Дали постои оргинал или секој финален производ е копија?

Дали Оргиналот Првиот финален произвот е копија?

  • Да

    Гласови: 10 43,5%
  • не

    Гласови: 13 56,5%

  • Вкупно гласачи
    23

CopyOfDeath

Die Die My Darling!!!
Член од
30 ноември 2005
Мислења
4.186
Поени од реакции
48
Оргинал Голем збор но дали оргиналот претставува најдобрата копија?
едноставно оргинал го сметаме првиот производ а сите останати се копии на оргиналот, а дали тој финален производ што го сметаме за оргинал е копија .Јас мислам дека не постои видлив оргинал затоа што
Оргиналот е во нашата глава едноставно после го копираме оргиналот и го правиме нашиот прв примерок оргинална копија?
 
Член од
23 февруари 2005
Мислења
2.460
Поени од реакции
43
CopyOfDeath напиша:
Оргинал Голем збор но дали оргиналот претставува најдобрата копија?
едноставно оргинал го сметаме првиот производ а сите останати се копии на оргиналот, а дали тој финален производ што го сметаме за оргинал е копија .Јас мислам дека не постои видлив оргинал затоа што
Оргиналот е во нашата глава едноставно после го копираме оргиналот и го правиме нашиот прв примерок оргинална копија?

Мислиш на оригинал или уникат?

Оригинал е се она што е произведено, направено според стандардите кои се предпишани за тој производ. Ако отскокнува од тие стандарди, тогаш не е оригинално.
 

The`bItCh

AdJuStAbLe mAdNeSs
Член од
22 јануари 2005
Мислења
4.605
Поени од реакции
112
CopyOfDeath напиша:
Оргинал Голем збор но дали оргиналот претставува најдобрата копија?
Ни најдобрата копија не е подобра од најлошиот оригинал.
 

CopyOfDeath

Die Die My Darling!!!
Член од
30 ноември 2005
Мислења
4.186
Поени од реакции
48
Мислам на оргинал не на уникат
Мислам дека оргинал претставува нешто шо е прво а тоа е во нашата глава а секој друг произвот е копирање
според мене не постои оргинал само копии
копии на оргиналот во нашата глава
 
Член од
14 јули 2005
Мислења
2.128
Поени од реакции
41
Зборот „оригинал” ни доаѓа од латинското originum што значи потекло. Значењето на овој збор е пошироко и не се однесува само на „производи”, како што ги викаш, туку и на апстрактни поими како што е мислата.

За да биде една работа оригинална (т.е. изворна), потребно е пред неа да не постоела друга таква - ете ти еден едноставен критериум за оригиналност. А за тој оригинал кој се наоѓа во твојата глава не можеш да кажеш дека постои, додека физички не го отелотвориш (како производ, пишана мисла, слика, фотографија, скулптура...).
 

CopyOfDeath

Die Die My Darling!!!
Член од
30 ноември 2005
Мислења
4.186
Поени од реакции
48
spooky напиша:
Зборот „оригинал” ни доаѓа од латинското originum што значи потекло. Значењето на овој збор е пошироко и не се однесува само на „производи”, како што ги викаш, туку и на апстрактни поими како што е мислата.

За да биде една работа оригинална (т.е. изворна), потребно е пред неа да не постоела друга таква - ете ти еден едноставен критериум за оригиналност. А за тој оригинал кој се наоѓа во твојата глава не можеш да кажеш дека постои, додека физички не го отелотвориш (како производ, пишана мисла, слика, фотографија, скулптура...).
да точно е тоа шо го напиша но нели е логично дека оргиналот е невидлив оргиналот е нашата инспирација за било што некој рецепт некоја слика некоја скулптура некој стих некоја кажана мисла ние го прифакаме како оргинал финалниот производ но ја мислам дека веке тоа е копија на нашата инспирација
 
Член од
14 јули 2005
Мислења
2.128
Поени од реакции
41
Ако така трансцедентално гледаш, тогаш и ние сме копија на некоја замислена комбинација ја ДНК која е комбинација на некоја пред неа.... ај не можам сега, ме вадиш од контекст
 
Член од
14 јули 2005
Мислења
2.128
Поени од реакции
41
Ајааа, не е белки! Инаку немаше да поставува вакви прашања.
 

CopyOfDeath

Die Die My Darling!!!
Член од
30 ноември 2005
Мислења
4.186
Поени од реакции
48
pearl напиша:
Не бе Супкс, не те извади од контекст. Само ти даде подлабока димензија.

А јас сакам да одам уште подлабоко и да узнам дали иницијаторот на темава го имал/доживеал/видел/почувствувал оригиналот на неговиот надимак.
Секој го има почуствувано тој оргинал мртви сме уште пред да се родиме тоа треба да ни биде јасно животот е краток затоа прави добрини за да бидеш запомнат по нив
Уште на самото раѓање ни почнува смрта
 
Член од
14 јули 2005
Мислења
2.128
Поени од реакции
41
Копи ефенди, ептен ја забега. Немој да микажеш дека и се сеќаваш на нешто.

Ај да се навратиме на оригиналите и копиите ...
 

CopyOfDeath

Die Die My Darling!!!
Член од
30 ноември 2005
Мислења
4.186
Поени од реакции
48
Да и јас сум за тоа да се вратиме на темата
 

Мистичен

Човек
Член од
23 јануари 2005
Мислења
13.578
Поени од реакции
1.097
За да се свати поимот оригинал, не треба да се филозофира и да се даваат "подлабоки димензии". Треба само да се знае што значи поимот "registered trade mark".

Или можеби членот кој ја отвори темата мислел на нешто друго?
 
Член од
14 јули 2005
Мислења
2.128
Поени од реакции
41
Мистичен напиша:
За да се свати поимот оригинал, не треба да се филозофира и да се даваат "подлабоки димензии". Треба само да се знае што значи поимот "registered trade mark".

Или можеби членот кој ја отвори темата мислел на нешто друго?
Колку што разбрав, мисли дека оригиналот е во умот на творецот, а не во излогот.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom