Не е баш до членовите, повеќе ми личи да е до поставувачот на прашањето, мислам што му требал извичников?Ако наврати @liberij можеби и ќе даде посериозни коментари за овие работи, за разлика од моменталните членови што коментираат.
Вистина, вистина ви велам: кој го слуша словото Мое и верува во Оној Кој Ме пратил, има живот вечен и нема да дојде на суд, туку преминал од смрт во живот.- Христос во Евангелие по Јован 5:24
Ние знаеме дека преминавме од смрт во живот, бидејќи ги љубиме браќата свои; оној што не го љуби братот свој, тој останува во смртта.- 1 Јовaново 3:14
Лет ми хелп ју, доколку сакаш да поставиш правилно, издржано прашање од Христијанска теологија би било:Дали си спасен ако јас те спасувам од тоа што јас ќе ти го сторам, доколку не прифатиш да бидеш спасен?
А уствари што мислиш?Уствари мислев на ова.
Прегледај го приврзокот 296971
Бог го создаде човекот од љубов, во Православната Црква гревот е прекинување на врската помеѓу човекот и Бог доколку така сака човекот, не е просто прекршок кон одредено правило...Идејата дека е грешен се турка за да се има причина да постои Христос (сигурно знаеш што значи тоа), што всушност е месија или мешија на хебрејски, тој што го чекаат да ги обедини! И многу поразлично од идејата за „жртвено јагне“ и туѓа крв за туѓи грешки...
Каде се вклопува тука страшниот суд, огнените езера и слично? Ако ти си ме создал и тврдиш дека си сезнаен и семоќен, а воедно тврдиш дека нема други богови, од кого е создадено или допуштено тоа што ќе го прогласиш за зло? За грешка? Како може да си сезнаен и семоќен а да допуштиш особина кај својата креација која е непотребна, зла?Лет ми хелп ју, доколку сакаш да поставиш правилно, издржано прашање од Христијанска теологија би било:
,,Дали си спасен, ако сум те создал од "ништо" и за да постоиш ти требам Јас (Бог) да живееме заедно во Љубов вечно, доколку сакаш?..."
Арсеналчево прашања неколку пати сериозно сум ти го одговорил, не глуми дека првпат се глеамеКаде се вклопува тука страшниот суд, огнените езера и слично? Ако ти си ме создал и тврдиш дека си сезнаен и семоќен, а воедно тврдиш дека нема други богови, од кого е создадено или допуштено тоа што ќе го прогласиш за зло? За грешка? Како може да си сезнаен и семоќен а да допуштиш особина кај својата креација која е непотребна, зла?
Одговорот го добиваш сам.... се дешава гносис кога го примаш Христа во срцето....или со други зборови се отвара чакрата на срцето... љубофффКаде се вклопува тука страшниот суд, огнените езера и слично? Ако ти си ме создал и тврдиш дека си сезнаен и семоќен, а воедно тврдиш дека нема други богови, од кого е создадено или допуштено тоа што ќе го прогласиш за зло? За грешка? Како може да си сезнаен и семоќен а да допуштиш особина кај својата креација која е непотребна, зла?
Еве, посочи линк до одговорот да видиме каде и колку сериозно било одговорено. Ти само сериозно пробуваше да ескивираш од одговорите, бидејќи истите не ти одговараат, ја рушат заблудата во која се заробени милиони.Арсеналчево прашања неколку пати сериозно сум ти го одговорил, не глуми дека првпат се глеаме
Сум те изедуцирал до сега нешто ваљда, се очекува да поставиш апгрејд левл квешчн за у јавност, овие остај ги за у пп, ако веќе циљаш да ме малаксаш на кондиција со тролство, не зборам на памет, напротив искрено и искуствено, ако му најдам маана на Христос, прв ќе ве известам, сте заслужиле од мене до толку.
Автоматски споено мислење:
Ај чекај, заборавив! Она што досега открив како "маана" е тоа што нема одговор на прашањето: ,,Зошто го сака човекот и покрај се' ?!"
Одговорот е, едноставно не' сака без затоа, без причина .... бидејќи е Љубов.
Чакри и гностицизам немаат врска со христијанство, ова неколку пати го има потврдено и Либериј и други христијани на форумов. За нив пеколот и рајот не се метафора.Одговорот го добиваш сам.... се дешава гносис кога го примаш Христа во срцето....или со други зборови се отвара чакрата на срцето... љубоффф
Љ.
Покајание значи промена на умот, свеста. Ама за да човек си го промене потребен е услов да има ум и свест. Затоа неможам повеќе да ти објаснам. И неам потреба веќе тука да трошам тастатура пошто ти тоа чекаш само казнени да даваш. Уживај си.Што всушност за тебе значи покајание? Нешто поврзано со христијанската религија или нешто од твоите философии кои ги читаш/следиш?
Зошто според тебе е потребно покајание за да бидеш спасен... и спасен од кој и од што да бидеш спасен?
Добро дојде
Ти си далеко од спасение светлосни години со оглед на тоа у каков филм живееш.Добро дојде
Значи не е од христијанство ова твоето да си спасен, туку од твое разбирање на нештата што си читал философии и од искуство
Најс.
Секој човек, сам си го мери чекорот, патот... по кои скалила може, а по кои не може да се јази, качува...
Поздрав.
Спасение како философија која што доаѓа од старите религии, не постои во мојот речник и философија на живеење. Тука си во право за далечинатаТи си далеко од спасение светлосни години со оглед на тоа у каков филм живееш.
Туку како модератор нема потреба и не треба да реплицираш на секој. Знам дека неможеш, ама пробај.
Истово може да го рече и некој што верува во Алах, Зевс, Балдур, Рејден, Хорус... Може да каже дека тоа му дава мир што претходно го немал.Да Исус, откако почнав да верувам во Исус поинаку размислувам и чувствувам Божји мир нешто што предтоа сум го немал, како вие би го објасниле тој мој однос со Бог кој што е реален и не е халуцинација туку чувство на хармонија и мир.
Воопшто не е проблемот да ти посочам линк, десет години ја верглаш истата премиса за неспособен Бог..., плитко мислејќи со тоа ќе Го дерогираш, во тоа ти е инфантилноста...., работата е да бидеш искрен пред се кон себе па и кон нас овде...Еве, посочи линк до одговорот да видиме каде и колку сериозно било одговорено. Ти само сериозно пробуваше да ескивираш од одговорите, бидејќи истите не ти одговараат, ја рушат заблудата во која се заробени милиони.
Да имаше одговор, ќе го видовме, ама немаш.
Чакри и гностицизам немаат врска со христијанство, ова неколку пати го има потврдено и Либериј и други христијани на форумов. За нив пеколот и рајот не се метафора.
Релативизираш, Исус е конкретна историска личност Кој отворено се престави како Бог и делуваше и делува како Бог...Истово може да го рече и некој што верува во Алах, Зевс, Балдур, Рејден, Хорус... Може да каже дека тоа му дава мир што претходно го немал.