А може ли да платиме 100 денари од човек бакшиш во кафана, ама типот да биде услужлив и насмеан цело време? Или тоа ќе го добијат само бизнисмени, политичари, спортисти и остала багра која има поголема финансиска моќ?.
Ако келнерот не е мотивиран да работи, нека упише факултет, на пример ФИНКИ, и после 4 години ќе има дупло поголема почетна плата од онаа за која е немотивиран да работи.
А уствари вистината е дека келнерот го боли курот за ти што сакаш да нарачаш, забораваат нарачни ствари, грешат јадења и после уште бакшиш да оставаме. Чест на исклучоци, ама па тие и не се бунат по форуми дека гостите не чинат, туку си работат и си печалат пари.
Нека се договорат со газдата за поголема плата - ако не бива, или нека мења кафана или нека мења струка.