Дали знаеме што јадеме?

Член од
27 октомври 2013
Мислења
135
Поени од реакции
201
E124 - Ponceau 4R, Cochineal Red A
FD&C Red No.4; synthetic coal tar and azo dye, carcinogen in animals, can produce bad reactions in asthmatics and people allergic to aspirin; banned in USA & Norway
раконосен за животни, лош за алергични и астматичари. ЗАБРАНЕТ ВО САД И НОРВЕШКА.

E250 - Sodium nitrite
may provoke hyperactivity and other adverse reactions, potentially carcinogenic, restricted in many countries, can combine with chemicals in stomach to form nitrosamine, the HACSG recommends to avoid it
рак и друго

E316 - Propyl gallate
used to prevent rancidity in oily substances; derived from nutgalls; may cause gastric or skin irritation, gallates are not permitted in foods for infants and small children because of their known tendency to cause the blood disorder, methaemoglobinemia; used in oils, margarine, lard and salad dressings, sometimes used in packaging
желудочно или кожно дразнење. ЗАБРАНЕТО ЗА БЕБИЊА И МАЛИ ДЕЦА.

E250 - Sodium nitrite
may provoke hyperactivity and other adverse reactions, potentially carcinogenic, restricted in many countries, can combine with chemicals in stomach to form nitrosamine, the HACSG recommends to avoid it
рак и друго

E452 - Polyphosphates
can alter the metabolytical activity in humans; in addition to modified starch, they may cause calcification of the pelvic region in rats; they intensify the activity of heavy metals making them easier to cross the intestine wall; they may contain a lot of impurities; in Japan, a group of children were intoxicated with arsine as impurity of ortophosphate used in food
разни усложнувања

E407 - Carrageenan
a fibre extracted from seaweed, it has recently been linked with cancer because it may become contaminated when ethylene oxide is added to an inferior product, this results in ethylene chlorohydrins forming, a highly carcinogenic compound; linked to toxic hazards, including ulcers and cancer; the most serious concerns relate to degraded carrageen, which is not a permitted additive; however, native carrageen an, which is used, may become degraded in the gut
многу раконосно, чир

E414 - Acacia
derived from the sap of Acacia Sengal; easily broken down by the human digestive system; possible allergen, soothes irritations of mucous membranes
алергија

Sodium benzoate (E211)
used as antiseptic, as a food preservative and to disguise taste, as of poor-quality food; orange soft drinks contain a high amount of it, upto 25mg per 250ml; also in milk and meat products, relishes and condiments, baked goods and lollies; used in many oral medications including Actifed, Phenergan and Tylenol; known to causes nettle rash and aggravate asthma
осип/брунки (како од коприва), ја влошува астмата

Pectin (E440(a))
naturally occurring in the skins of apples; used to thicken jams, jellies and sauces; large quantities may cause temporary flatulence or intestinal discomfort

Guar gum (E412)
derived from the seeds of Cyamoposis tetragonolobus of Indian origin; fed to cattle in the US; can cause nausea, flatulence and cramps, may reduced cholesterol levels
мачнина, гасови и грчеви

Sodium benzoate (E211)
used as antiseptic, as a food preservative and to disguise taste, as of poor-quality food; orange soft drinks contain a high amount of it, upto 25mg per 250ml; also in milk and meat products, relishes and condiments, baked goods and lollies; used in many oral medications including Actifed, Phenergan and Tylenol; known to causes nettle rash and aggravate asthma
осип/брумки (како од коприва), ја влошува астмата

E414 - Acacia
derived from the sap of Acacia Sengal; easily broken down by the human digestive system; possible allergen, soothes irritations of mucous membranes
алергија

E212 - Potassium benzoate (види и Е210)
people with a history of allergies may show allergic reactions. for using see 210
луѓе со алергија може да добијат алергиски реакции

E210 - Benzoic acid
also known as flowers of benzoin, phenlycarboxylic acid, carboxybenzene; added to alcoholic beverages, baked goods, cheeses, gum, condiments, frozen dairy, relishes, soft sweets, cordials and sugar substitutes; used in cosmetics, as an antiseptic in many cough medications and an antifungal in ointments; can cause asthma, especially in those dependant on steroid asthma medications, is also reputed to cause neurological disorders and to react with sulphur bisulphite (222), shown to provoke hyperactivity in children; obtained from Benzoin, a resin exuded by trees native to Asia
хиперактивност кај деца, астма, невролошки нарушувања

http://www.finitysoft.com/
Петото програмче и видите за сите емулатори.После проверка во фрижидер и тоа.
да не се претерува
А еве и низ што понинуваат животните за да стигнат до нашата маса.

http://www.youtube.com/watch?v=JJ--faib7to
http://www.youtube.com/watch?v=mftDO3ORivI
 
Член од
24 април 2008
Мислења
10.445
Поени од реакции
11.452
Хрватите ни ги враќаат краставиците, а ни збор за краставиците кои се продаваат на македонските пазари и во македонските продавници.

http://www.novamakedonija.com.mk/NewsDetal.asp?vest=11813848345&id=9&setIzdanie=23022

Хрватска врати 34 тони македонски краставици со опасни хемикалии

број 23022 | петок 8.11.2013

Станува збор за краставици од прва и од втора класа во кои е пронајдено зголемено присуство на пестицидот хлорпирифос, по што хрватските власти забраниле краставиците да бидат во промет, за да ги заштитат домашните потрошувачи



ЕУ ни ја спушти рампата

На две големи пратки со краставици од Македонија деновиве им бил забранет влез во Хрватска и тие се вратени од граница поради присуство на опасна хемиска супстанција над максимално дозволеното количество. Станува збор за остатоци од пестицидот хлорпирифос, кој бил откриен по хемиска анализа на краставиците, дознаваме од Европскиот систем за брзо предупредување на Европската Унија.
Производите се ставени под царинска пломба и веднаш се испратени на уништување. Од хрватското министерство за здравство посочуваат дека санитарната инспекција забранила македонските краставици да се стават во пазарен оптек за да се заштитат домашните консументи. Се работи за големи количества од 8.615 килограми краставици од прва класа и 25.510 килограми од втора класа, со потекло од Македонија. Во нив е откриено присуство од 0,14 до 0,26 мг/кг од опасната хемикалија иако, според законските прописи на ЕУ и Светската здравствена организација, максималното ниво на резидуи за краставици е 0,05 мг/кг, прифатливо дневно внесување. Ова не е прв случај на прехранбени продукти од Македонија да не им биде дозволен влез во земјите од Европската Унија поради хемиска контаминација, иако во меѓународни рамки државава се претставува како поднебје со чиста, здрава и еколошка храна.
Последен пат пратка за извоз од Македонија е вратена во ноември 2010 г. од Италија, исто така поради присуство на пестицидни остатоци (диметоат и ометоат) во јаболка. И додека во европските држави за ваквите скандали наголемо се зборува, поради превентива и предупредување на населението, кај нас нема ниту збор за сомнителната пратка. Кој е производителот, дали има и други домашни краставици зачинети со хлорпирифос и каде завршиле тие, не се знае.

Во Агенцијата за храна вчера го потврдија случајот и најавија истрага.

- Користени се пестициди два дена пред бербата, иако за да се разградат се потребни најмалку седум дена пред бербата. Пронајденото количество хлорпирифос е 10 пати поголемо од дозволеното. Вршиме истрага, иако се работи за искусна домашна фирма, која извезува и во други земји-членки на ЕУ - вели Абдулезел Догани, заменик-директор на Агенцијата за храна и ветеринарство.

Тој додава дека откако добиле информација од системот за брзо предупредување на ЕУ, веднаш ја запреле продажбата на производите. Лабораториските анализи на производите на нашиот пазар покажеле дека тие се исправни. Експертите, пак, велат дека ваквите пропусти со безбедноста на храната може лошо да се одразат од аспект на нашето приближување кон Унијата и добивање датум за почеток на преговорите, бидејќи Брисел во детали ги евидентира сите скандали поврзани со безбедноста на храната.
Тие предупредуваат и дека нивото на пестициди во храната нема да се намали како резултат на надворешни фактори, како миење, лупење, транспорт или преработка.

- Во Македонија пестицидните остатоци малку се определуваат и имаме проблем во однос на безбедноста на храната со примарни производи, овошје, зеленчук, во кои не се определуваат остатоци. Затоа, проблем може да биде и извозот на овие производи. Прашање е и колку примарните производители се придржуваат и го почитуваат времето потребно да се разгради активната супстанција од некој препарат со кој е третиран - вели Билјана Петановска, професорка на Факултетот за земјоделски науки и храна.

Граѓаните стравуваат дека отровите во храната нѐ демнат со секој залак, а хемијата царува на нашите трпези. Тие како најризични ги посочуваат токму овошјето и зеленчукот, бидејќи се консумираат во свежа состојба, без термичка или друг вид обработка, преку која би се уништиле евентуалните штетни остатоци.
- Морници ме лазат секогаш кога купувам храна од зелените пазари. Сите тврдат дека производите им се еколошки чисти, дека не се прскани, но реалноста е сосема друга. Од свекрвата имам слушното дека е добро свежиот зеленчук да се стави одредено време во оцет за да излезат хемикалиите, но не знам дали тоа дејствува. Само господ нека ни е на помош - вели Драгица Стојановска од Скопје.

Според Гордана Ристовска од Институтот за јавно здравје на РМ, болестите предизвикани со храна загадена со хемиски загадувачи може да се јават како акутни или долготрајни ефекти.

- Акутните труења се поретки и се јавуваат при инциденти, хаварии или несакано внесување големо количество хемикалии. Долготрајните ефекти што се должат на повеќегодишно внесување хемикалии може да бидат различни во зависност од ефектот на хемикалијата. Ефектите на хемиските агенси се разновидни, може да бидат канцерогени (кадмиум, арсен), ја нарушуваат функцијата на жлездите со внатрешно лачење (диоксини, фурани, полхлорирани бифенили), ја оштетуваат функцијата на црниот дроб или на бубрезите, може да влијаат на физичкиот и на интелектуалниот развој кај децата. За овие ефекти постојат сигурни докази од експерименталните студии на луѓе и на животни - нагласува Ристовска.

За упатените што се занимаваат со квалитетот и со безбедноста на храната извештаите за недекларирани или вратени производи поради состојки што не смее да ги има внатре даваат лоша слика, не само за компаниите и за контролните власти туку и за целата прехранбена индустрија во Македонија, што итно мора да се поправи.

Наспроти посочените предупредувања на европските органи, анализите на домашните институции не откриле опасно присуство на пестициди во храната. Во Институтот за јавно здравје од вкупно 8.667 испитувани групи параметри за пестициди во храната во Македонија во 2010-та не бил откриен ниту еден неисправен примерок. Слични се резултатите и за 2011 година.

Отровен со проголтување

Хлорпирифос е органофосфорен пестицид. Тој е дозволен за употреба според регулатива на Европската комисија. Максимално ниво на резидуи за краставици е 0,05 мг/кг, прифатливо дневно внесување. Според класификацијата за Светската здравствена организација, класификацијата за опасност на хлорпирофос е умерено опасен класа 2“. Во рамките на ЕУ, хлорпирифос е класифициран како отровен со проголтување и многу отровен за водни организми и може да предизвика долгорочни негативни ефекти во водната животната средина. Количества што се пронајдени во македонските краставици се многу поголеми од дозволените. Како најризична група за остатоци од пестициди во храната се малите деца, но и лицата чија исхрана е базирана на одреден вид овошје или зеленчук или кога потрошувачите користат некакви диети. Така, ако нивното овошје или зеленчук содржи пестицидни остатоци, тие ќе бидат многу повеќе изложени на зголемени количества отколку обичните потрошувачи.

Пропустите со храната ќе нѐ оддалечат од Брисел

Од хрватската влада предупредуваат дека македонските фирми треба да бидат мошне внимателни во извозот, бидејќи Европската комисија води детална сметка и ги регистрира ваквите пропусти, кои подоцна во преговарачката фаза меѓу Македонија и ЕУ можат да бидат дополнителна компликација и да го забават преговарачкиот процес во рамките на соодветните поглавја. Строгите прописи на ЕУ мора да ги почитува и Македонија, предупредуваат од хрватската страна. Во однос на последниот случај со краставиците, се вели дека службената контрола опфаќа најмал документациски преглед, идентификациски преглед, а според процената на ризикот и физички преглед. Во рамките на предвидената редовна службена контрола контингентот краставици бил избран за физички преглед, чии резултати покажале дека станува збор за здравствено неисправен производ.
- Резултатите што се пронајдени во врска со неисправната храна и одбиени од граничната санитарна инспекција, редовно се пријавуваат во Европската комисија преку системот за брза тревога (РАСФФ-систем) - посочуваат од Министерството за здравство на Хрватска.

С.Г.

Колкави се ползата и опасноста од пестицидите?

полза
- контрола на штетници
- зголемени приноси
- пониски цени за житни култури, овошје и зеленчук

опасности
- канцерогени заболувања од кумулативно дејство
- уништување на природната вегетација
- ризик од професионална изложеност

Автор: Александар Димковски

Фотографија: Игор Бансколиев
 

Gregor

Оbserver
Член од
6 февруари 2013
Мислења
1.021
Поени од реакции
1.935
Ова се случува затоа што во агенцијата за храна си го дрват со години наназад. Да заборавиме на времето кога имаше повеќе земјоделски претпријатија (кои ги изедоа) и во кои уште во тоа време се правеа најригорозни контроли со класични методи. Сега ги опремија неписмените, ама нема кој да работи во нив, уствари вработија партиски војничиња со несоодветни факултети.

Мене не ме чуди ако еден ден се разбудам со опашка, затоа што во Македонија никој ама баш никој не ги контролира земјоделците што прават. За поголем принос, употребуваат двојни (тројни...) дози и така натаму, прво професионално заболуваат (хроничен бронхит, асма, анемии, леукози, рак), после ја загадуваат животната средина, на крај заболуваат и купувачите. Ти колку и да ја миеш краставицата секако дека на неа ќе остане некоја резидуа, затоа што тоа е целта на пестицидот да не се одмие со првиот дожд, затоа и препаратите што се користат се најчесто суспензии (т.е. не се раствораат во вода).
 
Член од
28 март 2006
Мислења
17.665
Поени од реакции
12.061
Македонско грозје поради пестициди е повлечено од маркетите во Франција

Грозје увезено од Македонија поради висок процент на пестициди е повлечено од продажба во Франција. Француските служби при контрола утврдиле дека македонското грозје има недозволено високи количества пестициди, по што наредила повлекување на грозјето од маркетите, објави Нова ТВ.


не само што ние јадеме непроверена храна туку си ги затвораме и пазарите за храна.

http://novatv.mk/index.php?navig=8&cat=18&vest=9366

Еве ја базата (на нашите соседи во храната им наоѓале и вируси на хепатит и афлатоксини...и грците и србите не се далеку)
 
Член од
28 март 2006
Мислења
17.665
Поени од реакции
12.061
Дали овие луѓе кои се вмешани во овие скандали (заедно со оние кои придонесоа Скопје да е еден од најзагадените градови) се свесни дека и нивните деца и роднини тоа го јадат и дишат.
Ново на пазарот
Инспекторите казнувале за нишесте во кисело млеко
Едната од фирмите што ставале нишесте во кисело млеко дури и го запишала на декларација, иако ако во ваков производ има нишесте, тоа не може да се вика кисело млеко. Фирмите се казнети, производите повлечени и дадени им се корективни мерки што мора да ги применат


Пестицидите ќе си ги јадеме дома
ТРГОВЦИТЕ МОЖЕ ДА ИЗБЕРАТ ДАЛИ ИЗВЕЗЕНИТЕ ОТРОВНИ ОВОШЈА И ЗЕЛЕНЧУК ЌЕ ГИ УНИШТАТ ВО СТРАНСТВО ИЛИ ЌЕ ГИ ВРАТАТ ВО МАКЕДОНИЈА

Меѓувреме непрецизни написи за увозот на контаминирано млеко од Босна

ЗЕМЕНИ МОСТРИ ОД ПРАТКИТЕ НА "АЛПСКО" КОИ СЕ УШТЕ СЕ ВО МАГАЦИН
Не е увезено босанско млеко со бактерии

Босанската млекара извезе контаминирано “Алпско млеко”, дел и во Македонија
 
Член од
28 март 2006
Мислења
17.665
Поени од реакции
12.061
Пазете што јадете. Ние како да немаме инспекции и здравствени институции

Повлечени канцерогени штрудли од Србија од Европскиот пазар


ЕУ повлече отровни штрудли на српски производител
Штрудли со смокви и крекери на еден производител од Србија пред десетина дена се повлечени од пазарот на Европската унија затоа што во нив е пронајдено петпати повисоки количина на охратоксин од дозволеното, објави весникот „Данас“.
Според весникот, иако случајот е обелоденет во јавноста, производителот сè уште не соопшти дали штрудлите со превисок процент на токсичната материја се продаваат во Србија. Нема ниту информација од надлежните државни органи.
Претседателот на Националната организиација на потрошувачи на Србија, Горан Поповиќ за весникот вели дека во производите е пронајдено 15 микрограми охратоксин, што е пет пати повеќе од дозволеното во Европската унија.
Во Србија, според Поповиќ, е дозволено три пати повисок процент на охратоксин во храната отколку во ЕУ, 10 микрограми, но во овие штрудли е пробиена и оваа граница. Во крекерите, според достапните информации, се пронајдени 10 микрограми охратоксин.
 

Zaptija Stojkov

Комунист
Член од
23 февруари 2010
Мислења
3.126
Поени од реакции
2.764
Добро Бе да ви ги ебам тие контроли и инспекции..

Ја следам ситуацијата на зелените пазари и сеуште гледам истите луѓе години продаваат ракија „БРЗОСМРТКА“ „богата“ со метил алкохол - шпиритус.

Ќе речам како може бе тие тезгаџиите да немаат грам совест? Што доста луѓе зеле надуша... Додуша и тие не се криви туку контролите и инспекторите што не превземаат никакви мерки против нив.

Абе треба инспекторите и контролите од секоја тезга ракијата да ја однесат на испитување во Лабораторија и да се виде која е природна,а која вештачка ракија... (Но нормално ретко да се најде природна ракија на пазарите)... И тие што продаваат таква ракија доста години затвор да си одлежат...

Секој човек нема можност и пристап да се информира дека таа ракија е штетна. Пример човек на возраст од 60-70 години што е со основно образование и што е ограничен во паметот, од каде тој да се информира каква е таа ракија. Ама сепак и тој е душа и тој е човек како и сите други. Секој човек е греота да го носиш на душа со таква ракија...
 

Kajgana Shop

На врв Bottom