Дискусија за Атеистите, Исламот, Христијанството и останати убедувања

Хептаграм XI

Ιερός Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
7.511
Поени од реакции
5.207
Твоите фантазии се само твоја вистина. Не сум јас многу по sci-fi книжулиња и филмови. Науката си го тера своето, парите и алчноста своето, индивидуата - па што и е во крвта - тоа.

Што знаеш ти за исламот освен што си гледал на тв и на youtube канали? Судиш по верниците на една религија? :D
Ништо, сине - апсолутно ништо не знаеш, само креваш врева... и си тераш свои некои ставови кои немаат врска ниту со мене ниту за она што јас зборувам и знам.
Треба да ти правам анализа за разликите помеѓи христијанство и ислам, во однос на она што беше пред нив, како и за тајните учења од кои произлегоа егзотеричните религии? Не сум толку платен да те учам сине, а и ќе се свртеш и ќе пробаш во иднина да ме каснеш (да фрлеш мој камен по мене) по тоа гледајќи те како дејствуваш на форумов.


Како за човек што сака само да гледа во сонцето и да лежи на лежалка и да се надева дека нему се му следува бидејќи е роден на Земјата, не си многу компетентен да расправаш ниту за ислам ниту за било која религија или учење...
Најмалку пак си ти за Телема компетентен или „за оние кои го промовираат Кроули“(иако никој не го промовира Кролу) да зборуваш, бидејќи ти не ги ни разбираш овие ствари, а бараш да ти се даде некакво знаење па да видиме што ќе биде...

Моќта е знаење :D Ме зезаш ти :)

Ништо нема да биде и да ти се даде (не дека не ти е дадено, но не ти чини или си мрзлив да се заморуваш), ќе бладаш и тоа е... може и некоја глупост да направиш од погрешно разбирање на симболите и тоа е тоа. Нормално, таквите ќе кренат прст кон оние што им дале знаење и симболи - демек тие криви, не ти, бидјеќи си мрзлив и неспособен. Затоа - јок бисери за тебе. :cool:

Но бидејќи е ново време, секому му е дозволено да крева врева - што повеќе врева, толку подобро. Не мора да се заморува човек што смее што не смее да проговори.

П.С.
Читај си таму за халуциногени супстанции и пеќурки и како тие влијаат на умот и терај си берикетот, не знам што толку се напнуваш за ислам и Телема, а сонцето ете го кај е, ќе ти избега
 

Bodhidharma

Avatara
Член од
17 септември 2011
Мислења
8.025
Поени од реакции
8.863
Твоите фантазии се само твоја вистина. Не сум јас многу по sci-fi книжулиња и филмови. Науката си го тера своето, парите и алчноста своето, индивидуата - па што и е во крвта - тоа.

Што знаеш ти за исламот освен што си гледал на тв и на youtube канали? Судиш по верниците на една религија? :D
Ништо, сине - апсолутно ништо не знаеш, само креваш врева... и си тераш свои некои ставови кои немаат врска ниту со мене ниту за она што јас зборувам и знам.
Треба да ти правам анализа за разликите помеѓи христијанство и ислам, во однос на она што беше пред нив, како и за тајните учења од кои произлегоа егзотеричните религии? Не сум толку платен да те учам сине, а и ќе се свртеш и ќе пробаш во иднина да ме каснеш (да фрлеш мој камен по мене) по тоа гледајќи те како дејствуваш на форумов.


Како за човек што сака само да гледа во сонцето и да лежи на лежалка и да се надева дека нему се му следува бидејќи е роден на Земјата, не си многу компетентен да расправаш ниту за ислам ниту за било која религија или учење...
Најмалку пак си ти за Телема компетентен или „за оние кои го промовираат Кроули“(иако никој не го промовира Кролу) да зборуваш, бидејќи ти не ги ни разбираш овие ствари, а бараш да ти се даде некакво знаење па да видиме што ќе биде...

Моќта е знаење :D Ме зезаш ти :)

Ништо нема да биде и да ти се даде (не дека не ти е дадено, но не ти чини или си мрзлив да се заморуваш), ќе бладаш и тоа е... може и некоја глупост да направиш од погрешно разбирање на симболите и тоа е тоа. Нормално, таквите ќе кренат прст кон оние што им дале знаење и симболи - демек тие криви, не ти, бидјеќи си мрзлив и неспособен. Затоа - јок бисери за тебе. :cool:

Но бидејќи е ново време, секому му е дозволено да крева врева - што повеќе врева, толку подобро. Не мора да се заморува човек што смее што не смее да проговори.

П.С.
Читај си таму за халуциногени супстанции и пеќурки и како тие влијаат на умот и терај си берикетот, не знам што толку се напнуваш за ислам и Телема, а сонцето ете го кај е, ќе ти избега
Ма нервоза. :)
Јас зборував за ефектите од исламот, нешто слично како што ти јадеш бурек за христијанството како да си на кокаин.
Да биде нешто јасно.....за да земеш да изучуваш(да трошиш време) за нешто прво треба да видиш за што станува збор, и дали држи вода. Кои би биле знаењата, придобивките и сл. од тоа трошење време, и колку % од целото тоа е вистина односно колку е веројатно да биде вистина.
Јас убаво те прашав, ако А.К. ги добил информациите преку канализирање зошто и другите 100000 страници материјал добиени преку други извори не би биле исто валидни?

И друго, ова е веќе лична работа. Не се плаши од такви како мене, дека бисерите би ги злоупотребиле.....јас сум последниот што ќе те заебе тебе или било кој. Остај што по некад јадам бурек и претерувам, се е тоа дел од играта. :)
П.С. Да не помислиш дека се умилкувам....не мора ништо да откриеш :D
 

Хептаграм XI

Ιερός Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
7.511
Поени од реакции
5.207
Ти зборуваш за религиите меѓу мноштвото. Верници.
Не сметам дека тоа е сериозно за проучување или имање став за било која работа.

Дека трошиш време при изучување на нештото - грешиш.
Кога ќе студираш нешто доволно добро - ќе најдеш многу ствари кои на површината, меѓу мноштвото - не држи вода, бидејќи... мноштвото не троши време, знаете многу е напредно и има попаметна работа тоа мноштво - бидејќи животот под сонцето - е краток. :)
Го знам тоа.

Кој рече дека „другите 100000 страници“ не биле валидни? Не ме читаш внимателно, а и многу малку знаеш за овие ствари. Не внимаваш кога читаш да разбереш барем 50% од тоа што некој ти пишува и што сака да каже! Скокаш цели зборови, ако не е и реченици.
Јас реков дека ти ништо не знаеш, си имаш изградено став без многу заморување со стварите, за да не трошиш време, бараш да ти се даде моќ (знаење), а не разбираш дека знаењето значи трошење време :)

Јас не верувам на луѓе кои велат дека „јас сум последниот што нема да фрли камен...“. И реков: по тоа како дејствуваш и што пишуваш, не е мудро да се расправа многу сериозно со тебе за некои ствари. Мој став. Други, можеби имаат друго мислење. Минатите дејствувања преку сегашноста дефинираат на каде ќе оди работата :)
 
Член од
13 јуни 2009
Мислења
736
Поени од реакции
381
Што мислите за Четвртиот начин од Гурдијеф ,Успески,Колин, или и тоа еден вид егзотично движење.
 

Bodhidharma

Avatara
Член од
17 септември 2011
Мислења
8.025
Поени од реакции
8.863
Ти зборуваш за религиите меѓу мноштвото. Верници.
Не сметам дека тоа е сериозно за проучување или имање став за било која работа.

Дека трошиш време при изучување на нештото - грешиш.
Кога ќе студираш нешто доволно добро - ќе најдеш многу ствари кои на површината, меѓу мноштвото - не држи вода, бидејќи... мноштвото не троши време, знаете многу е напредно и има попаметна работа тоа мноштво - бидејќи животот под сонцето - е краток. :)
Го знам тоа.

Кој рече дека „другите 100000 страници“ не биле валидни? Не ме читаш внимателно, а и многу малку знаеш за овие ствари. Не внимаваш кога читаш да разбереш барем 50% од тоа што некој ти пишува и што сака да каже! Скокаш цели зборови, ако не е и реченици.
Јас реков дека ти ништо не знаеш, си имаш изградено став без многу заморување со стварите, за да не трошиш време, бараш да ти се даде моќ (знаење), а не разбираш дека знаењето значи трошење време :)

Јас не верувам на луѓе кои велат дека „јас сум последниот што нема да фрли камен...“. И реков: по тоа како дејствуваш и што пишуваш, не е мудро да се расправа многу сериозно со тебе за некои ствари. Мој став. Други, можеби имаат друго мислење. Минатите дејствувања преку сегашноста дефинираат на каде ќе оди работата :)
На твое место би им верувал на тие кои велат: „јас сум последниот што нема да фрли камен...“ :D тафтологија...

Остај ги минатите дејствувања.....човек многу енергија и време користи да се усогласи со тоа што бил "вчера", а не се гледа во "огледало" за да види дека не личи многу на тој од "вчера". Само огледалото е "непроменливо" а заради имперфекцијата на човечката природа за среќа може да го осети целиот жар на животот.
И да, животот е под сонцето...нема ништо толку јако што ќе те електризира да го осетиш животот како тече низ тебе.
Нема да можеш да си "купиш" поубав живот со тоа што ќе работиш односно се надминуваш себе си како што ти кажуваш.
Од друга страна сите тие заглавени во стариот еон не се добри, затоа што утнале да дадат одговор на егзистенцијалните прашања, кој сум, од кај сум дојден и кај одам а вие од новиот еон демек имате одговор......јас мислам дека се лажете и тоа ти го кажувам со најдобра намера.
Нема подобро осознавање за самиот себе од набљудување на самиот себе.....се друго може да даде само потврда на веќе усвоени верувања базирани на свои уверувања произлезени од тоа набљудување.

П.С. Ти како поборник на прогресивни идеи и движења некако си назад во времето, додека не ги прифатиш новите трендови во новиот еон ќе тапкаш во место.....треба да се закачиш на таа нова колективна свест со сите предности и мани.
 

Хептаграм XI

Ιερός Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
7.511
Поени од реакции
5.207
Нема подобро осознавање за самиот себе од набљудување на самиот себе.....се друго може да даде само потврда на веќе усвоени верувања базирани на свои уверувања произлезени од тоа набљудување.
За ова треба време, да се потроши малку... да се проучуваат учења и техники (колку можеш, нормално). И постои грешка ако се само набљудуваш себе си и ништо друго околу себе си... Ќе се заљубиш во бљувотините кои ги анализираш и ќе мисли човек дека самото набљудување го прави подобар, го менува кон подобро итн итн...
Индивидуата мора да се убеди дека мора да троши време на самиот себе, за самиот себе итн итн... имам пишувано за ова на блогот, сега ми текнува само на насловот
За Должноста, но има и на други места за ова поопширно. Бидејќи индивидуалното напредување навнатре/нагоре значи и силни индивидуи кои ќе се заморуваат со околината бидејќи нивниот универзум се шири многу повеќе во однос на оние кои... не сакаат да се менуваат и да имаат искуства и да стануваат подобри преку стекнато знаење, разбирање и дејствување ..

Дека погрешно ќе се набљудуваат или нема да прифаќаат тоа што набљудуваат бидејќи нема да им одговара - е нивна ствар. Тоа мора да го научат и да се менуваат, колку тоа да не им чини - а не им чини :)

Менувањето не постоеше во стариот еон. Догмата беше врвот. Да веруваш, но да не бараш искуство.
Телема вели: барај искуство. Ако погрешиш прстот кон себе си, не кон учењето и праксите - убаво си пишува во „Книгата на Законот“ и нејзините коментари :)
 
Последно уредено:

Bodhidharma

Avatara
Член од
17 септември 2011
Мислења
8.025
Поени од реакции
8.863
За ова треба време, да се потроши малку... да се проучуваат учења и техники (колку можеш, нормално). И постои грешка ако се само набљудуваш себе си и ништо друго околу себе си... Ќе се заљубиш во бљувотините кои ги анализираш и ќе мисли човек дека самото набљудување го прави подобар, го менува кон подобро итн итн...
Индивидуата мора да се убеди дека мора да троши време на самиот себе, за самиот себе итн итн... имам пишувано за ова на блогот, сега ми текнува само на насловот
За Должноста, но има и на други места за ова поопширно. Бидејќи индивидуалното напредување навнатре/нагоре значи и силни индивидуи кои ќе се заморуваат со околината бидејќи нивниот универзум се шири многу повеќе во однос на оние кои... не сакаат да се менуваат и да имаат искуства и да стануваат подобри преку стекнато знаење, разбирање и дејствување ..

Дека погрешно ќе се набљудуваат или нема да прифаќаат тоа што набљудуваат бидејќи нема да им одговара - е нивна ствар. Тоа мора да го научат и да се менуваат, колку тоа да не им чини - а не им чини :)

Менувањето не постоеше во стариот еон. Догмата беше врвот. Да веруваш, но да не бараш искуство.
Телема вели: барај искуство. Ако погрешиш прстот кон себе си, не кон учењето и праксите - убаво си пишува во „Книгата на Законот“ и нејзините коментари :)
Ок е се...нема збор, ама ова со должностите ми личи како 10-те заповеди. Па ништо ли не научивме во последниве 3500 год.?
Старите таа вистина ја преточиле во следните зборови: "Со инка не се тура памет"....или "со сила убаина не бидуе".
 

Хептаграм XI

Ιερός Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
7.511
Поени од реакции
5.207
На блогот е дадено скратено (сум извадил како листа), да ја имаш книгата, цел есеј е тоа - затоа постојано велам да не се држите само до мојот блог и од таму да судите за стварите во однос на Телема и она што сум кажал јас за работите.

Можеби личи на „заповеди“, само што не се заповеди туку совети, и тоа не се дадени од бог како еврејските 10 заповеди во однос на божественото, туку од човек, за човек, заради човештвото - не заради богови или вонземјани или старите од Атлантида. :)
 

Bodhidharma

Avatara
Член од
17 септември 2011
Мислења
8.025
Поени од реакции
8.863
На блогот е дадено скратено (сум извадил како листа), да ја имаш книгата, цел есеј е тоа - затоа постојано велам да не се држите само до мојот блог и од таму да судите за стварите во однос на Телема и она што сум кажал јас за работите.

Можеби личи на „заповеди“, само што не се заповеди туку совети, и тоа не се дадени од бог како еврејските 10 заповеди во однос на божественото, туку од човек, за човек, заради човештвото - не заради богови или вонземјани или старите од Атлантида. :)
Си играш qr.....ако, поентата ми беше од кого сакаш нека се, со инка не се тура во глава. Еве ти ги муслиманиве типичен пример, како вештачка интелигенција од почеток на веков се понашаат.
 

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.196
Поени од реакции
12.544
Си играш qr.....ако, поентата ми беше од кого сакаш нека се, со инка не се тура во глава. Еве ти ги муслиманиве типичен пример, како вештачка интелигенција од почеток на веков се понашаат.
Секаде каде што има организација има и правила и должности, не те разбирам што има тука спорно? Споделувањето на искуства и знаења е темелот на човечката цивилизација.
Проблемот со муслиманите или со десетте заповеди не е во тоа што се однесуваат на одреден систем или организација, туку на каков систем или организација. Ножот може да биде прибор за јадење но може да биде и оружје, се зависи од тоа како го користиш.
 
Член од
6 септември 2019
Мислења
6
Поени од реакции
3
Nema tuka tocen i netocen kalendar, sekoj moze da vika toj e tocen toj ne e, bitno e nie kako luge da odime napred, da mislime poinaku da mislime za idninata za rabotite koi ke ne odvivat napres
Jas gi pocituvam site veri sekoj za sebe jas sum musliman no nikogas ne velam loso za nikoja vera, denesno vreme sekoj moze da procita da razgleda za site veri i da veruva kako saka,
 

Beric Dondarrion

Lord of Blackhaven
Член од
14 август 2006
Мислења
30.198
Поени од реакции
41.047
Jas gi pocituvam site veri sekoj za sebe jas sum musliman no nikogas ne velam loso za nikoja vera, denesno vreme sekoj moze da procita da razgleda za site veri i da veruva kako saka,
Тогаш не си прав муслиман. Не може прав муслиман да не каже ништо лошо за кафирите.
 
Член од
6 септември 2019
Мислења
6
Поени од реакции
3
Тогаш не си прав муслиман. Не може прав муслиман да не каже ништо лошо за кафирите.
Praviot musliman ne kazuva nisto loso za nikoj, ne gi gledaj lugeto sto vikat usno deka se muslimani gledaj go verata i procitaj za nea i ke doznaes podobro sto e da si muslimanec.
Da znaes samo nesto ne gi gledaj luget sto pravat, mozebi toj vika deka e muslimanec no pravi losi raboti, procitaj bidejki znaenjeto e unapreduvanje, procitaj za verara i ke gledas deka tie sto gi poznas muslimani se dalu od negovata vera, ne go gledaj verata vo covekot bidejki covekot gresi kaku sustina.
 

Ne-misli

Doktor za dusa
Член од
2 август 2016
Мислења
82
Поени од реакции
57
Кога ќе научиш нешто ново и да се мавнеш еднаш засекогаш од омразата?
Истиов вид на муабет веќе си го правел, повторно исто, за толку години немаше време да се просветлиш подобро...? Уште Гурџи и Ошо во обид да кажеш на другите дека не се во право? :)

П.С. „Мојот“
Хептаграм е дел од Точка, одиме од 0 кон 9 - не обратно! А и ете што значи мојот хептаграм како симбол! Исто и тука. Се е поврзано кај мене со Телема и иницијација во новиот еон.
Сето друго е бладање за симболот Хептаграм што јас го користам како симбол и име ;)
Значи.....Видовме дека немаш поима од дека доаѓа вашиот хептаграм....

До кога најлесниот одговор ќе ти биде да ме пријавиш за да ме банираат?

Ајде ново прашање на кое не го знаеш одговорот...
Може ли човек да Не-мисли?
Хе хе хе...ајде мајсторе....
 
На врв Bottom