Дали си спасен?!

H

Hyperion VI

Гостин
Навистина? Само лева и десна? Да беше така, колку ќе беше се полесно...

Има 3 патеки и само едната е „спасение“ за оној што знае како да одржува рамнотежа на истата, и не се може сето тоа без тие три патеки :)
Ако не знаеш или се обидуваш да ги виткаш патеките спротивно од нивните закони,
отровот од содомското јаболко кое си го загризал за да постигнеш нешто, ќе го отруе прво срцето, потоа и умот... а од таму следува болка... :(
Во право си,еве изумив да ја цитирам
„Liber Libræ",која е во контекст на тоа што го спомна.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.172
Поени од реакции
12.158
Во право си,еве изумив да ја цитирам
„Liber Libræ",која е во контекст на тоа што го спомна.
Liber Librae е добра книга која може да послужи за да некој разбере дека „спасение“ лежи во срцето на секоја ѕвезда! :)

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Нема бе брат,онака за „Здраво,поштовање како си?",беше работава.
(уредено од морератор - нема потреба од опишување на членот)
(крај на прикаската)
Јасно ми е дека во вашите(не твоите)
сатанистички учења,кои модерно ги нарекуваат Езотерија,Окултизам и некој ..изам;
Не ти знам гледање,на гравче на тарот,на тревки, и слични баналности,постојат две
ПАТЕКИ(стази):
Лева и Десна.
Во твоето излагање, ти посочи класичен пример за левата стаза,
или поконкретна дефиниција:
„Човекот изиграва Бог"(или се умислува,за жал :( )
(Егзалтација на егото или поурбано речено его-трип).
(уредено од морератор - нема потреба од опишување на членот)
Секако темава е за спасение,а тој концепт не е запазен во некои системи.
Не беше излагање, прашање беше. Ме интересира како еден верник гледа и наоѓа смисла во поставеноста на начинот со кој треба да се спаси.
Од кого ќе се спаси? Нели неговиот создател е сезнаен? Нели се е според неговата промисла? Во паганизмот на пример имаш повеќе богови, па еден може да ти биде спасител од некој друг бог или богови, но овде се доаѓа од еден бог.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.172
Поени од реакции
12.158
Ако наврати @liberij можеби и ќе даде посериозни коментари за овие работи, за разлика од моменталните членови што коментираат. :)

Член од
30 јули 2014
Мислења
5.447
Поени од реакции
17.881
Не сум сигурен дали е до мојата природа и карактер, ама никад не би можел да прифатам спасение преку лазење и клечење....напротив. Затоа сите оние робовски менталитети во било која организација, секта, религија или група на луѓе ми биле одвратни.
А зар во Будизмот нема лазење и клечење? Си бил инициран во Будизам? Зошто мораш да клекнеш пред икона на нивниот тн светец, духовен водач или што и да е тоа, и каков чин е клечењето? Зар не е тоа еден вид иницијација, и прифаќање и понизност кон нешто, те авторитет? Што е точно тн медитација со препознавање за еден збор за време на нивното мантрање и преземање на тој збор за свој личен кога ќе медитираш да го мантраш и ти, без да ти се каже што е точно тоа, зашто нели, за такви работи забрането е да се зборува?

Член од
3 мај 2019
Мислења
19.167
Поени од реакции
10.155
Џабе е лазење, клечење, читање и молење, ако човек вистински не се покае за сторените недела, вистински...да вложи напор во себе, да биде истраен, но тоа е најтешкиот пат, колку ќе биде "падни - стани" во животот...Веројатно затоа е кажано, Бог сите гревови ќе ги прости само на оној кој ВИСТИНСКИ ќе се покае....но да беше тоа така лесно, животот на планетава ќе беше рај..да не беше стравот кај луѓето од Божјиот суд, немаше ни да постојат религии....

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
А зар во Будизмот нема лазење и клечење? Си бил инициран во Будизам? Зошто мораш да клекнеш пред икона на нивниот тн светец, духовен водач или што и да е тоа, и каков чин е клечењето? Зар не е тоа еден вид иницијација, и прифаќање и понизност кон нешто, те авторитет? Што е точно тн медитација со препознавање за еден збор за време на нивното мантрање и преземање на тој збор за свој личен кога ќе медитираш да го мантраш и ти, без да ти се каже што е точно тоа, зашто нели, за такви работи забрането е да се зборува?
Махариши ја има најдобро објаснето еве тука што е поентата со мантрата, бајаги корисно видео за тие што сакаат да знаат нешто повеќе околу трансцендентална медитација.
Иначе медитација е https://www.youtube.com/watch?v=0peVQTdI3Yg

Не сум инициран нигде освен у христијанство, како мал :)
Будизам не практикувам како ни една друга религија. Слобода е нешто што го ценам највеќе и никад се немам поставено како авторитет спрема никого, па ни мали деца. Сум го кажал милион пати, хиерархија е нешто што го сметам за зло.

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.784
Поени од реакции
5.058
Дали си спасен ако јас те спасувам од тоа што јас ќе ти го сторам, доколку не прифатиш да бидеш спасен?
Toa se vika ucena.
Автоматски споено мислење:

Џабе е лазење, клечење, читање и молење, ако човек вистински не се покае за сторените недела, вистински...да вложи напор во себе, да биде истраен, но тоа е најтешкиот пат, колку ќе биде "падни - стани" во животот...Веројатно затоа е кажано, Бог сите гревови ќе ги прости само на оној кој ВИСТИНСКИ ќе се покае....но да беше тоа така лесно, животот на планетава ќе беше рај..да не беше стравот кај луѓето од Божјиот суд, немаше ни да постојат религии....
Што е грев?

Член од
3 мај 2019
Мислења
19.167
Поени од реакции
10.155
Toa se vika ucena.
Автоматски споено мислење:

Што е грев?
Правење на се што е забрането и неизвршување на се што е наредено во божјите заповеди (спрема христијанското учење).
Сите злодела, сите негативни човечки особини, сите пороци....
Дали постои безгрешен човек!?
Не, нема ни да се роди.:)

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.784
Поени од реакции
5.058
Правење на се што е забрането и неизвршување на се што е наредено во божјите заповеди (спрема христијанското учење).
Не е морално и праведно да се слушаат заповедите. Некои од нив се лоши или бесмислени...А и друго како да слушаш и да сакаш некој кој ти се заканува со страшни казни а и не е ОК како битие и не е добар?

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Постои, кога е 2 метра у земја....тогаш е безгрешен. Истата аналогија може да се употреби и за Бог, ако е совршен тогаш е умрен :)

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.172
Поени од реакции
12.158
За христијаните на форумов, добро четиво, за нивната религија, за спасението поврзано со верата и патот кој би требало да го одат цел живот (секој ден, не само на празници)...

„But we must ask: is salvation a one-time event in life? What is the role of faith and works in the mystery of our salvation? What does Jesus say? What does St. Paul say? What do we teach about these issues as Orthodox Christians?

We know that Jesus emphasized faith.

Jesus connected personal faith in Him to our eternal salvation.
He declared: “Every one who acknowledges me before people, I also will acknowledge them before my Father in heaven; but whoever denies me before people, I also will deny them before my father in heaven” (Mat 10:32-33).
The Gospel of John frequently connects faith in Christ to each person’s eternal destiny.
We read: “For God so loved the world that He gave His only Son, that whoever believes in Him should not perish but have eternal life” (John 3:16). And again: “I am the resurrection and the life; he who believes in me, though he die, yet shall he live, and whoever lives and believes in me shall never die”

On another occasion Jesus referred to faith as lifetime work. He urged a crowd not to “labor for the food that perishes, but for the food which endures to eternal life.” “
- How Are We Saved?, Fr. Theodore Stylianopoulos

Член од
30 октомври 2020
Мислења
1.465
Поени од реакции
2.931
  1. Господ Исус Христос се крштевал не затоа што имал потреба од крштение, туку за да ја уништи главата на змијата – ѓаволот.
  2. Се крштевал во реката Јордан, за да покаже симболично како во водата го потопува и победува сатаната и гордоста негова, за да им понуди спасение на луѓето (Псал. 73.12).
Извор - Крштевањето На Господа Исуса Христа

Kajgana Shop

На врв Bottom