Дали би прифатиле да се смените за некого?

С

Сатори

Гостин
Раскажуваш пример за талент (претпоставувам алудираш на тоа) а не за карактер.Затоа што е неверодостоен на темата не можам ниту да дадам одговор на тоа дали Петко се променил или не, затоа што и прашањето не е на место.
 
Член од
11 октомври 2010
Мислења
1.942
Поени од реакции
1.750
Не ти раскажувам за талент, туку за личност. Уметничка душа која попусто сака да се откаже од тоа. Никогаш нема да успее. Како и да се промени карактерот на некого. Ќе ти раскажам нешто лично. Нешто што мене ми се има случено (многу слично на она што ти го раскажав).

Јас себе си се доживувам како човек кој требало да живее 400 години порано, во времето на романтизмот и експресионизмот. Времето кога чувствата и експресијата на истите ги водело луѓето и уметниците. Јас сум некој кој на чувствата им дава големо значење и истите ги смета за нешто кое е благородно.
Пред некое време живеев во заблуда. Се обидував да се сменам, да бидам груб кон луѓето, да не ги почитувам, да ги осудувам, да не ги сфаќам што чувствуваат...патем сакав да не чувствувам. Сакав чувствата да не ме водат во се`. Сакав да бидам некој друг. И бев некој друг. Но знаеш колку време? Се` додека еден ден не ми здодеа да се преправам. Се` додека не сфатив дека всушност само се измачувам така. Тогаш пак почнав да го гледам светот како Јас. Додека бев таков многумина ми се восхитуваа, девојки ми доаѓаа на тацна, имав мноооогу познаници. Ама тоа не бев јас. Јас не сакам да имам девојки секоја вечер. Не сакам да имам многу познаници. Не сакам да сум во близина на многу луѓе. Не сакам ми се восхитува некој. Сакам да чувствувам. Сакам да знам да бидам она што сум.
 

Belle

A Jedi
Член од
12 април 2009
Мислења
1.006
Поени од реакции
552
Не зошто тоа сум тоа јас и ако на моите другарки или дечко или кој било не им одговарам, нека си најдат други, па и јас ке си најдам други и завршена работа
 

Sungerot Bob

Живеј го животот
Член од
7 август 2012
Мислења
32.391
Поени од реакции
36.504
Нема ништо подобро од тоа да бидеш она што си. Некогаш е добро негаивните карактеристики/навики да ги поправиме на добро или да ги сокриеме, но карактерот тешко е да се смени, т.е. е невозможно.

:)
 

Prestapnik

Кондураџија
Член од
10 јануари 2015
Мислења
418
Поени од реакции
342
Карактерот е микрокодот кој ни го инсталирале нашите родители. Невомзможно е да се промени се додека не сме свесени за баговите кои ни ги инсталирале...Првиот чекор кон промената е станување свесен за своите багови, потоа треба многу работа за да се промени тој багосан код со нов. Не постои особина која не може да се промени.
 

wot

њ
Член од
20 мај 2008
Мислења
19.483
Поени од реакции
33.585
99% ne bi se smenile.
I posle ljubov nemalo.
Ova gordost, ego.. ne im dava da napisat deka bi se smenile. Bidejki naslovot e trigger, postaveno e kako izbor na lice mesto, dali bi se smenile za nekoj? Ja da se menam za nekoj?! Ne ponudata ne vazi...

A u princip site sekojdnevno se menuvame. Duri i toj glavniot set na karakteristiki se menuva i moldira za novi licnosti, za nekoj koj ni znaci, za situacii itn. Menuvanjeto e proces, ne e denes sum gordeliv od utre ne. Ako zivees so stav ete sum se zamislil gordeliv recimo, koga go zemav veke za primer, i za nikogo nekogas ne napravis isklucok, kompromis - ti si zakocen u eden retardiran mindset koj ke ti gi zacementira site basic karakteristiki sto si si gi sozdal za sebe niz zivotot (ironicno koi te menuvale i sozdavale) i taka nekako se sozdavaat i kompleksi.

And das not good neli dzesi?

Jas nema za tebe da se smenam. Ke ti se pustam se dodeka ne mi dades.

:semolam:
 

Miss.Independent

Me,Myself & I
Член од
26 јуни 2013
Мислења
1.362
Поени од реакции
3.344
Да одлучиш да се менуваш за некој од корен само за да задоволиш, не во никој случај но да измениш некоја навика која во нечие присуство смета а станува збор за блиска личност ондак вај нот. Можам да направам компромиси кога сакам и не ми сметаат ниту гледам лошо на нив, ама ако некој не сака да направи исклучок за некоја навика што тебе ти смета кога си во негово/нејзино присуство ондак не вреди ни ти да менуваш нешто.
Со тоа што ќе се одлучиш да смениш нешто за нијанса и правиш да имаш подобри меѓучовечки односи не значи дека се губиш ти како личност, или ја губиш твојата вредност..ако сите упрчиме нос у небеса и се маваме со глава у ѕид шо праиме?- Ништо.
 
Член од
18 март 2017
Мислења
42
Поени од реакции
65
Доколку сметам дека тоа што ми е за менување е на било кој начин бенефитно во смисла на позитивен резултат од таа одлука. Јеп. Јас би.
 

Dr. Wish

Outstanding Сasual Dating Authentic Maidens
Член од
23 септември 2013
Мислења
2.393
Поени од реакции
2.794
Некогаш би рекол не, никако, ова она, но како што старееш, имаш други цели, погледи кон животот. Да, прифатив да сменам некои работи во мојот животот на подобро, и се тоа за особа која ми значи. Да ми кажеше некој дека ќе ме смени за 180 степени не би му верувал.
 
Член од
21 септември 2016
Мислења
831
Поени од реакции
1.135
Nekoja drasticna promena sto bi go izmenila mojot licen identitet ne, ako nekoj me saka i pocituva kje me prifati takva kakva sto sum no dokolku licnosta sto go bara toa navistina mi znaci a voedno postoi izdrzana pricina za da jas se promenam onda zasto da ne...
 
Член од
24 октомври 2012
Мислења
810
Поени од реакции
509
Верувам дека моменталниот мој карактер е во согласност со гледиштата на повеќето луѓе, така што тешко да најдам некој заради кого би морал да го променам.
 
Член од
20 април 2014
Мислења
5.239
Поени од реакции
5.820
Nekoj koj ne te prifakja takov kakov sto vistinski si bara i ocekuva od tebe da se smenes. Taa licnost togaj ne te saka tebe , tuku zamislena verzija od tebe. Sho ke ti e takva osoba pokraj tebe koja ne te pocituva osven ako ne ti smeta da glumes celo vreme? :tapp:
 

Kajgana Shop

На врв Bottom