Дали треба да се остава бакшиш?

Дали треба да се остава бакшиш?

  • Да

    Гласови: 121 71,2%
  • Не

    Гласови: 49 28,8%

  • Вкупно гласачи
    170
Член од
3 март 2013
Мислења
2.654
Поени од реакции
1.356
Ова. Сите што работат во угостителство а јас ги познавам, го делат истиот став. Се познава кога некој е фин према сите и искрено се труди да си го заработи лебот. Сите други прават лице или се арогантни до бескрај, па затоа и луѓето си враќаат 10 денари :)
Поентата на постот ми беше дека и келнер е работа како и сите останати, си има своја тежина како и сите други, и тој се труди да заработи за леб, и јас се трудам, зошто бакшиш да го гледа како обврска од мене? За што? за услугата? и јас со мојата работа правам услуга, и ти правиш, и сите други што работиме.

Во др. држави точно е дека има бакшиш, но таму платата на вработените во угостителство зависи токму од тоа, а тука келнерите зимаат иста плата како и поголем дел од народот во државава,па така и неможе да бидат исклучок од останатите..
Зошто да не им се остава бакшиш на пазар? во пекара, на бензиска? или било каде? зошто на друго место не се потенцира туку баш за келнер со плата како и сите останати??
 
Последно уредено:
Член од
3 мај 2019
Мислења
14.152
Поени од реакции
8.023
Оставам бакшиш само на оние конобари кои се однесуваат љубезно, знаат да ти понудат што е подобро, сакаат да се потрудат, на тие што се брзи, насмејани, не се намуртени, а и сакам да изгледаат убаво, мислам да бидат чисти а не како некои што се запотени и замирисани, да ми турат пијалок у чаша а не да ми го бапнат шишето пред фаца.
Бакшишот обично ми е околу 50 ден. спрема стандардот, инаку неможам по оној некој си бонтон каде требало да се остави 10 % од вкупниот износ :rolleyes:
 
Член од
21 ноември 2005
Мислења
4.792
Поени од реакции
466
Зошто само на келнери се остава бакшиш?
Еве јас работам финансии во една фирма. Како келнерот што треба да го донесе јадењето и притоа да е љубезен, и јас треба да испратам фактура и во мејлот да сум исто љубезен. Мене зошто не ми оставаат бакшиш?
Или еве, вработени на шалтери, продавачи во бутици... Зошто само на келнери?
 
Член од
16 април 2014
Мислења
6.486
Поени од реакции
9.712
Зошто само на келнери се остава бакшиш?
Еве јас работам финансии во една фирма. Како келнерот што треба да го донесе јадењето и притоа да е љубезен, и јас треба да испратам фактура и во мејлот да сум исто љубезен. Мене зошто не ми оставаат бакшиш?
Или еве, вработени на шалтери, продавачи во бутици... Зошто само на келнери?
Во право си. Јас уствари најмалку на келнери оставам. Онака кога ја токмам цената, сме седнале 4ца и дошло 5920 да речеме, ќе оставам 6. Кафе, мафе, мн ретко бакшиш.
Најмн оставам на таксисти или на паркинг што работат оние.
 

Miss.Independent

Me,Myself & I
Член од
26 јуни 2013
Мислења
1.093
Поени од реакции
2.984
Не сум размислувала дали треба или не треба. Јас лично оставам и тоа зависи од сметката и од услугата.
За две кафиња бакшиш не давам генерално оставам коа ќе се згњавам негде 2-3 саати со јадење, пиење сите салтанати.

п.с на келнери поише бакшиш оставам:cool:
 
Член од
3 јуни 2022
Мислења
326
Поени од реакции
665
Само да заокружам сметка да не ми враќа враќа кусур, пример сметката е 2740 јас оставам 2800 денари. Ретко се случува да дадам повеќе освен ако сум ептен задоволен од услугата во кафичот/ресторанот или што и да е. Инаку за кафичиве и младиве што работат таму и те како значат тие 30-40 денари, дупла дневница..
 

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
15.508
Поени од реакции
16.484
Sto e tolku specificno tamu?
Pojma nemam, mozi ne zemaat plata pa ziveat od baksis.
Tuka zemaat plata kako i site drugi.
Ne se sekjavam deka nekoj napisal deka mu ostavil baksis na prodavackata od KAM na primer. Ne sitno denar dva, tuku onaka bas baksis , za uslugata de.
Patem receno pomalce zemaat od random kelner.
 

wot

њ
Член од
20 мај 2008
Мислења
19.022
Поени од реакции
32.578
Pojma nemam, mozi ne zemaat plata pa ziveat od baksis.
Tuka zemaat plata kako i site drugi.
Ne se sekjavam deka nekoj napisal deka mu ostavil baksis na prodavackata od KAM na primer. Ne sitno denar dva, tuku onaka bas baksis , za uslugata de.
Patem receno pomalce zemaat od random kelner.
Pa sto ne odat random kelneri ako e taka? Mislam deka lesno e da najdes rabota ko kelner, ne? U kam treba tri intervjua i vrski a kelner im ostavas samo telefonski broj i si vraboten.

Tvojata cinicnost te povreduva najmnogu tebe. No u anglija bilo vaka taka…
 
Член од
14 август 2006
Мислења
40.453
Поени од реакции
69.244
Во Англија не даваат бакшиш. Луѓе кои работеле таму сведочат дека Французи и Енглези не оставаат бакшиш. Американци и некои азијци само.
 

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
15.508
Поени од реакции
16.484
Pa sto ne odat random kelneri ako e taka? Mislam deka lesno e da najdes rabota ko kelner, ne? U kam treba tri intervjua i vrski a kelner im ostavas samo telefonski broj i si vraboten.

Tvojata cinicnost te povreduva najmnogu tebe. No u anglija bilo vaka taka…
Kolku so imam zabelezano kelneri se random 20 godisnjaci a ne nuklearni fizicari.
Niti pak vo Kam ili Angromarket se nesto posebno mada da za tamu sepak treba nekoj filter da pominis, za vrski cisto se somnevam. Toa mozi pred da si emigriral, sega ne veruvam deka baraat vrski.
Ali i da se nuklearni fizicari, mene kako mustetija mi se samo usluzen personal, isto kako random prodavacka vo Kam ili onaa sto naplakja vo javno wc. Ti im ostavas baksis na personalot vo javno wc. Od kade znaes, mozi tri fakulteti ima zavrseno.
Znaci da ne go tupime, kelner, kondukter, salterusa, prodavacka vo trafika itn itn si zemaat plata za rabotata, ne ziveat od baksis isto kako i jas, taka da ne gledam nikakva pricina niti pak potreba da im ostavam baksis za dobro zavrsena rabota. Toa se podrazbira, za toa se plateni, kako i site drugi od koi ocekuvas korektna usluga. Sigurno ne go castis inkasatorot oti tocno ti otcital sostojba na broilo.
Ali od druga strana koj ke te znaj deka na salter vo EVN ili Niskogradba si mu ostavil baksis na toj na salterot, vaka na kelnerot ke te vidi svet, ke reci vidi go ovaj ofarda, plakja ne prasva. Ke si ja krenis cenata za sitni pari i toa e edinstvenata pricina zosto bi ostavil baksis vo kafana, kafic i nisto drugo. Da ne glumime ludilo sega, nikoj ne e od vcera.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom