Името виски, може да го има само дестилат од ферментиран слад од житарки.
Еве и за ОП накратко:
http://www.whiskyforeveryone.com/whisky_basics/how_is_whisky_made.html
Е сега дека се и сешто се прави, и се продава... тоа е друга работа. Само извесно е дека малку не си на чисто со работава, и на други теми приметив. Не те заебавам, гледај вака: не се дестилира шеќерот туку ферментот од тој шеќер. И технички тоа би му дошло нешто како (бел) рум, најчесто многу лош пијалок (посебно во домашна изведба).
Ако некој веќе има опрема за дестилација, не гледам зошто би се заебавал со такви отрови. Боље ракии од се и сешто да си дестилираш. Зошто трошоци за шеќер, па квасци, па додатни нутриенти за квасците (не можат да преживеат само на бел шеќер)...
Кај нас барем има евтино овошје, ем поевтино ем многу поздрав и повкусен алкохолен дестилат добиваш. Грозје, сливи, јаболки, кајсии... ако е благо, можеш да направиш ракија од него.