Дали вреди да се напушти нашава земја?

Дали би ја напуштиле Македонија доколку ви се пружи прилика?

• Вкупно гласачи
    585
Член од
28 март 2006
Мислења
17.773
Поени од реакции
12.237
Според мене, дали вреди или не зависи од тоа што подобро ти се нуди доколку ја напуштиш?

За тоа дали вреди да останеш, влијаат многу фактори. Услови за живот, услови за образование, за напредување и сл..

Пример.. Ниски плати, високи давачки.
Во образованието вметнаа компјутери кои ретко се користат за едукација. Во спортот се тапка во место.
Да не навлегувам во детаљи, оние коишто читаат повеќе, знаат кои се недостатоци и дали воопшто има предности, но ако би ми се пружала солидна можност да ја напуштам земјата би ја напуштил без многу размислување.
Да, впрочем затоа и постојат толку различни мислења, субјективни би рекол. Секој од нас тргнува од она што го спомена, кругот на роднини, пријатели, образование, моментална состојба...вработеност, статусот во фирмата, заработката...уф, уште многу други. Значи нема една вистина туку многу повеќе...статусот во општеството...како и за многу други теми :smir:
Хм, и не само од тој аспект туку и гледа што секојдневно се случува со многу луѓе, познати, непознати...по улиците и фабриките...пролетеријатот

Член од
19 април 2005
Мислења
1.806
Поени од реакции
75
Привремен престој, па макар бил и на дваесет или триесет години е сосема различна работа од напушатање на татковината. Напуштање значи дека си раскрстил со тукашнината, си ги дигаш корените за да ги пуштиш на друго место. Кажале попаметни од мене дека татковината е таму каде што ти е убаво. А тој што може да си направи убаво - цел свет му е татковина. Нема потреба од напуштање.
Околу наводниците на зборот сакана во насловот на темата, не сакам ниту да дискутирам.

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.320
море и на Гренланд да идам, или у поларните краеви на Канада и у Сибир, ееј Џенем само да иам работа, што е ова, жив здрав без работа аман се разболев ко шо рекнаја едн голо здравје жива болес!!

LordDragonII

Dr.Strangelove
Член од
15 август 2008
Мислења
10.995
Поени од реакции
5.726
Абе не се исплаќа да се чисти вецеа во странство. Верувајте..
Со добро високо образование се исплаќа. Добра работа и плата.
Собери некој денар дојди тука, отвори си фирма.

M

MIL

Гостин
Не ни под разно секој кој сака да работи ќе се снајди само ако навистина го сака тоа има место за секој и секаде :helou:

Eufrat Kurajber

Real cigan from da hood.
Член од
4 декември 2009
Мислења
341
Поени од реакции
12
Изгледа ќе почне да вреди ако продолжат вака со најглупите закони во светот кој шо никој ги нема.. ние сме единствена држава со многу закони шо ги нема ширум Европа а исто и ширум светот...

Frank_White

Da ReaList
Член од
8 август 2008
Мислења
69
Поени од реакции
2
Напуштање значи дека си раскрстил со тукашнината, си ги дигаш корените за да ги пуштиш на друго место.
Really??
Prijatele, ako si ti Makedonec i odis vo druga drzava primer Anglija, i da sakas da stanes Anglicanec, ne mozes. Toa e vistinata. Kolku i da se vklopis vo opstestvoto, ne mozes da bides isti kako niv. Odsekogas ke si razlicen i ke delis od sekoj gledan aspekt. No, za nekoi luge ne znaci deka e taka, mozebi imaat izvonredna metamorfoza...
Toa e licno moe mislenje ;)...

\m/arko

A place where the beer flows like wine...
Член од
15 јануари 2008
Мислења
6.357
Поени од реакции
790
Да одам негде на запад и животот да ми стане една голема реприза? НЕ фала...
Еве зошто...
Станувам од спиење.
Се спремам за работа.
Одам на работа.
Работам во просторија 3x3.
Се враќам утепан од работа.
Легнувам во кревет.
Се будам наредното сабајле и истото од почеток.

Да, добивам солидна плата од повеќе цифри, си купувам LSD телевизор, солидно количе, тинтириминтири за по дома, НО прашањето е колку ќе го осетам тој луксуз? Колку јас ќе имам време да погледам некоја емисија на телевизорот или да излезам во маало и да договорам некоја партија баскет? Колку време ќе имам јас да се видам со пријателите? Дали воопшто ќе имам ноќен живот? Колку ќе ми биде активен љубовниот живот!?!?

Македонија е место каде што сево ова можеш да го имаш. За помала пара да ама сепак животот ми е комплетен. Значи пред се произлегува "Не е се во парите" има и нешто друго.
Така да дали би живеел за пари само? НЕ!

Македонија си ја сакам иако е извртена и изопачена земја.

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Мислев дека има надеж во оваа земја да тргне на подобро,ама ние надоле одиме.Од кога го прочитав ова ми се одмили земјава:
http://forum.kajgana.com/showpost.php?p=3158419&postcount=1
Толку криминални умови на едно место нема никаде во светот.Некаде барем трошка на народот му фрлаат,овде со се партали го јадат.Безобразие!

аллександар

Вечно ненаспан
Член од
5 мај 2006
Мислења
7.381
Поени од реакции
2.522
малку застаре темава ама мислам дека ке биде актуелна со оглед на политичкава ситуација сеа шо ни е у врска со паѓањето на визната либерализација...

влијаат многу фактори за тоа дали да се напушти или да не се напушти земјава наша.. шознам според мене земјава од некоја гледна точка ни е убава.. знаете сите гледаат само на негативни работи позитивните помало значење добиваат...
Ја би останал у земјава само некои работи дефинитивно МОРААТ да се променат... платата на пример на луѓето дефинитивно е мала.. едвај искачаат со 200 евра за преживување да не зборам за нешо повише, нели секој сака да си дозволи барем нешто несекојдневно...
Но за жал како што е моменталнава ситуација у нашава мила Македонија... ние младите го гледаме просперитетот во странство.. немора да набројувам зашто... тоа се знае.. подобра плата поубави усливи за живот подруг менталитет и друго...

InSuLaNeR

A man who never was a boy.
Член од
13 јули 2009
Мислења
878
Поени од реакции
107
Јас ќе кажам не ама од друга страна и да само поради невработеноста единствена причина!!:toe:

A

Antigona

Гостин
Dokolku imas dobro platena rabota vo Mk nad 600 € , ne vredi da ja napustas drzavata tuku ednostavno zivotot tuka da ti teci vo nasive prostori

No za onie koi ne se vraboteni i koi imaat mali prinosi , definitivno vredi da se napusti bidejki nadvor se isplakja i go vrednuvaat trudot koj ke go vlozis pa duri moze i da bides nagraden

Primer : vo Germanija , Austria i Holandija imam prijateli koi zarabotuvaat tamu mnogu a od nivnite firmi za poklon i poradi steknatata doverba shefot im ima pokloneto avtomobil za da idat na rabota....pa sekako srekni i zadovolni ne ni pomisluvaat da idat vo Mk osven za praznici

Kajgana Shop

На врв Bottom