Дали треба да се остава бакшиш?

Дали треба да се остава бакшиш?

  • Да

    Гласови: 127 70,2%
  • Не

    Гласови: 54 29,8%

  • Вкупно гласачи
    181
Член од
14 јули 2017
Мислења
167
Поени од реакции
132
Што мислите вие дали треба да се остава бакшиш на келнер по кафичи, ресторани итн?

Дали вие оставате бакшиш и дали тоа зависи од услугата?
Сепак не сме сите буржоазија:D
 

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.615
Не треба зошто не сме Америка.
Кај нас келнери работат за плата.
Во Америка работат за бакшиш.
Ако не му даеш бакшиш џабе работел пошо платата му е најниско што е легално дозволено.
Сеа ако сакаш некој да почастиш зашо се осеќаш расположено и си добро ситуиран никој не ти брани.
Ама тогаш зашо баш келнери. Зашо не тој бензин шо ти пуни на бензиска. Зашо не аптекарката.
 
T

Terroir

Гостин
Не треба зошто не сме Америка.
Кај нас келнери работат за плата.
Во Америка работат за бакшиш.
Ако не му даеш бакшиш џабе работел пошо платата му е најниско што е легално дозволено.
Сеа ако сакаш некој да почастиш зашо се осеќаш расположено и си добро ситуиран никој не ти брани.
Ама тогаш зашо баш келнери. Зашо не тој бензин шо ти пуни на бензиска. Зашо не аптекарката.
Па и тука на келнерите мање-више платата им е на најниско можно ниво
Нормално зависи од локалот али во помаливе градови барем по кафичите работат за ситна дневница 100-200 денари и одреден процент од целиот дневен промет

Онтопик оставам скоро секогаш, не којзнае колку ама ако пример сметката е 570 заокружувам на 600 и сл
 
Член од
7 април 2015
Мислења
2.636
Поени од реакции
1.525
Немаме таква навика и традиција како Америте, каде целата индустрија се врти околу тоа, е сега од повеќето луѓе што ги знам не им е проблем да дадат тип, него колку да дадат да рачунат процент па задоволност и слично, што е доста напорно, па си дал малце требало појше, се наљутил келнерот и слично, таксистот се испонашал и ти ги исфрлил торбите на земја, значи целата работа со типингот е што не прават доволно пари од регуларна плата па ти мораш да ги надокнадиш, и тоа е твоја обврска некако, бар така е во Америка, а најсмешно е што со појавата на новиве услуги како Убер/Лифт требаше да се променат овие старински навики, но гуес ват и оние уведоа типинг :pos: пошто и они се ундер пејд од страна на Убер и сега и ти мораш да ги надокнадиш, добро не мораш баш ама е глупо кога знаеш дека не заработуваат доволно да не оставиш, со што се враќаме пак на старото.
 

Толстој

екс Бомбастичен
Член од
28 септември 2012
Мислења
11.920
Поени од реакции
11.945
Јас пошто работам келнер оставам секаде бакшиш.:icon_lol:
 
Член од
29 јуни 2014
Мислења
23.361
Поени од реакции
38.334
Па и тука на келнерите мање-више платата им е на најниско можно ниво
Нормално зависи од локалот али во помаливе градови барем по кафичите работат за ситна дневница 100-200 денари и одреден процент од целиот дневен промет

Онтопик оставам скоро секогаш, не којзнае колку ама ако пример сметката е 570 заокружувам на 600 и сл
Кој ти работи за 100 денари?
 
Член од
7 април 2015
Мислења
2.636
Поени од реакции
1.525
Не треба зошто не сме Америка.
Кај нас келнери работат за плата.
Во Америка работат за бакшиш.
Ако не му даеш бакшиш џабе работел пошо платата му е најниско што е легално дозволено.
Сеа ако сакаш некој да почастиш зашо се осеќаш расположено и си добро ситуиран никој не ти брани.
Ама тогаш зашо баш келнери. Зашо не тој бензин шо ти пуни на бензиска. Зашо не аптекарката.
 
И

Име И Презиме

Гостин
:P
Само на некоја со големи :цицки:

Почитувам заокружена цена.Некад е ок некад не, на кој како ке се погоди:).
 
Член од
21 февруари 2012
Мислења
1.641
Поени од реакции
864
Секогаш оставам бакшиш, минимум 10% од сметката.
Мислам дека тоа ги расположува калнерите и добивам многу поквалитетна услуга.
 
Член од
23 ноември 2011
Мислења
14.322
Поени од реакции
32.862
А да дефинираме што е бакшиш за македонски услови, на сметка од 190 денара ако ставам 200 бакшиш ли се смета?
 
Член од
22 јули 2010
Мислења
32.528
Поени од реакции
81.968
А да дефинираме што е бакшиш за македонски услови, на сметка од 190 денара ако ставам 200 бакшиш ли се смета?
Па и да и не :D
Јас лично од кога почнав да заработувам, секогаш оставам бакшиш (фазла неколку пати кога некои фејк хумористични келнери продаваат муда за бубрези у празно) зошто мислам дека секој/а келнер/ка го заслужува тоа и ги мотивира едноставно. Се разбира, одбивам да оставам бакшиш ако се некултурни, ондак кој ги ебе.

Имам приметено дека луѓе што биле против оставање бакшиш и се воделе по фазонот „работат за плата, не им треба бакшиш“ мењаат став кога одреден период од нивниот живот ќе работат во угостителство и сфаќаат колку тој бакшиш е потребен и мотивира а и им значи на вработените.
 
Член од
2 септември 2010
Мислења
7.148
Поени од реакции
7.515
Секогаш оставам бакшиш, минимум 10% од сметката.
Мислам дека тоа ги расположува калнерите и добивам многу поквалитетна услуга.
Оди во Soul Kitchen да те видам дали ќе оставиш бакшиш.
 
Член од
21 февруари 2012
Мислења
1.641
Поени од реакции
864
Ако некој има доволно пари за да иде во Soul Kitchen лицемерно е да каже дека е сиромав за да остави бакшиш.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom