Дигитални учебници во образованието

Дали сте за дигитализација на учебниците во образованието?

  • Да

    Гласови: 13 26,5%
  • Не

    Гласови: 36 73,5%

  • Вкупно гласачи
    49
Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.993
Читање нема да биде ни опција.
Тука си во право. Генерациите се сѐ поглупави и поглупави, а ги имаат сите потребни информации со еден клик. Ама компјутерот не се користи како алатка за учење (во училиштата), туку како играчка. Дури и кога се употребуваа компјутерите во наставата, грото ги користеа за играње карти или сурфање на некоја социјална мрежа.

Има вербална и невербална комуникација. Како дете тоа не го сфаќав. Не знаев како тој наставник знае дека не сфаќам нешто и намерно ме посочуваше мене! Подоцна сфатив дека несвесно правам одредени гримаси или гестови (пр. погледнувам во плафон :D ) ако нешто не разбирам. Наставникот со поглед ги покрива сите ученици. Сега учениците можат да се сокријат зад компјутерот или празно да гледаат во мониторот.

Потоа следи аргументот на концентрацијата. Проблемите со очите и дислекцијата. Не е здраво да се гледа во монитор 5 часа во текот на денот.

Проблемот настанува и во тоа што беа крадени компјутерите. На некој му дошло до маус, на друг до монитор! Па решија да ги заклучуваат училниците! Се губи 5-10 минути од часот од сместување до внесување на сета евиденција во дневникот.

Затоа сметам дека ниту компјутерите се потребни со училниците (сем оние по информатика), ниту дигиталните учебници. Пдф, текстови итн е буквално еден час по информатика.

Точно дека сум all in анти Мила, но и надвор од мојот проблем со политиките и односот на Мила, сметам дека ова е лоша мерка. :)
 
Член од
20 јули 2016
Мислења
7.742
Поени од реакции
5.016
Тука си во право. Генерациите се сѐ поглупави и поглупави, а ги имаат сите потребни информации со еден клик. Ама компјутерот не се користи како алатка за учење (во училиштата), туку како играчка. Дури и кога се употребуваа компјутерите во наставата, грото ги користеа за играње карти или сурфање на некоја социјална мрежа.

Има вербална и невербална комуникација. Како дете тоа не го сфаќав. Не знаев како тој наставник знае дека не сфаќам нешто и намерно ме посочуваше мене! Подоцна сфатив дека несвесно правам одредени гримаси или гестови (пр. погледнувам во плафон :D ) ако нешто не разбирам. Наставникот со поглед ги покрива сите ученици. Сега учениците можат да се сокријат зад компјутерот или празно да гледаат во мониторот.

Потоа следи аргументот на концентрацијата. Проблемите со очите и дислекцијата. Не е здраво да се гледа во монитор 5 часа во текот на денот.

Проблемот настанува и во тоа што беа крадени компјутерите. На некој му дошло до маус, на друг до монитор! Па решија да ги заклучуваат училниците! Се губи 5-10 минути од часот од сместување до внесување на сета евиденција во дневникот.

Затоа сметам дека ниту компјутерите се потребни со училниците (сем оние по информатика), ниту дигиталните учебници. Пдф, текстови итн е буквално еден час по информатика.

Точно дека сум all in анти Мила, но и надвор од мојот проблем со политиките и односот на Мила, сметам дека ова е лоша мерка. :)
Neznam kako e tocno so srednoto i osnovno obrazovanie sega. Ne me zasega toa. Onaka pisav za knigite moe iskustvo i pogled kon idninata.
 
Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.993
Neznam kako e tocno so srednoto i osnovno obrazovanie sega. Ne me zasega toa. Onaka pisav za knigite moe iskustvo i pogled kon idninata.
Мојата визија за иднината се аудио книгите. За тебе отсуството на книги т.е. "нема тоа да биде ни опција"! Можеме директно да ги ставаме во фабрики, ко што правеле за време на Големата депресија! Што викаш!?

Мисли малку пред да напишеш нешто. Кон што води оваа реформа? Тука се и новите програми кои сакаат да ги турнат под врата. Ни тие реформи не ми се допаѓаат. Што им пречи историјата? Зошто да спојуваат предмети? Не знам дали знаеш, но програмата ретко кој наставник успева да ја изреализира.

Погледите кон иднината се чисто субјективни, не биди ко Мила. :)
 
Член од
20 јули 2016
Мислења
7.742
Поени од реакции
5.016
Мојата визија за иднината се аудио книгите. За тебе отсуството на книги т.е. "нема тоа да биде ни опција"! Можеме директно да ги ставаме во фабрики, ко што правеле за време на Големата депресија! Што викаш!?

Мисли малку пред да напишеш нешто. Кон што води оваа реформа? Тука се и новите програми кои сакаат да ги турнат под врата. Ни тие реформи не ми се допаѓаат. Што им пречи историјата? Зошто да спојуваат предмети? Не знам дали знаеш, но програмата ретко кој наставник успева да ја изреализира.

Погледите кон иднината се чисто субјективни, не биди ко Мила. :)
Imaat dosta prednosti elektronskite mediumi. Ako nekoj e uste zaljuben vo hartija toa e negov problem ama toa ne e idninata i prakticno.
Za obrazovnie sredno i osnovno ne se zamaram mnogu. I na pocetok pisav.
Generalno ne e nesto sto mi vlijae na zivotot. Za reformite neznam mnogu i ne sledam. Kakvo takvo ne sum faktor jas.
 
Член од
13 април 2021
Мислења
3.267
Поени од реакции
10.945
Imaat dosta prednosti elektronskite mediumi. Ako nekoj e uste zaljuben vo hartija toa e negov problem ama toa ne e idninata i prakticno.
Za obrazovnie sredno i osnovno ne se zamaram mnogu. I na pocetok pisav.
Generalno ne e nesto sto mi vlijae na zivotot. Za reformite neznam mnogu i ne sledam. Kakvo takvo ne sum faktor jas.
Се гледа дека не ти влијаело многу. :D

Не знам се пишува, а не незнам. Изгледа до пдф книгите ќе е! :D
 
Член од
13 април 2021
Мислења
3.267
Поени од реакции
10.945
Мм да, те сфатив но никако не мислам дека си ја добил дискусијата со аргументот " и книгите зрачат како резултат на атомските реакции " . Сега ме заинтригира и би сакала да направиш една компарација меѓу зрачењето од книга и зрачењето од лаптоп.

Идеш во крајности и ја потценуваш вредноста на најголемото богатство на човештвото. Да не биле книгите и пишаниот збор на хартија не знам дали би имал сега уред за читање на пдф книги.

Од друга страна овие што се конс дигитализацијата не завземеаат радикални ставови по тоа прашање. Значи океј е, има предности секако од модерната технологија, но има и голем број негативности. Една од нив е секако зрачењето кое ти го користиш како аргумент и само си даваш автогол. :P
 
Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.993
Imaat dosta prednosti elektronskite mediumi. Ako nekoj e uste zaljuben vo hartija toa e negov problem ama toa ne e idninata i prakticno.
Za obrazovnie sredno i osnovno ne se zamaram mnogu. I na pocetok pisav.
Generalno ne e nesto sto mi vlijae na zivotot. Za reformite neznam mnogu i ne sledam. Kakvo takvo ne sum faktor jas.
Сѐ си има свои предности и недостатоци. Повеќе сум на идејата дека требаат учениците да се учат на граѓанска култура отколку на современите наметнати вредности! Треба и повеќе практична настава, а не само теорија.

Знам дека не следиш, ама битно се јави за збор. :D
 

Reptilian

веган хејтер
Член од
15 мај 2021
Мислења
130
Поени од реакции
211
Да и од книгата има зрачење од електромагнетни бранови како резултат на атомски реакции. :) За 50 години единствена хартија дома ќе биде тоалетната. Ние ќе бидеме на оној свет таму незнам во каков формат ќе бидат книгите новите генерации ќе имаат импланти и ќе прават дебати дали е подобро да се гледа видео или директно во мозок да се вградат информациите. Читање нема да биде ни опција.
За 50, 100 или 200 години можеби човекот ќе еволуира до степен да не му смета поголема количина зрачење. Во таков случај дигитални учебници не би биле проблем. Но сега во ова време сеуште нашиот организам не е навикнат на тоа.

Новите генерации може ќе се возвишат на уште повисоко ниво на свест и подобро ќе го разбираат самите универзумот, може и нема да има потреба од школи. :)
Ќе прекинам, да не забегам офф топик.

Како тоа мислиш единствена хартија тоалетната. Баш таа треба да се укине и да се замени со нешто поефикасно.

Она со атомските реакции нема да го коментирам ич. Оти и сам знаеш дека е апсурд.
 
Член од
20 јули 2016
Мислења
7.742
Поени од реакции
5.016
За 50, 100 или 200 години можеби човекот ќе еволуира до степен да не му смета поголема количина зрачење. Во таков случај дигитални учебници не би биле проблем. Но сега во ова време сеуште нашиот организам не е навикнат на тоа.

Новите генерации може ќе се возвишат на уште повисоко ниво на свест и подобро ќе го разбираат самите универзумот, може и нема да има потреба од школи. :)
Ќе прекинам, да не забегам офф топик.

Како тоа мислиш единствена хартија тоалетната. Баш таа треба да се укине и да се замени со нешто поефикасно.

Она со атомските реакции нема да го коментирам ич. Оти и сам знаеш дека е апсурд.
Nema stetno nisto od ekrani. Isto e kako hartija. Mala naucna sala mi bese so zracenjeto. Neli sonceto raboti na fuzija, i zraci elekromagnetno zracenje (svetlina) pa taa se odbiva od hartijata i gledame taka. Taka da tehnicki e tocno toa.
 
Член од
20 октомври 2020
Мислења
253
Поени од реакции
102
Јас и 10-12 часа трошам на компјутер. Нека се научат...денес секоја професија е на компјутер 21 век сме не 19ти.
Брат, они ако сакаат да работат со PC ќе се научат(колку саата седат не е мерило). Постариве IT инженери кога учеле на 8битни компјутери да не седеле 12h ? :LOL:
 
Член од
20 јули 2016
Мислења
7.742
Поени од реакции
5.016
Брат, они ако сакаат да работат со PC ќе се научат(колку саата седат не е мерило). Постариве IT инженери кога учеле на 8битни компјутери да не седеле 12h ? :LOL:
Нивен проблем. И онака јас и највеќе од луѓето не плаќаат доволно данок за да го финансираат школувањето на нивните деца. Јас на пример плаќам 100 евра данок и 50 евра придонеси. Тоа не е доволно ни за школување месечно на едно дете. А тек за трошоците кои ги имаат за мене, здравство, полиција, армија, патишта и што ли уште не. Чиста загуба сум им....така да ако даваат толку а толку малку им плаќам ептен не се замарам за услуга која сега не ја користам. Може во иднина да ја користам, па што дадат тоа кога е за речиси без пари. Сега најверојатно ги чинам 4-5 пати повеќе од што им давам. А и со многу што се бунат е така...џабе се бунат ни се фактор ни се во право ни имаат право да се бунат.
 
Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.993
Го отворив фб профилот на Мила, за да и удрам едно добро манијачење т.е. да видам дали постои само индивидуално незадоволство кај мене или нејзиното лошо менаџирање со министерството за труд и социјална политика и министерството за образование и наука се рефлектираат и од колективот.

На постовите на нејзиниот профил прочитав 1-2 позитивни, неколку неутрални и другото сѐ негативни коментари! Сега ми е јасно зошто ги исклучува коментарите. Дај нека си ја активираат таа Сдмм трол група за да пишуваат "Најдобра си!" или "Напред Мила". Ова е веќе тажно. Дури и јас бев во искушение да и напишам нешто што ќе ја стимулира да стане и да го зграпчи денот, ама немав совест. :(
 
Последно уредено:
Член од
20 октомври 2020
Мислења
253
Поени од реакции
102
Го отворив фб профилот на Мила, за да и удрам едно добро манијачење т.е. да видам дали постои само индивидуално незадоволство кај мене или нејзиното лошо менаџирање со министерството за труд и социјална политика и министерството за образование и наука се рефлектираат и од колективот.

На постовите на нејзиниот профил прочитав 1-2 позитивни, неколку неутрални и другото сѐ негативни коментари! Сега ми е јасно зошто ги исклучува коментарите. Дај нека си ја активираат таа Сдмм трол група за да пишуваат "Најдобра си!" или "Напред Мила". Ова е веќе тажно. Дури и јас бев во искушение да и напишам нешто што ќе ја стимулира да стане и да го зграпчи денот, ама немав совест. :(
Ја боли нејзе уво брат. На фб си пишуваат тролови дневно, али таа барем со бонусите шо и ги да даваат ќе си напуни по некоја фритеза. :LOL:
 
Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.993
Ја боли нејзе уво брат. На фб си пишуваат тролови дневно, али таа барем со бонусите шо и ги да даваат ќе си напуни по некоја фритеза. :LOL:
Не е вистина, и кај други политичари коментираат. Од Оливер, Заев, Груевски, па и Филипче. Имало негативни коментари, но не до овој степен.

Убеден сум дека е еден од најнепопулатните министри во Владата. Прво, не е дете на Сдсм и второ си турка пропаганда која секогаш наидува на нож. Карактерот и е посебна приказна.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom