За да имаш добра програма треба да имаш реклами , за да имаш реклами треба да имаш јака економија.
Сега ние сме 2 милиона народ , плус слаба економија , 10 компании имаме , нема спонзори едно друго.
Од тие 2 милиона , голем дел гледаат други балкански програми (српски , албански , хрватски , бугарски и западњачки) , што значи одма пазарот се ослабнува.
Сега најдоа спас , секоја телевизија по 5-10 сериски филмови , пушти касета и уживај.
А по студиата пајажина им фатила , пошто немаат никакви сопствени емисии.
Кој сака да биде Милионер - кај отиде ?
Сега имаме некои коцкарски забавни програми ... од типот Се или Нешто , Вртелешка (ова е ОК) , и таа на Сител некоја со карти.
Се или Нешто , не ми е интересно луѓе , водителката е агресивна според мене , студиото е супер, а пари малце даваат ... Сега јас што сум гледал Италијанската и Турската верзија , со по 500.000 или 1 милион евра , каде солзи им течат кога губат ... не ми е интересно тоа на Сител.
Зарем толку немаат креативност и идеја ... Колку толку има спортска активност : фудбал , кошарка , ракомет , мал фудбал итн .... Но сепак нема ниедна неделна емисија за спорт , каде што би се коментирале овие спортски случувања. Алсат-М имаше нешто , но не знам дали сеуште има.
А во соседството , секоја недела или понеделник , има вакви дебатни емисии , каде се коментира и следи спортот.
Политички дебати ... каде би се соочиле политичари меѓу себе, би се дебатирало за политички случувања ... да се потат малце , да ги видиме кој се што се , а не вака со пишани реферати да не заебаваат, и со однапред познати прашања.
Вести -
Пренесуваат изјави , не го мачат гзот да најдат нивна вистина на случувањата , туку само трчат од едно место на друго, собираат изјави и толку.
Слободно речи му на новинарот дека овој месец има 30 дена и дека температура е 20 степени , и нема да го мачи мозокот да провери дали навистина има 30 (ако веќе не знае).
Забавни програми
со разни и интересни гости , а не секоја трета емисија истите гости , впрочем толку ги има , нема кого да викнеш , нема веќе ни актери ни пеачи ни ништо , и тие умреа заедно со телевизијата.
Во вакви општи услови , денеска е многу лесно да се протнеш во многу полиња , со една добра песна и спот можеш да станеш звезда ... со малку подршка можеш да станеш политичар ... водител ... директор ... а со основно можеш да бидеш градоначалник.
Можеби малце песимистички звучам , но сепак тука негде сме.