Дали вреди да се напушти нашава земја?

Дали би ја напуштиле Македонија доколку ви се пружи прилика?

• Вкупно гласачи
    585

Quark

brr,brr...zbrc
Член од
12 март 2008
Мислења
3.489
Поени од реакции
156
Se dur imam za kafe, cigari i muabet, vo Skopje sum.... koga ke nemam, ke vidime...:):toe:

Колкави можности имаат?
И ти да работиш секој ден по 16 саата ќе имаш прекрасни можности за луксуз....само што тогаш нема да имаш време да ги трошиш парите:helou:
Ne preteruj, nikoj ne raboti 16 saata.

Zaphod Beeblebrox

Поранешен покул Божино
Член од
7 јуни 2008
Мислења
16.676
Поени од реакции
21.233
Имам другарче кое има исто години како мене и работи 16 часа дневно, 6 дена во неделата а во недела работи 5 саати. Месар е и плата зема 20 000. Школо месарско 3 години. Викаат добра пара зема со оглед на што школо има. Да. Али цел ден е на работа. Слободно време нема. Алишта неможе да си купи зашто коа ке заврши со работа веќе се е затворено. Човекот живее за тие 2,3 саати после работа само. Џабе пари и се. Ете и 16 саати постојат луѓе али џабе кога не ни можат да ги трошат некаде парите заработени. Е тука прашањето дали му се живее во оваа земја...

Олимпија

Македонија во срцето!!!
Член од
26 март 2008
Мислења
5.624
Поени од реакции
9.146
Работат бе нашите иселеници,не за друго туку дека треба да си платат рата за куќата/станот и колата......пошто сакаат да бидат и они странци за НАС.

Quark

brr,brr...zbrc
Член од
12 март 2008
Мислења
3.489
Поени од реакции
156
Имам другарче кое има исто години како мене и работи 16 часа дневно, 6 дена во неделата а во недела работи 5 саати. Месар е и плата зема 20 000. Школо месарско 3 години. Викаат добра пара зема со оглед на што школо има. Да. Али цел ден е на работа. Слободно време нема. Алишта неможе да си купи зашто коа ке заврши со работа веќе се е затворено. Човекот живее за тие 2,3 саати после работа само. Џабе пари и се. Ете и 16 саати постојат луѓе али џабе кога не ни можат да ги трошат некаде парите заработени. Е тука прашањето дали му се живее во оваа земја...
Ama cekaj, drugar ti kaj e, vo Makedonija? Tuka e druga prica, ja za tamu udzum u stranstvo ti zboram.:))

Sala na strana, sekako deka se naogjaat poedinci koi rabotat i po tolku saati, i kaj nas i vo stranstvo, ama sepak ne e toa takva strasna brojka kako sto sakase makedonka da ja pretstavi. Se znae, pa i na zapad da e, se raboti standardno za standardna rabota i standardna plata. E sega koj saka poveke, sekade na sekoe mesto treba poveke da se potrudi t.e. poveke da raboti.:toe:

Zaphod Beeblebrox

Поранешен покул Божино
Член од
7 јуни 2008
Мислења
16.676
Поени од реакции
21.233
Ama cekaj, drugar ti kaj e, vo Makedonija? Tuka e druga prica, ja za tamu udzum u stranstvo ti zboram.:))

Sala na strana, sekako deka se naogjaat poedinci koi rabotat i po tolku saati, i kaj nas i vo stranstvo, ama sepak ne e toa takva strasna brojka kako sto sakase makedonka da ja pretstavi. Se znae, pa i na zapad da e, se raboti standardno za standardna rabota i standardna plata. E sega koj saka poveke, sekade na sekoe mesto treba poveke da se potrudi t.e. poveke da raboti.:toe:
Хах не прочитав убаво изгледа. Извини.

Имам пример и за таму у туѓина. Роднини во странство. Тука со средно 8 саати за солидна плата, таму во џенем 16 саати за колку да преживееш. Живот надвор од работа немаат. Се е преокупирано за да се преживее. Пари за преживување а ако се собере малце повеќе се троши коа ке дојдеш дома во Македонијава, за да не се покажеш дека си тапа, таму, во странство. Гордост македонска јебига.

Quark

brr,brr...zbrc
Член од
12 март 2008
Мислења
3.489
Поени од реакции
156
Хах не прочитав убаво изгледа. Извини.

Имам пример и за таму у туѓина. Роднини во странство. Тука со средно 8 саати за солидна плата, таму во џенем 16 саати за колку да преживееш. Живот надвор од работа немаат. Се е преокупирано за да се преживее. Пари за преживување а ако се собере малце повеќе се троши коа ке дојдеш дома во Македонијава, за да не се покажеш дека си тапа, таму, во странство. Гордост македонска јебига.
Abe i ja iam primer od stranstvo.

21 godisen momak, doagja vo Makedonija so M3 so ekstra pojacana masina, 600 i nesto konja mislam.... nisto u zivotot ne raboti, samo si go prci, e*e i misli na sto uste na kolava da frla pari. A prv bratuced negov raboti tuka za pomocani 10 iljadi ko kelner. I aj sea..:):)

Ne e do primerite druze, takvi primeri ke najdes kakvi i da sakas kade i da sakas.

Iluzorno e da se tvrdi deka vo Makedonija so prosecna rabota i plata ke si materijalno obezbeden kako sto toa ke si vo nekoja druga zemja na zapad.

Ama sepak, ima nekoj so se zadovoluva so kafe, cigari i muabet..... a toa poslednoto tesko se naogja sekade. :):toe:

Член од
5 декември 2008
Мислења
698
Поени од реакции
211
Колкави можности имаат?
И ти да работиш секој ден по 16 саата ќе имаш прекрасни можности за луксуз....само што тогаш нема да имаш време да ги трошиш парите:helou:

Абе зошто си праите таков филм дека странецот го шета светот 2-3 месеца?Зашо да се лажете сами себе.Странците знаеш кога шетаат 2-3 месеца?Кога ќе отидат у пензија,затоа што ЦЕЛ ЖИВОТ РАБОТЕЛЕ.

Пишав и претходно,да не се повторувам.....
Крај краева што мајка барате у Македонија ако не ви одговара?Ако имате имот продајте го и трк у СТРАНСТВО по "мед и млеко".На некои им е понижување да работат како чистачи/ки или келнери/ки во Македонија,ама затоа у СТРАНСТВО нема да им биде.....ама затоа кога ќе се јават у киселенички џубокс за да ги поздрават македонците ќе кажат дека се јавуваат од странство и ќе ни препорачат да не го менуваме името МАКЕДОНИЈА:tapp::tapp:
Не реков дека таму е најсјајно и никој не работи по 16 сати сеа навистина дека нема забушавање на работа како тука но во поглед на услови , на стандард излишно е да ја споредуваме Македонија со другите земји.

За странциве кај што спомна еве јас лично од Охрид кај мене доагаат ги сместувам и кога го отворив пасошот од едни Полска дали беа, од Аргентина, бразил египет цела европа и цел свет поминато го имаа а сите беа млади на околу 20тина години така да не можиш да ме убедуваш при свои очи на нешто каде самата сум сведок. И другите исто и од Белгија и од Франција сите беа млади немаше ниту еден пензионер така да ти слободно можеш да се тешиш дека тие шетале кога ке остареле...

Кај што спомена иселенички џубокс ни јас не ги подржувам што комплетно се иселуват и воопшто не се вракаат назад тоа се алчни и лакоми луге кои покрај сето богатство мачно им пага една карта до Мк да платат па по 30 години не се враќаат. Но што аку останам во мојата земја да скапувам и крај со крај да врзувам кога таа не ми нуди ништо извини а зш јас ами неа да и плакам даноци зошо на секоја работа дел од средствата треба да одвоиш за државата а што ми нуди таа за возврат ништо апсолутно ништо... кога знае да ти зема кога веке си дел од тоа општество и нејзините институции треба да ти овозможи и таа некакви предности...аман сите фабрики ги пропаднаа ништо не функционира јас ке се силам на обичниот народ бирократија голема тука е царство на бирократијата странство си способен ако работиш тука си способен ако крадиш.. ретки се правите борци и патриоти голем дел одтука можат да се сликаат со нивниот квази патриотизам...

U

UniqueGirl

Гостин
Од кога тоа желбата за просперитет и длабок џеб претставува единица мерка за непатриотизам? И посекако,.со удобна столица, солена плата и пун стомак ни јас не би сакала да фатам џаде низ западниве ни простори..:)
Но, овците и натаму ќе играат како што ќе свират овчарите,не:)
[FONT=&quot]И натаму ќе се сврзува крај со крај со кредитни картици и ќе се плука по владата, а опозицијата задоволно ќе се смешка и ќе не просветлува со своите генијални идеи за надминување на економската криза,.. која и те како удри по темелите на образованието, стопанството, здравството...и каде ли уште не :kesa:[/FONT]

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.320
остнавме без работа не по наша вина
технолошки вишок/многу кадар немат работа
и сеа кредитите кој ќе ги плаќа?
нека имаат разбирање банките
дека немат од кеј да се плаќа
нели?

TpH_Bo_OkO

Трноризец
Член од
18 мај 2005
Мислења
11.537
Поени од реакции
879
Значи ако не пијаш ракија од 55 степени, не колиш свиња во двор и не лупиш пиперки за ајвар си сероња.:pos2:
Да! И тоа социопатска! Абе тука се вика пола именик од мобилен на дегустација на ракија/вино, се пушта музика до вкрај, се лее се пие, па и тие што си ги викнал викаат уште некој и се прави општонародно весеље - па јас за тоа живеам бе Џони.

Чуму ми се пари и све кога немаш опкружување со кое ќе можеш да ги уживаш тие пари?

Ја ако не се степам со комшијата барем еднаш у месецот и ако не пукам со нелегален пиштол за роденден, не ја сметам државава за нормална.
Не се тепам со комшиите, но зошто да не би пукал со мојот легален пиштол? Па така се празни негативна енергија!

Златна ни е Македонијава, ако некој не му чини, нека иде да рмба по европските канализации, баш ми чуе. Само немој кога ќе се врати со рент-а-кар ауди да ми се курчи колку добро живее таму, затоа што не е така. Граѓанин од петти ред не може да живее убаво.

На пример во Швајцарија, домородните групи ги викаат гастарбајтерите(балканци, украинци и остала словенска подраса) Tschusch кој што е погрден израз што потекнува од српскиот „чујеш“.

Одете бе, бидете им подредени на тоа социопатските сероњи. Ваше право.

LordDragonII

Dr.Strangelove
Член од
15 август 2008
Мислења
10.995
Поени од реакции
5.726
Абе сите нека одат во Hollywood многу се драматизира состојбата.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.773
Поени од реакции
12.237
Хм, ова да го чита некој од друга земја кој не е запознат со нашиот менталитет и состојби туку само со вести од медиуми, податоци за плата, трошоци, бдп и невработеност...ептен ќе се збуни човекот. Нема да знае што е вистина, дали она што се жалат во медиумите, податоците за најниски плати во европа и пошироко, високите зафаќања од домашниот буџет за храна...или ако ова го чита, секако ќе заклучи дека е одлично во државава. Навистина чудно, од една страна едни од најлошите податоци, од друга страна повќето овде се изјаснија дека сосем е океј. Интересен менталитет сме :) Инаку во тие земји каде не тече мед по улиците, конкретно Австралија познавам само двајца што се вратија, сите други останаа. Дали се мазохисти луѓето? И...не работат во канализации, кујни...си работат нормална работа, живеат нормално, дури и со една плата куќи прават. Навистина делува малку збунувачки :wink:

Lucio

титула по желба
Член од
26 јуни 2006
Мислења
871
Поени од реакции
41
Според мене, дали вреди или не зависи од тоа што подобро ти се нуди доколку ја напуштиш?

За тоа дали вреди да останеш, влијаат многу фактори. Услови за живот, услови за образование, за напредување и сл..

Пример.. Ниски плати, високи давачки. Во образованието вметнаа компјутери кои ретко се користат за едукација. Во спортот се тапка во место.
Да не навлегувам во детаљи, оние коишто читаат повеќе, знаат кои се недостатоци и дали воопшто има предности, но ако би ми се пружала солидна можност да ја напуштам земјата би ја напуштил без многу размислување.

Kajgana Shop

На врв Bottom