Дали на наркоманите треба да им се одземе родителското право?

AlternativeF

госпожата од втори
Член од
1 мај 2006
Мислења
4.830
Поени од реакции
7.575
Темава ја отварам поттикната од статијата на Кајгана за бебето во Нови Сад кое се родило како зависник од хероин.
Текстот вели дека бебето имало апстиненцијална криза само што се родило, се мачи и трпи физичка болка, ни криво, ни должно, заради изборот на нејзината мајка да стане (и остане) наркоман. Toa ќе треба да помине низ терапија за одвикнување за да може да има нормален живот, кој пак не му загарантиран затоа што најголем број од бебињата на наркоманите имаат тешки оштетувања и болести. Пример за ова беше едно детенце за кое родителите пред некое време бараа средства за лекување бидејќи имаше тешка срцева мана заради тоа што мајка му била наркоман. Во тек на бременоста користела дрога, а во тој период кога ги бараа средствата за лекување користеше метадонска терапија.
Причините за наркоманијата им се познати на повеќето, јас лично не оправдувам ниедна. Сметам дека наркоманите се слаби луѓе, лигуши кои би ја искористиле секоја прилика и би си ја продале сопствената мајка за да ја задоволат нивната зависност. Не сметам дека е крив било кој друг освен тие самите и исто така не мислам дека постои успешно излечен наркоман освен оние трајно излечени со смрт.
Постојат неколку прашања за размислување:
- Колку тие луѓе се способни да ги чуваат своите деца?
- Дали кога е познато дека мајката е наркоман и користи тешки дроги треба воопшто да и се дозволи да го роди детето и кога веќе ќе го роди дали треба/смее да го задржи?
- Како државата сега го регулира старателство кај ваквите случаи?
- Што вие мислите дека е најдобро решение за овој проблем?
 
Член од
8 јуни 2007
Мислења
6.102
Поени од реакции
12.199
Апсолутно.

Наркоманите треба да бидат третирани на посебен начин, како штетници и неприлика во општеството. Единствено право кое треба да им остане е правото на живот, како и правото да си го одземат животот. Се останато, треба да биде строго контролирано од државата/формата на власт/билошто во општеството.

Така да, не само родителското право.

По секоја цена да се спречи џанкерството.
 
Член од
12 септември 2012
Мислења
70
Поени од реакции
72
Да, тешко прашање.
Но како би има се одземало правото да бидат родители?
По самото дознавање дека некој наркоман или примател на метадонска терапија, да му се обезбеди "бесплатен" абортус.
Малко е апсуртно...

Или детето да се даде на посвојување?
Уф со години ќе биде во домот без родители. Или доколку родителот се покаже како чист, и детето ќе му биде вратено....
Не знам... Малко ми е конфузно...
 
Член од
1 јануари 2010
Мислења
1.928
Поени од реакции
1.464
Прашањево е од слична категорија со - дали на геј луѓето треба да им се дозволи родителско право.
 
2

~2A

Гостин
Прашањево е од слична категорија со - дали на геј луѓето треба да им се дозволи родителско право.
Од двајца гејови не може да има финален производ. :icon_lol:

Да ти разјаснам што мислам под "финален производ" - дете.
 
Член од
1 јануари 2010
Мислења
1.928
Поени од реакции
1.464
Од двајца гејови не може да има финален производ. :icon_lol:

Да ти разјаснам што мислам под "финален производ" - дете.
Знам, али и тие вриштеа и пиштеа барајќи некои права таму.
Чат-пат ќе се најде некој од нив на форумов кој ќе биде "ED:Offended". :)
 

Луси

extreme
Член од
17 септември 2008
Мислења
6.727
Поени од реакции
19.890
Значи како можете да ја заебете цела тема која првенствено има многу големо значење, споредувате наркомани со геј популација :facepalm: незнам што не ви е јасно во насловот, тешка дилема е, има многу случаи на мајки наркоманки, па и татковци (познавав еден) истиот почина од срцев удар после терапијата...
Јас, би им забранила да имаат деца, значи од старт под дифолт раѓаат нарко зависници, недолжни невини суштества, кои треба да се мачат цел живот, зошто заради некоја збесната будала, која незнаела да ограничи до кај може да оди со глупоста и слабоста?! НЕ!
За нив строго абортус, ма да ја би ги стерилизирала искрено, нека си се штанцаат послем никој не им брани, само без да вродат со плод.
Кога можат да се праат фраери, со иницијативи роди трето дете, да ги игнорираат хомосексуалците, кои се пред се здрави, прави и по своја волја се впуштаат во љубовна и сексуална врска со партнер од ист пол, овие што не се способни за себе да се грижат, а камо ли за некое бебенце од кое пазете треба да направат човек и да го истераат на прав пат, доволно напредната медицина, доволно познати број на нарко зависници, стерилизација, вазектомија што да е, мора да се забрани нивно размножување.
 
Член од
1 јануари 2010
Мислења
1.928
Поени од реакции
1.464
Значи како можете да ја заебете цела тема која првенствено има многу големо значење, споредувате наркомани со геј популација :facepalm: незнам што не ви е јасно во насловот, тешка дилема е, има многу случаи на мајки наркоманки, па и татковци (познавав еден) истиот почина од срцев удар после терапијата...
Јас, би им забранила да имаат деца, значи од старт под дифолт раѓаат нарко зависници, недолжни невини суштества, кои треба да се мачат цел живот, зошто заради некоја збесната будала, која незнаела да ограничи до кај може да оди со глупоста и слабоста?! НЕ!
За нив строго абортус, ма да ја би ги стерилизирала искрено, нека си се штанцаат послем никој не им брани, само без да вродат со плод.
Кога можат да се праат фраери, со иницијативи роди трето дете, да ги игнорираат хомосексуалците, кои се пред се здрави, прави и по своја волја се впуштаат во љубовна и сексуална врска со партнер од ист пол, овие што не се способни за себе да се грижат, а камо ли за некое бебенце од кое пазете треба да направат човек и да го истераат на прав пат, доволно напредната медицина, доволно познати број на нарко зависници, стерилизација, вазектомија што да е, мора да се забрани нивно размножување.
Реков дека постои сличност (не дека се исти) поради тоа што двете групи до некаде сакаат да чуваат деца, и двете групи би имале забележителни потешкотии во создавањето и чувањето на деца, а исто така и двете групи делат од просечната група на луѓе.
Се разбира овие две групи се само пример, проблематиката е значително посеопфатна од примерот.
 

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.276
Значи како можете да ја заебете цела тема која првенствено има многу големо значење, споредувате наркомани со геј популација :facepalm: незнам што не ви е јасно во насловот, тешка дилема е, има многу случаи на мајки наркоманки, па и татковци (познавав еден) истиот почина од срцев удар после терапијата...
Јас, би им забранила да имаат деца, значи од старт под дифолт раѓаат нарко зависници, недолжни невини суштества, кои треба да се мачат цел живот, зошто заради некоја збесната будала, која незнаела да ограничи до кај може да оди со глупоста и слабоста?! НЕ!
За нив строго абортус, ма да ја би ги стерилизирала искрено, нека си се штанцаат послем никој не им брани, само без да вродат со плод.
Кога можат да се праат фраери, со иницијативи роди трето дете, да ги игнорираат хомосексуалците, кои се пред се здрави, прави и по своја волја се впуштаат во љубовна и сексуална врска со партнер од ист пол, овие што не се способни за себе да се грижат, а камо ли за некое бебенце од кое пазете треба да направат човек и да го истераат на прав пат, доволно напредната медицина, доволно познати број на нарко зависници, стерилизација, вазектомија што да е, мора да се забрани нивно размножување.
А зошто да се застане само на наркомани? да им се забрани и да им се одземат децата и на алкохоличари, сатанисти, стечајци невработени и технолошки без минимум 12.000 денари приходи, членови на СДСМ, лица со криминално досије, земјоделци, лица кои гледаат турски серии, слушаат турбофолк...
 

Луси

extreme
Член од
17 септември 2008
Мислења
6.727
Поени од реакции
19.890
Реков дека постои сличност (не дека се исти) поради тоа што двете групи до некаде сакаат да чуваат деца, и двете групи би имале забележителни потешкотии во создавањето и чувањето на деца, а исто така и двете групи делат од просечната група на луѓе.
Се разбира овие две групи се само пример, проблематиката е значително посеопфатна од примерот.
Наркоманите нејкат веруј да чуваат, нити размислуваат на тоа, едноставно ако дојде до тоа тогаш и да земаат што и да е и каква и да е терапија џабе е, јас не познавам излечен наркоман, и плус тие се спремни да си го продадат и сопственото дете за грам хероин.. со хомосексуалците е друга работа, сите ние имаме желби, незнам зошто да не си земат дете геј двојки, тоа само кај нас го има хомофобија, демек детето мора под дифолт да е хомосексуалец затоа што го раснат гејови, а овие што ги растеле хетеро како станале хомо... и до недоглед не е тоа поентата, муабетот е за наркоманијата која е всушност завист и болест.
 

AlternativeF

госпожата од втори
Член од
1 мај 2006
Мислења
4.830
Поени од реакции
7.575
Реков дека постои сличност (не дека се исти) поради тоа што двете групи до некаде сакаат да чуваат деца, и двете групи би имале забележителни потешкотии во создавањето и чувањето на деца, а исто така и двете групи делат од просечната група на луѓе.
Се разбира овие две групи се само пример, проблематиката е значително посеопфатна од примерот.
Не ја какајте темата и не ги мешајте хомосексуалците секаде, тотално различно е, само ќе ја одведете темава во целосно погрешна насока. Насловот е доста експлицитен, а и објаснувањето во првиот подт, а логикава твоја не држи.
Значи, не зборуваме за хомосексуалци, зборуваме за НАРКОМАНИ.
 

Луси

extreme
Член од
17 септември 2008
Мислења
6.727
Поени од реакции
19.890
А зошто да се застане само на наркомани? да им се забрани и да им се одземат децата и на алкохоличари, сатанисти, стечајци невработени и технолошки без минимум 12.000 денари приходи, членови на СДСМ, лица со криминално досије, земјоделци, лица кои гледаат турски серии, слушаат турбофолк...
Ај сеа и ти не мешај баби и жаби, никаде не се збори за тие категории на луѓе, збориме стрикно за наркоманите, што дете ќе искочи бе тоа од наркоманка, од утроба место на цицка на шприц да го стават? :facepalm:
 

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
44.247
Поени од реакции
81.402
Поистоветувањето и ставањето на исто рамниште на сите дроги, од страна на мејнстримот, е една од најбитните причини за зголемена појава на зависниците од хероин.
 

AlternativeF

госпожата од втори
Член од
1 мај 2006
Мислења
4.830
Поени од реакции
7.575
од мајка алкохоличар? шо ќе побара - текила?
од мајка стечаец без денар приходи - шо и да побара - ништо нема да добие
од мајка во затвор ?
од мајка сатанист која ќе го жртвова бебето во 12 сато на полноќ на гробишта
од мајка член на СДСМ ? одма ќе побара бебето предбремени избориу.
Let, ај не го терај сеирот на секоја тема, споредуваш работи кои се неспоредливи.
Џанаците се посебна категорија на штеточини во општеството. Плус штетата што ја прават при размножување не е баш занемарлива, не за нив, туку за тие сироти деца што ги ствараат и однапред ги осудуваат на пропаст.
 

bokser_mk

Баксуз
Член од
29 јануари 2012
Мислења
1.363
Поени од реакции
1.831
neznam zasto ali se slagam so let 3

site pravat greski vo zivotot edni se kockari drugi narkomani treti pijanici cetvrti kirvista
ne e bitno dali e narkoman ili ne ako e nestabilna licnost bi mu zabranil megutoa od druga strana na sekoj treba da mu se dade 2 sansa

prost primer
kili narkoman ima 2 deca i familija
jambazov kockar i pijanica nema familija
nezz ali treba da se dade vtora sansa site iame praveno greski ali bi trebalo da se dade vtora sansa se slagam so mislenjeto na LET3
 

Kajgana Shop

На врв Bottom