Дискусија за Атеистите, Исламот, Христијанството и останати убедувања

Ne-misli

Жив ѓавол
Член од
2 август 2016
Мислења
351
Поени од реакции
639
Ипси, не заборавај на периодите во развојот на луѓето, не се сите возрасни ниту сите се деца, така е и во духовноста! Никој не ви го оспорува правотона себеосознавање, ма што и да мислите во врска со тоа , но ако не можете да раликувате духовни растови не правете го тоа што во жаргон кажано (да им зборуваш за секс на деца)! Како што им ми гласеше прашањето.....
Која е таа суштинска разлика која духовноста може да ја направи во човека?
Духот е тој што прави исто како што според телото можеш да уочиш во кој периот од раст е човек.
Дали воопшто вие кој толку многу зборувате дека ја познавате духовноста можете да ги правите тие разлики и да ги уочите во луѓето?
Не.,не можете ...знаеш зошто?
:(
Ne mozat da znaat. Tie nemaat poima deka postojat 7 stepeni na duhoven razvoj kaj covekot. Nivnata skola, t.e. Krouli nema poima za skalite na promena na duhovniot razvoj kaj covekot. Se zadrzal na tretiot stepen od skalata i tuka umira se. Nemaat nikakvi metodi koi mozat da gi vozdignat na povisok stepen. Jas toj stepen go narekuvam "magneten centar" koj doveduva do toa da se interesiras za da ja doznaes Vistinata, ma kaj niv tuka zavrsuva sve. Ponatamu nemaat nitu idea, nitu nacin, sto trebe da se pravi.
Znaes sto mi e najsmesno kaj niv...sto ucenjeto na Krouli go svele na "slepa verba", nesto slicno kako i kaj site induvidualni monoteisticki religii.
 

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
11.624
Поени од реакции
11.657
Гурџи, пак ли бре? Ќе се најдете двајца без тројца на кои им е сронет бисерот бидејќи не им успеала идејата на форум да бидат „мудреците од Истокот“ и ќе зборуваат сенешто за работи кои никогаш не седнале реално да ги простудираат.

Кроули нема поима... Гантер нема поима, Дукет нема поима и многу други автори за кои не вреди ниту да се зборува, ние тука не разбираме ништо од Телема, од човекот, од иницијации од учења... кај се роди ти толку со разбирање не знам... :) Која мајка роди толку мудар син, де покажи ни ја!

Ние философијата на Кроули ја гледаме како еден начин на толкување на Законот и како би можело. Ако имаш исти искуства со Кроули, би било ок да ги прифатиш неговите размисли 100% :)

Но „Книгата на Законот“ заедно со Книгите од класа А, се сосема друга сказна за секој иницијант и човек што го прифатил Законот и кој што стапнал на патеката на иницијацијата. Напредување има, искуство има! Секој разбира на различен начин, но има една срж што ја има низ сите искуства, за која нема да зборувам ниту тука, ниту ќе ја најдете во книгите. Тајна.
Не може да се ставате како добри критичари на Законот на Телема без да имате било каква идеја до каде се простира тој Закон, како и кога.

А ти како ја гледаш Телема, постојано врзана за Кроули, тоа е сосема твоја работа, од информации собрани по форумиве. Не мора до толку да влијаеме на вашето оформување став за Кроули и Телема.
Ние бараме само да читате книги и да донесете суд отпосле. Не од нас што сме рекле за ова или она.

Мој совет постојано ќе биде да читнеш некоја книга + во животот. И да намалиш со критикување на Законот на Телема од незнаење, ами да стекнеш знаење.

Да има што да ти одговорам полезно. Вака, глупи расправи ќе имаме. Сме имале, знаеме од искуство. Не мора пак истото...

MARSYAS:
An easy vice:
So wondrous well they advertise!
O their mean souls are satisfied
With wind of spiritual pride.
They’re all negation. “Do not eat;
What poison to the soul is meat!
Drink not; smoke not; deny the will!
Wine and tobacco make us ill. ”
Magic is life; the Will to Live
Is one supreme Affirmative.
These things that flinch from Life are worth
No more to Heaven than to Earth.
Affirm the everlasting Yes!



OLYMPAS:
These secrets are too high for me.

MARSYAS:
Nay, little brother! Come and see!
Neither by faith nor fear nor awe
Approach the doctrine of the Law!
Truth, Courage, Love, shall win the bout,
And those three others be cast out. “

Извадок од „Liber CCXLI, AHA!“, Publication in Class C

П.С. Се извинувам за сите што не знаат англиски. Ваш проблем. Мора да научите, како инаку ќе создадеме еден јазик за сите? Вавилон туку така ќе го креваме? :)
 
Последно уредено:

SuBZerO

Бигус Дикус
Член од
26 јануари 2007
Мислења
3.859
Поени од реакции
4.791
Ne mozat da znaat. Tie nemaat poima deka postojat 7 stepeni na duhoven razvoj kaj covekot. Nivnata skola, t.e. Krouli nema poima za skalite na promena na duhovniot razvoj kaj covekot. Se zadrzal na tretiot stepen od skalata i tuka umira se. Nemaat nikakvi metodi koi mozat da gi vozdignat na povisok stepen. Jas toj stepen go narekuvam "magneten centar" koj doveduva do toa da se interesiras za da ja doznaes Vistinata, ma kaj niv tuka zavrsuva sve. Ponatamu nemaat nitu idea, nitu nacin, sto trebe da se pravi.
Znaes sto mi e najsmesno kaj niv...sto ucenjeto na Krouli go svele na "slepa verba", nesto slicno kako i kaj site induvidualni monoteisticki religii.
Ami aj.... dobredojde nazad Gjurgo! :D

Digna li nekoj stepen pogore ili uste na stariot vibrirash?
 

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
11.624
Поени од реакции
11.657
Ami aj.... dobredojde nazad Gjurgo! :D

Digna li nekoj stepen pogore ili uste na stariot vibrirash?
@Ne-misli или добропознатиот Гурџи не зема степени. Тој е највисокиот степен. Supreme Overlord over the Seven Kingdoms of Light, One with the Crown, Great Architect of Worlds, Bodhisattva of the East!

Тој е тука само да зборува глупости за работи кои не ги разбира, но ненормално многу ги мрази бидејќи човек што ги изучува тие ствари, некогаш, некаде негативно прокоментирал на негов став за ова или она. Од тогаш во умот му е всадена омраза кон нереални ствари...

Има такви ликови уште неколку на форум...

Ете @alf го следи @Ipsissimus со години, ќе направи деценија - постојано критикувајќи го животот на @Ipsissimus и зошто избрал Телема и зошто зборува за Телема како закон на новиот еон, и се дрзнува негативно зборува за стариот еон и сите тие религии кои го поделија човекот, знаењето и креативноста!
А @Ipsissimus потрошил време, кои овие што го критикуваат ниту 1% не потрошиле да го простудираат она што тој го живее, читајќи и разгледувајќи ги старите учења и религии - па ги критикува според негови размисли, поврзани со Новиот Еон и Законот на Телема.

Им смета што некој отворено зборува дека верувањето и религијата не водат кон напредок. Како да е малку доказ самата историја наназад.
Не убедуваат како и денес човекот не е напреднат ниту рационално ниту духовно...

Не може да ги убедиш дека судат преку себе самите! Не може сите да сме во нивниот калап. Но, тоа е...

Не им е до дискусијата, да е интересно, да се научи нешто - туку да се навреди, да се негира постојано нешто додавајќи атрибути кои не одат никако со тоа што го критикуваат. Форум, македонски - тука сме колку да не сме на друго место - таков тип на луѓе.

И атеисти (@Атеист, без навреда :) ) и религиозни - не расправаат за тоа кој што размислува реално, туку кој што повеќе негативно ќе напише за другите без да објасни зошто, преку нивниот закон.
И погледни, такви напади доаѓаат прво од религиозните, кои се повикуваат на нивната вера. На вера се повикуваат...
А не се деца оние кои дискутираат. Цели мажишта со ум од времето на пубертет - ајде ќе мериме фалуси!
Пред 4-5 години беше подобро. Убави дебати имаше, со по некоја „експлозија“ од бладања на некои, ама подобро беше. Ќе си плачеме сега :)

П.С.
Да, има ок симболика фалусот во многу учења, но многу погрешни знаења за таа симболика меѓу профани... погрешно мерат и премеруваат секако.
 
Последно уредено:

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.950
Чудно, еден твој брат (може го познаваш ;) ) на еден друг форум во уводниот дел напишал..
цитирам ...Телема е филозофска школа и религиска матрица за прв пат објавена на светот со чист јазик во 1904 година со пишување на Книгата на законот...завршен цитат.Еве ти линк разбери се со брат ти..сигурно е тотален лаик!
Брат ми не е тотален лаик, ти очигледно си. Јас убаво нагласив дека Телемата може да биде основа за филозофија, но дека е глупост да се смета исклучиво за филозофија и ништо друго. Цитатот на кој се повикуваш и кој си го болдирал со црвено, јасно надполнува - ,,и религиска матрица"! Телемата содржи и пракси и методи, таа е систем. Филозофијата нема медитации, јога, магика!
Можеш фудбалот да го асоцираш со топка, но неможеш топката да ја асоцираш исклучиво со фудбал.
Абе ајде што ми кажа, павлака устата ви фати на сите теми, со тој нов еон, законот е за сите, како тие (верниците) не ги разбирале цитати, лошо ги толкувале..дури до таму идете ако некој е слободоумен да го вметнете во тоа како законот на телема го ослободил (а тој е несвесен за истото)...што е тоа ако не е наметнување?
Како може да биде наметнување нешто кое ти вели живеј како што ти е волја?! Најди ја својата предодреденост, својата суштина и живеј според неа!
И нормално ќе кажам дека не ги разбирате цитатите, кога трескате глупости! Ти самиот си кажа дека не си прочитал ниедна книга за Телема, дека немаш ни намера да прочиташ, а трчаш по нас како куче да ни кажеш што била Телема, иако се што знаеш за неа, знаеш од нас!
Не може да се осознаеш нешто што не постои,празно,безлично...ќе создадеш нешто ќе го осознаеш, па ќе го "убиеш" постојан круг на создавање и распаѓање.Ништо не е костантно и постојано,за да можеш да поставиш јасна слика за "себе".Па ако сите промени содржани во еден човечки живот (од раѓање до смрт) ти се познати тогаш многу лено може да се одреди оној кој е спроти тебе во кој духоен раст е.
Од каде знаеш ти дали може или неможе некој да се осознае?! Можеш да влезеш во нечија кожа? И предходно сум ти кажал, ти си дошол до одредено искуство, си извлекол одреден заклучок од тоа и си го прогласил за апсолутна вистина, апсолутно правило! Не си свесен дека си создал ист ,,идол" иста догма како и верниците од кои толку страсно се дистанцираш.
Ипси, ти не си телема ниту твојот брат не е телема кога ќе ги разграничите тие работи, ако некој звучи како верниците тоа сте вие, бидејќи секој напад на телема го доживувате како лична навреда, па и да не е во право оној кој упатил критика не може да се воздржите ,а тоа е несвојствено за некои на кои себеосознавањето им е главна тема во групата која одбрале да ја следат. Не е телема таа која треба да биде озоснае, човекот е ,а духот нема име телема што одма скокате како попарени ако некој ви ја исплука.
Не си ли свесен за тоа?

Чудна работа сте значи, прифативте нешто кое требало да го користите како алатка за себеосознавањето , но наместо тоа вие станавте "негова" алатка, сме разговареле и другпат за тоа , кое е поголемо и што на кого треба да му користи?
Типично верско однесување!
Ти трчаше по мене и кога појма немав што е Телема! На три форуми ме следиш, од 2009-та. Тоа е болест бре човек!
Токму поради тоа ти добро знаеш дека Телемата не е само ,,етикета" со која слепо се идентификувам, бидејќи истите ставови сум ги имал и тогаш! Телемата е само симбол - алатка која најдобро ја отсликала мојата перцепција, мојот начин на размислување! Затоа ти ја споредив со азбука! Јас упорно ти објаснувам дека е истиот ,,роман" само ,,азбуката" е сменета, ти упорно ми велиш дека ,,азбуката" е романот. И да биде трагикомедијата поголема, ти мене ми префрли за дијалог од типот ,,глупиот и поглупиот".
 
Последно уредено:
Член од
5 мај 2016
Мислења
1.330
Поени од реакции
854
Повеќе од две години како сум на темите за религија, редовно ги читам и можам слободно да дадам една моја констатација.
Најактивните дискутанти на овие теми се толку многу вообразени и со потполна убеденост дека се секогаш они во право, дека само нивното произнесување е чиста вистина, дека само они се најинформираните и најнај нај......и сега, што сакам да кажам е тоа дека забележувам симптоми на духовна заболеност или попросто, симптоми на духовна несозреаност.

Незнам веќе и јас сама зашто ве читам, дали поради вашите знаења или пак( изгледа ова ќе е) вашите долгогодишни препукувања и навредувања.:)
 

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
11.624
Поени од реакции
11.657
...
Незнам веќе и јас сама зашто ве читам, дали поради вашите знаења или пак( изгледа ова ќе е) вашите долгогодишни препукувања и навредувања.:)
Не може на темава да се покаже никаква созреаност штом се тргнува со идеја за суптилна навреда на виртуелниот лик со кој што говориш. Гледаш ликови кои даваат негативни коментари за сешто, а истите самите велат дека никогаш не прочитале ништо за тоа што го коментираат, освен можеби ете вака, на друг форум, од друг виртуелен лик.
Затоа и настана темава, сите теми кои што беа сериозни за муабет станаа дувло за скриена омраза меѓу луѓето од најразлични поднебја... ова беше ринг за да се издувуваат, со цел да биде барем малку сериозен - ама ништо.

Инаку за последното - важи сигурно второто, и јас мислам така. Освен инфо што каде да прочиташ сама и размислиш сама за овие или оние работи - не барај ништо друго, ќе се зафркнеш :)
 

alf

Член од
28 јануари 2010
Мислења
1.488
Поени од реакции
1.061
Брат ми не е тотален лаик, ти очигледно си. Јас убаво нагласив дека Телемата може да биде основа за филозофија, но дека е глупост да се смета исклучиво за филозофија и ништо друго. Цитатот на кој се повикуваш и кој си го болдирал со црвено, јасно надполнува - ,,и религиска матрица"! Телемата содржи и пракси и методи, таа е систем. Филозофијата нема медитации, јога, магика!
Можеш фудбалот да го асоцираш со топка, но неможеш топката да ја асоцираш исклучиво со фудбал.
Ипси, си ги помешал работите, медитација, јога , магика спаѓаат во метафизика осознавање на нештата кои се непристапни за сетилата како што е душа и бог, однос помеѓу умот и телото и слично,а метафизика е гранка или дел од филозофијата исто како што е и логиката. ;)
Сепак гледам дека многу емоционално делуваш кога е во прашање што е телема, па за твој атер ќе ги промениме сите познати дефиниции за филозофијата и ќе го прифатиме твоето дека во телема може да биде основа за филозофија.:facepalm:
Ете викаш лета магарето..лета,ама ниско по земја...или што би рекол твојот брат..
Философијата на Законот на Телема вели дека колку ти е можноста, толку.
Како може да биде наметнување нешто кое ти вели живеј како што ти е волја?! Најди ја својата предодреденост, својата суштина и живеј според неа!
И нормално ќе кажам дека не ги разбирате цитатите, кога трескате глупости! Ти самиот си кажа дека не си прочитал ниедна книга за Телема, дека немаш ни намера да прочиташ, а трчаш по нас како куче да ни кажеш што била Телема, иако се што знаеш за неа, знаеш од нас!".
А вие ја разбирате толку добро духовноста што можете на секој верник да му ја удирате по нос.
Тоа е за вас предодредена волја? Нема тема каде не труете со телема, ама затоа кога ќе наидете на отпор веднаш ја ставате како непозната икс , вие сите духовности ги познавате,а телема е енигма .

Од каде знаеш ти дали може или неможе некој да се осознае?! Можеш да влезеш во нечија кожа? И предходно сум ти кажал, ти си дошол до одредено искуство, си извлекол одреден заклучок од тоа и си го прогласил за апсолутна вистина, апсолутно правило! Не си свесен дека си создал ист ,,идол" иста догма како и верниците од кои толку страсно се дистанцираш.".
Не пропагирам ниту една догма,филозофија или религија..користам едноставни зборови чии основи се темелат на човековите промени идентични за сите од бебе до старец и смртта, тоа се доживувања заеднички ,а не различни.Не ставам име ниту ја присвојувам духовноста, а уште помалку не ги обвинувам оние кои сеуште се на градите од својата "мајка " - верување.
Никогаш не сим се дистанцирал, напротив многумина па и вие ме идентификуваат со се и сешто, но тоа мене не ми смета!
Ти трчаше по мене и кога појма немав што е Телема! На три форуми ме следиш, од 2009-та. Тоа е болест бре човек!
Токму поради тоа ти добро знаеш дека Телемата не е само ,,етикета" со која слепо се идентификувам, бидејќи истите ставови сум ги имал и тогаш! Телемата е само симбол - алатка која најдобро ја отсликала мојата перцепција, мојот начин на размислување! Затоа ти ја споредив со азбука! Јас упорно ти објаснувам дека е истиот ,,роман" само ,,азбуката" е сменета, ти упорно ми велиш дека ,,азбуката" е романот. И да биде трагикомедијата поголема, ти мене ми префрли за дијалог од типот ,,глупиот и поглупиот".
Погрешено го толкуваш нашето мегусебно форумско дружење, се појавувам од време- навреме тоа го потврдуваат малиот број мислења 580, наспроти твоите 14000 мислења, и водам дискусии со оние кој себеси се сметаат најголеми познавачи на духовноста, најгласни во своите спротиставени ставови со верниците.
Не мислев дека и тоа ќе го сватиш толку лично, нашите разговори се во контекст на духовното, а не се во стилот какви серии гледаш по дома или зошто работиш тоа и каков ти е брачниот статус, она кое од петни жили твојот брат сака да го престави на форумот.
И не е убвао што си пренел лични работи за мене на Хепта, види истите како ги користи да провоцира!

Хепта, што друго ти остана од провокациите? Разбирам дека родителски си поставен кон телема бидејќи за истата се грижиш на блогот и тука на форумот, но во недостиг на одредена филозофија или религија очекував ваков развој на настаните.Провакациите се неуспешни , единствен начин кои ти преостана да бидам баниран по моја реакција е на твоја провокација.
Не сакам да звучам навредливо , но ако имаш проблем со совеста можам да ти препорачам еден добар лек ,се вика Неурофорте,важен фактор за здрав невроситем.;)
 

