Дискусија за Атеистите, Исламот, Христијанството и останати убедувања

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
10.229
Поени од реакции
9.852
Хепта дојди си во православието да осетиш што значи живата вера...оваа твојава филозофија е многу замрсена полна со некои лавиринти симболи и сигнали,подобро ти е да "тепаш" судоку или некој крстозбор на кои решенијата им се на претпоследната страна и мирна глава... :coffee:
Договорено :LOL: (научи се да тагнуваш член кога веќе си собрал сила да му го напишеш корисничкото име).


Сигурно си го читал ова тука, па ти дошло премногу и не си можел да ја задржиш нишката... ништо страшно. Тоа не значи веднаш да се бара полесен пат.
Може да е однесе тоа кон погрешни ствари :coffee:
 
Последно уредено:
Член од
3 јуни 2018
Мислења
215
Поени од реакции
80
Што мислите за живот според библијата-стар/нов завет дали е тоа најпаметните и нај исправното нешто?
 
Последно уредено:

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
1.021
Поени од реакции
901
Никаде не мешам ништо од ова што ти го кажуваш. Тоа што не знаеш дека петте книги на Мојсеј се еврејскиот закон по кој се водат евреите и денес и се нарекува Тора - е твој проблем. Научи си ја историјата на твојата религија.

-Препрочитај се па ќе увидиш кај „мешаш„.
- Петте Книги Мојсееви се именувани како „Тора„ (да не ми кажеше, немаше да ми текне...) и тие немаат благе везе со никаков еврејски закон. Законот им е даден на Евреите преку Мојсеја на два начини: преку Законот на Божјите Заповеди и преку Законот Мојсеев.


Тоа што врвот на знаење ти се некакви „свети отци“ кои неповикани се дрзнале да коментираат туѓ закон, еврејскиот - пак е твој проблем.
За Мојсеј и неговиот закон ќе ги консултираш рабините, еврејските рабини - другото е секташко толкување. Толку е едноставно.


Обемот од моето познавање на мојата вероисповест за тебе е непознаница, така да не трчај како прле пред магаре. Рабините се нерелевантни, затоа што Месијата, Кого рабините Го чекаа, сам Он им ја укина власта. Изгледа дека не ти кажале...

Замисли некој денес да се дрзне од христијанството да прави своја религија, да ја толкува како сака за да создаде ново учење и твојата религија да ја нарече со друго име, твојата света книга нема да е нов завет туку нешто навредливо за тебе - како би било тоа?
Ќе го сметаш за погрешно, секташко, во заблуда?


„Што би било кога би било...„ ти е муабетов. Ситуацијата во реалното живеење е поинаква.

За „новиот завет“ - може да се држиш до разните христијански коментатори, но и тие се повикуваат пак на еврејскиот закон бидејќи таму се пророштвата и симболите преку кои ќе се познае еврејскиот месија, кој што според евреите суште не е дојден и не се исполнети пророштвата!
За еврејскиот закон се слушаат евреите, не христијаните. Тоа е малку егоистички да се дрзнеш да се поставиш како авторитет на туѓото... узурпирање, што не води кон ништо добро.


За еврејскиот Закон не се слушаат Евреите, ниту било кој друг чифутин. Евреите не се „одбраниот народ„, а денешните еврејските свештеници, учители и верници живеат во илузијата на својата „одбраност„, која сам Бог им ја укина и одзеде. Па и ова не ти го кажале...

Не се нарекува кабализам туку кабала (ако зборуваш за тоа), тоа е еврејска езотериска школа. Астрологијата е сосема друга ствар и нема врска со Тората и првите стихови што ги постирав на друга тема. Тоа што ти така сакаш да си разбереш за да имаш причина да зборуваш негативно и како „се е погрешно“ освен „светите отци“ од III - IV век што толкуваат - е твој проблем.

Се нарекува „кабализам„, како изведен израз за учењето кое произлегува од Кабалата (како запис), која Евреите ја презедоа при нивниот “престој„ под персиското робство. Како што е познато, Вавилон е изворот на сите денес познати окултни учења па така е и случајот со Кабалата.

Тоа што Тората ја нарекуваш „стар завет“ само укажува колку не знаеш ништо за еврејскиот закон.

Тората не е цел Стар Завет, туку само Петокнижето Мојсеево, кое, патем кажано, не е целосно запишано од самиот Мојсеј.
Моите коментари ги имаш под секој твој пасус, обоени...
Автоматски споено мислење:

Што мислите за живот според библијата-стар/нов завет дали е тоа најпаметните и нај исправното нешто?
Ако се одредиш и прифатиш дека Светото Писмо навистина е збор Божји, упатен кон целиот човечки род, за начинот на кој треба да битисуваме во овој Свет, подготвувајќи се за вечниот живот, тогаш да немаш дилема дали животот треба да ти биде устроен според Писмото или поточно, според Нивот Завет, кој е тековно „на сила„. Стариот Завет и неговите одредби дена насочени само кон Евреите, како воспитна мерка додека да Го дочекаат Месијата па откако Месијата дојде, Он ни го донесе и Новиот Завет, како морално-етичко-духовна надградба на Стариот и веќе отслужениот.
 
Последно уредено:
Член од
3 септември 2010
Мислења
3.699
Поени од реакции
4.009
Небеса токму тоа значи, множина. Не е небеса како едно небо. Научи за еврејската космологија и како го делат небото и човекот!
Не баш.

1655909923897.png

Превод: Jaсно небо (не Јасни небеса, иако и именката и придавката на хебрејски се во множина)

1655910060876.png

Превод: Oблачно небо (не Облачни небеса, иако и именката и придавката на хебрејски се во множина)

Исто така, во англискиот придавките немаат род и број како во македонскиот, па така англичаниве секогаш ќе имаат една форма cloudy, но при превод на македонски, во зависност од родот и бројот на именката, придавката може да гласи облачен, облачна, облачно, облачни, плус членуваните форми.
 
Член од
3 јуни 2018
Мислења
215
Поени од реакции
80
Моите коментари ги имаш под секој твој пасус, обоени...
Автоматски споено мислење:Ако се одредиш и прифатиш дека Светото Писмо навистина е збор Божји, упатен кон целиот човечки род, за начинот на кој треба да битисуваме во овој Свет, подготвувајќи се за вечниот живот, тогаш да немаш дилема дали животот треба да ти биде устроен според Писмото или поточно, според Нивот Завет, кој е тековно „на сила„. Стариот Завет и неговите одредби дена насочени само кон Евреите, како воспитна мерка додека да Го дочекаат Месијата па откако Месијата дојде, Он ни го донесе и Новиот Завет, како морално-етичко-духовна надградба на Стариот и веќе отслужениот.
Значи светото писмо/библијата му е мамата за добар живот и ништо друго...све друго е едноставно погрешно и непотребно
 

парва

errorhead
Член од
12 јуни 2014
Мислења
1.855
Поени од реакции
14.102
отприлика така е
Глуп одговор.
Осфен ако не си саркастичан.

А што праимо пред сфетото писмо.Дали сфи људи на овј сфет што живеале пред Аврам,Мојсеј и компанију сфи су у пекол и живеале лош живот зшто обожувале други божестфа.

Мајко мила, стфарно има људи веруеф у рај и пекол.:facepalm:
 

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
1.021
Поени од реакции
901
Глуп одговор.
Осфен ако не си саркастичан.

А што праимо пред сфетото писмо.Дали сфи људи на овј сфет што живеале пред Аврам,Мојсеј и компанију сфи су у пекол и живеале лош живот зшто обожувале други божестфа.

Мајко мила, стфарно има људи веруеф у рај и пекол.:facepalm:
ИмаФ ги разни...и што веруеф и што не веруеф.
Автоматски споено мислење:

Значи светото писмо/библијата му е мамата за добар живот и ништо друго...све друго е едноставно погрешно и непотребно
Религиите содржат разни и различни духовни учења, кои меѓусебно и често се исклучуваат, така да не е „исплатливо„ да луташ од една кон друга религија, трагајќи по некоја имагинарна вистина, која можеби би одговарала на твоте очекувања и желби.

Наједноставно е да тргнеш од религијата која е дел од твоето опкружвање и генерациско наследство, а не која доаѓа од Хиндустан, Кина, Јапонија или некаде од Вселената.

Писмото само по себе не е „прирачник„ за влез во Рајот, туку Писмото е важно и содржајно само како дел од Црквата, која е автор на самото Писмо. Надвор од Црквата и без Црквата, Писмото е само обична отпечатена книга...
 
Последно уредено:
Член од
7 август 2015
Мислења
65
Поени од реакции
39
Глуп одговор.
Осфен ако не си саркастичан.

А што праимо пред сфетото писмо.Дали сфи људи на овј сфет што живеале пред Аврам,Мојсеј и компанију сфи су у пекол и живеале лош живот зшто обожувале други божестфа.

Мајко мила, стфарно има људи веруеф у рај и пекол.:facepalm:
Ајде ќе до негде ги сваќам што веруват во пекол и рај ама овие неможам да ги сватам.:tapp: Screenshot_20220623-194246_Instagram.jpg
 
Член од
30 август 2021
Мислења
1.214
Поени од реакции
2.601
Мајко мила, стфарно има људи веруеф у рај и пекол.:facepalm:
Пошо сега си татко а и паметен човек ќе сконташ зашто треба да веруваат у рај и пекол и очекувам од догодина да ми се придружиш да ги убедуваме и така на ова поднебје да продолжат мирно и безбедно да идат децава у школо без опасност некој психопат да испразни калашников во нив. Си ги има пак нив али дубоко негде нешто ги спречува да го земат ножот. Чат пат ќе се деси али у мал број.
 

парва

errorhead
Член од
12 јуни 2014
Мислења
1.855
Поени од реакции
14.102
Пошо сега си татко а и паметен човек ќе сконташ зашто треба да веруваат у рај и пекол и очекувам од догодина да ми се придружиш да ги убедуваме и така на ова поднебје да продолжат мирно и безбедно да идат децава у школо без опасност некој психопат да испразни калашников во нив. Си ги има пак нив али дубоко негде нешто ги спречува да го земат ножот. Чат пат ќе се деси али у мал број.
Разум и васпитање треба за да не се направи нешто лошо,а не стра од пекол.
 

Hello Kitty

Soft Kitty, Warm Kitty
Член од
14 август 2006
Мислења
39.121
Поени од реакции
65.186
Глуп одговор.
Осфен ако не си саркастичан.
Не сум саркастичен.

А што праимо пред сфетото писмо.Дали сфи људи на овј сфет што живеале пред Аврам,Мојсеј и компанију сфи су у пекол и живеале лош живот зшто обожувале други божестфа.
Тоа може некој кој е поупатен во Христијанство, да ти одговори.
 
Член од
30 август 2021
Мислења
1.214
Поени од реакции
2.601
Разум и васпитање треба за да не се направи нешто лошо,а не стра од пекол.
Ова ти е утопистичо размислување, да беше така немаше да имаме закони но те молам не се вреѓај, наивност е кога мислиш дека сите останати се добри како тебе, ти си Парва добар човек и верувам дека детето ти е родено и расте во амбиент полн со љубов и разбирање како што претпоставувам си израснал и ти но многу деца не ј добиле нити добиват и тоа е плодната почва за развој на психопатот а знаеш дека тоа е звер кој сме го наследиле од мајмуните кои кога ќе се напиздат убиваат и јадат други мајмуни. Не е битно дали стварно постои рај и пекол туку од мали нозе репетиција да се инсталира во потсвеста кафез за зверот. Дури и таков да ме чита сега џабе му е оти знаеш дека потсвеста е побитна само нека иде репетиција да легне инсталацијата. Така да Парва кога ќе шеташ со детето и сретнеш некоја сумљива фаца те молам напрај му муабет за пекол и рај, репетиција, знај дека го правиш не само за твоето дете туку за сите наши а ова е фора која ни ја оставија предците да спречиме психопатот да се манифестира во надворешниот свет. Не се битни моите и твои убедувања, тоа е его, битно е утре децата да ни шетаат безгрижно. Католиците направија грешка, воведоа опростување на гревот, психопатот е и во отецот шо силува деца.
 

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
1.021
Поени од реакции
901
А што праимо пред сфетото писмо.Дали сфи људи на овј сфет што живеале пред Аврам,Мојсеј и компанију сфи су у пекол и живеале лош живот зшто обожувале други божестфа.
НајвероФатно...

Поточно кажано, сфи људи од Адама до влегувањето Христово во пеколот, на Велика Сабота, после телесната смрт неизбежно „оделе„ во пеколот.

Но, во самиот пекол, постоело т.н. крило Авраамово, односно дел од пеколот во кој привремено битисувале душите од праведниците, без да ги трпат пеколните маки. Кога Христос влегува во пеколот, праведните души се ослободени од пеколното опкружување, со што е реализирана милоста Божја кон душите од Богоугодниците.

Обожувањето на лажните богови неизбежно има за последица „одење„ во пеколот и тоа правилно се‘ уште е важечко. По телесната смрт, секоја човекова душа го поминува поедечниот Божји суд и добива привремен „престој„ или во Рајот или во пеколот, зависно од верата и делата кои таа душа ги практикувала со својот овоземен живот.
 

alf

Член од
28 јануари 2010
Мислења
1.130
Поени од реакции
595
НајвероФатно...

Поточно кажано, сфи људи од Адама до влегувањето Христово во пеколот, на Велика Сабота, после телесната смрт неизбежно „оделе„ во пеколот.

Но, во самиот пекол, постоело т.н. крило Авраамово, односно дел од пеколот во кој привремено битисувале душите од праведниците, без да ги трпат пеколните маки. Кога Христос влегува во пеколот, праведните души се ослободени од пеколното опкружување, со што е реализирана милоста Божја кон душите од Богоугодниците.

Обожувањето на лажните богови неизбежно има за последица „одење„ во пеколот и тоа правилно се‘ уште е важечко. По телесната смрт, секоја човекова душа го поминува поедечниот Божји суд и добива привремен „престој„ или во Рајот или во пеколот, зависно од верата и делата кои таа душа ги практикувала со својот овоземен живот.
Од кај ги вадиш овие приказни? :facepalm:
 

Kajgana Shop

На врв Bottom