- Член од
- 29 јуни 2014
- Мислења
- 19.382
- Поени од реакции
- 30.439
Многу ретко, скоро никогаш. Секој работи за плата. Не се тука гратис па бакшиши, да ме служеа гратис нема проблем.
Ретко оставаат и по земјите од Германско говорно подрачје, работеше мој близок во Германија, апла ретко бакшиш. Сум седел со Австријци кај нив, пак и тоа што го оставаат е повеќе заокружување на сметката за ситно, а не да извади и да му фрли уште 10-20 евра на келнерот баш за него.Во Англија не даваат бакшиш. Луѓе кои работеле таму сведочат дека Французи и Енглези не оставаат бакшиш. Американци и некои азијци само.
Опционален service charge е дел од сметка во скоро сите ресторани во кои те служи келнер. За да не го платиш, треба да се циганчиш и да бараш нова сметка. На некои места е задолжителен. Најчесто е 10-20%, и завршува кај персоналот, секако, откако ќе им одземат данок.Во Англија не даваат бакшиш. Луѓе кои работеле таму сведочат дека Французи и Енглези не оставаат бакшиш. Американци и некои азијци само.
Многу тапа споредби се ова пошто ти на продавачката у КАМ не и викаш оди донеси ми ова, тоа, оноа него идеш сам си пазариш и она само ти наплаќа.Kolku so imam zabelezano kelneri se random 20 godisnjaci a ne nuklearni fizicari.
Niti pak vo Kam ili Angromarket se nesto posebno mada da za tamu sepak treba nekoj filter da pominis, za vrski cisto se somnevam. Toa mozi pred da si emigriral, sega ne veruvam deka baraat vrski.
Ali i da se nuklearni fizicari, mene kako mustetija mi se samo usluzen personal, isto kako random prodavacka vo Kam ili onaa sto naplakja vo javno wc. Ti im ostavas baksis na personalot vo javno wc. Od kade znaes, mozi tri fakulteti ima zavrseno.
Znaci da ne go tupime, kelner, kondukter, salterusa, prodavacka vo trafika itn itn si zemaat plata za rabotata, ne ziveat od baksis isto kako i jas, taka da ne gledam nikakva pricina niti pak potreba da im ostavam baksis za dobro zavrsena rabota. Toa se podrazbira, za toa se plateni, kako i site drugi od koi ocekuvas korektna usluga. Sigurno ne go castis inkasatorot oti tocno ti otcital sostojba na broilo.
Ali od druga strana koj ke te znaj deka na salter vo EVN ili Niskogradba si mu ostavil baksis na toj na salterot, vaka na kelnerot ke te vidi svet, ke reci vidi go ovaj ofarda, plakja ne prasva. Ke si ja krenis cenata za sitni pari i toa e edinstvenata pricina zosto bi ostavil baksis vo kafana, kafic i nisto drugo. Da ne glumime ludilo sega, nikoj ne e od vcera.
А што му е друго работа? Не дека он програмира таму, па ти му го ебеш раатот со чашата вода или кафето. Буквално тоа му е работата, ко што му е на тој на каса да куца работи. Единствена причина зашто некој би остаил бакшиш во кафич во македонија е репутацијата пред друштво и шансата(1 према милион) дека ќе ја ќариш убавата келнерка.Многу тапа споредби се ова пошто ти на продавачката у КАМ не и викаш оди донеси ми ова, тоа, оноа него идеш сам си пазариш и она само ти наплаќа.
Кондуктер исти курац, не му викаш еј друже оди извади ми карта, куцни ја и донеси ми ја.
На шалтеруша не и викаш еј оди уплатницава до банка среди ја, ископирај ми документи, најди ми ја таа уплатница што ми фали, захефтај ми ги документиве, поднеси си кајшто треба да се поднесат и слично.
На продавачката во трафика исто ко и за таа во КАМ.
Ама на келнер му викаш за мене еспресо у мала до горе, па донеси една чаша вода, еј друже ај уште една, па јадењево ова тоа, па донеси уште едно пиперче ама да не љути ко претходново, па донеси сол, па ај ако може чечкалици, па дај уште една вода, па дај едно пиво у таква и таква чаша, па донеси сок со 2 коцки мраз и едно парче лимон ама лимонот да го измиеш пред мене, па ај смени ми го тањиров, па донеси уште еден нож, па у палачинката ако може повеќе крем, па истреси ја пепељарава, па намали музика, па ај ако може оваа песна те молам, па донеси скара, па ај подгреј ни ја скарава, па донеси уште кромид, па ако може сиренце нарендај врз помфритот поише, па спакувај ми за дома, па донеси уште една чаша.
Затоа ферски е на човекот да му остаиш некој денар бакшиш пошто те услужувал доека си седел и си уживал. Секако зависи колку те услужувал и пред се како.
Ти инкасаторот не си го викнал специјално за да ти го отчита саатот.
Што знам... Може по скопјето да има вообразени келнери, но по внатрешноста сум бил страшно позитивно изненаден од услугата. И не само чаша вода, туку ќе заседнеме со друштво, па ни текнало да порачаме уште една флаша вино, уште храна, плус салата, плус помфрит, плус десерт, или што било. Се случувало по неколку пати да го викаме келнерот да не опслужува.А што му е друго работа? Не дека он програмира таму, па ти му го ебеш раатот со чашата вода или кафето. Буквално тоа му е работата, ко што му е на тој на каса да куца работи. Единствена причина зашто некој би остаил бакшиш во кафич во македонија е репутацијата пред друштво и шансата(1 према милион) дека ќе ја ќариш убавата келнерка.
Работиве што си ги наброил се sci-fi буквално. На прсти се бројат келнери што ќе ти донесат чаша вода а не па останатово.
Точно дека тоа му е работа, за што зима плата од газдата, а од тебе може да добие некој денар бакшиш за услугата што ти ја врши. Лично тебе ти направил да се чувствуваш убаво на маса додека јадеш и пиеш и извољеваш разно разни услуги, што нели на крај краева сепак ќе дојдеме до заклучок дека тоа му е работа. Фактички ти си му газда на келнерот доека ти ја опслужува масата.А што му е друго работа? Не дека он програмира таму, па ти му го ебеш раатот со чашата вода или кафето. Буквално тоа му е работата, ко што му е на тој на каса да куца работи. Единствена причина зашто некој би остаил бакшиш во кафич во македонија е репутацијата пред друштво и шансата(1 према милион) дека ќе ја ќариш убавата келнерка.
Работиве што си ги наброил се sci-fi буквално. На прсти се бројат келнери што ќе ти донесат чаша вода а не па останатово.
Пак не ми е јасно, што му е работа освен тоа? Тоа е зашто е платен буквално, да дојде 5-10 пати ако треба. Ако не дојде да ви земе нарачка кафаната нема да напраи пари, а она му дава плата.Што знам... Може по скопјето да има вообразени келнери, но по внатрешноста сум бил страшно позитивно изненаден од услугата. И не само чаша вода, туку ќе заседнеме со друштво, па ни текнало да порачаме уште една флаша вино, уште храна, плус салата, плус помфрит, плус десерт, или што било. Се случувало по неколку пати да го викаме келнерот да не опслужува.
Плус, се случувало да добиеме таква услуга каде што пепелникот ти го зема и чисти на секое поминување. И тие ситници се за поздрав.
И во таков случај кога ќе направиш пример некоја сметка од 5840 денари, ништо не ти менува да му оставиш 6000. Тие 150-60 денари поделени меѓу вас се ништо, а за него значат многу. Уште ако добие од неколку други маси бакшиш и ете му уште една дневница.
Никој не вика дека тоа не му е работа. Но, ете, услугата која ти ја прави и како те третира е за поздрав. Пример: наместо да го чекаш 10 минути како услужува други маси или го бараш кај се наоѓа, тој иде веднаш да земе нарачка. Му бараш некоја спецификација додатна како што нагласи Џонтра, луто пиперче, повеќе печено месо, помалку печено, ова, она, и ти го исполнува тоа. Тука е да ти чисти пепелник, наместо да ти го остави. Не ти диши во врат да ти ги зема одма тањирите и празните шишиња, ама пак и не те остава затрупан во работите.Пак не ми е јасно, што му е работа освен тоа? Тоа е зашто е платен буквално, да дојде 5-10 пати ако треба. Ако не дојде да ви земе нарачка кафаната нема да напраи пари, а она му дава плата.
Лол каков заклучок. Ја иам друго искуство, баш тие што оставаат се најголеми ропаци што мислат дека ќе си го исперат сељачизмот со бакшишот. Да се сами денар на питач нема да дадат.Точно дека тоа му е работа, за што зима плата од газдата, а од тебе може да добие некој денар бакшиш за услугата што ти ја врши. Лично тебе ти направил да се чувствуваш убаво на маса додека јадеш и пиеш и извољеваш разно разни услуги, што нели на крај краева сепак ќе дојдеме до заклучок дека тоа му е работа. Фактички ти си му газда на келнерот доека ти ја опслужува масата.
Обично тие што не оставаат ни денар бакшиш имаат нешто сељачко у нив и тоа се тие моменти кога се осеќаат надмени, као демек еве го ме служи ме услужува ми трча хехе тоа му е работа, доека со јазикот вади сирење и заглавена трошка леб меѓу заб, ја фрла џваканата чечкалица на чаршав и салфетката што личи ко гз да избришал за закопува у остатоците храна од тањирот.
Дома коа ќе ти дојде плочкар ти му плаќаш за завршената услуга и притоа го частиш кафе и пиво за добро завршената работа или му викаш ајде мрш нема ни чаша вода за тебе јер тоа ти е работа.
Е тоа е нешто слично и со келнерот и тие 3-40-50 денари што ќе му ги остаиш.
Тоа што ги наброја се исклучоци. Буквално истите луѓе како се понашаат во различни ситуации. Во кафич не им е проблем и 200-300 да остаат, а истата вечер да чекаат 20че од таксистот или 10че кусур од трафика. И ова не е една ситуација, патерн е.Никој не вика дека тоа не му е работа. Но, ете, услугата која ти ја прави и како те третира е за поздрав. Пример: наместо да го чекаш 10 минути како услужува други маси или го бараш кај се наоѓа, тој иде веднаш да земе нарачка. Му бараш некоја спецификација додатна како што нагласи Џонтра, луто пиперче, повеќе печено месо, помалку печено, ова, она, и ти го исполнува тоа. Тука е да ти чисти пепелник, наместо да ти го остави. Не ти диши во врат да ти ги зема одма тањирите и празните шишиња, ама пак и не те остава затрупан во работите.
Едноставно ќејф ти прави со овакви ситници и услуга, и не ти е проблем да му оставиш бакшиш, да му го разубавиш и ти денот.
Инаку не е точно дека и на касиери не се остава, и таму најчесто луѓе оставаат кусур, кога ќе фати некој спортска, исто остава на операторот (бар така ние правиме)...
Татко ми е таксист подолго време и скоро па да нема ден некој да не му остави бакшиш, ама патниците ги третира како господа. Автомобил чист, секогаш на време, уредно, средено, фер цена, помош со куфери и кеси, возење побрзо до дестинација ако доцнат...
Му се јавуваат лично него и знаат да го чекаат и повеќе од пола час наместо да викнат друго такси.
Исто е и со келнерите. Ти прави добра услуга, таму ќе одиш повеќе, и ќе оставаш повеќе пари.
Луѓето ценат добра услуга, секогаш, без разлика колку пари имаат.
Зошто некој би си перел сељачење према келнерот што го услужува и на крај да му остаи бакшиш. Па обично тие настапуваат со муабетот абе тоа му е работа има да трча околу масава хехе.Лол каков заклучок. Ја иам друго искуство, баш тие што оставаат се најголеми ропаци што мислат дека ќе си го исперат сељачизмот со бакшишот.
Инаку ти не си му газда на келнерот, газда му е сопственикот на кафичот и он му дава плата.
И сум работел и како мајстор, и сум знаел да добијам кафе или некоја ресана на објект, ама најчесто немало и не сум се увредувал зашто буквално тоа ти е работата по дефиниција. По кафичиве има луѓе што вадат дупло од платата од бакшиш. Ако си убав, немој да мислиш дек тој со чечкалицата на грдо девојче ќе даде бакшиш.