Дебата: кој е 'најголемиот' Македонски херој?

Дискусија во форумот 'Историја' започната од SparroW, 24 јануари 2005.

?

Според Вас, коj е наjголемиот македонски хероj и зошто?

 1. Филип II

  43,5%
 2. Александар Македонски

  19,9%
 3. Цар Самоил

  1,6%
 4. Крали Марко

  1,1%
 5. Kарпош

  1,6%
 6. Гоце Делчев

  16,1%
 7. Jане Сандански

  2,7%
 8. Методиjа Андонов-Ченто

  6,5%
 9. друг (коj и зошто)

  7,0%
 1. SparroW

  SparroW

  Член од:
  22 јануари 2005
  Мислења:
  1.645
  Допаѓања:
  1.676
  Под хероj се во анкетава се подразбира воин,воjсководец,мажетина...Културните деjци ги оставаме за во некоjа следна анкета. Знам дека ги има многу но коj од сите нив Ви лежи наjмногу на срце?
   
 2. Thief

  Thief

  Член од:
  22 јануари 2005
  Мислења:
  985
  Допаѓања:
  3
  Филип II, зашто ги пердашел Грците, а тие не смееле да му писнат!
   
 3. Мистичен

  Мистичен Човек

  Член од:
  23 јануари 2005
  Мислења:
  14.054
  Допаѓања:
  875
  Koлку што ми останале сеќавања од основно училиште, Крали Марко мислам дека немал врска со Македонец. Александар Македонски и Филип Втори биле Македонци по локацијата од каде што потекнувале,ама реално да збориме, немале генетска врска со денешните Македонци. Иако сум голем патриот кога е Македонштината во прашање тоа е вистината. Според мене, во поновата македонска историја, за мене најголем "хироу" e Гоце Делчев!
   
 4. Acid

  Acid Администратор

  Член од:
  22 јануари 2005
  Мислења:
  33.473
  Допаѓања:
  25.841
  Гоцета Делчев, дефинитивно. :wink:
   
 5. RaGeAnGeL

  RaGeAnGeL KiCk AsS

  Член од:
  23 јануари 2005
  Мислења:
  1.058
  Допаѓања:
  7
  objasni go ova ziti se...kako gi perdashel?
   
 6. Thief

  Thief

  Член од:
  22 јануари 2005
  Мислења:
  985
  Допаѓања:
  3
  Им освојувал територии, па на име репарации грдни пари им земал... Впрочем, битката кај Ипсос (ми се чини, не се сеќавам кое место беше, да не сум ги помашал со останатите битки на Александар) е моментот кога под водство на Филип (со едно крило на фалангата командувал Александар) се покорени сите грчки градови-држави и така „обединетои“ (би рекле Грците), а всушност покорени поаѓаат во освојување на нови територии по атентатот на Филип, под Александрово водство.
  Впрочем, важен и е моментот дека говорите на грчкиот филозоф Демостен се нарекуваат „филипики“ и биле насочени против Филип II Македонски! Немало говор, а да не го спомне во негативна конотација! Најверојатно и неговиот атентат е испланиран и платен од Грци (жена му, исто така, има раце замешано!). Грците НИКОГАШ не го споменуваат Филип, големиот Македонец, кој ги има покорувано...

  Мистичен,
  ако ние немаме генетски ништо со античките Македонци, тогаш и Грците не верувам дека имаат нешто заедничко со тогашните Македонци, а, богами, и со тогашните Елини! Луѓето не се вода, па од долго седње на Сонце да испарат... тука битисувале и суштествувале Македонци. Ние сме се` уште тука, на истата таа територија!
   
 7. Стрелец

  Стрелец El Mariachi

  Член од:
  23 јануари 2005
  Мислења:
  915
  Допаѓања:
  10
  Јас сум фрапиран... Како може во списокот да се најдат, на пример Ченто и Карпош, а да нема место за Влае!?

  Таинствен, баш ме интересира што те учеле во школо... што бил Крале Марко?
  И уште повеќе ме интересира, каде мислиш дека се сега потомците на Филип и Александар Македонски? Изумрен вид, или...?

  Гласав за Методија Андонов - Ченто!
   
 8. Мистичен

  Мистичен Човек

  Член од:
  23 јануари 2005
  Мислења:
  14.054
  Допаѓања:
  875
  Потомците се изгубиле како капка вода во цунами.
   
 9. Мистичен

  Мистичен Човек

  Член од:
  23 јануари 2005
  Мислења:
  14.054
  Допаѓања:
  875
  Да не бидам сватен погрешно. Не велам дека има нешто заедничко ни со Грците. Само, колку немаме ние како Словени заедничко со него, освен Македонија како територија, толку немаат ни Грците како Хелени. А за Краљевич Марко уствари у школо па и не учевме нешто посебно освен што го млател арапот во песничките во читанките, ама колку што знам бил српски "АДМИН"
  Или грешам?
   
 10. Стрелец

  Стрелец El Mariachi

  Член од:
  23 јануари 2005
  Мислења:
  915
  Допаѓања:
  10
  Крале Марко бил исто толку Србин, колку што и Гоце Делчев и Јане Сандански биле Бугари!:)
  Прилепчанецот Крале Марко со татко му Волкашин во 1335 година војуваат против српскиот цар Урош и со сите српски аристократи, при што победуваат Македонците. Кога Македонија по балканските војни била поделена меѓу Србија, Бугарија и Грција, тогаш започнува и српската пропаганда со која на многу македонски херои им се додава наставката ’иќ’ со цел да ги направат Срби!
   
 11. Thief

  Thief

  Член од:
  22 јануари 2005
  Мислења:
  985
  Допаѓања:
  3
  Додуша, мене ми е троа сомнително што бил Марко... Крале не бил, ами краљевиќ (демек, принц, нели?).
  Мене на училиште не ме учеа многу за него, но сигурно знам дека како турски вазал учестувал во Косовската битка и мислам дека по родословиетона стеблото треба да е Македонец, но не тврдам, немам доволно историски податоци за него во главава, а гугл не би го корсител за вакви работи ;)
   
 12. Мистичен

  Мистичен Човек

  Член од:
  23 јануари 2005
  Мислења:
  14.054
  Допаѓања:
  875
  Хммм, сега и јас сум уште повеќе збунет. Навистина, толку пати спомнуван во литературните дела, меѓутоа не се сеќавам дека во училиште, во некоја лекција убаво ни било објаснето за Марче. Се се врти околу него и Црни :roll:
   
 13. SparroW

  SparroW

  Член од:
  22 јануари 2005
  Мислења:
  1.645
  Допаѓања:
  1.676
  [​IMG]

  Krali Marko e mnogu konfuzna lichnost, no vo nikoj sluchaj ne bil Srbin.
  Posle smrtta na car Dushan se raspagja i negovoto carstvo vo 1355, koe bilo multinacionalno i nikde ne go pishuva kako srpsko (duri i na grbot na negovoto carstvo gi ima grbovite na site zemji so koishto vladeel,vkljuchuvajki go i makedonskiot lav).

  [​IMG]
  Blagorodnicite koi upravuvale so razlichni teritorii od negovoto carstvo zapochnale vojna.Prichinite se- za prevlast i toa sto bile od razlicna nacionalnost.Na edna strana bile dinastijata Nemanjic od srpsko-hrvatskite golemci Lazar I Irebeglanovic, Nikola Altomanovich i car Urosh, a na druga brakjata Volkashin i Uglesha i sinot na Volkashin, Marko.Reshavachkata bitka se odigrala na Kosovo vo 1369.Pobeduvaat juzhnite vladeteli i spored srpski izvori car Urosh e ubien od Volkashin.

  Ke go citirame i K.P. Misirkov:

  Ако в'в В'лкашина виждаме представител на политическите тенденции на југ'т от царството на Неманичите, в Момчила на север'т, тогава и борбата между тјах не е ништо друго освен в'зпоминание за борбата на В'лкашина с'с северо-западните с'рбско-х'рватски властели, които са отпаднали от царството на Уроша оште при живот'т на последни'т. Само от себе си се разбира, оти симпатиите на певците в'в в'зпоминанијата за тази борба ште са изцјало на страната на с'рбско-х'рватските властели и на технијат епически представител - Момчила. Противник'т на Момчила, разбира се, взема в'рх в борбата не с м'жество и сила, а с хитрост и коварство, качества които северните(с'рбо-х'рватите) по всјака веројатност, приписвали изобшто на јужните народи.

  Крале Марко е син и прод'лжител на политиката на омразнија за с'рбо-х'рватите В'лкашин.


  Cрбскиoт Троношски летопис
  (na staroslovenski e, ama neshto ke razberete) :)

  И имел сеј Стефан Силниј (Цар Душан) вторују себи жену сестру Вукашинову и ради показатих на војнах сил Вукашином и Углешом и Гоиком возвиси их на високаја достинства... разболевсја (Стефан Душан) сина своего јунаго еште и све царство до времена возраста јуноши вручает архимаршалу своему Вукашину да будет отроку пестун и царству заштитител...Урош венчан бист и именован император в лето 1357; обаче власти никаковија неимаше в руках, все бо Вукашин ујак его обладаше...Вукашин сретает (турке) и разбивает всју силу их. Сеју победоју до зела ујазвилсја ради возприатија царства. Греком, маджаром, бошнјаком передасти некоториа предели в`зјатија от Стефана и на височајшаја достоинства возводил коварников и себе единомишленика; добрих кнјазеј низлагаше, друге и смерти предаваше; еже на конец увидеша кнјази сербстји скоро сви от него отступиша. Велможи расјистиј во своем кнјажениј повелеваше, Вукашин же со братиеју в Болгариеј и Македониеј.

  Вукашин (след см'ртта на Уроша) преносуетсја на царство Неманича. Обаче вси кнјази видјаху известно јако он убијца бист Урошу. Но Вукашин человек бист хитриј, лукавиј и коварниј до зела сопротив могуштих кнјазеј ему стати, ловјаше силно; но кнјаза Лазара немогаше никако уловити...Вукашин находит с воинством своим от Болгариј, Македониј и Албаниј собраними на предели Лазареви... Лазару само оста матерние наследие кнјажество крушевачко. Вукашин уже оглашен убијца царја Уроша и искоренител дому неманскога от всја Сербиј оставлен. Сего ради хотја мстити себе над кнјази и велможи собирает силно воинство до 80 тисјашт... обаче Вукашин не доспе на Расију, Бог бо видја козни и сети вселукаваго диавола Вукашина, на егоже посилает царја турском Амурата. Вукашин собратив воинство свое и сразивсја со Амуратом падает все воинство Вукашиново и два брата его Гојко и Углеша. Прочее во Македониј бист глад и помор за два лета, јако лежати трупом человеческим незакопаним и јадаху их пси и зверие дивиј; тоже попуштением божјим и живих человеков зверие и пси умерштевлјаху; от турков же паки много убиваеми и женскиј пол пленјаеми, тако бо Господ Бог ради Вукашина предаде и державу его в разорение. Видјаше духовнии что царство розоритсја архиепископ сербскиј и патриарх Ефрем, собрав собор духовниј во Ипеку, на немже избраша велика кнјаза Лазара. Призивајут же и в`сех кнјазеј грозјаште се клјатвоју и отлучением аште коториј непријдет; кроме Алтомана егоже видјаху коварна и бивша во всјаких делах и советах с Вукашином...и даша вси Лазару повиновение кроме Марка, Вукашинова сина, кој надејашесја кралство возпријати и тајно отходит от Призрена во своја предели Прилепу нехотја повиновати се Лазару
  . (Гласник Друштва Српске Словесности, свеска V стр.70-78)
  [​IMG]
  Markovi Kuli vo vremeto na Krali Marko

  [​IMG]
  Denes
   
 14. Стрелец

  Стрелец El Mariachi

  Член од:
  23 јануари 2005
  Мислења:
  915
  Допаѓања:
  10
  Овој податок е точен... И таму, на Косово Поље, се борел против Србите!
   
 15. Мистичен

  Мистичен Човек

  Член од:
  23 јануари 2005
  Мислења:
  14.054
  Допаѓања:
  875
  Значи, заклучокот за него би бил...?
   

Сподели преку: