Дали треба да се остава бакшиш?

Дали треба да се остава бакшиш?

  • Да

    Гласови: 106 73,6%
  • Не

    Гласови: 38 26,4%

  • Вкупно гласачи
    144
Член од
14 јули 2017
Мислења
134
Поени од реакции
91
Што мислите вие дали треба да се остава бакшиш на келнер по кафичи, ресторани итн?

Дали вие оставате бакшиш и дали тоа зависи од услугата?
Сепак не сме сите буржоазија:D
 

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
12.994
Поени од реакции
7.592
Не треба зошто не сме Америка.
Кај нас келнери работат за плата.
Во Америка работат за бакшиш.
Ако не му даеш бакшиш џабе работел пошо платата му е најниско што е легално дозволено.
Сеа ако сакаш некој да почастиш зашо се осеќаш расположено и си добро ситуиран никој не ти брани.
Ама тогаш зашо баш келнери. Зашо не тој бензин шо ти пуни на бензиска. Зашо не аптекарката.
 
T

Terroir

Гостин
Не треба зошто не сме Америка.
Кај нас келнери работат за плата.
Во Америка работат за бакшиш.
Ако не му даеш бакшиш џабе работел пошо платата му е најниско што е легално дозволено.
Сеа ако сакаш некој да почастиш зашо се осеќаш расположено и си добро ситуиран никој не ти брани.
Ама тогаш зашо баш келнери. Зашо не тој бензин шо ти пуни на бензиска. Зашо не аптекарката.
Па и тука на келнерите мање-више платата им е на најниско можно ниво
Нормално зависи од локалот али во помаливе градови барем по кафичите работат за ситна дневница 100-200 денари и одреден процент од целиот дневен промет

Онтопик оставам скоро секогаш, не којзнае колку ама ако пример сметката е 570 заокружувам на 600 и сл
 
Член од
7 април 2015
Мислења
1.255
Поени од реакции
637
Немаме таква навика и традиција како Америте, каде целата индустрија се врти околу тоа, е сега од повеќето луѓе што ги знам не им е проблем да дадат тип, него колку да дадат да рачунат процент па задоволност и слично, што е доста напорно, па си дал малце требало појше, се наљутил келнерот и слично, таксистот се испонашал и ти ги исфрлил торбите на земја, значи целата работа со типингот е што не прават доволно пари од регуларна плата па ти мораш да ги надокнадиш, и тоа е твоја обврска некако, бар така е во Америка, а најсмешно е што со појавата на новиве услуги како Убер/Лифт требаше да се променат овие старински навики, но гуес ват и оние уведоа типинг :pos: пошто и они се ундер пејд од страна на Убер и сега и ти мораш да ги надокнадиш, добро не мораш баш ама е глупо кога знаеш дека не заработуваат доволно да не оставиш, со што се враќаме пак на старото.
 

Толстој

екс Бомбастичен
Член од
28 септември 2012
Мислења
11.770
Поени од реакции
11.865
Јас пошто работам келнер оставам секаде бакшиш.:icon_lol:
 
Член од
29 јуни 2014
Мислења
9.632
Поени од реакции
9.629
Па и тука на келнерите мање-више платата им е на најниско можно ниво
Нормално зависи од локалот али во помаливе градови барем по кафичите работат за ситна дневница 100-200 денари и одреден процент од целиот дневен промет

Онтопик оставам скоро секогаш, не којзнае колку ама ако пример сметката е 570 заокружувам на 600 и сл
Кој ти работи за 100 денари?
 
Член од
7 април 2015
Мислења
1.255
Поени од реакции
637
Не треба зошто не сме Америка.
Кај нас келнери работат за плата.
Во Америка работат за бакшиш.
Ако не му даеш бакшиш џабе работел пошо платата му е најниско што е легално дозволено.
Сеа ако сакаш некој да почастиш зашо се осеќаш расположено и си добро ситуиран никој не ти брани.
Ама тогаш зашо баш келнери. Зашо не тој бензин шо ти пуни на бензиска. Зашо не аптекарката.
 
И

Име И Презиме

Гостин
:P
Само на некоја со големи :цицки:

Почитувам заокружена цена.Некад е ок некад не, на кој како ке се погоди:).
 
Член од
21 февруари 2012
Мислења
1.619
Поени од реакции
847
Секогаш оставам бакшиш, минимум 10% од сметката.
Мислам дека тоа ги расположува калнерите и добивам многу поквалитетна услуга.
 
Член од
23 ноември 2011
Мислења
11.984
Поени од реакции
25.042
А да дефинираме што е бакшиш за македонски услови, на сметка од 190 денара ако ставам 200 бакшиш ли се смета?
 

Peja989

Супер модератор
Член од
22 јули 2010
Мислења
29.176
Поени од реакции
71.726
А да дефинираме што е бакшиш за македонски услови, на сметка од 190 денара ако ставам 200 бакшиш ли се смета?
Па и да и не :D
Јас лично од кога почнав да заработувам, секогаш оставам бакшиш (фазла неколку пати кога некои фејк хумористични келнери продаваат муда за бубрези у празно) зошто мислам дека секој/а келнер/ка го заслужува тоа и ги мотивира едноставно. Се разбира, одбивам да оставам бакшиш ако се некултурни, ондак кој ги ебе.

Имам приметено дека луѓе што биле против оставање бакшиш и се воделе по фазонот „работат за плата, не им треба бакшиш“ мењаат став кога одреден период од нивниот живот ќе работат во угостителство и сфаќаат колку тој бакшиш е потребен и мотивира а и им значи на вработените.
 
Член од
2 септември 2010
Мислења
7.146
Поени од реакции
7.506
Секогаш оставам бакшиш, минимум 10% од сметката.
Мислам дека тоа ги расположува калнерите и добивам многу поквалитетна услуга.
Оди во Soul Kitchen да те видам дали ќе оставиш бакшиш.
 
Член од
21 февруари 2012
Мислења
1.619
Поени од реакции
847
Ако некој има доволно пари за да иде во Soul Kitchen лицемерно е да каже дека е сиромав за да остави бакшиш.
 
На врв Bottom