacillus gagous

Biohazardous
Член од
21 јануари 2006
Мислења
7.380
Поени од реакции
168
Горчо сум прошетал, и сум видејл колку има уништена урбана опрема во однос кај нас односно колку се уништува, и морам да ти кажам дека за разлика од кај нас каде на секој чекор налетуваш на такав, тука во германија треба да ја бараш за да најдеш. Затоа и ја отворив темата така, бидејќи тука луѓето за разлика од кај нас многу повеќе ја почитуваат државата, и не ја растураат како тие кај нас, следствено и политичарите се такви. А исклучоци има секогаш. Самод ати илустрирам, попис со маркер во трамвај има по еден на секои три трамваи, а кај нас нема автобус кој нема по најмалку 10 потписи со маркер. И мораш на тоа да сметаш дека во градов во кој сум нивото на култура е во просек е понизок од останатите поголеми градови каде е уште поуредно и почисто.
Кога првпат се вратив во македонија од мојот прв семестар тука си реков туу ама е несредено и прљаво кај нас, во меѓувреме се навикнав на разликите и сега не ги ни приметувам толку, ама тоа несреденото и прљавото е бидејќи народот го прави такво.
 
Член од
8 мај 2007
Мислења
250
Поени од реакции
1
Сосема се сложувам со Bacillus. Незнам дали вакото однесување е поради резултат на грешто попримање на поимот демократијата/слобода или едноставно немаме свест за државност.
ABC - колку што се секавам си бил во Англија е сега не знам дали си бил доволно долго за да ја осетиш демократијата во таа држава. Демократијата таму е на највисоко не ниво и тоа не само според мене туку и многу други луѓе го делат тоа мислње а сепак таму не станува збор за независни пратеници, така да не е до тоа.
 

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
Ne e nikakvo "pravilno" ili "pogresno" poimanje na poimot demokratija...tuku najobicen Pavlov Efekt....bas vo Germanija na primer..koja sega ja "dozivuva" Bacillus.....:SUROICA BATKI..STAAAPPP...., ama po PS , a ne po kef na jusbasii...
Pa Germanija ti bil najgolemiot poznat paraspur...dodeka Bizmark i drustvo ne pocnale da ja peglaat i sreduvaat...i toa peglanje nevideno.....
Neka se rasprasa Bacillus....Normalno posle 3-4 generacii dobivas toa sto dobivas. Istiot toj germanec vo Skopje, frla hartija od sendvic na ulica...: pa site frlaat..e odgovorot..:)
Koj videl vo MKD nekoj da plati KAZNA so golemo K... :)
A toa "peglanjeto" ne e zaradi kef...svatile lugeto (elitata) deka nema bogati i siromasni drzavi..ima samo sredeni/organizirani i nesredeni/neizmieni.......
 

Bacillus gagous

Biohazardous
Член од
21 јануари 2006
Мислења
7.380
Поени од реакции
168
да точно конкретен, не викам дека тука било од секогаш вака, сите знаеме дека додека кај нас посотеле организирани држави, тука во германија уште биле на ниво на племиња. Точно е и дека од распарчената Германија бизмарк и компанија ја соединиле германија и ја средиле од тоталното безредие (иако и денес политички една сојузна држава од друга можат многу да се разликуваат) ама има една работа конкретен, за да се започне со дисциплинирањето на луѓето треба да имаш веќе доволно голем број на луѓе кои се свесни дека со среденост и дисциплина може да се има поубав животза да можеш да почнеш со таквото „дисциплинирање” кое само како катализатор на процесот на еволуирање на менталитетот, кај нас уште го нема тој доволен број на луѓе кои ефективно би го катализирале тој процес на еволуција на менталитетот.
 

jon

Член од
20 јуни 2007
Мислења
287
Поени од реакции
0
Сметам дека вистината е некаде на половина.
Од една страна капацитетот на Македонија на образовно ниво е низок. Доминира население со основно образование и испод, со средно образование - значи матура веќе се брои за успех, а колеџи и факултети се во проценти земено реткост. Сега скоро беа објавени некои тотално депресивни податоци на оваа тема. Како резултат на ова што е резултат? 3-ца неписмени поже да надгласаат 2-ца дипломци на Харвард. Но тоа е демократија.Во 1990-та Македонија го промени уставот и се прогласи за демократска држава. Вероватно и во Англија некаде во 17-век се случувала оваа ситуација :uvo: .
Од друга страна од истиот тој народ се генерира и елитата што доаѓа на власт и нормално неможе таа да е различна, па потекнува од истиот процент на неписменост :). И не гледам причина власта да има повисок интелектуален и морален капацитет во однос на гласовите што ја одбрале - Се сеќавате на оној министерот на Бучковски што му го даде Али - Сабула Дураку - Командант Вентили. Е сега замислете тој човек требаше да генерира проекти, да распоредува буџет и да ги води тие проекти за земјоделие - која перверзија.btw тоа лице во живот не се појавило на седница на влада. Вакви примери секако ќе си попива и Грујо без разлика на „журналите” што пичат пред секој филм и вести каде што отвараат пруги Шамац - Сараево и Београд - Бар ко партизаните.
Еден од двата толку спомнувани братучеди на Грујо, што обавезно му стануваат десна и лева рака кога Грујо ќе дојде на власт го знам од средно. Пошто човекот се одликуваше како еден од шефовите на тогашните палави средношколци поради кои доста пати и полиција доаѓаше поради сериозностите на инцидентите што ги правеа, никој од останатите комунистички настроени дечиња што си учевме ко попчиња тоа што ќе ни го зададат, ни во сон не би претпоставиле дека тие луѓе по деценија две, ќе станат министри, полициски службеници итн. Но се случи тоа и е најнормална работа на свет тие лица да даваат интервјуа по неделници, да ги има по TV и да го креираат јавното мислење.

<FONT style="BACKGROUND-COLOR: #ffbb05">Тоа е тоа - тесна е врската помеѓу глупавоста на народот и власта, неможе да се раздвојат лесно. Ќе треба да поминат 2-3 генерации минимум и како додаток да не не заебаваат циганите и Албанците премногу, па можда ќе успееме да достигнеменекое ниво секоја сељачина од кола да не фрла хартии, празни пепељари по семафори и да р'ка откако ќе отвори прозорец. Во Хрватска доста ретко летаат сендвичи од кола низ прозорец, а сакаме со Croatia заедно во NATO не? Гледате дека и НАТО како и ЕУ пимпла слична приказна и додека нене осети за подразвиени ќе не влече, а алиби ќе му биде те договор ДУИ-ВМРО, те судиите од РСС, те затворите се лоши и ќе нема крај на тоа.
 

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
192
Сето тоа може едноставно да се промени преку ноќ со владеење на правото,ќе прашате како а јас ќе ви одговорам:
Најпрво треба да се воведе исполнување на казнените мерки што би ги определил еден судија,или орган на власт без разлика на боја или раса па и нација,политичка припадност или вера секој треба да биде казнет доколку направи прекршок,ама не само суден или осуден туку навистина да биде казнет.Казнувањето најпрво треба да биде кај врвните луѓе што ја водат оваа држава без разлика дали се премиери,пратеници или некои леви мадиња во власта тие не смее да имаат апсолутно никаков имунитет доколку направат и најситен прекршок како на пример доколку плукнат на плочник треба да се казнуваат соодветно пропорционално според нивните примања а не да им се тресе најобичното џандарче дури и да им пријде.
Се сеќавам како во Финска во време додека познатиот Ахтисаари беше председател беше јавно казнет за возење на автомобил во пијана состојба.Е кога,некој без последици ќе може на Бранко или на Гвујо да му пријде и да му побара барем документ за идентификација дури и не мора да го проверува дали е пијан или дрогиран,тогаш нашиот народ не само што нема да фрла недојадени сендвичи од автомобил во движење туку и ќе ги собира пикавците со раце окулу своето паркирано возило со страв да не го репнат 500-1000 евра или 3 месеци затвор од кој нема да може едноставно да си замине дома или воопшто да не појде затоа што пријавата нема ни да стигне до некој судија како што моментално се практикува во нашата држава.
 

Bacillus gagous

Biohazardous
Член од
21 јануари 2006
Мислења
7.380
Поени од реакции
168
АБЦ има касни и нес е мали,а дека треба да се приспособат кон примањата на престапникот, да за тоа сум и јас, но сега слушам треба да се донесе закон со кој кажна ќе се плаќа на лице место без можност префрлање на суд, односно ќе има можност одкако човекот ќе си ја плати казната да се жали во суд, за да се приспита ситуацијата, ама тогаш целото одолговлекување за плаќање казни би се заменило со одолговлекување на враќање на пари од по грешка платена казна. Нормално овие казни се за прекршоци, ама не и за кривични дела. И сега пошто уште не го донеле законот полицијата не може ништо да прави освен опоменува. Но кога ќе се донесе , ако почне да се применува, и ако и стане јасно на властите дека преку добро спродведување на ова можат многу пари да се стават во каса, тогаш ќе биде добро, бидејќи ќе ги тераат полицајците повеќе да казнуваат.
 

da_be_man

Entropy
Член од
17 октомври 2005
Мислења
628
Поени од реакции
126
pa shto ochekuvate od narodot chii vodachi pravat ona shto drugite sakaat..ako ne e po nivno eve ti gi ambasadorite kaj niv. so toa odma znaete kolkava svest, humanost i socijalen pogled imaat tie "izvrshiteli na vlast" ... bilo to da e grujo, alijas paja patak ili liceto BC. Jas ziveam vo eden od najchistite i najsredenite gradovi vo evropa ako i ne poshiroko...sekako deka ima i iskinati sedishta na nekoj tramvaj ama tie treba da gi barash. Samo sum siguren deka tie tamu shto krshat da ziveat vo ovaj sistem poinaku bi pominale, ili bi imale strav da mrdnat kamen na ulica ili bi si ja vekje imale unishteno idninata, profesionalna pred se..do mentalitetot i vladeenjeto na praviot sistem e.
 
Член од
16 април 2007
Мислења
134
Поени од реакции
1
da_be_man напиша:
pa shto ochekuvate od narodot chii vodachi pravat ona shto drugite sakaat..ako ne e po nivno eve ti gi ambasadorite kaj niv. so toa odma znaete kolkava svest, humanost i socijalen pogled imaat tie "izvrshiteli na vlast" ... bilo to da e grujo, alijas paja patak ili liceto BC. Jas ziveam vo eden od najchistite i najsredenite gradovi vo evropa ako i ne poshiroko...sekako deka ima i iskinati sedishta na nekoj tramvaj ama tie treba da gi barash. Samo sum siguren deka tie tamu shto krshat da ziveat vo ovaj sistem poinaku bi pominale, ili bi imale strav da mrdnat kamen na ulica ili bi si ja vekje imale unishteno idninata, profesionalna pred se..do mentalitetot i vladeenjeto na praviot sistem e.
Kompletno se slozuvam.Se kladam deka koga makedonec ke odi vo nekoja zapadna zemja ne se osmeluva da frli bilo sto na ulica, a kaj nes ke si reci aj be koj ke me kazni ili vujce ili nekoj ke ja skini kaznata.Epa duri e taka ke bidime drva.Isto taka treba da si vazat pravoto ili kaznite za site kako sto spomna ABC.Koga ke go repnat nekoj od takvite togas site ke si se zamislat koga mozi nego da go kaznat mozi i mene.Dotogas za kaj nas diktatura da ni go dotera nekoj umot
 

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
43.068
Поени од реакции
78.290
Сметам дека, овојпат, Bacillus gagous е комплетно во право. Владетелите и нивната администрација не паднале од Марс, ниту се увезени од Бурунди. Тие се /биле дел од нас. Произлегуваат од нас и се наше огледало. Клипчето е само еден од милијардате докази за тоа. Свртете се околу себе или едноставно, објективно, погледајте се во огледало. Ќе ви стане јасно дека оние што владеат (а со тоа и државата, таква каква што е) - ги заслужуваме.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom