Деца во двојазични средини

парва

errorhead
Член од
12 јуни 2014
Мислења
3.833
Поени од реакции
21.524
Ја на сина ми му збору литературно(да се чудиш нели).Еве га цепа како Марко Цепенкоф.Само "куде си бе" му е муабет куманофски.Кд ке порасне ке га научу сфе оргинал куманофски.Ск за ск нека збори како што збориф његови другарчиња у околину.
За да не га заебаваф деца после у школу.
А у понашање сфи викаф дека е праф кумановац,лудак,шаалџија тежак.Најбoемчина и либерте е у маалу.Каваљер,шаолин,фраер,идол,шизик,курназ.Цела маала га обожава.

Како татка му што га обожаваф на форум.
Oh wait...

Член од
3 мај 2019
Мислења
19.286
Поени од реакции
10.173
Ја на сина ми му збору литературно(да се чудиш нели).Еве га цепа како Марко Цепенкоф.Само "куде си бе" му е муабет куманофски.Кд ке порасне ке га научу сфе оргинал куманофски.Ск за ск нека збори како што збориф његови другарчиња у околину.
А у понашање сфи викаф дека е праф кумановац,лудак,шаалџија тежак.Најбoемчина и либерте е у маалу.Каваљер,шаолин,фраер,идол,шизик,курназ.Цела маала га обожава.

Oh wait...
Аииии..немој само твој карактер да има....никако....:semolam:

Хоуп

ümid edirəm
Член од
13 април 2012
Мислења
2.492
Поени од реакции
9.485

Oh wait...
А што, не зборите сите куманоФци вака?

парва

errorhead
Член од
12 јуни 2014
Мислења
3.833
Поени од реакции
21.524
А што, не зборите сите куманоФци вака?
? Не те сфати бш.
Ја живу у Скопје,жена ми е Скопјанка.Пред сина ми само збору литературно,а иначе си цепам куманофски.

Хоуп

ümid edirəm
Член од
13 април 2012
Мислења
2.492
Поени од реакции
9.485
? Не те сфати бш.
Ја живу у Скопје,жена ми е Скопјанка.Пред сина ми само збору литературно,а иначе си цепам куманофски.
Aaaaaaaaa. Мислев во Куманово си живеете, па детево зошто да го заебаваат ако цепа вака како тебе. Сега јасно ми е. Да, ќе го заебаваат. Домазет а?

парва

errorhead
Член од
12 јуни 2014
Мислења
3.833
Поени од реакции
21.524
Aaaaaaaaa. Мислев во Куманово си живеете, па детево зошто да го заебаваат ако цепа вака како тебе. Сега јасно ми е. Да, ќе го заебаваат. Домазет а?
Не.
Наш стан,реновиран со сите нишани.

: D

Ocajna

Domakjinka
Член од
29 јануари 2007
Мислења
1.788
Поени од реакции
2.976
Мојов е во четворојазична средина, ја и татко му на два различни јазици, плус англиски и германски. Убајни

Ocajna

Domakjinka
Член од
29 јануари 2007
Мислења
1.788
Поени од реакции
2.976
И како му оди со говорот?
Знае да брои на сите 4 јазици, боите на сите 4 јазици, некои зборови и реченици ми кажува и на германски англиски и македонски и тој другиот јазик, азбука знае кирилица и латиница абецедата, ама сеуште не ми се обраќа дај ми ова или она,туку на пример ме носи до предметот и ми вика Чоколадо или Гитара, има 3 години, не знам се мислев на логопед да го носам ама ич не е мирен за да учи.
Автоматски споено мислење:

Исто и формите и животните ги знае на сите 4 јазици.

Последно уредено:
Член од
14 декември 2021
Мислења
813
Поени од реакции
3.172
Знае да брои на сите 4 јазици, боите на сите 4 јазици, некои зборови и реченици ми кажува и на германски англиски и македонски и тој другиот јазик, азбука знае кирилица и латиница абецедата, ама сеуште не ми се обраќа дај ми ова или она,туку на пример ме носи до предметот и ми вика Чоколадо или Гитара, има 3 години, не знам се мислев на логопед да го носам ама ич не е мирен за да учи.
Автоматски споено мислење:

Исто и формите и животните ги знае на сите 4 јазици.
Аман бре кажи го тој другиот јазик, што е толку тешко да пишеш. Колку повеќе јазици знаат толку подобро, нема ништо лошо во тоа

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.533
Поени од реакции
22.189
Ako deteto znae eden jazik dobro brzo uci i drugi. Od kustvo i sto go gledam e, deka ako nauci prvo Makedonski i ponataka podobro ke go vladee nego tie deca, sto prvo ucat ete Germanski vo slucajot. Iako na pocetok gleda potesko odnosno deka deteto ke ima nedostig koga ke odi na skolo, vo sporedba so tie sto go ucat drzavniot jazik kako prv, go smetam kako podobar pat. Normalno i od roditelite treba vlog i vreme i ne ostavanje na slucajnost. Mi se stvara nekoja odbivnost koga ke vidam primer Makedonci ili Makedonsko semejstvo kade roditelite so decata zboruvaat Germanski, mesto Makedonski.

Kajgana Shop

На врв Bottom