Дежурна Ординација! #2

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
7.275
Поени од реакции
9.057
Леле, нема да верувате колку внимавам на храната, односно не внимавам туку едноставно баш тоа што треба тоа го јадам, овошје и зеленчук јадам во изобилство, јаболко и сливи особено, ги јадам скоро секој ден, преку цела година (денес само изедов пола тегла компот од сливи, банана, два портокала и 1 јаболко), ручекот скоро никогаш не ми е сува храна, а и ако е е во комбинација со јогурт или кисело млеко (исто и јогурт конзумирам доста често), за вода пак да не зорувам, пијам многу вода (уште од мала), вода пијам по 3-4 кг на ден ... ја стварно незнам шо ми е, ама многу лошо се осекам :(
Ако јадеш банани не може да се очекува дека столицата ќе биде побрза :)
А секој јогурт и кисело млеко не значи дека имаат пробиотици.
Исфрли бел леб од исхраната.

Член од
8 мај 2013
Мислења
11.901
Поени од реакции
36.965
Втор пат во живот фаќам стомачен вирус. Освен нормално чај од камилици и наниња, нешто друго?
Освен работиве што ти ги препорачаа другиве форумџии мене ми рекоа и солидно пиење вода и супа за да надоместам изгубени соли и електролити.
Исто така ми рекоа и тој медицинскиот јаглен да го пијам на два пати по две апчиња за побрзо чистење на вирусот, зашо нели јагленот апсорбира штетни материи.

Пази и после што јадеш наредните 4-5 дена од кога ќе заврши "борбата", оти осетлив е атомакот наредниот период. Ја се заебав сметајќи дека поминало веќе, па решив мевце и палачинка да се почастам, по што стомакот го врати ударот.

Член од
16 декември 2008
Мислења
391
Поени од реакции
125
Ако јадеш банани не може да се очекува дека столицата ќе биде побрза :)
А секој јогурт и кисело млеко не значи дека имаат пробиотици.
Исфрли бел леб од исхраната.
Ок, шо да направам сеа у моментов оти ќе пукнам више :( Да одам на лекар сега веднаш или да чекам до утре или ... ?[DOUBLEPOST=1450740941][/DOUBLEPOST]
Ок, шо да направам сеа у моментов оти ќе пукнам више :( Да одам на лекар сега веднаш или да чекам до утре или ... ?
p.s. Ne e deka sekoj den jadam banani, denes jadev da :/
Kiseloto mleko obicno e domasno, potkvaseno (poma neam toa e ili ne e so probiotici)
Bel leb :( po 2 ribanki dnevno jadam, pa ne e mnogu so i toa ne sekogas, nekogas i crn kupuvam ... ama ke go zamenam so crn celosno (ako ne go izfrlam).

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
Сигурен/на си за ова со притисокот ? Масленоста на јогуртот не влијае врз покачување на притисокот ? ... Дека мене ми е често низок притисокот, а пијам многу јогурт.
Од Митрев лично е инфово, ако лаже тој, лажам и јас :)
А и навистина ми се приспива после чаша јогурт.

Член од
26 септември 2012
Мислења
8.367
Поени од реакции
7.137
Од Митрев лично е инфово, ако лаже тој, лажам и јас :)
А и навистина ми се приспива после чаша јогурт.
ова првпат го слушам,до вчера препорачуваа јогурт со сол како лек за нискиот притисок..........

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
ова првпат го слушам,до вчера препорачуваа јогурт со сол како лек за нискиот притисок..........
Ама со сол, за тоа и јас знам ете и Дињата спомнал. Солта го крева притисокот. Веројатно најлесно или најефективно врзува во млечна средина.

Член од
1 јуни 2011
Мислења
25.925
Поени од реакции
41.900
Обичниот јогурт за 30% го намалува притисокот. Заедно со другите млечни производи содржат минерали кои го регулираат протокот на крвта.

Еднаш на работа испив пола литар и после едвај си дојдов до дома. :LOL:
И оризот го намалува, а вие препорачувате оризова вода.

Член од
16 декември 2013
Мислења
1.856
Поени од реакции
1.203
вода пијам по 3-4 кг на ден ... ја стварно незнам шо ми е, ама многу лошо се осекам :(
Редовно секој ден прво нешто наутро чаша топла вода, помага за детоксикација.

Член од
16 декември 2008
Мислења
391
Поени од реакции
125
Дане знае некој колку е цената за хируршко отстранување на бемки во државна?
Пред 2 години мене ми отстранија 3 во државна. Платив 1250 ден. (плус прегледот 60 или 80 ден. и преглед на дерматологија исто 60 или 80 ден.)[DOUBLEPOST=1450901011][/DOUBLEPOST]
Редовно секој ден прво нешто наутро чаша топла вода, помага за детоксикација.
Благодарам, ке го применам ова.
Бев на лекар вчера, ми препишаа Duclolax ... вчера се напив .... и денес пак ништо :(

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
7.275
Поени од реакции
9.057
Бев на лекар вчера, ми препишаа Duclolax ... вчера се напив .... и денес пак ништо :(
Претпазливо со овој медикамент, не е препорачлив за долготрајна употреба.
Исхраната е клучна.

Член од
16 декември 2008
Мислења
391
Поени од реакции
125
Знам :( затоа и се мислам дали вечер да се напијам ... Тоа е чудното кај мене, што јас навистина здраво се хранам ... си мислам да не имам некој проблем во цревата или со некој орган :(

Член од
24 декември 2015
Мислења
1
Поени од реакции
0
Си имам многу озбилен проблем и ми треба совет од некој лекар на форумот. Имено се разбудив едно утро и стапалата на двете нозе ми беа отрпнати ко да ми се стегнати со нешто, најсилно го чуствувам во средината на стапалото од петата па до зглобовите на прстите и во зглобот на стапалата и така ми е веке повеке од една година можеби веке има и две години. Неколу пати бев на лекар и матичниот ништо не ми дава само ми проверува крвта и урината(се е во ред) и ми вели да се движам повеке и да ги дрзам нозете во топла вода. Епроблемот е што кога ке се движам макар и две минути мене стапалата ми се уште повеке отрпнати а некогаш ке ми отрпнат и кон листот на нозете, истото ми се слуцува и со топла вода кога ке ги дрзам нозете, само полошо ми станува. Да додадам и дека цесто ме боли кичмата во крстот и малку подоле од него, при секое наведнуванје или клеченје ме боли но обично брзо ми поминува а некогаш знае да ме боли и по две-три недели. А за спиење да не спомнувам, по стопати се будам во текот на спиење и во сон ги чуствувам отрпнати. Од матичниот никаква корист ниту за ренген не ми дава упут не за нешто повеке па се мислев на приватно да идам но незнам каде. Дали кај ортопед, дали за нерви или за проверка да не имам некои запишени вени или артерии или некаде на друго место. Веке незнам сто да правам изгубив кондиција скроз и по пет минути стоење или одење сум уморна, по цел ден лежам збудалев веќе. Инаку не ми се отечени само ми се нон=стоп отрпнати и како врзани стапалата, незнам како да опишам. Каде да одам на преглед? благодарам ако некој знае да ми каже.

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
7.275
Поени од реакции
9.057
Си имам многу озбилен проблем и ми треба совет од некој лекар на форумот. Имено се разбудив едно утро и стапалата на двете нозе ми беа отрпнати ко да ми се стегнати со нешто, најсилно го чуствувам во средината на стапалото од петата па до зглобовите на прстите и во зглобот на стапалата и така ми е веке повеке од една година можеби веке има и две години. Неколу пати бев на лекар и матичниот ништо не ми дава само ми проверува крвта и урината(се е во ред) и ми вели да се движам повеке и да ги дрзам нозете во топла вода. Епроблемот е што кога ке се движам макар и две минути мене стапалата ми се уште повеке отрпнати а некогаш ке ми отрпнат и кон листот на нозете, истото ми се слуцува и со топла вода кога ке ги дрзам нозете, само полошо ми станува. Да додадам и дека цесто ме боли кичмата во крстот и малку подоле од него, при секое наведнуванје или клеченје ме боли но обично брзо ми поминува а некогаш знае да ме боли и по две-три недели. А за спиење да не спомнувам, по стопати се будам во текот на спиење и во сон ги чуствувам отрпнати. Од матичниот никаква корист ниту за ренген не ми дава упут не за нешто повеке па се мислев на приватно да идам но незнам каде. Дали кај ортопед, дали за нерви или за проверка да не имам некои запишени вени или артерии или некаде на друго место. Веке незнам сто да правам изгубив кондиција скроз и по пет минути стоење или одење сум уморна, по цел ден лежам збудалев веќе. Инаку не ми се отечени само ми се нон=стоп отрпнати и како врзани стапалата, незнам како да опишам. Каде да одам на преглед? благодарам ако некој знае да ми каже.
По кажаново најверојатно се работи за дегенеративни промени во пределот на 5тиот слабински и 1виот крстен прешлен и еветуална компресија на нервите кои излегуваат од тој дел.
Вени запушени дефинитивно не се, додека за запушени артерии симптомите некако не одговараат во целост а и предпоставувам дека си млада и немаш некакви ризични фактори кои би можеле да доведат до периферни васкуларни заболувања.
Би препорачал да направиш магнетна резонанса во тој предел на рбетниот столб и да се консултираш со ортопед, евентуално неврохирург.

Член од
9 јули 2015
Мислења
17
Поени од реакции
3
Пред 2 години мене ми отстранија 3 во државна. Платив 1250 ден. (плус прегледот 60 или 80 ден. и преглед на дерматологија исто 60 или 80 ден.)[DOUBLEPOST=1450901011][/DOUBLEPOST]
Благодарам, ке го применам ова.
Хируршки ти ги отстранија или со замрзнување? Има лузни?

Kajgana Shop

На врв Bottom