Дали Исус Христос ќе дојде по втор пат?

Член од
30 октомври 2020
Мислења
1.029
Поени од реакции
1.901
Апсолутно не, напротив, пракса во Црквата е да ги користиме не само ова, но и сите останати, консултативно за додатни информации од историско, догматско, етичко..., комплетирање на познанието.
Автоматски споено мислење:


Аналогно на твојата “логика“, земи го интервјуто на Васко Ефтов со Филип Петровски, Македонија сосе нас НЕ ПОСТОИ?!
Дали под Црквата мислиш институцијата, или Црквата, храмот е во тебе, срцето... нешто слично на Џон Малкович во Новиот Папа кога вика We Are The Church!?
 

Bodhidharma

Avatara
Член од
17 септември 2011
Мислења
10.059
Поени од реакции
13.617
Апсолутно не, напротив, пракса во Црквата е да ги користиме не само ова, но и сите останати, консултативно за додатни информации од историско, догматско, етичко..., комплетирање на познанието.
Ако сакаш да прокоментираме неколку реченици.

3. Jesus said, "If your leaders say to you, 'Look, the (Father's) kingdom is in the sky,' then the birds of the sky will precede you. If they say to you, 'It is in the sea,' then the fish will precede you. Rather, the (Father's) kingdom is within you and it is outside you.
When you know yourselves, then you will be known, and you will understand that you are children of the living Father. But if you do not know yourselves, then you live in poverty, and you are the poverty."
Во која смисла вика дека сме деца?
 

liberij

ТЕРИРЕМ
Член од
3 април 2012
Мислења
1.832
Поени од реакции
680
Ако сакаш да прокоментираме неколку реченици.

3. Jesus said, "If your leaders say to you, 'Look, the (Father's) kingdom is in the sky,' then the birds of the sky will precede you. If they say to you, 'It is in the sea,' then the fish will precede you. Rather, the (Father's) kingdom is within you and it is outside you.
When you know yourselves, then you will be known, and you will understand that you are children of the living Father. But if you do not know yourselves, then you live in poverty, and you are the poverty."
Во која смисла вика дека сме деца?
Во смисла, на создадени по волјата на Отецот, потоа слободно инкорпорирани во Синот, Христос(Црквата) за Вечноста.
Автоматски споено мислење:

Дали под Црквата мислиш институцијата, или Црквата, храмот е во тебе, срцето... нешто слично на Џон Малкович во Новиот Папа кога вика We Are The Church!?
Институцијата како и храмот се физичкиот аспект на Црквата, исто така и човечкото тело. Но, човекот комплетно како личност по својата слобода се вградува во Црквата и е нејзин чинител, словесен, разумен член на Телото Христово(Црква), во оваа смисла Малкович е апсолутно во право.
 
Последно уредено:

Bodhidharma

Avatara
Член од
17 септември 2011
Мислења
10.059
Поени од реакции
13.617
Во смисла, на создадени по волјата на Отецот, потоа слободно инкорпорирани во Синот, Христос(Црквата) за Вечноста.
Многу погрешна перцепција имаат луѓето за тоа што е за нив детето....има Калил Џибран едно размислување
 
Член од
6 април 2017
Мислења
261
Поени од реакции
337
Па почни од описот како е тој распнат, се е ствар на фантазија, ниеден евангелист не бил присутен во тој момент на таа локација.
Така да џабе ти се сведоците кога не ја пишувале тие приказната, медиумска пропаганда.
Апостол Јован писателот на евангелието по Јован и Откровението, бил на местото на распнување, веднаш под крстот, и бил еден од првите кои отрчале до празниот гроб после веста за неговото воскресение, а и меѓу првите кои го виделе воскреснатиот Христос.
Автоматски споено мислење:

Тоа значи дека не си ја читал внимателно Библијата. Почни повторно и размислувај. Дали Ева е создадена од реброто на Адам или се создадени истовремено? Дали животните се создадени пред човекот или обратно? Читај, кога ќе наидеш на овие работи (и многу други) препиши ги, подоцна ќе наидеш на спротивни изјави.
Проучи го добро Големиот Потоп. Ама со размислување и разбирање, не само да прочиташ и слепо да веруваш.
Ева е создадена од реброто на Адам, животните се создадени пред да биде создаден човекот, а за големиот Потоп не знам што би требало да проучам. На што целиш? Библијата ја читам внимателно веќе подолго време!
Автоматски споено мислење:

 
Член од
14 јануари 2015
Мислења
7.839
Поени од реакции
13.232
Апостол Јован писателот на евангелието по Јован и Откровението, бил на местото на распнување, веднаш под крстот, и бил еден од првите кои отрчале до празниот гроб после веста за неговото воскресение, а и меѓу првите кои го виделе воскреснатиот Христос.
Автоматски споено мислење:


Ева е создадена од реброто на Адам, животните се создадени пред да биде создаден човекот, а за големиот Потоп не знам што би требало да проучам. На што целиш? Библијата ја читам внимателно веќе подолго време!
Автоматски споено мислење:
Значи од 500 очевидци се сведовме само на еден и да му веруваме на неговиот збор, независно што немаме појма за неговата душевна состојба во тој момент.
Мене вчера ми се јави глас во сонот и ми кажа слушајте го ЗЗ, пратен е од госпо да ве спаси и да го обедини Балканот, имаше уште 500 души да ми веруваш на зборот. Е замисли ја оваа ситуација пред 2000 години кога немало начин да ја провериш неговата приказна и кога слепо се верувало и во најголема глупост.

Како и останатите организирани религии и оваа е направена примарно за контрола на широките народни маси.
Ако ти знаеш дека кога ќе умреш нема ништо после тоа, нема да ебиш жива сила (ретки се луѓе кои почитуваат етички норми без стравот дека ќе патат за нивните греови).
Ако ти знаеш дека кога ќе умреш нема ништо после тоа, не постои крал/цар што ќе те натера да се бориш за него (секој за своето дупе ќе биди работата, да не се и земските казни и затвори да ме погледнеш попреку ќе те рокнам без око да ми трепне и обратно).
Поврзување на поголема група на народ со една иста цел/верување (религија, партија, националност - сите овие се со иста цел, групирање на луѓето (нели муабетот заедно сме посилни)).

Да не го тупам, и таа енергија што е потрошена со векови за дискусија и проучување на религиите е многу, не пак да се троши дополнително. Ако нешто треба да му се признае на религиите е маркетингот, не постои маркетинг агенција во светот што е барем малку блиску до тоа што имаат успеано овие.
 
Член од
30 октомври 2020
Мислења
1.029
Поени од реакции
1.901
Значи од 500 очевидци се сведовме само на еден и да му веруваме на неговиот збор, независно што немаме појма за неговата душевна состојба во тој момент.
Мене вчера ми се јави глас во сонот и ми кажа слушајте го ЗЗ, пратен е од госпо да ве спаси и да го обедини Балканот, имаше уште 500 души да ми веруваш на зборот. Е замисли ја оваа ситуација пред 2000 години кога немало начин да ја провериш неговата приказна и кога слепо се верувало и во најголема глупост.

Како и останатите организирани религии и оваа е направена примарно за контрола на широките народни маси.
Ако ти знаеш дека кога ќе умреш нема ништо после тоа, нема да ебиш жива сила (ретки се луѓе кои почитуваат етички норми без стравот дека ќе патат за нивните греови).
Ако ти знаеш дека кога ќе умреш нема ништо после тоа, не постои крал/цар што ќе те натера да се бориш за него (секој за своето дупе ќе биди работата, да не се и земските казни и затвори да ме погледнеш попреку ќе те рокнам без око да ми трепне и обратно).
Поврзување на поголема група на народ со една иста цел/верување (религија, партија, националност - сите овие се со иста цел, групирање на луѓето (нели муабетот заедно сме посилни)).

Да не го тупам, и таа енергија што е потрошена со векови за дискусија и проучување на религиите е многу, не пак да се троши дополнително. Ако нешто треба да му се признае на религиите е маркетингот, не постои маркетинг агенција во светот што е барем малку блиску до тоа што имаат успеано овие.
И поради се ова што го напиша, на наредно ниво размисли и не се буни против религиите, оти имам комшии шо само од господ им е страв, да не е он одма ќе испотепаат се живо и диво.

Викаат знаењето е џабе ако не прејде во мудрост.
 

Паланчански

ГрЕбач
Член од
12 јануари 2008
Мислења
3.469
Поени од реакции
6.184
Ева е создадена од реброто на Адам, животните се создадени пред да биде создаден човекот, а за големиот Потоп не знам што би требало да проучам. На што целиш? Библијата ја читам внимателно веќе подолго време!
Овде не пишува дека Ева е создадена од реброто на Адам:

И Бог го создаде човекот според образот Свој, според образот Божји го создаде; машко и женско ги создаде.

И ги благослови Бог, и им рече: „Плодете се, и множете се, и наполнете ја земјата, и господарете над неа, и овладајте ги морските риби (и ѕверовите), и небеските птици (и секаков добиток, целата земја), и сите животни што лазат по земјата!”


А овде пишува дека животните се создадени после човекот:

Тогаш Господ Бог ги создаде од земјата сите полски животни, и сите небески птици, и ги доведе кај човекот за да види како ќе ги нарече тој, па, како што човекот ќе го нарече секое живо суштество, така да му биде и името.

И им даде човекот имиња на сиот добиток, и на небеските птици, и на сите полски ѕверови;


За потопот:
Пронајди ги димензиите на Ноевиот кораб, па пресметај дали во него може да се сместат толку животни заедно со храна и вода за една година. Да не те прашувам како успеал да фати толку многу животни, меѓу нив и кенгури од Австралија. Размисли колкава количина на вода била потребна и каде можела да се повлече после тоа. Дали после една година под вода ќе опстане нешто од растителниот свет. Многу, многу нелогичности.
 
Член од
14 јануари 2015
Мислења
7.839
Поени од реакции
13.232
Овде не пишува дека Ева е создадена од реброто на Адам:

И Бог го создаде човекот според образот Свој, според образот Божји го создаде; машко и женско ги создаде.

И ги благослови Бог, и им рече: „Плодете се, и множете се, и наполнете ја земјата, и господарете над неа, и овладајте ги морските риби (и ѕверовите), и небеските птици (и секаков добиток, целата земја), и сите животни што лазат по земјата!”


А овде пишува дека животните се создадени после човекот:

Тогаш Господ Бог ги создаде од земјата сите полски животни, и сите небески птици, и ги доведе кај човекот за да види како ќе ги нарече тој, па, како што човекот ќе го нарече секое живо суштество, така да му биде и името.

И им даде човекот имиња на сиот добиток, и на небеските птици, и на сите полски ѕверови;


За потопот:
Пронајди ги димензиите на Ноевиот кораб, па пресметај дали во него може да се сместат толку животни заедно со храна и вода за една година. Да не те прашувам како успеал да фати толку многу животни, меѓу нив и кенгури од Австралија. Размисли колкава количина на вода била потребна и каде можела да се повлече после тоа. Дали после една година под вода ќе опстане нешто од растителниот свет. Многу, многу нелогичности.
Грешка си цитирал
 
Член од
30 октомври 2020
Мислења
1.029
Поени од реакции
1.901
Па нели е Лилит првата жена, заедно створена со Адам, ама она демон стана, ја пропади господ оти не сакала да му удоволува на Адам, па 2.0 е Ева, од реброто сега да му е потчинета... зошто сме го исфрлиле ова кај нас?

Малку сексизам да убациме, што би рекол Соларие :)
 

Паланчански

ГрЕбач
Член од
12 јануари 2008
Мислења
3.469
Поени од реакции
6.184
Па нели е Лилит првата жена, заедно створена со Адам, ама она демон стана, ја пропади господ оти не сакала да му удоволува на Адам, па 2.0 е Ева, од реброто сега да му е потчинета... зошто сме го исфрлиле ова кај нас?

Малку сексизам да убациме, што би рекол Соларие :)
Лилит е одамна исфрлена од Библијата. Ниту православните, ниту католиците, ниту јеховистите... никој не признава дека во првиот превод на библијата Адам имал жена пред Ева.
 
Член од
30 октомври 2020
Мислења
1.029
Поени од реакции
1.901
Лилит е одамна исфрлена од Библијата. Ниту православните, ниту католиците, ниту јеховистите... никој не признава дека во првиот превод на библијата Адам имал жена пред Ева.
малку прочепкав, сепак е понова творевина, ако уопште википедија е веродостојна.....

Lilith (/ˈlɪlɪθ/; Hebrew: לִילִיתLîlîṯ) is a figure in Jewish mythology, developed earliest in the Babylonian Talmud (3rd to 5th century AD). From c. AD 700–1000 onwards Lilith appears as Adam's first wife, created at the same time (Rosh Hashanah) and from the same clay as Adam—compare Genesis 1:27.[1] The figure of Lilith may relate in part to a historically earlier class of female demons (Akkadian: , romanized: lilîtu) in ancient Mesopotamian religion, found in cuneiform texts of Sumer, the Akkadian Empire, Assyria, and Babylonia.

Lilith continues to serve as source material in modern Western culture, literature, occultism, fantasy, and horror.
 
Член од
6 април 2017
Мислења
261
Поени од реакции
337
Значи од 500 очевидци се сведовме само на еден и да му веруваме на неговиот збор, независно што немаме појма за неговата душевна состојба во тој момент.
Мене вчера ми се јави глас во сонот и ми кажа слушајте го ЗЗ, пратен е од госпо да ве спаси и да го обедини Балканот, имаше уште 500 души да ми веруваш на зборот. Е замисли ја оваа ситуација пред 2000 години кога немало начин да ја провериш неговата приказна и кога слепо се верувало и во најголема глупост.

Како и останатите организирани религии и оваа е направена примарно за контрола на широките народни маси.
Ако ти знаеш дека кога ќе умреш нема ништо после тоа, нема да ебиш жива сила (ретки се луѓе кои почитуваат етички норми без стравот дека ќе патат за нивните греови).
Ако ти знаеш дека кога ќе умреш нема ништо после тоа, не постои крал/цар што ќе те натера да се бориш за него (секој за своето дупе ќе биди работата, да не се и земските казни и затвори да ме погледнеш попреку ќе те рокнам без око да ми трепне и обратно).
Поврзување на поголема група на народ со една иста цел/верување (религија, партија, националност - сите овие се со иста цел, групирање на луѓето (нели муабетот заедно сме посилни)).

Да не го тупам, и таа енергија што е потрошена со векови за дискусија и проучување на религиите е многу, не пак да се троши дополнително. Ако нешто треба да му се признае на религиите е маркетингот, не постои маркетинг агенција во светот што е барем малку блиску до тоа што имаат успеано овие.
Иако малку скршнавме од темата сепак ќе се потрудам и на ова да одговорам, секако според библијата но и некои записи на историчари кои живееле во тоа време. Така на пример историчарот современик на Исус, Јосиф Флавие во своите списи го потврдува Исуса како историска личност, но зборува за него како за повеќе од човек т.е. за неговите чуда, неговите добри дела на исцелување, но и за неговата смрт и....воскресение. Јас го спомнав апостолот Јован кој бил веднаш до крстот заедно со Исусовата мајка и некои други жени кои после исто така биле сведоци на неговото воскресение. Но тој не бил сам сведок на Исусовото воскресение, како што тврдиш ти дека од 500 сум сведол на еден. Тој бил крај крстот, но Исуса Христа според апостол Павле кој тоа го пишува:"дека Тој беше погребан и дека на третиот ден воскресна, според Писмата, и дека му се јави на Кифа и потоа на Дванаесетте; после им се јави еднаш на повеќе од петстотини браќа, од кои повеќето се живи и до денес, а некои починаа; потоа му се јави на Јаков, и потоа на сите апостоли,"
1 Коринтјаните 15:4‭-‬7 MK2006
Тоа значи дека го виделе меѓу другите и сите апостоли меѓу кои и други двајца од тројцата останати евангелисти.Значи тројца евангелисти Јован, Матеј и Марко биле дирекни очевидци на неговиот живот, смрт и воскресение, а и овие 500 души кои се спомнати но не оставиле пишано сведоштво. Понатаму апостол Петар исто остава за ова сведоштво но во своите две посланија(тој нема напишано евангелие), како и апостолите Јаков и Јуда(не оној Јуда кој го предаде).Индирекно сведоштво(по кажување од сведоци) дава само апостол Лука (кој бил лекар)во своето евангелие.Но исто така и апостол Павле иако дирекно не бил очевидец на Христовото воскресение, сепак Исус му се јавил во видение и после станал негов сведок и проповедник на евангелието.
Тој е заслужен за ширење на христијанството и во нашите краеви овде. Значи доколку не би им верувале на олку многу сведоци и ги затвориме очите пред нивните сведоштва, тогаш нешто не е во ред со нашата перцепција. Или може да мислиме дека се работи за масовна измама што е многу малку веројатно бидејќи сите овие гореспомнати личности биле чесни и побожни луѓе кои се труделе да ги држат 10 те заповеди.
 

liberij

ТЕРИРЕМ
Член од
3 април 2012
Мислења
1.832
Поени од реакции
680
Значи од 500 очевидци се сведовме само на еден и да му веруваме на неговиот збор, независно што немаме појма за неговата душевна состојба во тој момент.
Мене вчера ми се јави глас во сонот и ми кажа слушајте го ЗЗ, пратен е од госпо да ве спаси и да го обедини Балканот, имаше уште 500 души да ми веруваш на зборот. Е замисли ја оваа ситуација пред 2000 години кога немало начин да ја провериш неговата приказна и кога слепо се верувало и во најголема глупост.

Како и останатите организирани религии и оваа е направена примарно за контрола на широките народни маси.
Ако ти знаеш дека кога ќе умреш нема ништо после тоа, нема да ебиш жива сила (ретки се луѓе кои почитуваат етички норми без стравот дека ќе патат за нивните греови).
Ако ти знаеш дека кога ќе умреш нема ништо после тоа, не постои крал/цар што ќе те натера да се бориш за него (секој за своето дупе ќе биди работата, да не се и земските казни и затвори да ме погледнеш попреку ќе те рокнам без око да ми трепне и обратно).
Поврзување на поголема група на народ со една иста цел/верување (религија, партија, националност - сите овие се со иста цел, групирање на луѓето (нели муабетот заедно сме посилни)).

Да не го тупам, и таа енергија што е потрошена со векови за дискусија и проучување на религиите е многу, не пак да се троши дополнително. Ако нешто треба да му се признае на религиите е маркетингот, не постои маркетинг агенција во светот што е барем малку блиску до тоа што имаат успеано овие.
Овде не пишува дека Ева е создадена од реброто на Адам:

И Бог го создаде човекот според образот Свој, според образот Божји го создаде; машко и женско ги создаде.

И ги благослови Бог, и им рече: „Плодете се, и множете се, и наполнете ја земјата, и господарете над неа, и овладајте ги морските риби (и ѕверовите), и небеските птици (и секаков добиток, целата земја), и сите животни што лазат по земјата!”


А овде пишува дека животните се создадени после човекот:

Тогаш Господ Бог ги создаде од земјата сите полски животни, и сите небески птици, и ги доведе кај човекот за да види како ќе ги нарече тој, па, како што човекот ќе го нарече секое живо суштество, така да му биде и името.

И им даде човекот имиња на сиот добиток, и на небеските птици, и на сите полски ѕверови;


За потопот:
Пронајди ги димензиите на Ноевиот кораб, па пресметај дали во него може да се сместат толку животни заедно со храна и вода за една година. Да не те прашувам како успеал да фати толку многу животни, меѓу нив и кенгури од Австралија. Размисли колкава количина на вода била потребна и каде можела да се повлече после тоа. Дали после една година под вода ќе опстане нешто од растителниот свет. Многу, многу нелогичности.
Колку да ви предочам да не помислите дека сте најбољи, има и бољи познавачи од Вас:D
 
Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom