Демографија на Македонија

Член од
27 септември 2005
Мислења
96
Поени од реакции
0
Бих искал да помолја с'форумниците от македонија дја ме дадат официалните данни от последното пребројаване в Р. Македонија.
Ме интересира да дознам за броја на етническите групи - македонци, албанци и други. В'зрастовија с'став, образованието и друго. Всјака информација и мнение ште е полезно. Благодарја предварително.

Член од
6 јули 2005
Мислења
2.932
Поени од реакции
9
Konstantin напиша:
Asparuh, ne razbiram sto sakas inaku so zadovlstvo ke ti pomognev. ;)
Sven напиша:
Бих искал да помолја с'форумниците от македонија дја ме дадат официалните данни от последното пребројаване в Р. Македонија.
Ме интересира да дознам за броја на етническите групи - македонци, албанци и други. В'зрастовија с'став, образованието и друго. Всјака информација и мнение ште е полезно. Благодарја предварително.
Би сакал да ги замолам сите форумџии од Македонија да ми дадат најнови податоци од последниот попис во Р. Македонија. Ме интересира да дознаам за бројот на етничките групи - македонци, албанци и други, возраста, образование и друго. Секоја информација ќе ми помогне. Однапред благодарам.

Ете јас ти го преведов ај сега помогни му на човекот.

Член од
21 ноември 2005
Мислења
5.216
Поени од реакции
941
Jas mozam samo da ti kazam deka ima poveke od 2.000.000 ziteli od koi 1/2 se vo Skopje.

Konstantin

Филозоф
Член од
6 мај 2005
Мислења
244
Поени од реакции
0
vardarce напиша:
Би сакал да ги замолам сите форумџии од Македонија да ми дадат најнови податоци од последниот попис во Р. Македонија. Ме интересира да дознаам за бројот на етничките групи - македонци, албанци и други, возраста, образование и друго. Секоја информација ќе ми помогне. Однапред благодарам.

Ете јас ти го преведов ај сега помогни му на човекот.
Neka surfa na stranata na Drzaven zavod za statistika na RM ima se, prenesi mu.
http://www.stat.gov.mk/
Ama nema da najde Bugari ako bara toa.
:(

Член од
27 септември 2005
Мислења
96
Поени од реакции
0
Благодарја за информацијата. Мен ме интересуваше нешто друго. Просто сравнјавам 2 почти еднакви процеса. В Б'лгарија има турска партија и турско малцинство. В Македонија има албанска партија и албанско малцинство. В Б'лгарија - б'лгарите намалјават а турците се увеличават. В Македонија македонците намалјават - албанците се увеличават.
На мен ми трјабваха статистически данни, за да видја как се развива процеса в Македонија.

Konstantin

Филозоф
Член од
6 мај 2005
Мислења
244
Поени од реакции
0
Sven напиша:
Благодарја за информацијата. Мен ме интересуваше нешто друго. Просто сравнјавам 2 почти еднакви процеса. В Б'лгарија има турска партија и турско малцинство. В Македонија има албанска партија и албанско малцинство. В Б'лгарија - б'лгарите намалјават а турците се увеличават. В Македонија македонците намалјават - албанците се увеличават.
На мен ми трјабваха статистически данни, за да видја как се развива процеса в Македонија.
Abe nema gajle toa ne se sekiraj. Mnogu luge veruvaat deka za 50-100 godini ke imalo poveke Albanci nego Makedonci vo Makedonija sto u princip e bez vrska.Nivniot segasen natalitet e na nivo na makedonskiot pred 50-60 godini pa sega izracunaj si sam kakov ke im bide za 50 godini koga ke se naucat i koga ke vidat sto e ubav zivot.
:star:

Член од
27 септември 2005
Мислења
96
Поени од реакции
0
...абе незнам какво да ти кажа. Тук младите хора напускат страната - бјагат или в Западна Европа или в Америка. Тија които остават - б'лгарите имат 1 или 2 деца. При турците и циганите - обратно. Те имат по 5-6 деца, че и повече. Д'ржавата ги храни. Б'лгарите работјат и плаштат дан'ци - циганите не работјат и получават социални помошти. А ела да видиш, като дојдат избори какво става.
Навремето всичките турци, дето Тодор Живков ги изсели в Турција, сега като дојдат избори п'рво гласуват в Турција, после хваштат автобусите идват в Б'лгарија и пак гласуват - и обшто взето от турската партија ДПС зависи управлението на страната.

SLaCk

Remember me?
Член од
23 ноември 2005
Мислења
1.451
Поени од реакции
18
Konstantin напиша:
Abe nema gajle toa ne se sekiraj. Mnogu luge veruvaat deka za 50-100 godini ke imalo poveke Albanci nego Makedonci vo Makedonija sto u princip e bez vrska.Nivniot segasen natalitet e na nivo na makedonskiot pred 50-60 godini pa sega izracunaj si sam kakov ke im bide za 50 godini koga ke se naucat i koga ke vidat sto e ubav zivot.
:star:
Секогаш очекувај го неочекуваното.

Според мене последниот попис е невалиден бидејќи беа сметани и Албанци кои со години не живеат тука, а имаше и фалсификати во областите населени со повеќе албанци. А башка раководителот на пописот јавно се огради од резултатите на пописот. Според неа албанците во Македонија зборувам за тие што постојано живеат тука не надминуваат 20%.

Daniela

Мијаааууу....гррр...
Член од
14 јули 2005
Мислења
302
Поени од реакции
3
Jas edno ne razbiram sto e razlika megu 19 i 24 procenti Albanci vo Makedonija, koga pak vo zavod za socijalno 80% od niv se primateli na pomos, koga vo klinicki centar 75% od pacientite se od niv i taka natamu i taka navamu.Ako nekoj na popis gi popise deka se 19% osven sto ke treba da se smeni procentot vo ramkovniot i ustaavot sto? demek togas tetovo ke stane makedonsko a gostivar ednojzaicen....nisto ne menja toa samo si drndame bez vrska.
mesto da smislime kako da gi napravime site mozni dostignuvanja lesno pristapni za site nie se borime kako ovcite na cicko Ofcar. gluposti

SLaCk

Remember me?
Член од
23 ноември 2005
Мислења
1.451
Поени од реакции
18
Па они на тие проценти се вадат и бараат некакви си права. Затоа се битни. Или сто мислиш дека е ако се 19% или 38%?

Daniela

Мијаааууу....гррр...
Член од
14 јули 2005
Мислења
302
Поени од реакции
3
e oni pravata gi baraa na osnova na sila, na osnova na uceni na osnova na poddrska od zapad, na osnova na makedonskiot korumpiran sistem, na osnova na nemanjeto nacionalni celi i ideali kaj makeodnskiot narod, na osnova na needinstvoto, lopovlukot, raspasanosta, trulosta na sistemot na sindromot na samounistivanje kaj onie koi imaat dovolno procenti ama nemaat dovolno volja ili znaenje ili nesto treto neznam
I 4 % da bea pak istoto ke go pravea be srce. ne e do niv do drugite e.
Gledaj go cicko ti Kondarko denes kako jade gomna i cekaj ja utre reakcijata na drugata strana.
Slusaj go Karadzoski kako so pola usta proba da kaze deka komandant Ventilji ne znae da zbori makeodnski mesto da stane i da go otera u LEPU PICKU materinu sto mumlase na govornica. E tuka lezat nivnite procenti.

SLaCk

Remember me?
Член од
23 ноември 2005
Мислења
1.451
Поени од реакции
18
Ма мене ми е битно бе, доста лажат само а за нашиве политичари ме заболе. Дај кажи ти што мислиш т.е. ние што мислиме. јас мислам дека пописот е невалиден. Тоа треба да го запамтиме и да го повторуваме...

Konstantin

Филозоф
Член од
6 мај 2005
Мислења
244
Поени од реакции
0
Vo ovaa drzava SE e nevalidno od momentot od koj nesto ne ni se dopaga nam licno ili na nasata "banda" Izborite se sekogas nevalidni zasto nasata "manga" ne pobedila. Nevalidni se tenderite zasto nasite "trenerki" ne gi napolnaja so pari, nevaliden e popisot zasto nasata "orda" e pomala od nivnata i se taka vo nedogled. Eden den ke vlezeme vo NATO i EU i nekoj lokalen bezdelnik i neranimajko pod senkata ke izvika "Nevalidno e ova zasto moeto stado ne vleze prvo".
kako e vozmozno da popisot e nevlaiden koga se vo prasanje Albancite a e validen koga se vo prasanje Turcite, Srbite, Makedoncite, Jehovinite svedoci, brojot na goveda, brojot na traktori, procentot na maloletno naselenie itn itn.

"Sekogas ocekuvaj go neocekuvanoto"
Pa jas to i go napisav. Site ocekuvaat deka za 50-100 godini komsiive ke ne navjasaat po broj na naselenie. Ocekuvate, a ke se realizira neocekuvanoto.

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
SLaCk напиша:
Ма мене ми е битно бе, доста лажат само а за нашиве политичари ме заболе. Дај кажи ти што мислиш т.е. ние што мислиме. јас мислам дека пописот е невалиден. Тоа треба да го запамтиме и да го повторуваме...
Јас ЗНАМ дека е фабрикуван и тоа од 18.7 на 23.4 за да не рикне рамковниот кој беше, нели, натурен, да се потпише, под премисата дека се повеќе, но, кога цигојнерите, турците, мак. муслиманите се пишаа како такви, се виде реалната бројка и за да не го крка срамот Јевропа и светот за глупоста, ги натераа нашиве предавници да го сменат, фабрикуваат, лажираат.

Kajgana Shop

На врв Bottom