Дали знаеме што јадеме?

Член од
21 јануари 2009
Мислења
472
Поени од реакции
292
^^^
Е добро бе луѓе вие мислите Србите, Кинезите, Турците или незнам кој уште не се будали што ни продаваат со 30% поефтина храна од таа што ние самите ја произведуваме во Македонија....?!
Тоа ти е јака математика, доброто сите си го оставаат за себе а шкартот за продавање. Ги боли таквото дали има олово, жива или незнам што :)
Во XXI век нема МОРАЛ САМО ПАРИ...
 
Член од
28 октомври 2012
Мислења
272
Поени од реакции
39
Edna rabota e sigurna vo sekoja hrana ima po malku shtetni elementi no ne se napishani na ambalazata.
 

@cool@

Η Μακεδονία δεν είναι Ελληνική
Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.109
допрва ќе дознаете ............кога бројот на симболите од 1500 ќе нарасне двојно На етикетите има едни неразбирливи симболи, означени како Е со различни броеви например: Е 103, Е 951 и така вкупно 1520 симболи, кои никој не ги разбира и на коишто ретко се обрнува внимание.
 
Член од
28 октомври 2012
Мислења
272
Поени од реакции
39
imase na youtube edno video kade shto edna zena zboruvshe deka vo solta imalo nekakov si lek protiv zoltica od tipot: b. no koga zenata gi prashala koj e toj lek e rekle deka toa e tajna. e sega se nadevam deka nema takvo neshto kaj nas zashto zenata zboruvashe na germanski.
 

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.322
Поени од реакции
7.781
5 Shocking Myths About Food Irradiation

August 23, 2013 at 12:46 am


By Matt Hall — Staff Writer
You may now know this, but food is often treated with a dose of radiation before it makes its way to your plate. This process is called irradiation, and while agriculture industry representatives insist it is safe, decades of data indicates otherwise. Don’t swallow these 5 myths about irradiation from Gaia Health — learn the shocking truth instead!
Myth 1: Irradiation is Safe

This first myth might as well be considered a blatant lie. Irradiation has been documented to cause neurological damage in laboratory animals. Some chemical compounds produced by irradiation has been found to promote cancer as well as genetic and cellular damage in both rats and humans. Some of the chemicals – known to cause both cancer and birth defects – produce formed by the radiation include benzene, toluene, methyl ethyl ketone, and cyclobutanones. Finally, irradiation forms free radicals, which have their own slew of health problems.


Myth 2: Irradiation Effectively Makes Food Safer

The truth behind this myth is less straightforward than “it’s safer.” Irradiation does accomplish the purpose of killing infectious organisms. If there’s infectious bacteria in food, it will be killed by irradiation. However, the dangerous elements produced by these bacteria will remain.
One example of this is the bacteria that causes botulism. Yes, the bacteria itself is killed by irradiation. However, the neurotoxin produced by this bacteria is not destroyed in the radiation process. Thus, in a way, irradiation fails in its primary goal of protecting consumers.
Irradiation does also not prevent contamination by fecal matter and other similar contaminants.
Myth 3: Irradiated Foods Taste the Same and Contain the Same Nutrients

This one is a big false. Irradiating food robs it of nutrients and affects its taste. Here are just a few of the ways irradiation changes food:
  • Irradiation doubles the trans fat content in beef.
  • Some people have described the taste of irradiated food as rotten, bloody, burned, grassy, rotten, sulphuric, like burned oil or rancid.
  • Vitamins like vitamins A, B, C, E, and K are destroyed in the irradiation process (along with between 20-95% of all vitamins).
  • Beneficial organisms like yeast and molds (which prevent botulism) are destroyed.
Myth 4: Irradiating Foods Doesn’t Harm the People Who Do It

This message is also completely untrue. Even though many people do work in facilities where irradiation takes place, there have been several documented cases of workers being injured.
When you look at how much radioactive energy is used to read food, it’s not a surprise that there accidents. One report in Consumer Reports (August 2003) claims that the amount of energy used to the radius food is about 15 million times energy in a single chest x-ray. That’s 150 times the dose that would kill a healthy adult.
According to Gaia Health, in 1991 a man lost four fingers from an accidental overdose of radiation while treating food. The same thing happened the next year when a man lost a hand and several fingers in a similar accident. In 1998, Georgia taxpayers had to pay $47 million to clean up a spill at an irradiation plant.
It is true that irradiated foods do not contain any radiation, but it is not true the process of getting those foods is completely safe.
Myth 5: The Public Commonly Knows about Irradiated Food

Before this article, how much did you know about irradiated food? Did you know food you eat was regularly treated with radiation before it ended up on the store shelves? Were you aware this irradiated food was being served in hospitals, airlines, schools, and just about anywhere else food is served?
USDA regulations only require that irradiated meats be labelled as such. Vegetables do not need to be labeled. This leave the door open for plenty of abuse by the companies whoever the these things.
Treating foods with radiation just doesn’t make sense – at least when you look at the potential health hazards this could cause. The truth is irradiation allows companies to continue poor agricultural practices that enable contamination to occur in the first place. Instead of solving the root problems, we are treating the symptoms.

http://www.undergroundhealth.com/5-shocking-myths-about-food-irradiation/
 
Член од
11 јуни 2013
Мислења
56
Поени од реакции
22
Ne ja pro4itav celava tema, eve jas ako mozam malce da pomognam okolu ishranava.
Iskreno mrazam pasteti, konzervi , koga ne bi imal mnogu golem izbor na hrana okolu mene , mozam da odberam samo ribi vo konzerva ili tuna, nikako pasteta ili nesto suvomesnato (samo vo kraen slu4aj koga bi nemalo so da se jade).
Se sto ke procitas na net ne e to4no!
Ke najdes deka mlekoto e stetno, jajcata, lebot, mesoto, i drugite prehrambeni artikli.
Moe mislejne okolu seto ova e samo tropajne gluposti.
Mozes kolku sakas da jades hrana od prirodno poteklo, taa nema da steti na organizmot (samo prirodna hrana*).
Ne e to4no deka lebot debelee spored mene, bideki jadam cel, samo edno malo par4e ke ostane od celiot, i sum slab.
Bez meso mozam da izdrzam nekolku meseci, bes da pomislam na nego.
Moi bliski lujge kazuvaa kako umren dobitok odi vo mesarnicite, a tesko na lujge koj ke go jadat, pa sea zamislete so kvalitet e toa :vozbud:, istot so slu4ajot na zagadenoto meso so dioksin i jajcata, mleko.
Seto za profit , ne se vnimava na kvalitetot vo nikoja smisla.
Siot zelencuk i ovosje e tretitano so preparati, koj kaze deka ne se ke ve laze, eve na pr. jas imam mal del koj samo za sebe go upotrebuvam (no toa e samo mal del). Da ne zboruvame za pijaloci i dr. gluposti koi se navistina stetni. Se 4udam na lugeto koi ziveat vo razvienite drzavi kako oni se hranat, tie ne pravat golem izbor na hrana , pa zatoa se debeli , jadat samo ona pri raka, fast food i tn. so e navistina stetno! Hranete se kolku mozi poprirodno, a toa si go prave svoeto-zdravje i vitalnost(y).
 

Gregor

Оbserver
Член од
6 февруари 2013
Мислења
1.021
Поени од реакции
1.935
Ne e to4no deka lebot debelee spored mene, bideki jadam cel, samo edno malo par4e ke ostane od celiot, i sum slab.

Ма немој молим ти се. :icon_lol: Шеќерите по правило идат у масни киселини и у сало. Тоа што ти имаш таков метаболизам е друга прича, спаѓаш во помала група на луѓе. :D

Не веруваш?

Ај ме мрзи да објаснувам али иде вака:

леб (скроб) > глукоза > пируват > масна киселина > триглицерид (сало)

Во склоп со кажаното:

 
Член од
11 јуни 2013
Мислења
56
Поени од реакции
22
Ма немој молим ти се. :icon_lol: Шеќерите по правило идат у масни киселини и у сало. Тоа што ти имаш таков метаболизам е друга прича, спаѓаш во помала група на луѓе. :D

Не веруваш?

Ај ме мрзи да објаснувам али иде вака:

леб (скроб) > глукоза > пируват > масна киселина > триглицерид (сало)

Во склоп со кажаното:

E jbg ako e taka, no jas rabotam 15h na den, pa i do to ke da e :D.
 

@cool@

Η Μακεδονία δεν είναι Ελληνική
Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.109
кој гарантира дека ваквите измуутирани животни нема да се најдат на нечија софра?
и од каде ваква мутација кај свињите ( на чело сиурла и со по едно око) баш на Балканот ?

 
Член од
28 октомври 2012
Мислења
272
Поени од реакции
39
teshko nas. makedonija ja zabranuva gmo hranata a nema laboratorii za ispituvanje, pa lako ke ja zabrani gmo hranata koga ne znae dali i voopshto se sadi takva vo makedonija. pozdrav.

.
Ete kako ke go reshat problemot so jadenjeto. Imashe video na youtube no ne mozev da go najda, kadeshto eden lice kazuvashe deka ako srbija saka da vleze vo eu, mora da gi primi gmo seminja. I usht edno video kade shto liceto kazuvashe deka makedonija e preplavena so gmo, i deka tie seminja doagale od geo termika .o pishuvalo deka se hibridni. eve link. Pozdrav http://www.geotermika.mk/_proizvodi/semenski_hibridi.html
 
Член од
24 април 2008
Мислења
10.483
Поени од реакции
11.538
Ova video me zacudi koga slushnav deka gi ubivale na indiskite selani loi odbivale da sadat gmo hrana

http://www.youtube.com/watch?v=GWShUs879Fw&feature=youtube_gdata_player
Не ги убиваат физички, туку буквално ги убиваат со долгови и тужби.

Но според индиските закони, долговите умираат со должникот, односно не се наследуваат од страна на потомците на должникот, па затоа некои должници се самоубиваат, знаејќи дека нивните потомци можеби ќе живеат во сиромаштија и глад, но не и во долгови, бидејќи долговите умираат со должникот.
 

@cool@

Η Μακεδονία δεν είναι Ελληνική
Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.109
Штом го има кај бугарите за во МК и да не зборуваме - којзнае што се’ нема во саламите и кобасиците- паштетите и виршлите се посебна сторија:sick:
станува збор за телешки салами и кобасици- во чии состав има се’ освен телешко
па така ;свинска маснотија, пилешки кожи, свинско месо, конзерванси и химикалии од Менделеевиот систем - дифосфати, мононатријев глутамат, натријев дифосфат и полифосфат. На етикетите има и низа од Е-та: Е 120, Е 301, Е 250, Е 316, Е 575, Е 252,компирово нишесте, соев протеин....

ОПАСНИОТ Е 250
Е250 или натриев нитрит е конзерванс, којшто се додава во сите колбаси. Целта на тој додаток е да спречи евентуално развивање на опаснија микроорганизми Clostridium botulinum. Од друга страна, Е250 е потенцијален канцероген, забранет за употреба во многу држави. Тој може да се комбинира со други хемиски соединенија во стомакот на луѓето и да формира нитрозамин - супстанција, којашто предизвикува рак при лабораториски испитуваните животни.
 
Член од
24 април 2008
Мислења
10.483
Поени од реакции
11.538
Штом го има кај бугарите за во МК и да не зборуваме - којзнае што се’ нема во саламите и кобасиците- паштетите и виршлите се посебна сторија:sick:
станува збор за телешки салами и кобасици- во чии состав има се’ освен телешко
па така ;свинска маснотија, пилешки кожи, свинско месо, конзерванси и химикалии од Менделеевиот систем - дифосфати, мононатријев глутамат, натријев дифосфат и полифосфат. На етикетите има и низа од Е-та: Е 120, Е 301, Е 250, Е 316, Е 575, Е 252,компирово нишесте, соев протеин....

ОПАСНИОТ Е 250
Е250 или натриев нитрит е конзерванс, којшто се додава во сите колбаси. Целта на тој додаток е да спречи евентуално развивање на опаснија микроорганизми Clostridium botulinum. Од друга страна, Е250 е потенцијален канцероген, забранет за употреба во многу држави. Тој може да се комбинира со други хемиски соединенија во стомакот на луѓето и да формира нитрозамин - супстанција, којашто предизвикува рак при лабораториски испитуваните животни.
Кај мене последен пат имаме јадено кулен на Бадник 2013, иако сите јадевме, сепак само на татко ми сериозно му се слоши, му се појавија отоци по рацете, а вечерта крена температура 39 степени Целзиусови, заврши во Државна Болница и на своја кожа ја почувствува неефикасноста и неефективноста на македонскиот здравствен систем.

Цели 2 часа чекаше да дојде на ред за инфузија, додека медицинските сестри биле зафатени варејќи си кафе, а потоа во наредните 2 часа примаше 2 дози инфузија додека да се смири.

Од тогаш па се до денешен ден, во моето семејство немаме јадено кулен.

А кога сме кај колбасите, и тие од поодамна не ги купуваме, туку ќе отидеме на село на викенд и ќе си направиме домашни колбаси. Или ќе се договориме со роднини и заедно ќе собереме пари за да заколиме прасе или ќе купиме мелено месо од месарница и сами си правиме домашни колбаси.

Ем домашно, ем поздраво, и дефинитивно повкусно.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom