Дали Македонците од дијаспората треба да имаат право на глас?

Дали Македонците од дијаспората треба да имаат право на глас?

  • Да

    Гласови: 100 36,0%
  • Не

    Гласови: 178 64,0%

  • Вкупно гласачи
    278

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.276
Што подразбираш под блиску? Јас такви сценарија не гледам барем уште 10тина години, а дека не е на арно не е
Глдајќи Сител и седејќи дома мој и 50 години да си мислиш.
Мал си не ги примеќаш знаците, јас кога почнав во 2008 да работам со владини пари и владини буџети и проекти, исплатата одеше мазно, 2 недели најкасно, така одеше едно 2-3 години, после тоа почнавме со по месец дена каснење, па завршивме лани со 6 месеци да ни ги каснат парите а речиси сите набавки кои ги прававме се сега тужени пошто пари не му се префрлени на набавувачи а ова година веќе е и прекинат сосема проектот и тоа не само нашиот.
Во здравството од година во година состојбата е се полоша, снемва пари, се нема за основни средства за хигиена на простории, а веќе обавезните лекови кои треба да ги има во операциони сали - ги нема.
На полицијата не и се исплатени купови прекувремени, дежурства, работи во викенди и за празници, војската страда за униформи и чизми.
Ова не беше секогаш вака, од година во година снемува пари, се потесен е кругот каде се вртат битно им е ради социјален мир - плати и пензии се делат од позајмици, кредитите се уградени во барокни фасади, провизии и хонорари, споменици и камнени бродови.

Приходи од даноци глобии казни царини... се намалени има тука доста причини, не е толку ни битно али се намалени, значи помали приходи а задолжувањата продолжуваат.
Просто кажано вака оди, му борчиш на петре 15.000. Се заборчуваш следен месец кај митко 20.000 за да му вратиш на петре 15.000 и со 5000 да закрпиш некоја дупка во домашен буџет. Следен месец земаш од перо 25.000 за да му вратиш на митко 20.000 и да закрпиш дома со тие 5000 некоја сметка, следен месец веќе земаш на заем од Аднан 15000 и од никола 25.000 пошо мора да враќаш и закрпуваш дома пошто платата не ти стига за јадење и сметка... после година дена борчиш на 10 души 3 твои годишни плати а твојата плата ти ја намалија за 15%.......

за брзо време не можеш на детето да му купиш нови чевли, колата не ја регистрираш, се пишиш во 3 бакалници и гледаш само да вратиш борчовите за да не ти дојдат дома доверителите и те рушат од ќотек
 

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
12.515
Поени од реакции
23.021
Глдајќи Сител и седејќи дома мој и 50 години да си мислиш.
Мал си не ги примеќаш знаците, јас кога почнав во 2008 да работам со владини пари и владини буџети и проекти, исплатата одеше мазно, 2 недели најкасно, така одеше едно 2-3 години, после тоа почнавме со по месец дена каснење, па завршивме лани со 6 месеци да ни ги каснат парите а речиси сите набавки кои ги прававме се сега тужени пошто пари не му се префрлени на набавувачи а ова година веќе е и прекинат сосема проектот и тоа не само нашиот.
Во здравството од година во година состојбата е се полоша, снемва пари, се нема за основни средства за хигиена на простории, а веќе обавезните лекови кои треба да ги има во операциони сали - ги нема.
На полицијата не и се исплатени купови прекувремени, дежурства, работи во викенди и за празници, војската страда за униформи и чизми.
Ова не беше секогаш вака, од година во година снемува пари, се потесен е кругот каде се вртат битно им е ради социјален мир - плати и пензии се делат од позајмици, кредитите се уградени во барокни фасади, провизии и хонорари, споменици и камнени бродови.

Приходи од даноци глобии казни царини... се намалени има тука доста причини, не е толку ни битно али се намалени, значи помали приходи а задолжувањата продолжуваат.
Просто кажано вака оди, му борчиш на петре 15.000. Се заборчуваш следен месец кај митко 20.000 за да му вратиш на петре 15.000 и со 5000 да закрпиш некоја дупка во домашен буџет. Следен месец земаш од перо 25.000 за да му вратиш на митко 20.000 и да закрпиш дома со тие 5000 некоја сметка, следен месец веќе земаш на заем од Аднан 15000 и од никола 25.000 пошо мора да враќаш и закрпуваш дома пошто платата не ти стига за јадење и сметка... после година дена борчиш на 10 души 3 твои годишни плати а твојата плата ти ја намалија за 15%.......

за брзо време не можеш на детето да му купиш нови чевли, колата не ја регистрираш, се пишиш во 3 бакалници и гледаш само да вратиш борчовите за да не ти дојдат дома доверителите и те рушат од ќотек

Ни фаќам ни гледам сител. Во 2008ма работев за една од најголемите банки во светот на проект поголем од буџетот на МКД. Далеку од тоа дека не разбирам, јасно е и не треба да пишуваш приказни за да доловиш нешто просто. Работата е што тоа уште релативно долго може да си се задолжуваме и да полниме дупки, тоа дека тек така сега ќе секнат пари се приказни. Има уште долго дур некој ни позајмува. Едно време се зајмевме и од сорси мороси, париски, лондонски клубови со камати од по 20% сега сеуште сме со одличен рејтинг и релативно ниски камати... Јасно дека еден ден ќе дојде тоа што викаш, ама тешко дека ќе биде толку брзо ко што мислиш
 

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.276
Ни фаќам ни гледам сител. Во 2008ма работев за една од најголемите банки во светот на проект поголем од буџетот на МКД. Далеку од тоа дека не разбирам, јасно е и не треба да пишуваш приказни за да доловиш нешто просто. Работата е што тоа уште релативно долго може да си се задолжуваме и да полниме дупки, тоа дека тек така сега ќе секнат пари се приказни. Има уште долго дур некој ни позајмува. Едно време се зајмевме и од сорси мороси, париски, лондонски клубови со камати од по 20% сега сеуште сме со одличен рејтинг и релативно ниски камати... Јасно дека еден ден ќе дојде тоа што викаш, ама тешко дека ќе биде толку брзо ко што мислиш
Имаме овде бе се, и деца кои возат по 350 на сат по македонски џадиња, и мафјаши, и рекрдери ебачи и деца кои вртат милијардски проекти по белосветски банки, и платеници, и доктори.....

Само од дискутантите овде може да се собере влада која ќе ги реши сите проблеми кои ги имаме и уше и кусур ќе ни вратат
 
Последно уредено:

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
12.515
Поени од реакции
23.021
Имаме овде бе се, и деца кои возат по 350 на сат по македонски џадиња, и мафјаши, и рекрдери ебачи и деца кои вртат милијардски проекти по белосветски банки, и платеници, и доктори.....

Само од дискутантите овде може да се собере влада која ќе ги реши сите проблеми кои ги имаме и уше и кусур ќе ни вратат
Има бе летко, затоа и те прашав уште колку време мислиш може вака, пошто очигледно може. Место да се изјасниш колку време мислиш може да се тера вака ти ни кажуваш приказни за Аднан и Никола. Во ред тоа и во ред дека е на лошо поентата е сосема друга и е јасна ама ај ќе се правиме будали сега...
 

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.276
Има бе летко, затоа и те прашав уште колку време мислиш може вака, пошто очигледно може. Место да се изјасниш колку време мислиш може да се тера вака ти ни кажуваш приказни за Аднан и Никола. Во ред тоа и во ред дека е на лошо поентата е сосема друга и е јасна ама ај ќе се правиме будали сега...
Тука сме ќе праиме муабет, јас ти кажувам мое искуство овде во македонија со буџетски средства и администрација ти ми кажуваш некои светски банки..
млад си и јас таков бев кога во 86та маж на една колешка ме убедуваше дека СФРЈ се распаѓа. И јас бев тогаш идеалист, полн со елан и ми звучеше таков муабет на граница на предавство и лудило. А јас тогаш праќаф купони за наградна игра “Дочек на новата 2000 година на екслузивно место“ не знаејќи дека во 2000 - ни 15 години подоцна, светот нема да биде ист а камоли државата.
Кога започнав темата со Субрата рој како најголем промашај на нашата политика, овде дискутанти со “огромно меѓународно искуство посебно со индиски фирми“ ми објаснуваа како е невозможно чоек како субрата, кој имаа милијарди капитал, компании, од кого зависат милиони луѓе - да биде осуден и дека е тоа само краткотрајна афера која брзо ќе се реши пошто нели Субрата е столб на Индиска економија, индискиот крикет, формула еден, цврст како гранитна карпа и - зборов ина “експерт по индиски бизниси“ Па не се јави појќе .....
Треба време чоек да созрее и покрај дипломи, треба искуство треба да знаеш да ги читаш знаците како стар ловец во шумата каде тебе се ти изгледа непознато и чудно
 

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
12.515
Поени од реакции
23.021
Тука сме ќе праиме муабет, јас ти кажувам мое искуство овде во македонија со буџетски средства и администрација ти ми кажуваш некои светски банки..
млад си и јас таков бев кога во 86та маж на една колешка ме убедуваше дека СФРЈ се распаѓа. И јас бев тогаш идеалист, полн со елан и ми звучеше таков муабет на граница на предавство и лудило. А јас тогаш праќаф купони за наградна игра “Дочек на новата 2000 година на екслузивно место“ не знаејќи дека во 2000 - ни 15 години подоцна, светот нема да биде ист а камоли државата.
Кога започнав темата со Субрата рој како најголем промашај на нашата политика, овде дискутанти со “огромно меѓународно искуство посебно со индиски фирми“ ми објаснуваа како е невозможно чоек како субрата, кој имаа милијарди капитал, компании, од кого зависат милиони луѓе - да биде осуден и дека е тоа само краткотрајна афера која брзо ќе се реши пошто нели Субрата е столб на Индиска економија, индискиот крикет, формула еден, цврст како гранитна карпа и - зборов ина “експерт по индиски бизниси“ Па не се јави појќе .....
Треба време чоек да созрее и покрај дипломи, треба искуство треба да знаеш да ги читаш знаците како стар ловец во шумата каде тебе се ти изгледа непознато и чудно
И пак нема одговор...

Твоето искуство со буџетски пари и администрација нема некоја голема врска со тоа дали државата ќе може уште неколку години да се позајмува да затвара дупки летко. Дека не е на арно се слагаме ама дека ете секој момент сега ќе следи колапс хммм, не е баш така, мислам дека и тебе ти е јасно тоа ама ајде.

ПС. За Субрата во право беше. Не верував дека ќе го осудат зашто судството им е ко во МКД а тој си е доста добро поврзан, ама ете на крај стапнал на нечиј нерв и наеба. Пропадна таа инвестиција и не гледам што е тука за радување.
 

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.276
И пак нема одговор...

Твоето искуство со буџетски пари и администрација нема некоја голема врска со тоа дали државата ќе може уште неколку години да се позајмува да затвара дупки летко. Дека не е на арно се слагаме ама дека ете секој момент сега ќе следи колапс хммм, не е баш така, мислам дека и тебе ти е јасно тоа ама ајде.

ПС. За Субрата во право беше. Не верував дека ќе го осудат зашто судството им е ко во МКД а тој си е доста добро поврзан, ама ете на крај стапнал на нечиј нерв и наеба. Пропадна таа инвестиција и не гледам што е тука за радување.
Пак ќе ти кажам, млад си не ги познаваш работите, не е ова како ги замислуваш туку како е реално.
А реалната состојба нема да ја видиш на графикони или памфлети, туку кога ќе навлезеш внатре во државниот систем
 

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
12.515
Поени од реакции
23.021
Пак ќе ти кажам, млад си не ги познаваш работите, не е ова како ги замислуваш туку како е реално.
А реалната состојба нема да ја видиш на графикони или памфлети, туку кога ќе навлезеш внатре во државниот систем
Реалната состојба како функционира државниот апарат нема врска со тоа дали некој ќе не финансира или не. Не кружи, јасно ти е што дискутираме и сам знаеш дека има и резерви и други „банкари“ да позајмат пари, нормално за повисоки камати. Тоа дека системот е трул и дека ќе се крати, ќе се одолговлечува плаќањето е јасно ама повторно ќе кажам нема врска со тоа дали некој ќе ни позајми пари или не. Може да се тера и ќе се тера уште некоја година после ќе му ја мисли кој е на васт...
 

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.276
Реалната состојба како функционира државниот апарат нема врска со тоа дали некој ќе не финансира или не. Не кружи, јасно ти е што дискутираме и сам знаеш дека има и резерви и други „банкари“ да позајмат пари, нормално за повисоки камати. Тоа дека системот е трул и дека ќе се крати, ќе се одолговлечува плаќањето е јасно ама повторно ќе кажам нема врска со тоа дали некој ќе ни позајми пари или не. Може да се тера и ќе се тера уште некоја година после ќе му ја мисли кој е на васт...
Мислиш тие шо позајмуваат пари се глупи?
тие подобро од владата знат како и колку можеме да вратиме и колку сме задолжени и шо вредно имаме шо может да ни земат или условуваат ако не ги вратиме.
Мислиш ќе му даваат вечно на земја која е презадолжена има слабо производство, зависи од увоз, нема нафта нема пристаништа нема енергетика, има огромна администрација национална и политичка нестабилност и спорови и недоразбирања со сите соседи.
Мислиш не гледаат тие и не анализираат ма биле руси или американци или германци или евреи или кинези... шо правиме и како ги трошиме парите?
Зато ни даваат на лајченце пари ко шуруп шо се дава на болен, зато нема големи инвеститори, затоа земјата не ја посетуваат претседатели или премиери на сериозни земји туку ни праќаат подкомесари кои уште не почнаа ни да се бричат редовно, затоа идат овде сумњиви типови и мафијаши од типот на субрата рој,
Тоа се знаците кои вие дечиња не ги разбирате.
 
Последно уредено:
Член од
15 ноември 2014
Мислења
327
Поени од реакции
315
Vo drzhava kade racionalno se razmisluva temava bi se preformulirala vo: "Shto i kako da se napravi so cel dijasporata da se privlechi kon domashnoto stopanstvo", konkretni merki (subvencii, tehnichka podrshka i sl.). Dosega ima povekje negativni odkolku pozitivni primeri.
Tezata deka so ogromni subvencii za stranski investitori kje se reshat problemite na domashniot pazar na rab. sila se pokazha kako neuspeshna, delumno ili celosno. Tie koi se so makedonski koreni ili rodeni vo MK sigurno kje imaat dolgorochen interes da dojdat i ostanat tuka, nasprema strancite koi so minorni investicii pravat biznis (pari) na grbot na Makedonecot i gi snemuva preku nokj, da ne nabrojuvam primeri.

Nie tuka kje se ubeduvame dali sum smeel da glasam vo Konzulat/Ambasada ili po poshta, a mojot glas kje bil od golema shteta za zhivotot vo MK. Abe ajde, poglednete se vo ogledalo, 21 vek sme, ljugeto od vselenska stanica glassat .
 

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.276
Vo drzhava kade racionalno se razmisluva temava bi se preformulirala vo: "Shto i kako da se napravi so cel dijasporata da se privlechi kon domashnoto stopanstvo", konkretni merki (subvencii, tehnichka podrshka i sl.). Dosega ima povekje negativni odkolku pozitivni primeri.
Tezata deka so ogromni subvencii za stranski investitori kje se reshat problemite na domashniot pazar na rab. sila se pokazha kako neuspeshna, delumno ili celosno. Tie koi se so makedonski koreni ili rodeni vo MK sigurno kje imaat dolgorochen interes da dojdat i ostanat tuka, nasprema strancite koi so minorni investicii pravat biznis (pari) na grbot na Makedonecot i gi snemuva preku nokj, da ne nabrojuvam primeri.

Nie tuka kje se ubeduvame dali sum smeel da glasam vo Konzulat/Ambasada ili po poshta, a mojot glas kje bil od golema shteta za zhivotot vo MK. Abe ajde, poglednete se vo ogledalo, 21 vek sme, ljugeto od vselenska stanica glassat .
Кога во 90 сетите се спремаше референдумот за самостојност низ народот се протури прикаска дека македонската дијаспора собрала милијарда долари (претежно од богати македонци бизнисмени) и дека ќе и ги дадат на Македонија шом ќе стане независна.
Исто така и дека Македонските бизнисмени ќе дојдат и ќе си ги префрлат бизнисите тука во Македонија.
Ништо од то не се случи, еве веќе 30 години, газди ни се унгарци австријци бугаи и грци...
 
Член од
15 ноември 2014
Мислења
327
Поени од реакции
315
Кога во 90 сетите се спремаше референдумот за самостојност низ народот се протури прикаска дека македонската дијаспора собрала милијарда долари (претежно од богати македонци бизнисмени) и дека ќе и ги дадат на Македонија шом ќе стане независна.
Исто така и дека Македонските бизнисмени ќе дојдат и ќе си ги префрлат бизнисите тука во Македонија.
Ништо од то не се случи, еве веќе 30 години, газди ни се унгарци австријци бугаи и грци...
Propaganda bilo, ochigledno !
No dobro, koga spomna, kako mislish deka taa milijarda treba da bide distribuirana, napravi li drzhavata system tie pari da vlezat vo MK. Ili ja chekaa kako volkot jagneto, daj da soberime (opljachkame) od ovie glupavite po svetot, nie tuka vnatre sme mnogu pametni. Toa beshe realnosta, koja i do den deneshen i ne e neshto smeneta.
 

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.276
Propaganda bilo, ochigledno !
No dobro, koga spomna, kako mislish deka taa milijarda treba da bide distribuirana, napravi li drzhavata system tie pari da vlezat vo MK. Ili ja chekaa kako volkot jagneto, daj da soberime (opljachkame) od ovie glupavite po svetot, nie tuka vnatre sme mnogu pametni. Toa beshe realnosta, koja i do den deneshen i ne e neshto smeneta.
знам дека беше пропаганда и тогаш знаев али алчен народ, мислеше ем социјалистичките погодности ќе ги задржи ем капиталистичкте богатства ќе ги добие, и ко се свести ни едно ни друго не му остана.

Опљачкани сме, парите шо ги имавме како народ сега се во раце на неколку бизнисмени и компании а ние се радуваме на ронките кои паѓаат од нивни преполни трпези.
Дијаспората која е замината одамна не може да ја сфати ситуацијата овде, тие шо заминаа скоро знат добро зошто заминаа, али за да гласаш кој треба да води народ во земја каде не живееш не е добро. Не дека се одзема право на глас на тие преку океани или граници, се наштетува на народ кој остана овде во реалноста.
Јас имам многу приатели, европа, аустралија америка канада.... праќаат пари по свои роднини, али таму дали туѓина дали носталгија, ги тера на нереални очекувања и размислувања, прикаски од тип “Ќе го ревидираме букурешкиот договор, ќе крениме лав со сонце на плоштад, ќе возобновиме фаланга...“ и слични романтични патриотски сништа кои не ни ги полнат фрижидерите и не ни гиплаќаат сметките оввде нам шо останавме,
Немаат реален увид на ситуацијата тука, не можат да ја осетат пред ТВ или монитор.
 

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.361
Поени од реакции
21.884
Кога во 90 сетите се спремаше референдумот за самостојност низ народот се протури прикаска дека македонската дијаспора собрала милијарда долари (претежно од богати македонци бизнисмени) и дека ќе и ги дадат на Македонија шом ќе стане независна.
Исто така и дека Македонските бизнисмени ќе дојдат и ќе си ги префрлат бизнисите тука во Македонија.
Ништо од то не се случи, еве веќе 30 години, газди ни се унгарци австријци бугаи и грци...
И те како имаше интерес за инвестиции и знам примери каде луѓето што сакаа да инвестираат беа изиграни и инвестициите пропадна или тоа што беше дадено веќе „пропадна“. Таа лекција ја научивме и до ден денес во полето на сигурноста на ивестициите ништо не е подобрено. Нормално, со еден изклучок: Ако подмачкаш добро нема да те чепкаат толку многу али пак мора да вработуваш партиски луѓе. Во таква ли држава да инвестираат?
 

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.276
И те како имаше интерес за инвестиции и знам примери каде луѓето што сакаа да инвестираат беа изиграни и инвестициите пропадна или тоа што беше дадено веќе „пропадна“. Таа лекција ја научивме и до ден денес во полето на сигурноста на ивестициите ништо не е подобрено. Нормално, со еден изклучок: Ако подмачкаш добро нема да те чепкаат толку многу али пак мора да вработуваш партиски луѓе. Во таква ли држава да инвестираат?
Сакаш да кажеш дека Македонец заебал Македонец??
 

Kajgana Shop

На врв Bottom