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.950
Ипси, си ги помешал работите, медитација, јога , магика спаѓаат во метафизика осознавање на нештата кои се непристапни за сетилата како што е душа и бог, однос помеѓу умот и телото и слично,а метафизика е гранка или дел од филозофијата исто како што е и логиката. ;)
Сепак гледам дека многу емоционално делуваш кога е во прашање што е телема, па за твој атер ќе ги промениме сите познати дефиниции за филозофијата и ќе го прифатиме твоето дека во телема може да биде основа за филозофија.:facepalm:
Ете викаш лета магарето..лета,ама ниско по земја...или што би рекол твојот брат..
Цепидлачиш, се фаќаш за сламки и ситници. Мојата поента е јасна - Телемата е систем, не е само теорија, туку процес што вклучува искуства, пракси, методи. Под филозофија обично се подразбира теорија или хипотеза што вклучува одредени идеи. Телемата акцентот го става на искуството, не на симболиката. Како ќе биде филозофија нешто за кое е кажано дека не треба да се интерпретира на други, со цел секој самостојно преку искуство да дојде до сознание и разбирање за природата на реалноста и природата? Ти можеш врз основа на здобиените искуства да поставиш одредена филозофија, но Телемата сама по себе не би требало да се категоризира како филозофија.
Или како што е кажано на едно место:

Тебе, кој сеуште скиташ во Дворот на Профаните сеуште не можеме да ти откриеме се; но лесно ќе разбереш дека светските религии се само симболи и превези на Апсолутната Вистина. Исто како и философиите. За посветеникот, кој сиве овие работи ги гледа одозгора, не постои потреба за избор меѓу Буда и Мухамед, меѓу Атеизам и Теизам. Liber X
А вие ја разбирате толку добро духовноста што можете на секој верник да му ја удирате по нос.
Тоа е за вас предодредена волја? Нема тема каде не труете со телема, ама затоа кога ќе наидете на отпор веднаш ја ставате како непозната икс , вие сите духовности ги познавате,а телема е енигма .
Никој тебе не ти дојде дома за да те ,,труе" со ништо! Сам си решил да дискутираш. Што се однесува до ,,удирањето по нос" на верниците, тоа секогаш се сведува на оние работи што навлегуваат во животот на другите, осудата на различниот морал, создавање стереотипи со кој се деградира секоја друга духовност освен нивната, деградирање на жената, ширење лаги и клевети и слично. И не само што сме ги удирале по нос, туку и ќе им го скршиме тој нос се додека го пикаат кај што не му е место!
Не пропагирам ниту една догма,филозофија или религија..користам едноставни зборови чии основи се темелат на човековите промени идентични за сите од бебе до старец и смртта, тоа се доживувања заеднички ,а не различни.Не ставам име ниту ја присвојувам духовноста, а уште помалку не ги обвинувам оние кои сеуште се на градите од својата "мајка " - верување.
Никогаш не сим се дистанцирал, напротив многумина па и вие ме идентификуваат со се и сешто, но тоа мене не ми смета!
Воопшто не е поентата дали си се идентификувал или не со одредена филозофија или религија и какви зборови си користел! Ти си создал ист ,,калап" од кој оние што се идентификуваат со религии и филозофии си ги моделираат своите догми. Ти си создал некоја своја претстава за тоа што е душа, што се смртта и животот и слично, и таа претстава си ја сметаш за ,,вистина" која треба да важи за сите. Тоа е ,,калапот" кој создава догми, таа е ,,мрежата" што лови. И ти не си свесен дека си се заплеткал во неа.
Погрешено го толкуваш нашето мегусебно форумско дружење, се појавувам од време- навреме тоа го потврдуваат малиот број мислења 580, наспроти твоите 14000 мислења, и водам дискусии со оние кој себеси се сметаат најголеми познавачи на духовноста, најгласни во своите спротиставени ставови со верниците.
Не мислев дека и тоа ќе го сватиш толку лично, нашите разговори се во контекст на духовното, а не се во стилот какви серии гледаш по дома или зошто работиш тоа и каков ти е брачниот статус, она кое од петни жили твојот брат сака да го престави на форумот.
И не е убвао што си пренел лични работи за мене на Хепта, види истите како ги користи да провоцира!

Хепта, што друго ти остана од провокациите? Разбирам дека родителски си поставен кон телема бидејќи за истата се грижиш на блогот и тука на форумот, но во недостиг на одредена филозофија или религија очекував ваков развој на настаните.Провакациите се неуспешни , единствен начин кои ти преостана да бидам баниран по моја реакција е на твоја провокација.
Не сакам да звучам навредливо , но ако имаш проблем со совеста можам да ти препорачам еден добар лек ,се вика Неурофорте,важен фактор за здрав невроситем.;)
Ти можеби имаш далеку помал број мислења од мене, можеби и поретко пишуваш, но факт е дека огромен процент од тие постови се однесуваат на мене и @Хептаграм XI и тоа го правиш со години, на сите можни форуми, тоа за мене не е ништо друго туку опсесивно однесување. Ова нема врска со тоа дека сум сваќал лично било што, нити сум пренел за тебе било што посебно од тоа дека сме се сретнале во живо. Не гледам што е тука спорно? Да пренесував трачеви би кажал сега нешто што ќе докажеше дека ти а не јас ги сваќа овие работи лично, но сепак нема да го направам тоа.
 
Последно уредено:

alf

Член од
28 јануари 2010
Мислења
1.488
Поени од реакции
1.061
Ne mozat da znaat. Tie nemaat poima deka postojat 7 stepeni na duhoven razvoj kaj covekot. Nivnata skola, t.e. Krouli nema poima za skalite na promena na duhovniot razvoj kaj covekot. Se zadrzal na tretiot stepen od skalata i tuka umira se. Nemaat nikakvi metodi koi mozat da gi vozdignat na povisok stepen. Jas toj stepen go narekuvam "magneten centar" koj doveduva do toa da se interesiras za da ja doznaes Vistinata, ma kaj niv tuka zavrsuva sve. Ponatamu nemaat nitu idea, nitu nacin, sto trebe da se pravi.
Znaes sto mi e najsmesno kaj niv...sto ucenjeto na Krouli go svele na "slepa verba", nesto slicno kako i kaj site induvidualni monoteisticki religii.
Можат, секој човек може да ги гледа разликите во духовниот развој, но проблемот во некој филозофии е што себеосознавањето се фокусира на "јас" односно да се осознае вистинската волја од своето постоење,уште во стартот се прави грешката занемарувајќи дека секој човек доживува идентични промени, идентични се чуства и емоции,па себеосознавањето не треба да биде себично само "јас" туку преку несебично давање на "јас" да се постигне повисокиот степен на нероденото, споредбено кажано нивното себеосознавање изгледа како жена кој го користи прстот за да затрудни.Индивидуалната екстазата ќе се доживее, но следниот степен изоставен е ,го нема.:(
Се сомневам дека уште ја бараат "дупката" ;)[DOUBLEPOST=1492862435][/DOUBLEPOST]
Цепидлачиш, се фаќаш за сламки и ситници. Мојата поента е јасна - Телемата е систем, не е само теорија, туку процес што вклучува искуства, пракси, методи. Под филозофија обично се подразбира теорија или хипотеза што вклучува одредени идеи. Телемата акцентот го става на искуството, не на симболиката. Како ќе биде филозофија нешто за кое е кажано дека не треба да се интерпретира на други, со цел секој самостојно преку искуство да дојде до сознание и разбирање за природата на реалноста и природата? Ти можеш врз основа на здобиените искуства да поставиш одредена филозофија, но Телемата сама по себе не би требало да се категоризира како филозофија.
Или како што е кажано на едно место:

Тебе, кој сеуште скиташ во Дворот на Профаните сеуште не можеме да ти откриеме се; но лесно ќе разбереш дека светските религии се само симболи и превези на Апсолутната Вистина. Исто како и философиите. За посветеникот, кој сиве овие работи ги гледа одозгора, не постои потреба за избор меѓу Буда и Мухамед, меѓу Атеизам и Теизам. Liber X
.
Ако ти викаш дека телема сама по себе не би требало да се карактеризира како филозофија,во ред, гледам дека за тоа си емоцинално поврзано , па ќе го прифатам за точно тоа дека....
Телема НЕ Е ФИЛОЗОФИЈА.( љубов за мудрост)
 
Последно уредено:

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
11.624
Поени од реакции
11.657
Има такви филозофии кои учат за егото, и забораваат за Човештвото. Кај нив егото е како во Star Trek, кога се појавува Borg!
Староеонските религии се такви. Го поделија човештвото за да се обидат да го асимилираат преку догма: сите исто да мислат и да имаат исти искуства и постигнувања на патеката од животот, без иницијација, без реални алатки да се биде подобар и за себе и за другите - само верување и надеж им тупнаа... всадија во умот на луѓето идеја дека се треба да се смета за зло и неморално ако не е она што тие зборуваат, некакви си црковни авторитети или имами...

Другиот дел се твои романтични поезии во проза што нема потреба да се коментираат бидејќи немаат врска со ниту една тајна школа што јас ја знам, може друг ќе ти коментира на тоа.
 
Последно уредено:

Ne-misli

Жив ѓавол
Член од
2 август 2016
Мислења
351
Поени од реакции
639
Можат, секој човек може да ги гледа разликите во духовниот развој, но проблемот во некој филозофии е што себеосознавањето се фокусира на "јас" односно да се осознае вистинската волја од своето постоење,
Pak ke povtoram......ne mozat. Za da gi vidis razlikite vo duhovniot razvoj trebe da bides na povisok stepen od toj sto go posmatras, nikako obratno.Nego toa e pomalku bitno.
Vtoriot del e mnogu biten..delot za sebespoznavanjeto. Nitu tie, nitu nekoj drug do sega na forumot sum sretnal koj znae nacini i metodi na samospoznavanje. Seto toa se zbirutii od procitano tuk tamo nesto so skroz pogresni zakluchoci. Ovie samo se "prskaat" i se chukaat po gradite, mudruvajki so chlenovi od monoteistichki religii, so cel da soberat nekoj mlad clen znaejki deka golem del od mladite se ateisti.Vo sushtina, koga ke pocnes da gi "chepkas" i ke vidat deka se nemokni vo diskusijata, se krijat zad banalni izgovori vo koi velat deka ne e se za diskusija,deka nivnite tajni ne se za javnosta, nego trebe da se zachlenish i da plakjash chlanarina, a vsushnost nemaat odgovori na neshtata.
Sebespoznavanjto se fokusira na Egoto, megjutoa do sega ne sretnav chlen sto ima blaga veza shto e toa Ego.Kako funkcionira, na koj nacin se menuva, dali treba da se otfrli ili da se zajakne...itn itn....Krouli go zema budizmot za osnova i kako takov se stremi samiot da bide Bog, sto lesno se primetuva i kaj site chlenovi.Nieden chlen do sega nema odgovoreno na prashanjeto koja e celta na chovechkoto postoenje? Nivniot odgovor se sveduva na toa deka samiot pat e celta, a deka kje gi odvede toj pat ni samite neznaat.Za voljata i da ne zboruvam...nemaat poima shto znachi toj poim.Svesta i da ne ja spomnuvam, toa za niv e shpansko selo.......i aj dosta, da ne ja shiram.
 

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
11.624
Поени од реакции
11.657
Постојано едно та исто зборуваш - а толку време помина и ниту еден стих да не се знае од Законот. Една практична примена на сето тоа...
Само омраза бидејќи не те препознавме како „мудрецот од исток“ кој што се знаеше за духовното, седум, единаесет и се останато.
Извини што ти ги помативме плановите... не сакаме спасители :)
Тоа е за стариот еон!
ДОСТА СО ТОА!

На неинициранин и луѓе кои не го проучуваат и живеат Законот на Телема - им е дозволено вакви размисли полни со злоба чија основа лежи во заболеното его и куп фрустрации.

Единствен совет е да се проучат работите, не ваши желби како би сакале да е, да ви бидат проклета реалност. Не може човек да ја поправи вака вашата фантазија и дијалог - нема.

Некои работи и може да се поправат, но тогаш би зборувал за свети работи од кои вие сте далеку 1000 години. Само ќе ги расипете и направите ужас.

Не сте ниту свесни колку е комплексен системот за кој толку light зборувате и си коментирате, а барате од нас да ви ги прераскажеме работите или да ви кажеме: да, така е како што зборувате, а вие ниту сте дел од сето тоа, ниту имате искуство во сето тоа, ниту пак како аутсајдери сакате да го проучувате тоа за да барем малку имате светлина за овие ствари.

Како да ве поправам за да ви биде појасно? И тебе и на @alf ?
Баталете Хепта и што се незгоди сте имале со овој лик, или @Ipsissimus ...
Ок, не можам да ви ги кажам тајните од степените ниту од иницијаторските Редови, освен она што е дадено по книгите... одобрени од некој. :)
Што најдовте вие и каде, за Законот на Телема? Од мене што пишувам на блог и форуми? Па тоа не е ниту 2% од тоа што може да се каже или направи...
Не би ви бил доволен тој одговор...

Дали разбирате што е разликата од инициран и профан? Или полесно за вас: од свештеник и мирјанин (иако не е воопшто блиска разликата, бидејќи знаете што е што во стариот еон)? Што е разликата да се проучува Законот философски, да се анализира само умствено и да се разбере, а што значи да го живееш тоа, со секојдневните предизвици?
Дали некогаш сте помислиле?
Слабо нели :) И сакате да се расправате со мене за Телема... и одозгора ми велите: ти се идентификуваш со Телема. Јас се идентификувам со Бог, па што?
Секако во нашата света книга Liber Librae стои:

„Запамети дека оваа земја е само атом во универзумот и дека и ти си атом на неа, па дури и да станеш Бог на земјава по која се влечеш и ползиш, па и тогаш би бил само еден атом, и тоа еден помеѓу многуте.“
- Liber XXX

И сега... што ќе критикуваме? Колку се само лоши ова Телемитиве, само ги напаѓаат вернциите... ние напаѓаме робови, кои нивните робски закони упорно сакаат да ги престават како апсолутен закон - догма кој што ќе важи за сите, преку кој ќе ги направат сите мизерни, бедни и осудени преку тој закон!
Кому му треба осудување? НИКОМУ денес!

И да не веруваш во тие богови и ритуалите да ти немаат полза - тие велат дека некаков бог ќе те суди секако... И не е една таа таква религија, повеќе се, исто така завојувани и поделени меѓу себе!
Тоа го осудуваме и го критикуваме и зборуваме дека има подобро... единство, ништо поеќе! Без единство, како што велите секој ќе скока јас јас јас а боговите ќе гледаат сеир... :)
Не им ги сакаме синџирите кои ѕвечкаат додека зборуваат за слобода и љубов. Едноставно тоа е стариот еон... кој сака да е дел од тоа? Ниту ти ниту @alf сака да е дел од тоа, никој не сака и сум задоволен од тоа.

P.S. И Гурџи, пишувај кирилица - вака е хаос со латиница.
 
Последно уредено:

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.397
каде ти најде да одговараш на прашања за атеисти кога не можеш да одговориш на неколку обични прашања за црквата.
Атеистичкиот одговор е крајно прост (велам „прост„, не и „едноставен„), што значи дека доволно е а да кажам „...не е така...„ и тоа би било тоа, како атеистички одговор.

На прашања до Црквата имам одговорено мал миљон пати, а на прашања до Архиепископијата од МПЦ-ОА, ќе се обратиш до Архиепископијата. Знаеш каде им се канцелариите...

Pak ke povtoram......ne mozat. Za da gi vidis razlikite vo duhovniot razvoj trebe da bides na povisok stepen od toj sto go posmatras, nikako obratno.Nego toa e pomalku bitno.
Vtoriot del e mnogu biten..delot za sebespoznavanjeto. Nitu tie, nitu nekoj drug do sega na forumot sum sretnal koj znae nacini i metodi na samospoznavanje. Seto toa se zbirutii od procitano tuk tamo nesto so skroz pogresni zakluchoci. Ovie samo se "prskaat" i se chukaat po gradite, mudruvajki so chlenovi od monoteistichki religii, so cel da soberat nekoj mlad clen znaejki deka golem del od mladite se ateisti.Vo sushtina, koga ke pocnes da gi "chepkas" i ke vidat deka se nemokni vo diskusijata, se krijat zad banalni izgovori vo koi velat deka ne e se za diskusija,deka nivnite tajni ne se za javnosta, nego trebe da se zachlenish i da plakjash chlanarina, a vsushnost nemaat odgovori na neshtata.
Sebespoznavanjto se fokusira na Egoto, megjutoa do sega ne sretnav chlen sto ima blaga veza shto e toa Ego.
Kako funkcionira, na koj nacin se menuva, dali treba da se otfrli ili da se zajakne...itn itn....Krouli go zema budizmot za osnova i kako takov se stremi samiot da bide Bog, sto lesno se primetuva i kaj site chlenovi.Nieden chlen do sega nema odgovoreno na prashanjeto koja e celta na chovechkoto postoenje? Nivniot odgovor se sveduva na toa deka samiot pat e celta, a deka kje gi odvede toj pat ni samite neznaat.Za voljata i da ne zboruvam...nemaat poima shto znachi toj poim.Svesta i da ne ja spomnuvam, toa za niv e shpansko selo.......i aj dosta, da ne ja shiram.

Се потпишувам под болдуваното...[DOUBLEPOST=1492983128][/DOUBLEPOST]
Повеќе од две години како сум на темите за религија, редовно ги читам и можам слободно да дадам една моја констатација.
Најактивните дискутанти на овие теми се толку многу вообразени и со потполна убеденост дека се секогаш они во право, дека само нивното произнесување е чиста вистина, дека само они се најинформираните и најнај нај......и сега, што сакам да кажам е тоа дека забележувам симптоми на духовна заболеност или попросто, симптоми на духовна несозреаност.

Незнам веќе и јас сама зашто ве читам, дали поради вашите знаења или пак( изгледа ова ќе е) вашите долгогодишни препукувања и навредувања.:)
katinakatalina,

па учеството на форумов тоа има за цел; да се одбранат ставовите кои ги застапуваат членовите (од форумов). Колку се тие ставови убедливи а колку не се, тоа нека расуди секој член кој темава ја следи „од страна„, како неприпадник на било која верска заедница. Следењето и расудувањето не се претешка работа, оти секому му се дарувани и умот и разумот па нека ги користи...
 
Последно уредено од модератор:

alf

Член од
28 јануари 2010
Мислења
1.488
Поени од реакции
1.061

Дали разбирате што е разликата од инициран и профан?
Иницирани треба секогаш да бидат умерени, не наметливи, да се однесуваат непристрасно и да не потикнуваат верска нетрпеливост, со своите зборови да потикнат желба за истражување и воедно да имаат големо познавање на човековата душа, да знаат кога да се повлечат (со сила не бива ништо),да ја користат потсвеста како метод на комуникација ,да зборуваат за едно ,а да имаат цел друго.Да умеат да ги контролираат емоциите и кога профаните ќе се "заиграат" водени од своите емоции за докажување на својот бог, тие треба да останат смирени и умешно да знаат како да ги прекинат во нивната "игра". И кога сите шират догма,филозофија и религија тие да шират човечност и никој не траба да го знае изворот на нивната "светлина" ,бидејќи од најдлабоката темнина извира најголема светлина.
Да ги "хранат" профаните малку по малку,зошто ако ги презаситат ќе повратат.(ова е симболично кажано во однос на духовноста која треба да ја даваат,додека профаните не отпочнат сами да се хранат - истражуваат)

Такви треба да бидат иницираните,а ти дали ја знаеш разликата помеѓу таков роден човек и човек кој побарал иницијација?
 

Kajgana Shop

На врв Bottom