Дискусија за Атеистите, Исламот, Христијанството и останати убедувања

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
11.823
Поени од реакции
11.846
еве, и овој пат не го читам твојов монолог, оти напросто немаш што да кажеш, а приликите за кажување до сега си ги имал, под услов да кажуваш што те прашуваат а не што не те прашуваат.
Не е монолог, ти со сета сила се трудиш да веруваш дека е тоа, а јас по милионити пат повторувам дека иако тебе те споменувам и разговарам со тебе тука, целта е многумина да прочитаат што имам да кажам во однос на стариот еон, во однос на промената на времињата, на боговите, на ритуалите, на разбирањето на патот кој човекот го оди навнатре итн итн... за Телема, за слободата, за животот... :)

И сега гледаш, бидејќи не читаш никој, во својата луда гордост наоѓаш постојано сила да доаѓаш и зборуваш за секој лажно и обвинуваш лажно преку твојата религија и занесеност, ме предизвикуваш и јас да се повторувам за да разбереш едно:

... луѓево (поточно ти) не сакаат сериозност ниту пак издржани говори. Ако нешто не им се допаѓа, не го читаат и продолжуваат да зборуваат она што го научиле одамна и ништо повеќе. Со скриени намери да навредат, срце полно со омраза зборуваат ли зборуваат...

Не ги интересира другоста, соговорникот, да прошират хоризонти. Во биквална смисла по се изгледа толку им е чергата, толку им е чекорот...

И сеуште зборуваш сешто, глупости колку сакаш без да читаш што ти некој зборува!
Каде така со тој ум? Нормален си?

Зарем сакаш ова да бидеш? А зборуваш не знам какви ствари за твојата религија, чиј адут е „духовниот опит“ кој го потврдува никој друг туку г.г. Стефан и останатите околу него, бидејќи мирјанин со мирјанин не може да измери ниту сенката на еден стап, не пак нечие постигнување преку „духовен опит“.

П.С. „Земјата е стара 6000+ години и ништо повеќе, рамна е и научниците се најголемото зло, лажат само подбуцнати од сатаната“ :)
Така беше христијанската старо-еонска плоча која се врти по дома?
Во науката да се сомневате, но во старците по манастирите никако!
 
Последно уредено:

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.397
Не е монолог, ти со сета сила се трудиш да веруваш дека е тоа, а јас по милионити пат повторувам дека иако тебе те споменувам и разговарам со тебе тука, целта е многумина да прочитаат што имам да кажам во однос на стариот еон, во однос на промената на времињата, на боговите, на ритуалите, на разбирањето на патот кој човекот го оди навнатре итн итн... за Телема, за слободата, за животот... :)

И сега гледаш, бидејќи не читаш никој, во својата луда гордост наоѓаш постојано сила да доаѓаш и зборуваш за секој лажно и обвинуваш лажно преку твојата религија и занесеност, ме предизвикуваш и јас да се повторувам за да разбереш едно:

... луѓево (поточно ти) не сакаат сериозност ниту пак издржани говори. Ако нешто не им се допаѓа, не го читаат и продолжуваат да зборуваат она што го научиле одамна и ништо повеќе. Со скриени намери да навредат, срце полно со омраза зборуваат ли зборуваат...

Не ги интересира другоста, соговорникот, да прошират хоризонти. Во биквална смисла по се изгледа толку им е чергата, толку им е чекорот...

И сеуште зборуваш сешто, глупости колку сакаш без да читаш што ти некој зборува!
Каде така со тој ум? Нормален си?

Зарем сакаш ова да бидеш? А зборуваш не знам какви ствари за твојата религија, чиј адут е „духовниот опит“ кој го потврдува никој друг туку г.г. Стефан и останатите околу него, бидејќи мирјанин со мирјанин не може да измери ниту сенката на еден стап, не пак нечие постигнување преку „духовен опит“.

П.С. „Земјата е стара 6000+ години и ништо повеќе, рамна е и научниците се најголемото зло, лажат само подбуцнати од сатаната“ :)
Така беше христијанската старо-еонска плоча која се врти по дома?

Во науката да се сомневате, но во старците по манастирите никако!
@Хептаграм XI,

наредниот монолог напрај го 3 пути пообемен од овој, а во меѓувреме, намали од то‘ „набадањето„ и обиди се да го најдеш мојот допис во кој велам дека Земјава е стара 6000г, дека е рамна, дека е ова дека е она...и немој да ми киднеш попут @Frater Barrabbas...

Ај обиди се...никад не се знае.

Што се однесува до твојата заблуда, веќе ти посочив неколку битни нешта за истата и тоа: кога, каде и од кого е створена.

Погоди „од три пути„ од кај знам а зашто ти не знаеш...
 

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
11.823
Поени од реакции
11.846
Ќе најдат оние што ги интересира што тоа си зборувал низ форумов наназад, има секакви лудости, навреди, дури и во науката си чепкаш онака црковно :)
Ќе најдат и што зло си по форумов и што се клевети ти текнуваат во умот „во име на Христос и чудното спасување“ ...

Се предомислив!
Еј @MIKI1 ајде погледни што си напишал, сине Јудин :)

Неколку пати имам напишано дека Земјава, односно Вселенава се стари по 7500 г., но тоа е проценка од православната Црква, не е црковна догма. Проценката е извршена ретроспективно, според родословот Христов: од Христа Бога до Адама, плус овие 2 000 г. христијанство. Во тој родослов не се наведени одредени недостојни ликови, па бројката од 7500 г. може да биде нешто повисока.
ЛИНК

Се извинувам не било 6000, туку 7000+ си рекол!

Тебе не ти требаат докази, ти си веруваш во она што ти е мило, како водата - си бараш најмал отпор. Не можам да ти го носам крстот јас или да прокрварам заради тебе ти да имаш доказ! Сам ќе се распнеш, сам ќе прокрвариш истражувајќи се себе си... ;)

А јас не сум да ти дадам докази, само да те насочам сам да си ги најдеш, да истражуваш да се сомневаш. Многу слепо веруваш на тој духовен опит, а научниот опит ти е како солна киселина, не се ни доближуваш за да не ти ја разјади душата... Паметно чоече си ти, па кај знаеш што може да откриеш во себе си? Ако не ти се допадне? Што правиме? Ќе мора да се заљубиш во некоја друга слика, надвор од себе си... како иконите, на пример...

Значи такви муабети заблуди, твоето е сатанизам, сите сте грешни, господ ни кажа нам христијаните вие сте зло - го знаеме веќе и друго подобро да кажеш за оние кои не се дел од таа твоја црква не можеш... ти не го знаеш она што се трудиш да го обвиниш.

Неук си за се во светот. Најде прибежиште во црквата и седи си таму. Не знам зошто мораш преку секој да ја потврдуваш својата силна вера...

Ти само пренесуваш она што некој свештеник можеби ти рекол: остави, тоа е секта и ти си задоволен како жена после водење љубов цела ноќ.

Не ти дава религијата да зборуваш за другите добро, ниту пак да бараш добро кај другите...
Или пак ти си таков човек, се си бидува... луѓето знаат да бидат чисто зло ако мораат да си оправдаат некоја ствар како апсолутна, однадвор ...
 
Последно уредено:

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.397
Ќе најдат оние што ги интересира што тоа си зборувал низ форумов наназад, има секакви лудости, навреди, дури и во науката си чепкаш онака црковно :)
Ќе најдат и што зло си по форумов и што се клевети ти текнуваат во умот „во име на Христос и чудното спасување“ ...

Тебе не ти требаат докази, ти си веруваш во она што ти е мило, како водата - си бараш најмал отпор. Не можам да ти го носам крстот јас или да прокрварам заради тебе ти да имаш доказ! Сам ќе се распнеш, сам ќе прокрвариш истражувајќи се себе си... ;)

А јас не сум да ти дадам докази, само да те насочам сам да си ги најдеш, да истражуваш да се сомневаш. Многу слепо веруваш на тој духовен опит, а научниот опит ти е како солна киселина, не се ни доближуваш за да не ти ја разјади душата... Паметно чоече си ти, па кај знаеш што може да откриеш во себе си? Ако не ти се допадне? Што правиме? Ќе мора да се заљубиш во некоја друга слика, надвор од себе си... како иконите, на пример...

Значи такви муабети заблуди, твоето е сатанизам, сите сте грешни, господ ни кажа нам христијаните вие сте зло - го знаеме веќе и друго подобро да кажеш за оние кои не се дел од таа твоја црква не можеш... ти не го знаеш она што се трудиш да го обвиниш.

Неук си за се во светот. Најде прибежиште во црквата и седи си таму. Не знам зошто мораш преку секој да ја потврдуваш својата силна вера...

Ти само пренесуваш она што некој свештеник можеби ти рекол: остави, тоа е секта и ти си задоволен како жена после водење љубов цела ноќ.

Не ти дава религијата да зборуваш за другите добро, ниту пак да бараш добро кај другите...
Или пак ти си таков човек, се си бидува... луѓето знаат да бидат чисто зло ако мораат да си оправдаат некоја ствар како апсолутна, однадвор ...

...и пак ми кидна од одговорот.

Како што претпоставив.

Имај пријатен монолог...
 

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
11.823
Поени од реакции
11.846
...и пак ми кидна од одговорот.
Како што претпоставив.
Сине, ете праша кај си тоа ти ширел инфо дека не Земјата, вселената била стара само 7000 години... тоа црквата, проценка, не догма... :)

Неколку пати имам напишано дека Земјава, односно Вселенава се стари по 7500 г., но тоа е проценка од православната Црква, не е црковна догма. Проценката е извршена ретроспективно, според родословот Христов: од Христа Бога до Адама, плус овие 2 000 г. христијанство. Во тој родослов не се наведени одредени недостојни ликови, па бројката од 7500 г. може да биде нешто повисока.
ЛИНК

Се извинувам не било 6000, туку 7000+ си рекол!

Ти ги паметам црковните превртувања низ годиниве и знаев дека ќе бидат добра јадица!
Утре ќе пронајдеме каде тоа „неколку пати“ и кому си зборувал дека црквата најдобро пресметува за староста на било што.

Ајде сега почни со тоа како Телемата во стартот била Змијата која го иницирала човештвото во мистериите бидејќи друго и немаш што да зборуваш со мене... ;)
 
Член од
3 јуни 2013
Мислења
1.944
Поени од реакции
1.192
@Хептаграм XI,

наредниот монолог напрај го 3 пути пообемен од овој, а во меѓувреме, намали од то‘ „набадањето„ и обиди се да го најдеш мојот допис во кој велам дека Земјава е стара 6000г, дека е рамна, дека е ова дека е она...и немој да ми киднеш попут @Frater Barrabbas...

Ај обиди се...никад не се знае.

Што се однесува до твојата заблуда, веќе ти посочив неколку битни нешта за истата и тоа: кога, каде и од кого е створена.

Погоди „од три пути„ од кај знам а зашто ти не знаеш...
Тука сум јас,ги читам твоите постови,едно те исто,милион пати ги убедуваш луѓето,вистината та вистината, а не кажуваш која е таа вистина.Која е вистината?Ајде сподели со сите.
 

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.397
Тука сум јас,ги читам твоите постови,едно те исто,милион пати ги убедуваш луѓето,вистината та вистината, а не кажуваш која е таа вистина.Која е вистината?Ајде сподели со сите.
Вистината Е Господ Исус Христос, Синот Божји Единороден. Он Е извор на еднственото вистинито учење, кое Он и‘ го предаде на својата Црква.

Ова го пишувам по не знам кој пат, ама не си бил на форумов...или можеби си бил...или можеби имаш друга вистина....све е можно.

P.S.

Ете, јас ти одговорив. Дај сега и ти одговори ми...
 

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
11.823
Поени од реакции
11.846
@Frater Barrabbas - сега ти си на ред со вистината... ако си гностик, ќе имаш проблеми со христијаните... :)

П.С. Се надевам дека барем нема да трвдеш дека Земјата е стара 7000 години :)
 
Последно уредено:

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.397
Ти ги паметам црковните превртувања низ годиниве и знаев дека ќе бидат добра јадица!
Утре ќе пронајдеме каде тоа „неколку пати“ и кому си зборувал дека црквата најдобро пресметува за староста на било што.

Ајде сега почни со тоа како Телемата во стартот била Змијата која го иницирала човештвото во мистериите бидејќи друго и немаш што да зборуваш со мене... ;)
Чедо мое заблудено, еве „како„. На брат ти Ипси му го одговорив ова барем 3 пати, ама и ти не си бил на форумов...или можеби си бил...а може не ти пасуел одговорот...све е можно.

Значи, еве „вака„ е зачната Телема:
- преку себецентризмот,
- преку фантазирањето и
- преку лагата.

Ете, сега знаеш „како„...
 
Член од
3 јуни 2013
Мислења
1.944
Поени од реакции
1.192
Вистината Е Господ Исус Христос, Синот Божји Единороден. Он Е извор на еднственото вистинито учење, кое Он и‘ го предаде на својата Црква.

Ова го пишувам по не знам кој пат, ама не си бил на форумов...или можеби си бил...или можеби имаш друга вистина....све е можно.

P.S.

Ете, јас ти одговорив. Дај сега и ти одговори ми...
Ако Исус Христос е Вистината,тогаш створениот свет и ние лага ли сме?Може ли само Творецот да биде Вистина,а створеното од Него Невистина?Тогаш каде е смислата на сето ова.
 

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.397
Ако Исус Христос е Вистината,тогаш створениот свет и ние лага ли сме?Може ли само Творецот да биде Вистина,а створеното од Него Невистина?Тогаш каде е смислата на сето ова.
Навикнат сум на ваквија избегнувања на одговори па еве уште еднаш да те потсетам што те питувам:

https://forum.kajgana.com/threads/Дискусија-за-Атеистите-Исламот-Христијанството-и-останати-убедувања.71895/page-955#post-8256122

...како и на мојот одговор до тебе:

https://forum.kajgana.com/threads/Дискусија-за-Атеистите-Исламот-Христијанството-и-останати-убедувања.71895/page-956#post-8256219
 

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Чедо мое заблудено, еве „како„. На брат ти Ипси му го одговорив ова барем 3 пати, ама и ти не си бил на форумов...или можеби си бил...а може не ти пасуел одговорот...све е можно.

Значи, еве „вака„ е зачната Телема:
- преку себецентризмот,
- преку фантазирањето и
- преку лагата.

Ете, сега знаеш „како„...
Тебе може ти зачнувале такви нешта, Телемата сепак нема ништо со тоа, еве што е Телема:

Телемитската теологија смета дека сето манифестирано постоење е плод на интеракција на два космички принципа: бескрајно проширен, сеприсутен Простор-Време Континиум; и атомски, индивидуално искажан Принцип на Живот и Мудрост. Преплетувањето на овие два принципи му овозможува раст на Принципот на Свеста кој владее со Постоењето. Во Книгата на Законот, божествените Принципи се претставени со тројството на древните Египетски Божества: Нуит, Божицата на Бесконечниот Простор; Хадит, Крилестата Змија на Светлината; и Ра Хоор Куит (Хорус), Сокологлавиот Соларен Господ на Космосот.

Телемитската доктрина ги смета божествата на различните култури и религии за отелотворување на специфични божествени, архетипски и космички сили. Разните религии на човештвото се темелат на универзалната вистина и студиите по компаративна религија се важни за повеќето Телемити.

Link
 

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
11.823
Поени од реакции
11.846

@Ipsissimus , нема да те разбере дотичниот мирјанин @MIKI1 .
Гледаш тој е неук за работите надвор од неговата религија и црква - и дава судови како што ќе речат оние на врвот на таа организација, за работи кои тој не ги знае.

Во претходните постови му го посочив ова, но тој не е научен да чита долги размисли кои не му одговараат, ги скока и постојано ќе ти зборува едно та исто заробен во својата омраза...

„Ти реков дека јас наоѓам врски со твојата религија, која е врзана со евреите, тие пак со египет, тие пак со Вавилон, тие пак со истокот... итн итн...
Ништо не е скриено во стариот еон од нас низ историјата. Не може да се негира историјата на човештвото и знаењето кое се акомулира постојано.

Мислев дека само окултните иницијаторски Редови имаат нешта кои се недостапни за профаните. А тоа да ти имало и во религиите прифатени од широките маси. :)

Духовен опит и како беше она другото? Поповите кога ќе се соберат во зградата за соборниот храм во Скопје, што правеа? Нешто Колективен Ум?
Нешто како Borg?

Ти постојано велиш докажано е вашето за погрешно и постојано ни фрлаш стихови од твојата света книга за да ние ја прифатиме како да таму е целата вистина.
Кој докажа? Некој поп? Да читаме писма „За веро-одстапниците“?
Црквата со својот „духовен опит“ ќе ми го осуди животот?
Сеуште во тоа веруваш дека некому му е битно за црквата и купот собрани мажи во црно што ќе речат? Тоа не им е битно ниту на 80% од верниците кои се „демек дел од православното христијанство“ во Македонија, не пак нам!

Тоа е света книга (собрана низ вековите), секој ја разбира како умее и може според своето искуство низ животот. Не може да ни ја пласираш твојата црква како нешто што е надвор од нечие постоење за апсолутен познавач на божественото.
Дали некаде си видел ние да зборуваме за Редот или поточно Редовите кои се базираат на Законот на Телема, за Законот како што вие постојано го правите тоа?
НЕ!
Ние зборуваме како знаеме и умееме и постојано велиме: ние не сме авторитет и не се повикуваме зад нас да стои Редот со цел да имаме потпора во она што го зборуваме.

Можеш ти да најдеш нешто што не добро во врска со новиот Еон, и тоа да биде само твое искуство низ твојот живот. Колку повеќе се ограничуваш, помалку ќе ти биде валиден судот што ќе го донесеш.“
LINK

НО тој тоа мора да го скокне и да го игнорира. Едноставно за него ова е вистината, што кажала црквата и никој друг. И сам зборуваше дека се сомнева во својот ум и расудување. Не се грижи за ништо друго. За навреди и се останато кон се што според него не е дел од некаква си црква. Тоа е верата на стариот еон.
Прифати го тоа и уживај :)
 
Член од
3 јуни 2013
Мислења
1.944
Поени од реакции
1.192
И како ти се допаѓа идејата што БПЦ ќе биде мајка црква на МПЦ? Си велиш ама ги заебавме Србите.
 

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.397
И како ти се допаѓа идејата што БПЦ ќе биде мајка црква на МПЦ? Си велиш ама ги заебавме Србите.
Види какво е времето надвор и кажи ми...[DOUBLEPOST=1512986353][/DOUBLEPOST]
Тебе може ти зачнувале такви нешта, Телемата сепак нема ништо со тоа, еве што е Телема:

Телемитската теологија смета дека сето манифестирано постоење е плод на интеракција на два космички принципа: бескрајно проширен, сеприсутен Простор-Време Континиум; и атомски, индивидуално искажан Принцип на Живот и Мудрост. Преплетувањето на овие два принципи му овозможува раст на Принципот на Свеста кој владее со Постоењето. Во Книгата на Законот, божествените Принципи се претставени со тројството на древните Египетски Божества: Нуит, Божицата на Бесконечниот Простор; Хадит, Крилестата Змија на Светлината; и Ра Хоор Куит (Хорус), Сокологлавиот Соларен Господ на Космосот.

Телемитската доктрина ги смета божествата на различните култури и религии за отелотворување на специфични божествени, архетипски и космички сили. Разните религии на човештвото се темелат на универзалната вистина и студиите по компаративна религија се важни за повеќето Телемити.

Link
Ипси,

штотуку ми потврди дека добро забележувам кога тврдам дека Темела е збирка од сите можни ереси, окултизми и извитоперени учења, кои се појавиле под капава небеска.

Патем кажамо, разблаженото објаснување на твојава идеологија не ја менува нејзината суштина, која е засновата на „светото тројство„ од секоја прелест; егоцентризам, фантазирање и лага.

Затоа и не можеш да ми одговориш на кој степен од нејзиното детаљно проучување, може да се увиди дека е лага.
 
Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom